Sezóna domácich rajčín je tu! S veľkou úrodou je možné si poradiť rôzne. Okrem rajčinových polievok, caprese šalátu či leča si môžete vyrobiť domácu salsu na nachos, obľúbenú mexickú pochutinu. Pokiaľ ju zavaríte, bude po ruke celý rok, pripravená presne pre tie prípady, kedy budete mať chuť dať si niečo slané pod zub.
Do hlbšieho pekáča alebo tortovej formy umiestnite celé rajčiny, neolúpaný cesnak, rozštvrtenú cibuľu a papričky jalapeño. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na vysokú teplotu približne štvrť hodiny, pokiaľ rajčinám nepopraská šupka. Pre intenzívnejšiu chuť nastavíme rúre funkciu gril.
Necháme schladnúť, cesnak olúpeme a rajčiny zbavíme tvrdých stredov. Šťavu z rozkrojených rajčín zlejeme, nechceme, aby bola salsa príliš riedka. Potom rajčiny prepasírujeme, alebo rozmixujeme spolu s cesnakom, cibuľou a papričkami tyčovým mixérom. V prípade pasírovania si rajčiny zachovajú výraznejšiu textúru, ale ostatné ingrediencie je potrebné krátko rozmixovať zvlášť. Pokiaľ chceme omáčku dokonale hladkú, zbavíme šupiek aj rajčiny. Ako náhle máme pripravenú rajčinovú zmes, pridáme ostatné ingredincie – limetkovú šťavu, kajenské korenie, chilli, soľ, cukor a nasekaný koriander. Nezabudneme ochutnať a podľa vlastných preferencií ešte viac dochutiť.
Nachystáme si zaváraciu súpravu s vyvarenými pohármi a naplníme ich zmesou. Zavárame 25 minút. Pokiaľ máme na omáčku neprekonateľnú chuť, môžeme ihneď konzumovať a zaváranie preskočiť!
Nachos chipsy podávajte so salsou, kyslou smotanou alebo roztopených cheddarom či guacamole.