info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Ako vyrobiť ochutený bylinkový olej?

Domáca výroba oleja

Bylinky, ktoré si vypestujete doma, v záhrade alebo nazbierate na lúke, sa spracúvajú rôznymi spôsobmi. Medzi bylinné lieky patria rôzne sirupy, masti, tinktúry, bylinné vína, octy a oleje. Ich využitie nájdeme najmä v kuchyni, kde sa môžu pridávať do zeleninových šalátov. Ako si bylinkový olej vyrobiť ?


Výroba bylinkového oleja

Bylinkový olej sa dá vyrobiť dvoma spôsobmi - zahrievaním alebo vylúhovaním. Prvý spôsob je zložitejší, ale o to väčšiu má liečivú silu. Na základ sa odporúča použiť klasický panenský olivový alebo slnečnicový olej, ale na trhu sú aj iné možnosti - výborný je tekvicový olej, ktorý má orechovú chuť a jasne zelenú farbu, alebo ľanový olej.

Nech už si vyberiete akýkoľvek olej, pridajte doň nasekané čerstvé bylinky, zohrejte ho a nechajte 24 hodín až týždeň lúhovať. Potom olej preceďte a nalejte do pohárov. Nakoniec do oleja ponorte vetvičku hlavnej bylinky. Buďte opatrní, rastlina musí byť vždy ponorená, inak sa pokazí. Vyluhovacie sitká sú skvelou pomôckou na udržanie rastlín pod vodou.
Nádoba na olej VITAMINO 500 ml, s vylúhovacím sitkom

Budú sa vám hodiť:

Druhý postup bez prehrievania

Stačí naliať olej do fľaše a pridať vetvičky byliniek. Opäť nezabudnite, že musia byť ponorené. Na tento účel dobre poslúži nádoba na olej VITAMINO, ktorej súčasťou je vylúhovacie sitko. Postup je rovnaký - sitko naplníte bylinkami a zalejete studeným olejom. Sitko udrží bylinky pod hladinou a navyše ich môžete pohodlne vybrať z oleja, keď uznáte za vhodné.
 

Ktoré bylinky sú vhodné do olejov?

Bazalka je najobľúbenejšia v kombinácii s paradajkami. Okrem toho táto bylinka podporuje trávenie. Pre lepšie študijné a pracovné výsledky konzumujte šaláty s rozmarínovým olejom. Rozmarín je veľmi povzbudzujúca rastlina, ktorá zmierňuje bolesti hlavy z vyčerpávajúcej duševnej práce. Tymián podporuje krvný obeh a tiež trávenie. Poslednou rastlinou, ktorú odporúčame, je saturejka. Saturejka sa objavuje najmä v balkánskych receptoch a v tradičnom korení čubrica. Saturejka podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a posilňuje srdce.
Nádoba na olej VITAMINO 500 ml, s vylúhovacím sitkom

Ako používať bylinkový olej v kuchyni?

Šaláty a rôzne druhy voňavých olejov jednoducho patria k sebe, ale to nie je ich jediné využitie. Olej je výborný na bagete namiesto masla. Opečený biely chlieb s natretou paradajkou je v Španielsku typickým raňajkovým jedlom. Ďalšou možnosťou je vyprážanie mäsa alebo rýb v bylinkovom oleji. Ale pozor, niektoré za studena lisované oleje nie sú vhodné na vyprážanie. Grilovaný hermelín s cesnakom a tymiánovým olejom tiež pekne zaplní vaše bruško. Rozmarínový olej sa hodí k opečeným šampiňónom.