Prvé zmienky o pizzi sú staré niekoľko tisíc rokov, ale o gurmánskej pizzi sa hovorí iba chvíľu. A bude sa o nej hovoriť stále viac, pretože sa jedná o kulinárske majstrovské dielo. „Gourmet pizza” nie je synonymum pre dobrú pizzu. Znamená to špecifický spôsob prípravy z cesta, ktoré vypadá podobne ako focaccia. Bola vytvorená ako pochúťka pre „vyvolených” a ich základom je presvedčenie, že menej je niekedy viac. Pripravuje sa výhradne z čerstvých a veľmi kvalitných surovín a iba s jednou či dvoma ingredienciami navrchu. Až vtedy môže mať status „Gourmet pizza“.
Rozdiel medzi ňou a obyčajnou pizzou poznáte pri každom zahryznutí. Definícia gourmet pizze sa skladá z troch bodov:
1. CESTO: kysnuté cesto z pšeničnej či kamutovej múky.
2. KYSNUTIE: tento proces trvá veľmi dlho, až 96 hodín (oproti bežnému 2–3 hodinovému kysnutiu).
3. NÁPLŇ: gourmet pizzu môžu zdobiť len lokálne sezónne ingrediencie, mimoriadne kvalitné čerstvé suroviny.
Gurmánska pizza sa obvykle krája na dieliky a každý z nich sa zdobí samostatne. Servíruje sa v kombinácii s remeselnými pivami, perlivým vínom alebo šampanským.