Tiež ste prepadli šarmantným, nadýchaným makrónkam, ktoré sú jedným zo sladkých symbolov francúzskej gastronómie? Skúste ich originálny variant, ktorý síce nepriťahuje pozornosť pestrými farbami, zato omámi jedinečnou horko-sladko-kyslou príchuťou rakytníka.
Pokiaľ ich naviac pripravíte v šikovnej nepriľnavej forme DELÍCIA SiliconPRIME, budú v zaručene dobrej forme aj samotné makrónky, a to po všetkých stránkach. Skrátka sa vám podaria.
Okrem správne zvolenej formy býva niekedy drobným problémom domácich makróniek práve cesto. Po vmiešaní mandľovej múky by nemalo byť ani príliš husté, ani moc riedke. Optimálne je vtedy, keď stopa po zdobiacej špičke, ktorou cesto nanášate do formy, sama zmizne počas 30 až 40 sekúnd.
Než vám ale naservírujeme náš recept, podľa ktorého bude mať cesto na makrónky ideálnu konzistenciu, musíme uviesť na pravú mieru jeden rozšírený omyl o ich pôvode. Spájame si ich s Parížom a chuťou Francúzska, ale makrónky pochádzajú totiž z Talianska. Do zeme galského kohúta ich totiž v prvej polovici 16. storočia priviezli dvorní kuchári Kataríny Medicejskej potom, čo sa stala manželkou Henricha II.. Francúzsky šarm týchto sladkých „jednohubiek“ teda najskôr vychádza z talianskeho temperamentu :-).
Poďme sa do nich pustiť:
100 g mandľovej múky
100 g práškového cukru
2 ks vaječných bielkov
štipka soli
gélová potravinárska farba podľa potreby
55 g krupicového cukru
30 g krupicového cukru
80 g smotany 33%
230 g bielej čokolády
gélová potravinárska farba podľa potreby
10 g sušeného rakytníka alebo rakytníkovej marmelády