Bylinky, ktoré si vypestujete
doma, v záhrade alebo nazbierate na lúke, sa spracúvajú rôznymi spôsobmi. Medzi bylinné lieky patria rôzne sirupy, masti, tinktúry, bylinné vína, octy a oleje. Ich využitie nájdeme najmä v kuchyni, kde sa môžu pridávať do zeleninových šalátov.
Ako si bylinkový olej vyrobiť ?
Výroba bylinkového oleja
Bylinkový olej sa dá vyrobiť dvoma spôsobmi -
zahrievaním alebo vylúhovaním. Prvý spôsob je zložitejší, ale o to väčšiu má liečivú silu. Na základ sa odporúča použiť klasický panenský olivový alebo slnečnicový olej, ale na trhu sú aj iné možnosti - výborný je tekvicový olej, ktorý má orechovú chuť a jasne zelenú farbu, alebo ľanový olej.
Nech už si vyberiete akýkoľvek olej, pridajte doň nasekané čerstvé bylinky,
zohrejte ho a nechajte 24 hodín až týždeň lúhovať. Potom olej preceďte a nalejte do pohárov. Nakoniec do oleja
ponorte vetvičku hlavnej bylinky. Buďte opatrní, rastlina musí byť vždy ponorená, inak sa pokazí.
Vyluhovacie sitká sú skvelou pomôckou na udržanie rastlín pod vodou.