info text
Úvodná stranaTESCOMA blogInšpirácie a nápadyVarenie a pečenie4 cudzokrajné recepty + 1 domáci, ktoré hravo zvládnete aj doma

4 cudzokrajné recepty + 1 domáci, ktoré hravo zvládnete aj doma

V lete je ten správny čas na cestovanie a objavovanie nielen nových miest, ale tiež chutí. Vydajte sa na cestu do vzdialených krajín s našimi 4 cudzokrajnými receptami alebo ostaňte doma s jedným rýdzo slovenským . Vybrali sme pre vás tradičné pokrmy zo Španielska, Francúzska, Thajska, Talianska a tiež jeden zo Slovenska, ktoré ľahko zvládnete pripraviť aj u vás doma v kuchyni!

Francúzske Créme brulée

Créme brulée - obrázok
  • 500 ml vysokopercentnej smotany (31 % alebo viac)
  • 1 vanilkový struk
  • 100 g práškového cukru + trochu na posypanie
  • 6 žĺtkov
Predhrejte rúru na 150 °C. Smotanu nalejte do rajnice, vanilkový lusk rozrežte, ostrým nožom vyškrabnite dreň vrátane zrniečok a pridajte do smotany. Šupku struku nakrájajte najemno a tiež pridajte do smotany. Priveďte do varu a potom výkon sporáka znížte a nechajte zľahka prebublávať 5 minút. Medzitým v mise vyšľahajte žĺtky s cukrom a zoberte prebytočnú penu. Do vajec s cukrom nalievajte za stáleho miešania horúcu vanilkovú smotanu. Potom zmes preceďte do zapekacích misiek, ktoré naplňte približne do dvoch tretín. Misky umiestnite do hlbokého pekáča, ktorý naplňte horúcou vodou približne do výšky krému v miskách. Potom pečte 40–45 minút, pokiaľ nemá krém konzistenciu pudingu. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte lyžicou cukru, ktorý skaramelizujte flambovacou pištoľou.

Thajské rezance Pad Thai

Pad thai - obrázok

 

  • 250 g ryžových rezancov, nabotnané a scedené
  • 2 lyžice nasekaných a opražených búrskych orieškov
  • 2 lyžice sušených alebo čerstvých kreviet
  • 2 väčšie vajcia 
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • 1/2 lyžičky palmového alebo trstinového cukru
  • 1 lyžička chilli prášku
  • 50 g čerstvých fazuľových výhonkov
  • 2 jarné cibuľky
  • čerstvé listy koriandru
  • mesiačiky limetky alebo citrónu na ozdobenie

Vo woku alebo na fritovacej panvici v rozohriatom oleji orestujte cesnak do zlatista. Pridajte rozklepnuté a našľahané vajcia, rýchlo miešajte a len pár sekúnd vyprážajte. Potom pridajte nabotnané rezance, všetko dobre premiešajte, a pridávajte postupne citrónovú šťavu, rybaciu omáčku, cukor, polovicu orieškov, polovicu sušených kreviet (pokiaľ používate čerstvé, pridajte ich všetky), chilli prášok, lyžicu fazuľových výhonkov a jarnú cibuľku. Vyprážajte až do zmäknutia rezancov, potom premiestnite na tanier. Ozdobte zvyškom búrskych orieškov, sušenými krevetami, fazuľovými výhonkami a zeleným koriandrom.

Španielska Tortilla de patatas s pečenými paprikami

Španielska Tortilla de patatas s pečenými paprikami - obrázok
  • 500 g zemiakov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 olúpané strúčiky cesnaku
  • 300 g nakladaných pečených paprík
  • zelené bylinky
  • 6 vajec
  • 100 ml mlieka alebo smotany
  • soľ a korenie

Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte a opražte na olivovom oleji. Vajcia prešľahajte so soľou, korením, bylinkami, nasekaným cesnakom a pečenou paprikou. Keď sú zemiaky hotové, prilejte k nim vaječnú zmes. Po chvíli zmes premiešajte, zoškrabnite už hotové kúsky omelety zo dna a priklopte pokrievkou alebo vložte na dopečenie do rúry. Pokiaľ tortillu dorábate na panvici, po chvíli ju pomocou tanierika obráťte a dopečte z druhej strany. Na uľahčenie práce voľte panvicu obojstrannú. Omeletu nakrájajte na trojuholníčky a podávajte s nakladanými paprikami.

Talianske tagliatelle s rukolou

Talianske tagliatelle s rukolou - obrázok


Na cestoviny:

  • 300 g múky „semolina“
  • 3 vajcia izbovej  teploty
  • 3 lyžičky olivového oleja

Na pesto:

  • 60 g vlašských orechov
  • 3 hrste rukoly
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ

Múku, vajcia a olivový olej zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto sa nesmie lepiť na prsty a musí byť pružné a kompaktné. Hotové cesto nechajte 20 minút odpočinúť a potom naporciujte na kúsky s veľkosťou cca 100 g. Strojčekom na cestoviny tvorte široké rezance tagliatelle.

Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody, potom ju osoľte. Čerstvé cestoviny varte len 2–4 minúty, potom ich sceďte.

Na panvici na sucho opečte orechy, získajú tak výraznejšiu chuť. Potom ich rozmixujte dohromady s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti dosoľte. Podávajte s čerstvými cestovinami a bohato posypte parmezánom.

Slovenské halušky s kapustou a údeným

halušky s kapustou a údeným - obrázok
  • 800 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 g údeného mäsa alebo slaniny
Údené nakrájajte na kocky a uškvarte s lyžicou oleja. Pridajte kyslú kapustu, osoľte a poduste 10–15 minút. Očistené zemiaky opláchnite, jemne nastrúhajte, pridajte celé vajcia, mierne osoľte, pridajte polohrubú múku a zmes dobre premiešajte. Vypracované cesto prepasírujte pomocou strúhadla na halušky do vriacej osolenej vody. Halušky v hrnci s vriacou vodou zľahka premiešajte, aby sa nezlepili a varte ich 4–6 minút, pokiaľ nevyplávajú. Sceďte a premiešajte s kapustou a údeným.