• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyDomáce pečené donuty vrátane bezlepkovej verzie

Domáce pečené donuty vrátane bezlepkovej verzie

Domáce pečené donuty vrátane bezlepkovej verzie

Ingrediencie na kvások:

  • 70 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 5 g cukru (1 lyžička)

Ingrediencie na cesto:

  • 200 g hladkej múky,
  • 2 vaječné žĺtky,
  • 100 ml vlažného mlieka,
  • 70 g rozpusteného masla,
  • 40 g krupicového cukru (2 lyžice),
  • 40 ml tmavého rumu,
  • 2 štipky soli,
  • nastrúhaná kôra z malého citróna

Príprava kvásku:

Zmiešajte ingrediencie pre kvások a nechajte na teplom mieste niekoľko minút nakysnúť.
Príprava cesta: Do kvásku pridajte mlieko, maslo, rum, žĺtky, cukor a hladkú múku, nakoniec nastrúhanú citrónovú kôru a soľ. Dôkladne premiešajte, pripravte riedke cesto a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
Plnenie formy a kysnutie: Silikónovú formu vymažte a umiestnite na plech na pečenie. Pomocou zdobiaceho vrecka s tryskou nanášajte do formy toľko cesta, aby ním boli pokryté iba dná formičiek (cesto kysnutím aj pečením bude nadýchané). Formu prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť.
Pečenie: Po vykysnutí odložte utierku a donuty pečte v rúre predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Upečené donuty vždy dochuťte čokoládovou alebo cukrovou polevou a prípadne posypte ozdobami. 

 

Bezlepkový variant

Ingrediencie na kvások:

  • 70 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 5 g cukru (1 lyžička)

Ingrediencie na cesto:

  • 100 g bezlepkovej múky,
  • 50 g ryžovej múky,
  • 50 g kukuričnej múky,
  • 2 vaječné žĺtky,
  • 100 ml vlažného mlieka,
  • 70 g rozpusteného masla,
  • 40 g krupicového cukru (2 lyžice),
  • 40 ml tmavého rumu,
  • 2 štipky soli,
  • nastrúhaná kôra z malého citróna

Príprava kvásku:

Zmiešajte ingrediencie na kvások a nechajte na teplom mieste niekoľko minút kysnúť. 

Príprava cesta:

Do kvásku pridajte mlieko, maslo, rum, žĺtky, cukor a bezlepkovú, ryžovú a kukuričnú múku, nakoniec nastrúhanú citrónovú kôru a soľ, dôkladne premiešajte a pripravte riedke cesto.
Plnenie formy a kysnutie: Silikónovú formu vymažte a umiestnite na plech na pečenie. Pomocou zdobiaceho vrecka s tryskou nanášajte do formy toľko cesta, aby ním boli pokryté iba dná formičiek (cesto kysnutím aj pečením bude nadýchané). Formu prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
Pečenie: Po vykysnutí odložte utierku a donuty pečte v rúre predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Upečené donuty vždy dochuťte čokoládovou alebo cukrovou polevou a prípadne posypte ozdobami.

NÁŠ TIP: Z rumu sa pečením odparí alkohol, preto sa nemusíte obávať ho do cesta pridať. Pokiaľ by ste však túto ingredienciu chceli nahradiť, je možné namiesto nej použiť rumovú esenciu alebo do cesta pridať 40 ml mlieka navyše.

Môžu sa hodiť: