Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 1. séria 2021/9. kolo - osobná výzva - Torty so želatínou
9. kolo - osobná výzva - Torty so želatínou
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Témou nedeľného kola súťaže Pečie celé Slovensko bolo ovocie. V osobnej výzve ukázali súťažiaci ako dokážu ovocie zaliať do želatíny a vytvorili nádherné želatínové torty. Vyskúšate ich recepty aj vy?

Alenkina želé torta s vyrezávaným ovocím
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 240 g kr. cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 320 g polohrubej múky
Plnka
- 500 g mascarpone
- 250 g šľahačkovej smotany
- 2x vanilkového cukru
- 200 g bielej čokolády
Želé zo šampanského
- 20 g želatíny
- 400 ml šampanského
Želé z granátového jablka
- 600 g pyré z granátového jablka
- 200 g kr. cukru
- 30 g želatíny
- 150 ml likér
- 12 g pektín
Zdobenie
- 90 g želatíny
- 250 g kr. cukru
- 2 citróny
- 300 g bielej čokolády na potretie torty
Ovocie
- melón červený
- melón žltý
- pitahaya
- kumkvat
- jahody
- kivi
- karmabola
- pomaranč
- limetka
- jablko
Postup
- Korpus - bielka vyšľaháme s cukrom do peny, spojíme ju so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva ( klasická piškóta). Vylejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť
- Plnka - šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone a roztopenú bielu čokoládu. Vyšľaháme tuhý krém
- Želé z granátového jablka - želatínu necháme „napučať“ vo vode a medzitým si ohrejeme granátové pyré s cukrom a likérom. Pridáme želatínu, ktorú sme rozpustili v troške zohriatého pyré, vlejeme do formy a necháme stuhnúť
- Tortu naplníme tak, že medzi korpusy s mascarpone krémom vložíme želé z granátového jablká
- Zdobenie - želé zmiešame s cukrom, pridáme 1,5 litra vody, citrónovú šťavu a dôkladne rozmiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 1 minútu. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme chladnúť. Naplnenú a vychladenú tortu potrieme bielou čokoládou a poukladáme ovocie. Vlažným želé zalejeme ovocie na torte

Island cake od Katky
Ingrediencie
Korpus
- 2 vajcia
- 100 g kakaa
- 250 g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 180 g oleja
- 300 g kryštálového cukru
- 180 g acidofilného mlieka
- 120 g vody
- 50 g horkej čokolády
Sirup
- 200 g černicového pyré alebo 100 g čerstvých černíc
- 20 g cukru
- voda
Krém
- 400 g mascarpone
- 250 g šlahačky 33 ¬%
- čokoládové hobliny alebo kúsky
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 balíčky čerstvých černíc
Mach
- 1 vajce
- 13 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- potravinárska gelová farba fractal green grass
Obter
- 200 g masla
- 360 g horkej čokolády
- 200 g bielej čokolády
Želé
- 700 g vody
- 12 plátkov želatíny (dve balenia)
- 10 g cukru
- šťava z jedného citróna
- 200 g modrého likéru na azúrovú farbu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C
- Korpus - zmiešame si suroviny na korpus a vypracujeme z nich cesto
- Krém - mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom a vanilkou a pridáme čokoládové hobliny. Prenesieme do vrecka a dáme do chladničky
- Mach - vajce, cukor a med vyšľaháme. Pridáme prášok do pečiva a múku. Zafarbíme, zakryjeme fóliou a dáme do mikrovlnky na 1 až 2 minúty
- Upečený korpus necháme vychladnúť, natrieme pyré a dáme krém a černice. Poskladáme korpus a dáme zachladiť
- Potom si tortu obrežeme do požadovaného tvaru a zo zbytkov si vytvarujeme ostrov. Rozpustenú čokoládu vyšľaháme s maslom a obtrieme celú tortu
- Dáme schladiť a potom natrieme bielou čokoládou
- Želatína - plátky dáme napučať a vodu, cukor a likér prevaríme. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Necháme ochladiť a nalejeme do dobre upevneného olepeného a foliou zaisteného ráfika. Necháme stuhnúť
- Machom ozdobíme kopce, z namletých mandlí si urobíme pláž a bielou farbou dokreslíme vlny

Exotická želatínová koruna podľa Lucky
Ingrediencie
Mangové želé
- 700 g mangové pyré
- 100 g marakujové pyré
- 600 ml voda
- 150 g cukor kr.
- 10 g agar agar
- 4,5 g želatína
Ovocné želé
- 600 ml voda
- 60 g cukor kr.
- 7 g agar agar
- 3 g želatína
- Aloe Vera konzerva
- Ovocie: černice, maliny, čučoriedky, mango mrazené kocky, kiwi, dračie ovocie ružové
Cesto
- 100 g mandľová múka
- 85 g práškový cukor
- 30 g múka hladká
- 2,5 ks vajec
- 3 ks bielok
- 15 g cukor krupica
- 35 g maslo roztopené
Malinové coulis
- 430g malinové alebo čučoriedkové pyré
- 60 g cukor krupica
- 75 g glukóza
- 9 g pektín NH
Dekorácia
- Jedlé kvety
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si tortovú formu na pečenie, vystelieme papierom
- Mangové želé – zohrejeme obe pyré s vodou, pridáme agar zmiešaný s cukrom a dáme prevariť. Potom trochu vychladíme a zamiešame napučanú želatínu a naplníme bábovkovú formu a dáme mraziť na cca 1h
- Joconde – preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8min. Vytiahneme, necháme vychladiť
- Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme korpusy. Dáme chladiť
- Číre želé – dáme zohriať vodu s cukrom a agarom. Necháme prevariť. Napučanú želatínu vmiešame do horúcej zmesi. Vytiahneme mangové želé a rozkrájame ho podľa jednotlivých oblúkov bábovky
- Každý druhý oblúk vložíme naspäť do formy a do medzier doplníme ovocie a zalejeme rozrobenou čírou želatínovou masou. Dáme do šokera
- Naplnený a vychladený korpus orežeme na 20cm a vložíme do formy 22cm, vystelieme po obvode fóliou a zalejeme mangovým želé po obvode celej torty. Dáme chladiť
- Po vychladení vyklopíme želatínovú bábovku na upečený a vychladený korpus, v strede korpusu vykrojíme dieru podľa bábovky. Doupravujeme okraje. Celú tortu ešte raz potrieme želé, aby bola krásne lesklá

Svieža bazová torta podľa Miňa
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladká múka
- 300 g práškový cukor
- 125 g maslo
- 2 vajcia
- ½ KL soľ
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml kefír
- 1 PL octu
- 1 KL sóda bikarbóna
Plnka
- 400 g mascarpone
- 400 g tvaroh
- 100 ml smotana na šľahanie
- 200 g práškový cukor
Želatína
- 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
- 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
- 2 L voda
- Šťava z jedného citróna
Ozdoba
- 600 g jahody
- 1 ks Karambola
- 125 g Čučoriedky
- 10 ks Kumquaty
- 10 ks Bazový kvet
- 500 g fondán (biely)
Postup
- Cesto - maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou
- Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť
- Želatína - želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť
- Plnka - mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia
- Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy
- Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť
0









