4. kolo - osobná výzva - Mrkvové dezerty
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Upiecť famózny dezert s použitím koreňovej zeleniny, konkrétne mrkvy. Toto bola osobná výzva v 4. kole súťaže Pečie celé Slovensko. Ako sa s náročnou úlohou súťažiaci vysporiadali si môžete pozrieť v originálnych receptoch na Mrkvové dezerty.

Mrkvový koláč s ananásovým krémom podľa Alenky
Ingrediencie
Cesto
- 1,5 hrnčeka hnedého cukru
- 4 vajíčka
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 4 hrnčeky strúhanej mrkvy
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- 1 jablko / nastrúhané/
Plnka - Ananásový curd
- 4 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtka
- 300 ml ananásový kompót so šťavou (ananás nesmie byť čerstvý, pretože obsahuje bromelaín, kvôli ktorému krém nezhustne)
- 4 lyžice vanilkový pudingový prášok
- 4 lyžice masla
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 500 g mascarpone
- 100 g práškový cukor
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista a potom už len postupne vmiešavame všetko ostatné
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme pri 180 stupňoch do zlatista
- Plnka - Vajcia, žĺtky, ananásový kompót, cukor a vanilkový pudingový prášok dáme do misy a vyšľaháme. Nalejeme do stredného hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém
- Odstavíme z ohňa a vmiešame maslo
- Krém precedíme cez sitko, prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť
- Šľahačku vyšľaháme do tuha spolu s práškovým cukrom, pridáme mascarpone a po častiach vychladený ananásový krém
- Na zdobenie som použila opražené lieskové a vlašské orechy, a keďže v tejto výzve sa pečú aj makrónky, tak som na ozdobu urobila aj niekoľko makrónkových mrkvičiek. Taktiež som použila čerstvé ovocie / maliny, čučoriedky a černice/. Na ozdobu aj mätu

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi podľa Bei
Ingrediencie
Cesto
- 460 g čerstvej mrkvy ( hmotnosť po očistení)
- 80 g pekanových orechov
- 170 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 6 vajec
- 200 g rastlinného oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 450 g polohrubej múky
- 1 PL mletej škorice
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL jemnej morskej soli
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- Na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku
Krém
- 140 g masla izbovej teploty
- 280 g Cream cheese classic
- ¼ ČL jemnej morskej soli
- 1 PL vanilkového extraktu
- Šťava z ½ citróna
- Cca 200 g práškového cukru
- Voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Dekorácia – sladké mrkvičky
- ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
- ½ šálky práškového cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
- oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: ak nie je oranžová farba, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
Postup
- Rúru dáme zohrievať na 180°C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný)
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme
- Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme
- Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt
- V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi
- Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem. Rúru necháme zapnutú
- Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba
- Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť
- Krém - maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt
- Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému
- Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu
- Mrkvičky - Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmes potom rozdelíme ( vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky
- Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami

Ingin mrkvový koláč Earl Grey s mangom
Ingrediencie
Cesto
- 77g slnečnicový olej
- 77g biely jogurt
- 2 vajíčka
- 160g strúhanej mrkvy
- 125g trstinový cukor (+80g na karamelizované orechy)
- 6g prášok do pečiva
- 154g múka hladká
- Soľ
- 80g pekanové orechy
Sirup
- 50g vody
- 65g cukor
- Lyžica čaju Earl Grey
Krém Earl Grey
- 2PL sirup s Earl Grey
- 250g mascarpone
- 170g šľahačka
- 50g práškový cukor
Mango Kompoté
- 140g mango pyré
- 35g cukor kryštálový
- 2g pektín
- Trochu citrónovej šťavy
- 60g čerstvé mango
Mango ganache
- 40g mango pyré
- 110g biela čokoláda
- 50g maslo
Postup
- Najskôr skaramelizujeme orechy
- Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme. Zmiešať olej, jogurt, vajíčka, pyré, cukor, soľ a vyšľaháme. Pridáme suché ingrediencie, nakoniec pekanové orechy. Pečieme na 175 stupńov cca 30-40min
- Sirup - z vody a cukru uvaríme sirup. Do sirupu pridáme čaj, necháme chvíľku lúhovať, precedíme
- Krém - vyšľaháme na tuhy krém všetko spolu
- Kompoté - pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom, privedieme k varu. Nakoniec pridáme citrónovú stavu a mango nakrájané na kúsky
- Ganache - čokoládu roztopíme na vodnom kúpeli. Pyré zohrejeme a vylejeme na čokoládu. Necháme vychladnúť, pridáme maslo

Julkin mrkváč
Ingrediencie
Cesto
- 100 g vlašských orechov
- 330g najemno nastrúhanej mrkvy
- 260 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 0,5 lyžičky soli
- 1 lyžičky škorice
- 4 veľké vajcia
- 310 g cukru
- 240 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu postup
- Pár kvapiek pomarančovej šťavy
Plnka
- 500g mascarpone
- 100ml smotany na šľahanie
- Práškový cukor podľa chuti
- Lyžička pomarančovej kôry
Na ozdobenie
- 1 Mrkva
- 100g Orechy
- 150g kryštálový cukor
- 100ml Smotana na šľahanie
- 50g Maslo
- Medovka
- 100g cukru
- 200ml vody
Postup
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
- Vajcia musia byť v izbovejj teplote. V jednej mise zmiešaj múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musí byť našľahaná tak, že farba bude svetlá
- Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame
- Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 - 30 minút
- Plnka - mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu sa šľahanie a na koniec pomarančovú kôru
- Ozdoba - mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí pridáme orechy. A zdobíme

Mrkvový darček od Katky
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 200g masla izbovej teploty
- 230g kryštálový cukor
- 50g mleté mandle
- 30g mandle plátky
- 30g kandizovaná pomarančová kôra
- 50g nasekané vlašské orechy
- 100g cream cheese natur
- Kôra z jedného bio pomaranča
- Šťava z jedného bio pomaranča
- 200g strúhaná mrkva
- 2 malé lyžičky škorice
- Štipka kardamónu
- 1dcl rum
- 5 kvapiek esenciálneho oleja pomaranč
- 1 prášok do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 200g hladká múka
Sirup
- 30g cukor
- 70g voda
- 15g pomarančová šťava
Krém
- 500g mascarpone
- 150g creamcheese natur
- 50g práškový cukor
- 5 kvapiek pomarančového oleja
- 30g maslo
- Slaný karamel
Slaný karamel
- 130g cukor krupica
- 40g maslo
- 100ml šľahačková smotana
- soľ
Ozdoby
- 3 celé mrkvy
- 1 pomaranč
- Mleté vlašské orechy
- Čerstvý tymián prípadne rozmarín
- Jedlé kvietky
Postup
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov
- Ako prvé si pripravíme slaný karamel
- Upálime cukor na karamel, pridáme do neho maslo, premiešame a pridáme šľahačku. Premiešame, až kým nevznikne hustá karamelová zmes. Na záver pridáme štipku soli
- Pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka a z nich a z polovice cukru /115g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, maslo a zvyšný cukor /115g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, captain morgen, mleté aj nasekané mandle, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme
- Potom pridáme orechy, kandizovanú pomarančovú kôru, škoricu, kardamón, strúhanú mrkvu a múku s práškom do pečiva a sódou a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielka a vylejeme do formy. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 50 minút
- Počas pečenia si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme pomarančovú šťavu
- Potom si nachystáme krém. Prešľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme creamcheese, mascarpone, pomarančový olej a postupne zašľaháme aj vychladnutý slaný kramel
- Nakoniec si nachystáme potrebné ozdoby – plátky mrkvy, pomaranč, tymián, orechy a kvety
- Po upečení korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme napolovicu
- Potrieme sirupom a navrstvíme krém. Založíme vrchný korpus a celý ho obtrieme zvyšným krémom. Na záver dozdobíme

Mrkvový chlebík s pistáciami od Lucky
Ingrediencie
Mrkvové cesto
- 450g strúhaná mrkva
- 300g hladká múka
- 8g prášok do pečiva
- 8g sóda bikarbóna
- 8g soľ
- 1/2 lyžice škorica mletá
- 1/2 lyžice kardamón mletý
- 1/2 lyžičky klinček mletý
- 180ml kyslá smotana
- 180ml olej
- 120ml jablková šťava 100%
- 335g cukor krupica
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilka
- 100g lúpané pistácie nesolené
- 50g čerstvý ananás
Poleva
- 100g biela čokoláda
- 50g smotana na šľahanie
- 200g ananásové pyré
- Limetková šťava
- Cukor kr.
- Agar
Ananásové chutney
- 200g ananás čerstvý
- limetková šťava
- cukor kr. (podľa potreby)
- mäta
Dekorácia
- 6-8ks sušené ananásové kolieska
- 100g cukor krupica
- 50ml voda
- 20g lieskové orechy
- 50g lúpané pistácie nesolené
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom
- Mrkvové cesto – najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 min.
- Ananásové chutney: ananás krájame na drobno, dáme variť v troške vody. Podľa potreby pridáme cukor, limetkovú šťavu, necháme redukovať, na záver pridáme mätu. Dáme chladiť.
- Karamelové dekorácie – do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby z nich karamel pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku, špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť
- Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť
- Poleva – čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme na bok
- Dekorácia - zafarbenú glukózu dáme na pečiaci papier, dáme do rúry a pečieme 150C, cca 45 min.
- Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme dekoráciou: vysušenými ananásmi, karamelové špirály, karamelové ostnané oriešky. Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií.
- Dookola chlebíku pomrvíme zvytok nadrvených pistácií. S vreckom a špičkou spravíme pár kopčekov mascarpone krému

Miňova mrkvová torta s mascarpone
Ingrediencie
Cesto
- 270 g hnedý cukor
- 4 ks vajcia
- 400 ml olej
- 400 g múka hladká
- 1,5 lyžička sóda bikarbóna
- 1,5 lyžička prášok do pečiva
- 2,5 lyžičky škorice
- 2 lyžičky zázvoru
- 0,5 lyžičky soľ
- 50g kandizovaná pomarančová kôra
- 1 lyžičky esencia vanilková
- 400 g mrkva postrúhaná
- 140 g orechy vlašské posekané
- 500 g mascarpone
- 250 g (podľa chuti) cukor práškový
- 500 g tvaroh jemný
- 1 citrón
Poleva
- 200 g biela čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
Ozdoba
- baby mrkvičky s vňaťou
- oranžové a zelené farbivo
Postup
- Trúbu rozohrejeme na 180 stupňov, spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie
- Cukor, vajíčka šľaháme a postupne pridávame olej, šľaháme dokým sa nám všetko nespojí
- Pomaly prišľahávame múku spolu so sódou a práškom do pečiva. Prišľaháme škoricu, zázvor, soľ a vanilkovú esenciu. Pridáme postrúhanú mrkvu, orechy, zamiešame a prenesieme do pripravenej tortovej formy
- Dáme do predhriatej rúry a pečieme 40-50 minút alebo dokým nebude pozitívny špajdľový test
- Tortu vytiahneme, vyberieme z formy a necháme vychladnúť
- Potom korpus prerežeme na 3 časti
- Cukor s mascarpone a tvarohom vyšľaháme a pridáme šľahačkovú smotanu a zašľaháme
- Krémom naplníme tortu a necháme si 1/3 krému na potretie torty
- Boky torty do polovice posypeme nasekanými orechmi a necháme stuhnúť v chladničke
- Po stuhnutí polejeme vrch torty čokoládovou polevou a zdobíme čokoládovými ozdobami a physalis-om

Marekova mrkvová torta s pomarančmi
Ingrediencie
Mrkvové cesto
- 3 vajcia
- 300g nastrúhanej mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 160g polohrubá múka
- 60g bio pšeničná celozrnná hladká múka
- 120g kryštálový cukor
- 20g strúhaný kokos
- 10g nasekané orechy
- 8 PL olej
- 5 PL horúca voda
- 1ČL práčok do pečiva
Krém
- 300g mascarpone
- 250g 40% deluxe šľahačka
- 150ml šľahačka
- 50g práškový cukor
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- ½ stužovač do šľahačky
Mandľová plnka
- 60g mandľová múka resp. nepreosiaty zvyšok pri makrónkach
- 10g práškový cukor
- 20 – 30ml rum
Doplnenie chutí
- 1 pomaranč
- 1 konzerva konzervovaný pomaranč
Zdobenie
- Karamelové vlasy a oriešky – 200g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
- Kokosové guličky – z cesta čo sme skrojili, 20-30g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
- Jedlé kvety – malé sirôtky najlepšie fialové
Postup
- Postup na prípravu platne – hneď na začiatok si zapneme rúru na 180°C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko
- Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos
- Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie
- Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča
- Krém – mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250g 40% šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame
- Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie

Nadin mrkvový koláč s mrkvovými čipsami
Ingrediencie
Cesto
- 250 g krupicového cukru (polovica môže byt hnedý cukor)
- 160 g opečených a nasekaných vlašských orechov
- 4 vajíčka
- 210 g oleja
- 315 g nastrúhanej mrkvy
- 3 lyžice javorového sirupu
- 275 g hladkej múky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 1/8 ks muškátového oriešku
- 1,5 lyžičky cejlónskej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Citrónová kôra
- Soľ
Krém
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g bieleho jogurtu
- 100 g práškového cukru
- Citrónová kôra
Mrkvové čipsy
- 120 ml vody
- 150 g cukru
- 2 väčšie mrkvy
- Práškový cukor
Postup
- Cesto – ručne vymiešame olej, cukor, vajíčka, javorový sirup a citrónovú kôru. Pridáme mix suchých surovín (múka, kypriaci prášok, soľ, korenie). Primiešame jogurt a orechy a nakoniec mrkvu. Pečieme cca hodinu pri 155 stupňoch
- Krém – všetko spolu vyšľaháme do hladkého hustého krému
- Mrkvové čipsy – cukor necháme rozpustiť vo vode a 15 minút v ňom varíme, na plátky nastrúhanú mrkvu. Vyberieme, necháme odkvapkať a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 120 stupňoch cca 20 minút. Potom pocukrujeme a opálime pištoľou tak, aby cukor skaramelizoval
Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS - Pečie celé Slovensko.
0









