Špekáčiky olúpeme (pokiaľ je treba), nakrájame na kolieska a dáme do pekáča alebo hlbokej panvice vhodnej na zapekanie. Pridáme nakrájanú zeleninu, tekuté prísady aj korenie a premiešame. Pečieme prikryté asi hodinu pri 180 °C. Potom rúru vypneme a necháme dôjsť, aby omáčka zhustla. Špekáčiky sú najlepšie uležané na druhý deň.
Slaninu nakrájanú na malé kocky vyškvaríme a dáme bokom. Na zvyšnom tuku orestujeme cibuľu a pór, pridáme maslo, rascu a kvasnice. Zalejeme pivom a smotanou, podľa potreby dolejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme 10 minút. Nakoniec do polievky pridáme žĺtky, rozmixujeme, dochutíme zelenými bylinkami, soľou a korením. Na kocky nakrájaný chlieb opečieme na masle s množstvom roztlačeného cesnaku podľa chuti a podávame k polievke spolu s vyškvarenou slaninou.
Mäso nakrájame na plátky, opatrne cez potravinársku fóliu naklepeme, osolíme a okoreníme. Kapustu, mrkvu, pór a fazuľky pripravíme blanšírovaním – každú zeleninu zvlášť povaríme vo veľkom množstve osolenej vody a ihneď po vytiahnutí z hrnca ju schladíme v ľadovej vode, aby si zachovala správnu konzistenciu aj farbu. Hotovú zeleninu rozdelíme na plátky mäsa, tie zavinieme, stiahneme potravinárskym motúzom a pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút. Na pivnú omáčku orestujeme na dvoch lyžiciach masla šalotku dozlatista, pridáme zbytok masla, zaprášime múkou a pripravíme si zápražku. Keď začne tmavnúť, zalejeme ju pivom, smotanou, pridáme horčicu a necháme asi 10 minút zredukovať. Závitky s pivnou omáčkou podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Zeleninu nakrájame na kocky a na masti krátko orestujeme. Mäso nakrájame na 2–3 centimetrové kocky, osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine. Necháme opekať, pokiaľ mäso nezačne mierne hnednúť. Potom si urobíme uprostred hrnca miesto a pridáme na dno med a pretlak, asi po minúte všetko premiešame a zalejeme vývarom a pivom. Mäso by malo byť tak akurát ponorené, podľa potreby použijeme viac alebo menej vývaru. Pridáme korenie, zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme asi 2–3 hodiny, pokiaľ mäso úplne nezmäkne. Po upečení môžeme ihneď podávať alebo mäso najskôr vyberieme z pekáčika, omáčku rozmixujeme a zahustíme pripravenou domácou zásmažkou. Tesne pred dokončením na masti opečieme hlivu, zmäkne asi za 10 minút. Nakoniec ju osolíme, okoreníme (vhodné je tiež biele korenie) a spolu s mäsom, omáčkou a pečivom alebo zemiakmi podávame.
Do vhodnej misy na cesto preosejeme obe múky, pridáme pivo a soľ. Čerstvé kvasnice rozpustíme v 100 ml vlažnej vody, zmiešame s cukrom, necháme krátko pôsobiť, prelejeme do misy s múkou a dobre premiešame. Pokiaľ použijeme sušené kvasnice, pridáme ich do múky namiesto čerstvých kvasníc a prilejeme vodu. Cesto dôkladne premiesime a pripravíme na kysnutie.
Z pripraveného cesta vytvarujeme na pomúčenej doske bochníček, dáme ho do košíka, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 2 hodiny vykysnúť.
Do spodnej časti rúry dáme žiaruvzdornú misku alebo hlboký plech s vodou a rúru predhrejeme na 250 °C. Nakysnutý bochník opatrne vyklopíme z košíka na nahriaty plech na pečenie, potrieme slanou vodou a pečieme v strednej časti rúry 5 minút.
Misku s vodou z rúry vyberieme a chlieb pečieme pri rovnakej teplote ďalších 5 minút. Potom teplotu v rúre znížime na 160 °C a chlieb pečieme ďalších 35 minút. Upečený chlieb vytiahneme aj s plechom z rúry a necháme vychladnúť.
Dobrý tip: Pokiaľ je chlieb správne prepečený, spoznáte to poklepaním na spodnú časť upečeného bochníka. Správne prepečený chlieb bude vydávať dutý zvuk. Pokiaľ chlieb prepečený nie je, dajte ho na niekoľko minút späť do rúry a dopečte.
Dobrý tip č. 2: Pokiaľ chcete mať chlieb naozaj dokonale tvarovaný, vyskúšajte Košík s miskou na domáci chlieb DELLA CASA, ktorý dodá vášmu bochníku typický ryhovaný povrch.