Babeta s makom a černicami

Upečte buchtu ľahkú ako obláčik s krémom a ovocím na vrchu. Čo tak kombinácia citróna, maku a černíc? Jemný koláč si zamilujete a ovocnú zložku môžete meniť podľa nálady alebo podľa toho, aké ovocie máte doma.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 220 g práškového cukru
- 100 ml 40% smotany
- 80 g rozpusteného masla
- 2 polievkové lyžice celého maku
- 2 polievkové lyžice citrónovej kôry
- 200 g hladkej múky
- 2 zarovnané čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 125 g mascarpone
- 125 ml 33% smotany
- 1/2 lyžice práškového cukru
- 1/2 PL černicového pyré
Postup:
Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru rozohrejte na 180 °C. Vajcia dajte šľahať do robota, po 2 minútach pridajte cukor a šľahajte ďalšie 3 minúty. Vlejte smotanu a ešte niekoľko minút šľahajte. Postupne pridajte múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Na záver vmiešajte v rozpustenom masle citrónovú kôru, mak a všetko zľahka premiešajte. Vzniknuté cesto vlejte do formy a pečte asi 50 minút. Po vychladnutí zdobte krémom, ktorý pripravíte tak, že vyšľaháte mascarpone, smotanu (oboje musia byť vychladené) a krupicový cukor do tuhého krému, potom vmiešate vychladnuté černicové pyré. Na záver koláč ozdobte po obvode černicami.
Príprava černicového pyré:
Dajte černice s cukrom a dvoma lyžicami vody do kastrólika a rozvarte na pyré. Prepasírujte cez sitko a nechajte vychladiť.
NÁŠ TIP: Pre výraznejšiu černicovú chuť i farbu krému dajte viac pyré, napr. 1 celú lyžicu.
Príprava černicového pyré:
Dajte černice s cukrom a dvoma lyžicami vody do kastrólika a rozvarte na pyré. Prepasírujte cez sitko a nechajte vychladiť.
NÁŠ TIP: Pre výraznejšiu černicovú chuť i farbu krému dajte viac pyré, napr. 1 celú lyžicu.
S prípravou pomôžu:
0













