info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

6. kolo - kreatívna výzva - Sušienkové monumenty

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

Čo majú spoločné sušienky a Big Ben, Coloseum, Burj Al Arab alebo Sfinga? Táto na prvý pohľad neuveriteľná kombinácia sa stala kreatívnou výzvou pre zvyšných 7 finalistov súťaže Pečie celé Slovensko. A ako to dopadlo?

Big Ben podľa Alenky

Ingrediencie

Svetlé sušienky

  • 340 g maslo
  • 200 g práškový cukor
  • 520 g hladká múka

Kokosové sušienky

  • 240 g hladká múka
  • 120 g práškový cukor
  • 100 g kokos
  • 3 lyžice kakao
  • ½ prášok do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 220 g maslo
  • štipka soli
  • 1 lyžica rum
  • 100 g horká čokoláda
  • Modelovacia hmota

Postup

  1. Na sušienky všetko spolu zmiešame a urobíme dve cestá, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút
  2. Z cesta vykrojíme všetky časti a pečieme ich pri teplote 170 stupňov cca 16 minút
  3. Pri výrobe monumentu použite na lepenie jednotlivých častí roztopenú čokoládu a modelovaciu hmotu na dotvorenie detailov

Ingina Gediminasova veža

Ingrediencie

Cesto Sablé

  • 415 g maslo
  • 260 g práškový cukor
  • 3 vajíčka
  • soľ
  • 645 g hladká múka

Cesto arašidové

  • 330 g maslo
  • 280 g práškový cukor
  • 2 vajíčka
  • 600 g hladká múka
  • 360 g arašidy
  • soľ

Ganache

  • 800 g čokoláda tmavá
  • 385 g šľahačka
  • 450 g maslo

Postup

  1. Postup rovnaký pri oboch cestách
  2. Mäkké maslo prešľaháme s práškovým cukrom. Pridáme vajíčka, soľ. Potom múku a spojíme do cesta. Rozvaľkáme cesto a vykrojíme potrebné tvary. Pečieme na 175 stupňoch
  3. Šľahačku zohrejeme a čokoládu roztopíme. Zmiešame spolu, necháme vychladnúť a pridáme maslo.

Katkine Koloseum

Ingrediencie

Cesto - základná doska

  • 250 g hladká múka
  • 150 g práškový cukor
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • Kôra z jedného citróna
  • 1 vajíčko
  • 200 g zmäknuté maslo

Cesto - stavba

  • 750 g hladká múka
  • 225 g práškový cukor
  • 90 g zmäknuté maslo
  • 1 malá lyžička sóda bikarbóna
  • 280 g med
  • 1 balíček perníkové korenie
  • 1 malá lyžička sušený zázvor

Karamel

  • 200 g kryštálový cukor
  • 200 g hnedý fondán
  • 100 g biely fondán

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Keksíkové cesto č. 1 pripravíme z navážených surovín, všetko spolu zmiešame na hladkú zmes. Rozvaľkáme medzi silikónovými podložkami. Vykrojíme si kruh o priemere cca 28cm a dáme na plech
  3. Potom si pripravíme druhé cesto. Z navážených surovín si zamiesime hladké cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme si hradby a dáme piecť spolu so základom asi na cca 15 minút
  4. Kým sa nám pečie prvá várka, nachystáme si ešte zbytok hradieb a predný veľký múr. Keď sa dopečie prvá várka, dáme piecť druhú, tiež na cca 15 minút
  5. To, čo potrebujeme mať oválne, dáme ihneď po upečení do ráfika, aby sme vytvorili oblúk a necháme vychladnúť. Vychladnutím to stvrdne
  6. Potom si vykrojíme okná a ponalepujeme ich na predný diel. Doladíme fasádu a nakoniec dozdobíme airbrushom
  7. Poskladáme to na podstavec a rozpustíme si cukor na karamel. Karamel poslúži ako lepidlo. Zafixujeme na svoje miesto a potom už len doladíme detaily

Kórejský sušienkový pavilón od Lucky

Ingrediencie

Sušienky červené

  • 480 g múka
  • 30 g kukuričný škrob
  • 6 g soľ
  • 50 g kakao
  • 100 g lyofilizované dračie ovocie (prášok)
  • 450 g maslo
  • 400 g cukor krupica
  • 2 ks vajcia
  • Vanilka

Sušienky vanilkové

  • 480 g múka
  • 30 g kukuričný škrob
  • 6 g soľ
  • 450 g maslo
  • 400 g cukor krupica
  • 2 ks vajcia
  • Vanilka

Sušienky kakaové

  • 240 g múka
  • 15 g kukuričný škrob
  • 3 g soľ
  • 65 g kakao
  • 10 g kakao čierne
  • 225 g maslo
  • 200 g cukor krupica
  • 1ks vajce

Jedlý mach

  • 3 ks vajcia
  • 75 g múka pl.
  • 10 g kypriaci prášok do pečiva
  • 25 g cukor krupica
  • 60 g medu

Bielková poleva

  • 3 ks vaječné bielka
  • 60 g práškového cukor
  • Jedlá farba červená, zelená, čierna

Dekorácia

  • Jedlé kvety drobné
  • 1,5 ks cukor na modelovanie isomalt
  • farby modrá, zelená

Postup

  1. Sušienkové cesto červené: zmiešame múku, škrob, soľ, kakao a prášok z dračieho ovocia. V druhej mise vymiešame maslo, cukor, vajíčka a vanilku. Pridáme suché ingrediencie a spracujeme. Keď je cesto hotové, vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom vypracujeme aj vanilkové a kakaové cesto.
  2. Vykrojíme požadované tvary sušienok podľa šablón. Dáme piecť do rúry na cca 10 minút pri 180 ̊C. Upečené sušienky dáme chladiť.
  3. Z najväčších sušienok vytvoríme základňu, ktorú neskôr prekryjeme jedlým machom.Postupne skladáme jednotlivé úrovne a zlepujeme ich buď čokoládou alebo bielkovou hmotou
  4. Cukor na modelovanie isomalt (cca 150 g) zohrejeme a zafarbíme na zeleno. Pripravíme si sušienky s vykrojenými okienkami. Cukor nalejeme do okienok sušienok a vytvoríme tak efekt skleneného okna. Dáme chladiť.
  5. Jedlý mach - vymiešame vajíčka s cukrom a medom do penista, pridáme múku s kypriacin práškom a zľahka premiešame. Dáme do mikrovlnky na cca 2 min. Necháme vychladnúť.
  6. Skladáme steny a poschodia. Kým umiestnime strechu, môžeme vložiť do domčeka LED svetielka.
  7. Poskladanú pagodu necháme sušiť a zatiaľ ju z vonkajšej strany zdobíme zafarbenou bielkovou hmotou. Strecha v sivej farbe, steny zelené a červené.
  8. Machovú hmotu nadrobíme na malé kúsky a nalepíme na základňu, vytvoríme efekt ostrovčeka obklopeného jazierkom.
  9. Jazierko - nahrejeme isomalt, pridáme modrú farbu, zalejeme okolie pagody, ktoré odekorujeme drobnými jedlými kvetmi.

Burj Al Arab podľa Miňa

Ingrediencie

Linecké cesto

  • 600 g hladká múka
  • 150 g mandle
  • 200 g práškový cukor
  • 4 žĺtka
  • 400 g maslo
  • 2x vanilkový cukor
  • Citrónová kôra (podľa chuti)

Vanilkové kamene

  • 150 g hladká múka
  • 125 g maslo
  • 50 g práškový cukor
  • 50 g mleté orechy

Na obalenie

  • 100 g práškový cukor
  • 2x vanilkový cukor

Mandľové sušienky

  • 150 g maslo
  • 150 g hladká múka
  • 2x vanilkový cukor

Orechové sušienky

  • 300 g hladká múka
  • 100 g práškový cukor
  • 200 g maslo
  • 2 žĺtka
  • 20 g kakao
  • 50 g mleté orechy

Plnka

  • 100 g orechy mleté vlašské
  • 160 g práškový cukor
  • 5 cl rum
  • 100 g ríbezľový džem
  • 2 žĺtka
  • 100 g zelená poleva

Postup

  1. Ako prvé si spravíme linecké cesto, zmiešaním všetkých surovín na linecké. Vytvoríme kompaktné cesto, ktoré si potom rozvaľkáme na požadovanú veľkosť a hrúbku. Vykrajujeme najprv steny budovy, potom podstavec podľa šablóny. Prenesieme na plech a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 15 minút
  2. Ďalej si pripravíme orechové sušienky s postupom ako pri lineckých, a tak isto mandľové, a vykrajujeme potrebné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 – 20 minút
  3. Spravíme si orechovú plnku, zmiešaním všetkých surovín na orechovú plnku
  4. Orechové sušienky naplníme orechovou plnkou a spojíme
  5. Pripravíme si aj cesto na orechové „kamene“. Zmiešame suroviny a spravíme cesto, z ktorého si vyšúľame valček v hrúbke malíčka. Potom ho nakrájame na rôzne tvary a dáme tiež upiecť na 180 stupňov 15 - 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme trocha vychladnúť a obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým
  6. Na podnos si pripravíme podstavec, tvorený z 2 plátov lineckej sušienky v tvare trojuholníka, tie spojíme ríbezľovým džemom a vylejeme na podstavec zelenú polevu ako „trávnik“. Okolo poukladáme „kamene“. Vežu postupne zlepujeme do požadovaného tvaru a prilepujeme ich cukrovou polevou

Marekov sušienkový Boldt

Ingrediencie

Sušienky I.

  • 160 g maslo
  • 200 g stužený tuk na pečenie
  • 180 g práškový cukor
  • 1 PL Vanilková pasta
  • 2 veľké vajcia
  • 720 g hladká múka špeciál
  • ½ ČL mletej kávy

Sušienky II.

  • 160 g maslo
  • 200 g stužený tuk na pečenie
  • 180 g práškový cukor
  • 1 PL vanilková pasta
  • 2 veľké vajcia
  • 720 g hladká múka špeciál
  • ½ ČL kakao

Zdobenie

  • Čokoláda na pralinky
  • Hnedá a béžová gélová potravinárska farba
  • Trblietavá prášková farba, zlatá a strieborná
  • Silný alkohol s obsahom alkoholu min 50%
  • Air brush
  • Maslový krém na spájanie
  • Kryštálový cukor na karamel

Postup

  1. Sušienky I. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kávu a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
  2. Sušienky II. – maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou, vymiešame, pridáme vajcia, kakao a následne múku. Cesto vymiešame a dáme v potravinárskej fólii schladiť
  3. Maslový krém - 200g masla vymiešame spolu s 60g práškového cukru a 2PL kakaa. Prípadne ani kakao nemusíme dávať. Kryštálový cukor na karamel, na spojenie strechy
  4. Celkový postup – vežičky robíme tak, že cesto obalíme na prázdne plechovky, vykrojíme okná zabalíme do papiera na pečenie a pečieme
  5. Kužeľové strechy robíme tak, že kužele obalíme cestom a vytvarujeme tvar. Po upečení ich natrieme čokoládou
  6. Strednú časť urobíme tak, že si z cesta vykrojíme potrebné tvary a pospájame
  7. V prípade, že potrebujeme do cesta vykrojiť okno alebo iné tvary, použijeme na to modelársku mini brúsku. Pospájame maslovým krémom alebo karamelom

Nadina sušienková Sfinga

Ingrediencie

Vanilkové sušienky

  • 500 g zmäknutého masla
  • 380 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 8 lyžíc javorového sirupu
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1200 g hladkej múky
  • 2,5 lyžičky soli
  • 3 lyžičky cejlónskej škorice

Medovníkové sušienky

  • 800 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 prášok do perníku
  • 3-4 čajové lyžičky medovníkového korenia
  • 100 g roztopeného masla
  • Trochu čiernej kávy
  • 3 vajcia

Postup

  1. Vanilkové sušienky – vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajcia, javorový sirup a vanilkový extrakt. Múku zmiešame so soľou a škoricou a primiešame do vlhkej zmesi. Necháme v chladničke odpočinúť
  2. Rozvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme pri 175 stupňoch do zlatista
  3. Jednotlivé sušienky zlepujeme karamelom
  4. Medovníkové sušienky – všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme chvíľu odpočinúť v chladničke. Vyvaľkáme, vykrojíme požadovaný tvar a pečieme pri 180 stupňoch asi 15 minút