Popravde, každá rodina to má trochu inak. Niekde sa pečie viac druhov koláčikov, vajíčka sa zdobia rozličnými technikami a domácnosť ožíva hromadou dekoráciou. Inde si na Veľkú noc vystačia s obrovským nákupom, korbáčom zo supermarketu a čokoládovými vajíčkami v pestrofarebnom alobale.
Pokiaľ vám každoročne nezostáva čas na viac než na to druhé, jedna čarovná tradícia by sa aj napriek tomu mohla stať vašim obľúbeným veľkonočným zvykom. Určite totiž hravo zvládnete upiecť .... dokonalého barančeka! Povieme vám, ako na to.
Stačí si vlastne len zaobstarať odolnú, pevnú formu. Hľadajte takú, ktorá má starostlivo tvarované detaily. Nie je totiž od veci, keď každý na prvý pohľad pozná, že váš sviatočný stôl zdobí symbolický baranček a nie ťažko identifikovateľný záhadný tvor, v horšom prípade neforemná hruda s mašľou.
Filigránsky tvarovanú hlavu s rohami a vierohodne zvrásnené ovčie rúno oceníte tiež vtedy, keď sa rozhodnete barančeka poliať čokoládovou polevou
Pokiaľ nemáte deravé ruky, kúpte si formu z poctivej, glazovanej keramiky. Potom vo vašej rodine zostane po stáročia a vaši potomkovia si ju budú predávať z generácie na generáciu ako rodinné striebro.
Keď je forma naviac pekná aj zvonku, môžete ju využívať po celý rok ako rustikálnu dekoráciu vašej kuchyne a nájsť jej dôstojné miesto napríklad na poličke vedľa tanierov od babky.
Pokiaľ jednu takú formu vlastníte, stačí vám na výrobu výstavného barančeka - ktorý sám o sebe vyčaruje perfektnú veľkonočnú atmosféru - vlastne už len rúra (samozrejme na pečenie :-). Suroviny na náš jednoduchý overený recept totiž v kuchyni určite nájdete, rovnako ako 20 minút času, ktorý vám zaberie jeho príprava.
Máte? Tak ideme na to:
Z cukru, vajec, žĺtok, vanilkového cukru, citrónovej šťavy a kôry vyšľahajte penu, do ktorej postupne vmiešajte múku a nakoniec bielkový sneh. Formu vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto prelejte do formy a v rúre predhriatej na 180 stupňov pečte asi 45 minút. Hotového barančeka vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.
A na záver jeden praktický tip: Pokiaľ barančeka nie je možné po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou a po cca 10 minútach formu z barančeka zložte.