Gaštanová polievka

Ingrediencie:

50 g olivového oleja, 450 g petržlenu, 2 cibule, 1 jablko, 1 zemiak, 150 g jedlých varených gaštanov, 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru, 1 lyžica čerstvého tymianu, 1 dl bazovej šťavy, 2 dl smotany, 1 lyžica sezamového oleja

V hrnci s nepriľnavým povrchom na oleji orestujte na kocky nakrájaný petržlen (2 celé petržleny si odložte bokom), cibuľu, zemiak a jablko. Pridajte gaštany, zalejte vývarom, okoreňte tymianom a polovicou dávky bazovej šťavy. Varte približne 20 minút. Zostávajúci petržlen nakrájajte pomocou škrabky na veľmi tenké plátky, tie potom v miske zmiešajte s bazovou šťavou, olejom, tymianom a vložte na plech. Pečte asi 30 minút na 160 °C do chrumkava. Prevarenú polievku rozmixujte dohladka, podľa potreby prilejte vývar, zjemnite smotanou a na záver preceďte cez jemné sitko. Podávajte v hlbokom tanieri s pečenými petržlenovými lupienkami, sezamovým olejom, smotanou a tymianovými lístkami.

Budú sa vám hodiť: