Radi by sme vám ukazovali len to, čo vás zaujíma, teda nevšedné nápady pre varenie a bývanie. Nielen to nám umožňujú súbory cookies. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s používaním všetkých typov cookies, v časti „Predvoľby“ si môžete vybrať, ktoré povolíte. Súhlas je možné odmietnuť kliknutím na „Odmietnuť všetko“ (netýka sa tzv. základných cookies). Nastavenie je možné kedykoľvek zmeniť. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pre zavarenie stačí paradajky s nakrojenou šupkou krátko povariť, pokiaľ sa nezačne oddeľovať šupka, rozkrájať na štvrtinky a rozpasírovať v kvalitnom pasírovači. Šťavou s dužinou potom naplňte poháre a sterilizujte v súprave na zaváranie asi 10 minút. Bude sa vám kedykoľvek hodiť ako základ do omáčok, polievok alebo suga, do cestovín a na pizzu.
Sušené paradajky sú vynikajúcou prísadou do omáčok na cestoviny, pizzy či do risotta, výborné sú ale aj v šalátoch alebo naložené v oleji s bylinkami a cesnakom, ktoré sa skvelo hodia k bagetke, syru a vínu.
Zaujímavé sú tiež ako súčasť marinád na nakladanie mäsa a rýb. Olej z naložených paradajok nevylievajte, je vynikajúci do šalátov či pri pečení talianskeho chleba focaccia.
Výroba sušených paradajok pritom nie je vôbec zložitá a zvládnete ju aj bez elektrickej sušičky – jednoducho v rúre pomocou súpravy na sušenie DELLA CASA. Stačí rúru nastaviť na 70 stupňov, nechať pootvorené dvierka a „piecť“ do tej doby, než z nich prestane kvapkať šťava.
Na úvod je potrebné pripomenúť jedno dôležité pravidlo: Výslednú chuť jednoznačne ovplyvní kvalita paradajok. Ideálne pre spracovanie sú preto paradajky, ktoré svoju chuť dosiahli prirodzeným zrením bez chémie. A vôbec nevadí, keď sú plody prezreté. Sušiť aj sterilizovať môžete rôzne druhy paradajok, pre sušenie však nie sú príliš vhodné žlté a oranžové cherry paradajky, pretože ich chuť je príliš jemná. Naopak obzvlášť vhodné pre sušenie sú paradajky súdkové, pretože sú mäsité a menej šťavnaté, rovnako obsah semienok je nižší. Drobné paradajky sušte vcelku (dosiahnete tak intenzívnejšej chuti), väčšie druhy pred sušením rozkrájajte – podľa veľkosti plodov na polky, štvrtky či plátky.
Foto: Farma Bezdínek