info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyAko pripraviť makovú náplň

Ako pripraviť makovú náplň

Mak - obrázok

 

Makovú náplň si ľahko pripravíte a určite by ste mali. Mak sa právom radí medzi super potraviny, ktorým sa v našich zemepisných podmienkach naviac výborne darí. Vysoký obsah vápnika, bielkovín, vlákniny, tukov a vitamínov – to sú argumenty, prečo ho zaradiť častejšie do svojho jedálnička. Vzhľadom k možnostiam jeho využitia to určite nebude problém. Takému závinu, štrúdli alebo frgálu so šťavnatou sladkou makovou náplňou totiž určite neodoláte.

Mlynček na mak HANDY - obrázok

Dobrá maková náplň nie je žiadna alchýmia, experimentujte a určite si časom nájdete tú svoju. Naša rada na začiatok: používajte len čerstvo namletý mak, potom jeho chuť dokonale vynikne. A potom sa už fantázii medze nekladú, mak si výborne rozumie s medom, ovocnými zaváraninami, tvarohom, citrónovou kôrou, škoricou, vanilkou, klinčekom a v neposlednom rade aj s rumom. Pokiaľ máte radi náplň veľmi jemnú, pridajte žĺtok a sneh z bielkov. Pokiaľ si na prvýkrát netrúfate na recept naslepo, vyskúšajte niektorú z našich obľúbených náplní:

Tradičná maková náplň

  • 250 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 4 lyžice krupicového cukru
  • mletá škorica a vanilkový cukor na ochutenie
  • 2 lyžice mletých mandlí
  • 2–3 lyžice rumu
  • mleté piškóty na zahustenie

Zvarte mak v mlieku s 2 lyžicami cukru a nechajte vychladnúť. Vmiešajte škoricu, zostávajúci cukor, mandle a rum. Aby bola náplň hutná, zahustite ju mletými piškótami.

Makový závin

 

Rýchla maková náplň bez varenia

Ak potrebujete mať dezert na stole čo najskôr, makovú náplň môžete pripraviť bez varenia. Opäť budete potrebovať mletý mak (na mletie sa hodí HANDY mlynček na mak), džem a trochu cukru a výsledok môže byť rovnako ohromujúci.
  • Mletý mak
  • práškový cukor
  • jablková marmeláda (alebo jablkový kompót)
Zmiešajte mletý mak s marmeládou a oslaďte podľa chuti.


Makovo-rumová plnka

  • 250 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 4 lyžice práškového cukru
  • mletá škorica a vanilkový cukor na dochutenie
  • 2-3 polievkové lyžice rumu
  • mleté sušienky na zahustenie
Mak nasypte do mlieka a povarte s dvoma lyžicami cukru. Do vychladnutej zmesi vmiešajte škoricu, zvyšný cukor, mandle a rum. Náplň zahustíme mletými piškótami.