
Bylinky! Bez ich voňavej pomoci by bolo varenie a pečenie plané a nudné. Predstavte si napríklad slovenskú kuchyňu bez majoránu alebo tú taliansku bez bazalky a oregana. A pretože začína jar, je čas, aby sa naše záhradky, balkóny aj parapety zazelenali a rozvoňali.
Na svete sa používajú desiatky byliniek, ktoré dotvárajú nielen chuť jednotlivých pokrmov, ale taktiež celkový gastronomický obraz danej zeme či jednotlivých oblastí. Bežné bylinky ako tymian, rukola, oregano, koriander či bazalka zdomácneli postupom času v mnohých krajinách napriek svojmu pôvodu a vďaka praktickým súpravám na pestovanie byliniek si ich môže ktokoľvek vypestovať aj v najmenšom byte.
Naopak ani sami „domorodci“ často netušia, aké im rastú na záhradkách poklady. Ruku na srdce, kto z vás už používal pri varení skorocel? A pritom sú mladé lístočky v šaláte tak osviežujúce! Skorocelové kvety sa zase nakladajú ako kapary. Malinké množstvo paliny taktiež dokáže šaláty zaujímavo dochutiť. A čo tak nádherne sfarbený nechtík lekársky!

Bylinky a mäso
Bylinky si s mäsom jednoznačne rozumejú. Väčšina kuchárov má už svoje vlastné osvedčené zmesi. Nebojte sa ale experimentov. Malý návod: hydinové mäso má rado rozmarín, tymian, bobkový list, šalviu, koriander a zázvor. Bravčové mäso zase skvele ochutí estragón, karí, majorán, pažítka aj mäta. Zelené korenie, nové korenie, bobkový list, tymian, petržlen a estragón sa skvele hodí k hovädziemu. Divinu neurazíte borievkou, bazalkou, novým korením, bobkovým listom a majoránom. A ryby? Tie sa cítia ako vo vode v marináde z levandule, rozmarínu, šalvie, bazalky či petržlenu.
Domáce čerstvé bylinkové maslo
Viete, ktorú bylinkovú špecialitu zvládne úplne každý? Bylinkové maslo. To môže byť jemné aj pikantné a poslúži ako skvostná večera natretá na čerstvú bagetku alebo k pečeným zemiakom a mäsovým minútkam. Receptov naň je mnoho, určite si časom nájdete svoju „naj“ kombináciu.

Čo budete potrebovať
50 ml smotany na šľahanie izbovej teploty (33 % tuku), 1 lyžica kyslej smotany izbovej teploty, štipka soli, pažítka, hladkolistý petržlen, kôpor, bazalka, tymian, rozmarín
Postup
- Smotanu na šľahanie s lyžicou kyslej smotany vložte do nádoby na prípravu masla a šľahajte intenzívne cca 2 minúty. Akonáhle šľahací disk začne klásť odpor, v nádobe vzniklo maslo.
- Cediacim otvorom zlejte cmar, ktorý je vynikajúci ako zdravý nápoj alebo ako prísada do pokrmov.
- Nádobu otvorte, dolejte cca 100 ml studenej vody a podľa chuti pridajte štipku soli a bylinky.
- Nádobu uzavrite a krátkym šľahaním znovu premiešajte.
- Cediacim otvorom zlejte z nádoby vodu so zbytkom cmaru.
- Nádobu otvorte, maslo vezmite lyžičkou alebo malou stierkou a uložte do maselničky alebo inej vhodnej nádoby, prípadne z neho pomocou kuchynskej fólie vytvarujte valček a uložte ho do chladničky stuhnúť.
- Takto pripravené maslo vydrží v chladničke čerstvé a svieže najmenej 7 dní.
