Crumble s jahodami a rebarborou

Crumble topping (posýpka):
- 80 g vychladeného masla
- 60 g pražených plátkov mandlí
- 60 g hladkej múky
- 50 g krupicového cukru
- štipka soli
- vanilkový extrakt podľa chuti
Rebarborová náplň:
- 250 g rebarbory
- 150 g jahôd
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 100 g krupicového cukru
- kôra a šťava z jedného citróna
- 20 ml grenadínového sirupu
- pol lyžičky mletého zázvoru
Postup na posýpku:
Nasucho upražené mandle zmiešajte s múkou, soľou, cukrom a vanilkovým extraktom. Pridajte na kocky nakrájané maslo a všetko vypracujte do podoby posýpky.
Postup na náplň:
Očistenú rebarboru nakrájanú na kúsky o veľkosti zhruba 3 cm dajte na plech, posypte cukrom a pokvapkajte grenadínou a krátko zľahka poduste. Nemala by byť príliš uvarená, aby stále držala tvar. Zmäknutú rebarboru posypte zázvorom, pridajte jahody, med, džem, citrónovú kôru a šťavu, zľahka premiešajte a vložte do zapekacej misky. Na rebarboru nasypte crumble – posýpku a dajte zapiecť do rúry pri 180°C po dobu cca 10 minút alebo do zlatista.
TIP: podávajte s vanilkovou zmrzlinou posypanou pistáciami.













