info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

Deň matiek vonia orgavánom

Jar je omnoho veselšia, keď rozkvitnú orgovány. Ich okúzľujúca vôňa funguje ako prírodné antidepresívum, rovnako ako aj pohľad na ich bohaté kvety . A čo potom dobroty, ktoré sa z nich pripravujú! Vedeli ste, že sa z nich dá jednoducho vyrobiť efektný orgovánový cukor alebo lahodný sirup? Vyskúšajte to a prekvapte tento rok mamičky a babičky v ich sviatočný deň netradičným darčekom plným jari a lásky.

Čo budete potrebovať? Pár mladých kvetov orgovánu, cukor, trocha času a nejaké pekné balenie, ktorým podčiarknete výnimočnosť darčeka. Skvelo vypadá orgovánový cukor v nízkych sklenených dózach, orgovánovému sirupu naopak pristanú štýlové fľaše s patentným uzáverom. A samozrejme nesmie chýbať visačka s venovaním. Všetko pripravené? Môžeme začať!

Orgovánový sirup

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 2 hrnčeky vody
  • 2 hrnčeky obratých kvetov orgovánu (bez listov a vetvičiek)
  • dobre vymytá fľaša s klipsou
Cukor rozpustite vo vode a priveďte do varu. Varte asi minútu, pokiaľ sa úplne nerozpustí. Do cukrovej vody pridajte kvietky orgovánu a varte 15 minút. Potom sirup sceďte, nechajte vychladnúť a prelejte do fľaše s klipsovým uzáverom. Farbu môžete doladiť šťavou z čučoriedok alebo malín.
Zo sirupu pripravíte osviežujúcu voňavú limonádu, môžete ho pridať do smotanových krémov, sladkej kaše alebo použiť ako polevu na zmrzlinu či palacinky.
Zaváracie poháre Tescoma

Orgovánový cukor

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 2 hrnčeky orgovánových kvetov
  • 1 pohár s klipsovým zatváraním
Do vymytého suchého pohára nasypte menšiu vrstvu cukru a preložte kvety orgovánu. Tie by nemali byť vlhké, aby sa z cukru nevytvorili hrudky. Postupne presypávajte a tvorte ďalšie vrstvy. Cukor aj kvety môžete pridávať od oka, stačí, keď dodržíte pomer ingrediencií približne pol na pol. Keď bude pohár plný, uskladnite ho v tmavom a chladnom mieste. Orgován cukor prevonia približne za týždeň. Potom ho vysypte na plech, pokiaľ chcete, vyberte kvety, nechajte preschnúť a uložte zas späť do pohára.

Orgovánovým cukrom si oslaďte čaj, pocukrujte sladké pečivo alebo pridajte hneď do cesta na cupcakes, vafle či bábovku.