Silikónové formy DELLA CASA: Ideálne riešenie pre bezlepkové pečenie

| Štítky: Novinky

Je zdravé či bezlepkové pečenie vašim denným chlebom? Dajte mu formu! Tie od TESCOMY sú vyrobené z  prvotriedneho žiaruvzdorného silikónu , cesto sa na ne nelepí a nepripaľuje sa. Sú skladné, ľahko ich zložíte alebo zrolujete a môžete ich umývať v umývačke. Ku každej vám pribalíme tradičný aj bezlepkový recept.

Prečo vôbec piecť doma, keď si môžete pečivo kúpiť?

Okrem hrejivého pocitu z doma upečeného chleba je zásadné, že prevezmete kontrolu nad surovinami . Kupované pečivo sa totiž dosť často spája s neželaným kokteilom „ečok“ a obsahuje problematický lepok. A práve lepok je zodpovedný za to, že cesto drží pokope, je pružné, ťahavé, pevné a nadýchané. Pečenie z bezlepkovej múky je preto omnoho náročnejšie. Samotná múka totiž nestačí, je potrebné pridať ďalšie prísady, ktoré nahradia lepivosť gluténu a výsledné pečivo zvláčni.

Tajomstvo vydareného bezlepkového chleba, rožkov, žemlí či bagetiek tkvie v jednej jedinej zázračnej ingrediencii – v psylliu! Že ste o ňom nikdy nepočuli? Psyllium je prírodná rozpustná vláknina zo semien skorocelu indického a je bežne dostupná v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou. Okrem toho, že podporuje správny metabolizmus tukov a navodzuje pocit sýtosti, je žiadúcou prísadou do bezlepkového pečiva. Vďaka nemu bude vláčnejšie, pružnejšie a menej sa drobiť. Zabudnite na „hokus pokus“ pečenia z jednodruhových bezlepkových múk a vyskúšajte naše osvedčené recepty na semienkový chlieb a chrumkavé bagetky. Aby sa vám pečivo naozaj podarilo, k receptom prikladáme tiež našich nových pomocníkov – žiaruvzdorné silikónové formy , ktoré sa postarajú o dokonalý tvar.

 

celozrnny-chleb.jpg

 

Semienkový bezlepkový chlieb so psylliom

  • 350 g bezlepkovej chlebovej zmesi
  • 150 g pohánkovej múky
  • 500–550 ml vody
  • 15 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice psyllia
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky rasce
  • 3 lyžice ľanových semienok
  • 5 lyžíc slnečnicových semienok
  • 2 lyžice tekvicových semienok

 

Rozpustite psyllium v 500 ml vody a nechajte napučať minimálne 15 minút, najlepšie však niekoľko hodín. Vo zvyšných 50 ml vody rozmiešajte droždie s cukrom a nechajte vzísť kvások. Akonáhle je pripravený, pridajte všetky ostatné ingrediencie, olej ako posledný. V  mise na kysnuté cesto zmiešajte všetko dohromady a vypracujte hladké cesto. Pokiaľ neradi miesite cesto rukou, poslúži vám náš praktický hnetač na cesto .

Cesto nechajte vykysnúť, malo by približne zdvojnásobiť svoj objem. So  šikovným ohrievačom je kysnutie rýchlejšie, trvá približne pol hodinky. Potom ho vyklopte na pomúčenú silikónovú podložku a niekoľkokrát preložte. Cesto bude lepivejšie, preto odporúčame použiť stierku a preložiť cesto od kraja do stredu a niekoľkokrát zopakovať. Prekladanie je dôležité, aby bolo cesto pevné a po upečení hladké.

Pokiaľ máte v obľube chlieb okrúhly, vložte bochník do múkou vysypaného perforovaného košíka , ktorá mu dodá typické ryhovanie, a nechajte opäť kysnúť cca 30 minút. Aby cesto neoschlo, prikryte ho potravinovou fóliou alebo vlhkou utierkou. My sme sa nakoniec rozhodli pre chlieb obdĺžnikový a nechali cesto vykysnúť priamo v  silikónovej forme na celozrnný chlieb . Na klasický chlieb potom použite formu okrúhlu , do ktorej bochník z košíka preklopte.

Rúru rozohrejte na maximum a do spodnej časti rúry umiestnite hlboký plech s horúcou vodou, ktorý zaistí dostatočnú vlhkosť na pečenie chleba. Bochník vo forme na pečenie položte na druhý plech a postriekajte vodou z rozprašovača, po upečení bude lesklý.

Na maximum pečte 10 minút, potom rúru otvorte, vyvetrajte paru, stiahnite teplotu na 200 °C a pečte ďalších 40 minút, pokiaľ nebude kôrka hnedá.

 

forma-bagetku.jpg

 

Bezlepkové bagetky so psylliom

  • 200 g bezlepkovej chlebovej zmesi
  • 250 ml vody
  • 2 lyžice psyllia
  • 12 g čerstvého droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžicu oleja

Postup je takmer totožný s prípravou chleba. Rozpustite psyllium v 200 ml vody a nechajte napučať minimálne 15 minút, najlepšie však niekoľko hodín. Vo zvyšných 50 ml vody rozmiešajte droždie s cukrom a nechajte vzísť kvások. Akonáhle je pripravený, pridajte všetky ostatné ingrediencie, olej ako posledný. V  mise na kysnuté cesto zmiešajte všetko dohromady a vypracujte hladké cesto. Misa s ohrievačom kysnutie urýchli a viečko zabráni osychaniu cesta. Pokiaľ neradi miesite cesto rukou, poslúži vám náš praktický hnetač na cesto .

Zmes by mala vykysnúť po cca 20 minútach, potom ju vyklopte na pomúčenú silikónovú podložku a rovnako ako cesto na chlieb niekoľkokrát preložte. Potom rozdeľte na 6 bochníčkov, z každého vyvaľkajte bagetku, dotvarujte v silikónovej forme na pečenie a nechajte ešte ďalších 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.

Rúru rozohrejte na maximum a do spodnej časti rúry opäť umiestnite hlboký plech s horúcou vodou, ktorý zaistí dostatočnú vlhkosť na pečenie. Bagetky vo forme na pečenie položte na druhý plech a postriekajte vodou z rozprašovača, budú mať zlatistú kôrku.

Na maximum pečte 5 minút, potom rúru otvorte, vyvetrajte paru, stiahnite teplotu na 200 °C a pečte ďalších 20–30 minút, pokiaľ nebude kôrka zlatistá.