• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

7. kolo - technická výzva - Paris Brest

Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.

O recept do technickej výzvy sa siedmu súťažnú nedeľu postaral špeciálny hosť, a to samotná veľvyslankyňa francúzskej cukrárskej školy Natacha Pacal. Skúsite si aj vy doma pripraviť jedinečné Paris Brest?

Paris Brest

Ingrediencie

Craquelin

  • Maslo - 100g
  • Hladká múka - 125g
  • Hnedý cukor - 125g

Odpaľovaná hmota

  • Maslo - 83g
  • Voda - 95g
  • Mlieko - 95g
  • Múka - 111g
  • Vajcia - 150 – 225g (podľa potreby)
  • Soľ - 3g
  • Cukor - 5g
  • Mandľové lupienky - 50g

Praliné

  • Oriešky lieskové - 300g
  • Cukor - 200g
  • Soľ - 2g

Krém

  • Mlieko - 750g
  • Žĺtky - 120g
  • Cukor - 195g
  • Múka hladká - 45g
  • Kukuričný škrob - 45g
  • Zmäknuté maslo - 375g
  • Praliné - 225g

Postup

Craquelin

Zmäknuté maslo, hnedý cukor a múku vymiešane. Hmotu vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2 mm. Plát dáme zachladiť do šokera. Po zachladení uvoľníme oba papiere od hmoty a pomocou vykrajovatiek /8cm a 4cm/vyrežeme krúžky s väčším rozmerom ako striekame krúžky z odpaľovanej hmoty. Položíme na vytvarované krúžky z odpaľovanej hmoty.

Praliné

Lieskové oriešky dáme opražiť do rúry, do zlatista pri 150°C. Z cukru si spravíme karamel, pridáme soľ. Karamel dáme vychladnúť. Vychladnuté lieskové oriešky a karamel dáme do mixéra. Mixujeme do hladkej „tekutej hmoty“.

Odpaľovaná hmota

Mlieko, vodu, soľ, cukor a maslo dáme variť. Do vriacej zmesi vysypeme hladkú múku a restujeme. Vyrestovanú hmotu dáme do šľahacieho stroja a miešame. Postupne pridávame vajcia. Vymiešame na hladkú hmotu, ktorú striekame cukrárskym vreckom rezanou trubičkou do tvaru krúžka (6cm). Na vrch krúžkov položíme krúžky craquelinu a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 25min.

Krém

Mlieko rozdelíme na dve časti. 2/3 mlieka dáme variť s cukrom. V 1/3 mlieka si rozmiešame múku, kukuričný škrob a žĺtka. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľaháme zmäknuté maslo a praliné.

Ďalší postup

  1. Ako prvé si dáme do rúry opražiť lieskové oriešky, čím sa nám aj zohreje rúra.
  2. Potom si spravíme Craquelin, ktorý vložíme do šokera.
  3. Uvaríme si krém.
  4. Spravíme odpaľovanú hmotu, ktorú nastriekame a na nastriekané krúžky položíme vykrojené kolieska craquelinu s mandľovými lupienkami.
  5. Dáme piecť.
  6. Spravíme si karamel, ktorý vylejeme na papier na pečenie. Po vychladnutí karamelu si z karamelu a opražených orieškov spravíme praliné.
  7. Dokončenie: korpusy z odpaľovaného cesta prekrojíme na dve časti. Na spodnú časť pomocou rezanej trubičky nastriekame krém (striekame rezanou trubičkou – koliesko venček po obvode). Následne naň nastriekame cukrárskym vreckom s menšou dierkou praliné (stredom nastriekaného venčeka) a znovu nastriekame rezanou trubičkou krém, ale už ozdobne (striekame vlnky, ktoré striekame tesne jednu vedľa druhej). Nakoniec znovu nastriekame na vlnky venček rezanou trubičkou (viac stredom aby táto vrstva nevyčnievala spod vrchného korpusu). Na krém dáme vršok z odpaľovaného cesta.