Radi by sme vám ukazovali len to, čo vás zaujíma, teda nevšedné nápady pre varenie a bývanie. Nielen to nám umožňujú súbory cookies. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s používaním všetkých typov cookies, v časti „Predvoľby“ si môžete vybrať, ktoré povolíte. Súhlas je možné odmietnuť kliknutím na „Odmietnuť všetko“ (netýka sa tzv. základných cookies). Nastavenie je možné kedykoľvek zmeniť. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov.
Vedeli ste, že ryžovar je všestranný kuchynský pomocník, v ktorom uvaríte okrem ryže aj zeleninu, bulgur či quinou, alebo napríklad šošovicu? Prístroj funguje na princípe varenia v pare a vďaka tomu uchováva v potravinách veľké množstvo vitamínov a minerálov. Pozrite sa teda, čo variť v ryžovare okrem ryže.
S Elektrickým ryžovarom GrandCHEF pripravíte nielen všetky druhy ryže, teda hnedú, dlhozrnnú, guľatozrnnú, jazmínovú aj basmati, ale aj obilniny, ako sú quinoa a bulgur. V ryžovare ale uvaríte aj strukoviny, napríklad šošovicu.
Čo uvariť v ryžovare okrem ryže?
Quinoa v ryžovare
Pomer:
1 hrnček quinoy
2 hrnčeky vývaru alebo vody
V celonerezovom košíku na cedenie alebo site dôkladne prepláchnite quinou. Vložte ju do ryžovaru a zalejte vodou alebo pre lepšiu chuť vývarom. Quinoa sa v ryžovare varí 15 až 25 minút podľa druhu, ktorý pripravujete: čierna quinoa sa varí dlhšie než biela.
Bulgur v ryžovare
Pomer:
1 hrnček bulguru
1 hrnček vody
Vysypte bulgur do ryžovaru a zalejte ho vodou v uvedenom pomere. Ryžovar uzavrite a bulgur varte. Potom, čo sa ryžovar automaticky vypne (prepne z režimu COOK do režimu WARM), nechajte bulgur v ryžovare temperovať alebo dôjsť. Celková doba prípravy by mala trvať aspoň 55 minút.
Šošovica v ryžovare
Pripravte si:
1 hrnček šošovice
½ litra zeleninového vývaru alebo vody
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
Šošovicu prepláchnite a nasypte do ryžovaru. Pridajte k nej vodu alebo zeleninový vývar, bobkový list a prelisovaný cesnak. Ryžovar uzavrite a zapnite. Po 40 minútach šošovicu skontrolujte. Pokiaľ ešte nie je mäkká a potrebuje viac času, dajte ju variť na ďalších 10 minút a potom ju znova skontrolujte. Pred podávaním šošovicu pokvapkajte lyžicou olivového oleja.
Rizoto v ryžovare
Pripravte si:
olivový olej
maslo
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 hrnčeka ryže Arborio
3 hrnčeky vývaru
šampiňóny nakrájané na kúsky
čerstvé lístky tymianu
jemne nastrúhaný parmezán
Do ryžovaru dajte cibuľu nakrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak, trochu masla a oleja. Všetko premiešajte, potom ryžovar uzavrite a na 5 minút ho zapnite. Po tejto dobe do ryžovaru pridajte ryžu, vývar a huby. Suroviny premiešajte, ryžovar uzavrite a varte rizoto 25-30 minút. Pri servírovaní rizoto ozdobte lístkami čerstvého tymianu a jemne nastrúhaným parmezánom.