4 cudzokrajné recepty + 1 domáci, ktoré hravo zvládnete aj doma
Francúzske Créme brulée

- 500 ml vysokopercentnej smotany (31 % alebo viac)
- 1 vanilkový struk
- 100 g práškového cukru + trochu na posypanie
- 6 žĺtkov
Thajské rezance Pad Thai

- 250 g ryžových rezancov, nabotnané a scedené
- 2 lyžice nasekaných a opražených búrskych orieškov
- 2 lyžice sušených alebo čerstvých kreviet
- 2 väčšie vajcia
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
- 1 lyžica rybacej omáčky
- 1/2 lyžičky palmového alebo trstinového cukru
- 1 lyžička chilli prášku
- 50 g čerstvých fazuľových výhonkov
- 2 jarné cibuľky
- čerstvé listy koriandru
- mesiačiky limetky alebo citrónu na ozdobenie
Vo woku alebo na fritovacej panvici v rozohriatom oleji orestujte cesnak do zlatista. Pridajte rozklepnuté a našľahané vajcia, rýchlo miešajte a len pár sekúnd vyprážajte. Potom pridajte nabotnané rezance, všetko dobre premiešajte, a pridávajte postupne citrónovú šťavu, rybaciu omáčku, cukor, polovicu orieškov, polovicu sušených kreviet (pokiaľ používate čerstvé, pridajte ich všetky), chilli prášok, lyžicu fazuľových výhonkov a jarnú cibuľku. Vyprážajte až do zmäknutia rezancov, potom premiestnite na tanier. Ozdobte zvyškom búrskych orieškov, sušenými krevetami, fazuľovými výhonkami a zeleným koriandrom.
Španielska Tortilla de patatas s pečenými paprikami

- 500 g zemiakov
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 olúpané strúčiky cesnaku
- 300 g nakladaných pečených paprík
- zelené bylinky
- 6 vajec
- 100 ml mlieka alebo smotany
- soľ a korenie
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte a opražte na olivovom oleji. Vajcia prešľahajte so soľou, korením, bylinkami, nasekaným cesnakom a pečenou paprikou. Keď sú zemiaky hotové, prilejte k nim vaječnú zmes. Po chvíli zmes premiešajte, zoškrabnite už hotové kúsky omelety zo dna a priklopte pokrievkou alebo vložte na dopečenie do rúry. Pokiaľ tortillu dorábate na panvici, po chvíli ju pomocou tanierika obráťte a dopečte z druhej strany. Na uľahčenie práce voľte panvicu obojstrannú. Omeletu nakrájajte na trojuholníčky a podávajte s nakladanými paprikami.
Talianske tagliatelle s rukolou

Na cestoviny:
- 300 g múky „semolina“
- 3 vajcia izbovej teploty
- 3 lyžičky olivového oleja
Na pesto:
- 60 g vlašských orechov
- 3 hrste rukoly
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
Múku, vajcia a olivový olej zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto sa nesmie lepiť na prsty a musí byť pružné a kompaktné. Hotové cesto nechajte 20 minút odpočinúť a potom naporciujte na kúsky s veľkosťou cca 100 g. Strojčekom na cestoviny tvorte široké rezance tagliatelle.
Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody, potom ju osoľte. Čerstvé cestoviny varte len 2–4 minúty, potom ich sceďte.
Na panvici na sucho opečte orechy, získajú tak výraznejšiu chuť. Potom ich rozmixujte dohromady s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti dosoľte. Podávajte s čerstvými cestovinami a bohato posypte parmezánom.
Slovenské halušky s kapustou a údeným

- 800 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- soľ
- 400 g kyslej kapusty
- 200 g údeného mäsa alebo slaniny









