Ako si zamilovať Francúzsko v troch hodinách

/REPORTÁŽ/ Prvý júlový pondelok sa javil ako celkom obyčajný začiatok týždňa. Okrem toho, že oficiálne začali letné prázdniny, teplota šplhala k 36 stupňom a okolo piatej hodiny popoludní sa vonku blížil koniec sveta (búrka ako hrom), zdal sa tento deň ako každý iný. Ale nie tak celkom. Po celý apríl mohli zákazníci značky TESCOMA súťažiť o 20 darčekových poukazov na kurz Školy varenia japonskej a francúzskej gastronómie. Ja som sa na jeden z nich, ako vyslanec zn. TESCOMA vybrala a všetko pre vás poctivo zdokumentovala. A pozor, zároveň som stihla variť, ochutnávať, fotiť, písať, nič nepripáliť a hlavne - zamilovať si FRANCÚZSKO!

Bež fotiť Francúzsko

Pred piatou hodinou už sa pomaly začínajú schádzať všetci výhercovia súťaže, ktorú sme usporadúvali v apríli tohto roku v dvoch zlínskych Predajných centrách TESCOMA. Výhra v podobe 20 darčekových poukazov na účasť kurzu Školy varenia pod hlavičkou BISTROTÉKY VALACHY bola veľkým lákadlom. Aby nie, predstava doslova chutne stráveného popoludnia v spoločnosti šéfkuchára Lukáša Strnada, to už je pánečku niečo! A dvadsať z vás malo to šťastie, že vyhralo kurz japonskej, resp. francúzskej kuchyne. Priznám sa bez mučenia, že japonská kuchyňa nie je nič pre mňa, takže keď sa naskytla možnosť nafotiť a napísať článok o šťastlivcoch, ktorí vyhrali účasť na kurze francúzskej gastronómie, moje chuťové bunky zaplesali radosťou.

 

Platňa veľkosti osobáka

Tak poďme na to, začíname! Sme kompletní, môžeme začať. Úvodné slovo, pár organizačných informácií a hurá k platni. Značne luxusnej platni, teda skôr k varnému pultu veľkosti osobného automobilu. Miernu nervozitu rozťala veľmi príjemná atmosféra a kvapôčka vína, ktorou sme si všetci priťukli na úspešné ťaženie dnešným kurzom. Rýdzo dámsky kolektív „narušil“ elegán z lekárskeho prostredia, ktorý sa cítil medzi nami ženami ako ryba vo vode. Ďalším mužským elementom bol šéfkuchár Lukáš Strnad, ktorý na seba vzal všetky riziká našich prípadných neúspechov a trpezlivo vysvetľoval všetky kuchárske postupy. Musím spomenúť jeden zásadný fakt - všetci účastníci kurzu si s varením „tykajú“. Na rozdiel odo mňa… ale poďme k platni!

 

Prvé rande s FOIS GRAS

Obliekli sme si dobre vyzerajúce zástery a pustili sa do prvej dobroty z troch. Na doske nás čakalo niečo, čo sa len tak bežne nevidí. A tá konzistencia! Áno, tušíte správne, čakala nás príprava kačacej pečene FOIS GRAS so šalotkovou marmeládou. Kto ešte nikdy nespracovával tučnú kačaciu pečeň, rozhodne bol prekvapený (áno, ja som bola!). Odblanenie a zbavenie pečienky „vláskov a žiliek“ je veľmi detailná prácička, prsty sú mastné a manipulácia tak trochu zvláštna. No ale brblite, keď máte pod rukami niečo, čo stojí majlant. Každý z nás si vyskúšal, čo príprava FOIS GRAS obnáša, vrátane rolovania do fólie. Nie je to ľahké… Oveľa jednoduchšia už bola príprava šalotkovej marmelády. Tak teda – do kastrólu vysypte dve lyžice cukru, zalejte panákom vody (môj panák bol asi dvojnásobný, hold každý máme mieru inde) a miešajte, pokiaľ cukor neskaramelizuje. Potom pridajte nakrájanú šalotku, prilejte trocha vínneho octu, soľ, korenie a chvíľku miešajte. A je to! Šalotková marmeláda ma príjemne prekvapila, sladká cibuľka v spojení s tučnou kačacou pečeňou bola top. A hlásim – nič som nespálila! Dvojička obďaleč to šťastie nemala, cukor s vodou sa musí neustále miešať… Spálený kastról skončil v dreze a možno si smutne hovoril, že dnes už si nezavarí…

 

Mäso bude!

Predkrm máme zdarne za sebou, žalúdky sa nám krásne roztiahli a je na čase pristúpiť k hlavnému chodu. STEAK S RATATOUILLE A BÉARNAISE OMÁČKOU. Hurá, mäso bude! A to najkvalitnejšie, najkrásnejšie a najchutnejšie. Na rad prišiel chudý pupok, ktorý sprevádza tradičná teplá zeleninová príloha s omáčkou bérnaise. Krásu mäsa vidíte na fotografiách a som veľmi rada, že „šikovný telefón“ dokázal tu nádheru vykresliť vo všetkých detailoch.

 

Viete, čo je najväčšou výhodou všetkých kurzov všeobecne? Že máte všetko pripravené doslova až pod nosom. A nie inak tomu bolo tu – na doske krásne očistená zelenina všetkých druhov a vy len krájate. A sypete do panvice. A restujete. A vnímate tu ľahkosť, s akou pripravíte ratatouille. Veď na tom nič nie je! Áno, ale pripravujte si to doma… pre cibuľu do pivnice, pre baklažán do obchodu, pre čerstvú mrkvu na záhon, pre paradajky rýchlo na trh… Zrazu so sebou cuknete, pretože zistíte, že ste zabudli na CUKETU! Tak nič, budú špagety:-). Ale vráťme sa späť od domáceho kuchtenia k vareniu par excellence. Druhý chod sme zvládli všetci na jednotku! Steaky sa v rúre dopekali podľa toho, ako si kto prial, ratatouille si hovelo na panviciach a čakalo na servírovanie.

 

Niečo nám tu ale nesedí… kam sa podela béarnaise omáčka? Kto sa ujal jej prípravy? Šéfkuchár predsa! Keby ste videli tú rýchlosť a prácu rukou… pretože tu platí jediné – miešať, miešať a ešte raz miešať tak dlho, pokiaľ z tekutej zmesi ingrediencií nebude hustá a nadýchaná omáčka s noblesným názvom béarnaise. V tej chvíli som si hovorila, že práca kuchára nie je naozaj žiadna prechádzka ružovým sadom. Niektoré úkony sa pochopiteľne zverujú elektrickým spotrebičom, ale to pravé remeslo drží každý kuchár pevne vo svojich rukách. A to doslova! Po hodine príprav a vytrávenom predkrme nám všetkým celkom vyhladlo, takže nastal čas ZAKROJIŤ. Ale pozor, sedliacky prístup tu nemá miesto – každý steak sme opatrne preložili najprv na pevnú krájaciu dosku, aby sme ho s láskou nakrájali na pravidelné kúsky. Aj to je veda! Ostatne krásu mäsa naservírovaného v spoločnosti ratatouille a béarnaise omáčky som vám taktiež zdokumentovala. To proste nešlo nevyfotiť.-) - Jednoducho symfónia chutí… Dokonalosť… Nič lepšieho už nemôže byť, hovorila som si…

 

Odplávame…

Ó, aká som v tej chvíli bola naivná. Aj tie najväčšie mäsožravce prilákate na dezert, ktorého názov je horšie vysloviteľný, ale našťastie preložiteľný do slovenčiny. Vitajte na plávajúcom ostrove, na ILES FLOTTANTES. To nie je múčnik, to nie sú maškrty, to je niečo, čo ani básnik nedokáže slovami popísať. To je orgazmická slasť… Predstavte si nadýchaný bielkový mráčik ponorený do sladkej omáčky a preliaty prvotriednym karamelom… Prípravu „mráčika“ a sladkej omáčky na seba vzal majster kuchár, my ostatní sme sa odvážne pustili do varenia karamelu. A tu, moji milí, sa opäť neskromne tľapkám po ramenách:-). Klaplo to na jednotku! Žiadna pripálenina, žiadne hrudky, len hladunký a lahodný karamel s chuťou naozajstného… KARAMELU!

 

TESCOMA a BISTROTÉKA patria k sebe!

Fakt nechápem, ako som to dokázala, pretože v kuchyni rozhodne nie som doma, skôr na návšteve. A ešte takej, ktorú máme radi všetci – príde s ohlásením, rýchlo pobudne a ešte rýchlejšie odíde :-). Nie tak ako výhercovia našej TESCOMA súťaže, ktorí si život medzi rozmanitými ingredienciami doslova užívajú. „Kurz bol naprosto perfektný, skvelá výhra! Ďakujeme TESCOME a BISTROTÉKE za úžasný zážitok! Určite najlepšie strávené pondelkové popoludnie!“ Ohlasy kurzistov boli mimoriadne pozitívne, rovnako ako atmosféra, ktorá sa len tak nevidí. Len si to predstavte – zídu sa naprosto cudzí ľudia, ktorých spája jediné – vášeň k vareniu:-) A my sme za to nesmierne radi, pretože k radosti z dobre vykonanej práce patrí aj dokonalý riad a pomôcky, s ktorými ide príprava pokrmov, vlastné varenie, servírovanie aj stolovanie od ruky! A to všetko česká značka TESCOMA ponúka – na svoje si prídu ako špičkoví majstri kuchári, ktorí svoje kúzla servírujú hosťom BISTROTÉKY VALACHY, ale aj vy, ktorí kúzlite pre svojich najbližších! Nakoniec ak máte chuť si dobre „zavariť“ a pri tom vyskúšať, akú záťaž znesie kuchynský riad a náčinie zn. TESCOMA, zaregistrujte sa na niektorý z mnohých zaujímavých kurzov ŠKOLY VARENIA. Sú to jedny z mála kurzov, z ktorých rozhodne neodídete naprázdno – plné brucho je záruka, rovnako ako CERTIFIKÁT o úspešnom absolvovaní kurzu. A keď som ho obdržala aj ja… :-). Tak niekedy opäť dovidenia, priatelia a kamaráti dobrého varenia!

Od platne a počítača zdraví Markéta A. Tarabová

 

Recepty nesmú chýbať! Budeme radi, keď vás inšpirujú, prípadne si prípravu chodov vyskúšate na vlastnú kožu v pokoji domova :-).

 

 

STEAK S RATATOUILLE A BÉARNAISE OMÁČKOU

  • Steak 180 – 200 g
  • Baklažán 300 g
  • Cuketa 300 g
  • Mrkva 300 g
  • Paradajky 300 g
  • Cesnak 5 strúčikov
  • Šalotka 3 – 5 ks
  • 5 žĺtkov
  • 0,1 l bieleho vína
  • 0,03 l bieleho vínneho octu
  • Vetvička estragónu a tymianu
  • 250 g masla

Ratatouille: Paradajky sparíme a olúpeme, vykrojíme stredy a dužinu nakrájame na väčšie kúsky. Baklažán, cuketu a mrkvu nakrájame na kocky, ktoré na olivovom oleji orestujeme a potom pridáme nakrájaný cesnak, paradajku, šalotku, tymian a spoločne všetko dochutíme soľou.

Omáčka Béarnaise: Nakrájanú šalotku ľahko opečieme na masle a pridáme vinný ocot a biele víno, tymian, estragón a pomaly redukujeme na polovicu. Hotový zvar pridáme do žĺtkov a vo vodnom kúpeli vyšľaháme do peny. Stiahneme z ohňa a zašľaháme do peny zmäknuté maslo. Do hotovej omáčky pridáme nasekaný čerstvý estragón.

KAČACIA PEČEŇ

  • - Kačacia pečeň FOIE GRAS 500 – 600 g
  • - 10 g soli
  • - 1 g čierneho korenia
  • - Portské víno 0,05 l

Kačaciu pečeň očistíme od žiliek a marinujeme v soli, korení a portskom víne. Najlepšie nechať marinovať v chladničke do druhého dňa. Potom hmotu zabalíme do fólie do tvaru „cukríka“ a vložíme do vriacej vody na 1,5 minúty a hneď vložíme do ľadovej vody. Vybalíme z fólie a krájame na porcie.

ILLES FLOTTANTES – plávajúci ostrov

Omáčka: 4 žĺtky, 80 g cukru, vanilkový lusk, 100 ml smotany, 250 ml mlieka. Mlieko, smotanu, cukor a vanilkový lusk zmiešame dohromady a vo vodnom kúpeli vymiešame do omáčky.

Ostrov z bielkov: 4 bielky, 45 g cukru, pomaranč. Bielky s cukrom vyšľaháme do snehu a pridáme do nej pomarančovú kôru. Sneh dáme do vymastených šálok a pečieme na 220 stupňov 2 minúty.

Karamel: 100 g cukru, 100 ml smotany, 50 g masla, soľ. Z cukru pripravíme karamel, do neho pridáme maslo, smotanu a soľ.  

 

Recepty boli súčasťou kurzu francúzskej gastronómie v rámci Školy varenia, ktorý pre výhercov TESCOMA súťaže pripravila BISTROTÉKA VALACHY.

 

K ich príprave sa vám budú hodiť: