info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

10. finálové kolo - osobná výzva - Kanapky

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Ako osobnú výzvu finálového večera mali poslední traja súťažiaci zdolať slané Kanapky. Vyrábali ich celé, od cesta až po penovú nátierku mousse. Za 2 hodiny museli pripraviť 3 príchute a z každého druhu servírovať 12 ks. Trúfnete si podľa finálových receptov na slané kanapky aj vy?

Kanapky 1

Kanapky s lososovou, vajíčkovou a syrovo-mrkvovou penou podľa Alenky

Ingrediencie

Korpus

  • 250 g mrazeného špenátu
  • 250 g uvarenej cvikle
  • 240 g hladkej múky
  • 6 vajec
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti (1/2 malej lyžičky)

Pena z údeného pstruha

  • 100 g údeného pstruha
  • 100 g masla
  • 3 PL smotany
  • citrónová šťava, soľ, čerstvý kôpor

Cviklová roláda s prosciuttom

  • 70 g prosciutto (nárez)
  • 150 g maslo
  • 1 PL balzamikový ocot
  • 100 g syr eidam
  • mrkva
  • soľ, mleté čierne korenie, tymian

Žĺtková pena

  • 12 prepeličích vajec
  • 50 g masla
  • 50 g syra niva
  • 50 g taveného syra
  • soľ, horčica

Postup

  1. Korpus - žĺtka, olej a soľ vyšľaháme, pridáme polohrubú múku, prelisovaný cesnak. V osobitnej nádobe si zo zvyšných šiestich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto potom rozdelíme na polovicu a do jednej zapracujeme špenát a druhej cviklu vlejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150 °C po dobu 10-15 minút
  2. Pena z údeného pstruha - pstruha nasekáme na jemno, pridáme citrónovou šťavu, maslo a smotanu, osolíme a všetky ingrediencie dôkladne ušľaháme do peny
  3. Žĺtková pena - z uvarených prepeličích vajíčok vyberieme žĺtka, ktoré zmiešame s maslom a syrmi a horčicou, dochutíme soľou a vymiešame hladkú penu. Preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a naplníme prepeličie vajíčka
kanapky 2

Luckine kanapky s hľuzovkovou, hráškovou a krevetovou penou

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 50 g parmezánu
  • 1 vajce
  • soľ, chia semienka., ube farbivo

Hľuzovkový mousse

  • 250 g ricotty
  • 1 hľuzovka
  • soľ, korenie
  • hľuzovkový olej

Hráškový mousse

  • 250 g mrazeného hrachu
  • 250 g šľahačkyk 33 %
  • 100 g parmezánu (hniezdo)
  • soľ, biele korenie, sušený cesnak

Krevetový mousse

  • 250 g krevety
  • 1 žĺtok (majonéza)
  • olej
  • 0,05 l octu
  • soľ, korenie
  • chilli
  • mango

Koral

  • 5 g múky
  • 45g vody
  • 20 g oleja
  • ube farbivo

Ovocný kaviár

  • 50 g mangového pyré
  • 25 g šťavy z citróna
  • 0,5 g agar agar
  • 500 ml studeného oleja

Dekorácia

  • jedlé kvety
  • hráškové výhonky
  • bylinky

Postup

  1. Zapneme rúru na 180 °C, plech na pečenie vystelieme papierom
  2. Cesto - múku, maslo, parmezán a soľ dáme do kuchynského robota, spracujeme a pridáme vajce. Vypracované cesto dáme chladiť na 20 – 30 min
  3. Hráškový mousse - sparíme hrášok a rozmixujeme ho s troškou smotany na kašu. Zo zvyšku smotany vyrobíme šľahačku. Hráškovú kašu vmiešame do šľahačky a dochutíme korením. Dáme chladiť
  4. Hľuzovkový mousse - ricottu s hľuzovkovým olejom a troškou nastrúhanej hľuzovky vymiešame, pridáme soľ a korenie. Primiešame trocha šľahačky a dáme chladiť
  5. Vychladené cesto rozdelíme na tri časti. Jednu rozvaľkáme a spravíme 12 mini tartaletiek, dáme piecť. Druhú časť doplníme chia semiačka a vykrojíme 12 sušienok v tvare kruhu. Tretiu časť dofarbíme ube farbivom a vykrojíme 12 ks v tvare listu. Dáme na plech piecť
  6. Dáme piecť 12 parmezánových krúžkov na 5 min, z ktorých po upečení vytvarujeme hniezda
  7. Krevetový mousse - povaríme krevety a rozsekáme ich v procestore. Vyrobíme si majonézu: žĺtok spolu s olejom, soľou, korením a octom začneme mixovať do majonézy. Jemne vmiešame krevety, korenie, soľ, chilli
  8. Koral - všetky ingrediencie zmiešame a dáme smažiť na panvicu
  9. Kaviár - pyré, šťavu a agar povaríme, dáme do striekačky a kvapkáme do studeného oleja, necháme pôsobiť, prepláchneme vodou
kanapky 3

Kanapky s tuniakovou, žĺtkovou a pečienkovou penou od Miňa

Ingrediencie

Cesto

  • 200 g hladká múka
  • 100 g strúhaný parmezán
  • 200 g maslo
  • 2 vajcia
  • 2 KL soľ

Plnka pečienková

  • 500 g kuracie pečienky
  • 1 veľká cibuľa
  • Čerstvý tymian
  • 150 g maslo
  • Korenie
  • Soľ
  • Plátok želatíny

Žĺtková plnka

  • 4 uvarené vajcia (žĺtka)
  • 4 g sardelová pasta
  • Ocot
  • Citrónová šťava
  • Soľ
  • 100 g maslo
  • 120 ml smotana na šľahanie

Tuniaková pena

  • 200 g tuniak v oleji
  • 150 g maslo
  • Soľ
  • Korenie
  • 1 ČL horčica
  • 100 ml smotana na šľahanie

Kaviár z červenej repy

  • Šťava z nakladanej červenej repy
  • ½ čl agar
  • 1l dobre vychladený olej

Cibuľová marmeláda

  • 1 ks veľkej červenej cibule
  • 50 g cukor
  • 50 ml červené víno

Ozdoba

  • Čerstvé mikro bylinky
  • Jedlé kvety (sirôtky)
  • Čerstvé ančovičky celé

Postup

  1. Pripravíme si cesto na kanapky, zmiešaním (vymiesením) všetkých surovín na cesto. Vytvoríme krehké cesto, ktoré odložíme na chvíľu do chladničky.
  2. Vytiahneme vychladené cesto a rozvaľkáme. Vykrajujeme rôzne potrebné tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút pri teplote 180°C
  3. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
  4. Pečienková plnka - cibuľu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme na rozpálený olej speniť pridáme pečienky a orestujeme. Orestované pečienky odstavíme, dochutíme soľou, korením tymianom, pridame maslo a rozmixujeme. Pridáme napučanú želatínu
  5. Vajíčková pena - maslo so žĺtkami vyšľaháme, pridáme soľ, korenie, sardelovú pastu a smotanu a došľaháme
  6. Cviklový kaviár - cviklovú šťavu s agarom privedieme do varu. Do striekačky naberieme cviklovú zmes a do vychladeného oleja pomaly striekame zo striekačky cviklovú zmes a vyrábame malé guličky podobné kaviáru
  7. Vychladnuté krekry naplníme plnkami a ozdobíme