Makovú náplň si ľahko pripravíte a určite by ste mali. Mak sa právom radí medzi super potraviny, ktorým sa v našich zemepisných podmienkach naviac výborne darí. Vysoký obsah vápnika, bielkovín, vlákniny, tukov a vitamínov – to sú argumenty, prečo ho zaradiť častejšie do svojho jedálnička. Vzhľadom k možnostiam jeho využitia to určite nebude problém. Takému závinu, štrúdli alebo frgálu so šťavnatou sladkou makovou náplňou totiž určite neodoláte.
Dobrá maková náplň nie je žiadna alchýmia, experimentujte a určite si časom nájdete tú svoju. Naša rada na začiatok: používajte len čerstvo namletý mak, potom jeho chuť dokonale vynikne. A potom sa už fantázii medze nekladú, mak si výborne rozumie s medom, ovocnými zaváraninami, tvarohom, citrónovou kôrou, škoricou, vanilkou, klinčekom a v neposlednom rade aj s rumom. Pokiaľ máte radi náplň veľmi jemnú, pridajte žĺtok a sneh z bielkov. Pokiaľ si na prvýkrát netrúfate na recept naslepo, vyskúšajte niektorú z našich obľúbených náplní:
Zvarte mak v mlieku s 2 lyžicami cukru a nechajte vychladnúť. Vmiešajte škoricu, zostávajúci cukor, mandle a rum. Aby bola náplň hutná, zahustite ju mletými piškótami.