Na kaldoun:
- 1 kg zajačieho pliecka a hrude (príp. hlavy)
- zajačie vnútornosti (pečeň, ľadvinky a srdce)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 100 g zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 l vody
- 10 guličiek korenia
- 5 bobkových listov
- 2 lyžice masti
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 dl smotany
- soľ a korenie
- petržlenová vňať na posypanie
- muškátový oriešok podľa chuti
Mäso a vnútornosti vložte do
tlakového hrnca spoločne so zeleninou. Pridajte bobkový list, celé korenie, nové korenie, soľ, zalejte studenou vodou a varte 20 minút (postupujte podľa Návodu k tlakovému hrncu). Uvarené mäso
sceďte a vývar dajte bokom. Budete potrebovať cca 1 liter vývaru. Z múky a masti pripravíte zásmažku, ktorou zahustíte vývar a nechajte prevariť 20 minút. Králičie mäso oberte z kostí a spoločne s vnútornosťami
pokrájajte na menšie kúsky. Všetko vložte späť do vývaru. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver zjemnite smotanou a veľmi krátko povarte. Podávajte spolu s
knedličkami.
Na knedličky:
- 60 g žemle
- 50 ml mlieka
- 10 g cibule
- 20 g anglickej slaniny
- 2 lyžice hrubej múky
- nasekané listy petržlenu
- maslo na osmaženie
- soľ a korenie
- muškátový oriešok podľa chuti
Žemľu nakrájajte na kocky a zalejte mliekom. Cibuľu nasekajte nadrobno, slaninu nakrájajte na kocky a oboje orestujte na masle. Zmiešajte opraženú cibuľu a slaninu s nasekaným petržlenom, vajcom, múkou a žemľou. Zmes dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Vytvarujte stredne veľké knedličky, ktoré uvaríte v mierne osolenej vode (akonáhle vyplávajú na povrch, sú uvarené) alebo vyskúšajte našu
formu na knedličky.