Kujte pickle :-)

Aby vám ani v zime nedošlo palivo, teda vitamíny, skúste posledné plody zo záhradky alebo sezónnu zeleninu z obchodu spracovať ako pickles. Za pár korún si tak môžete vyrobiť z dostupných surovín zdravé a chrumkavé dobroty, ktoré vás postavia na nohy nielen v chladnejších obdobiach roku. Zvládnete ich, aj keď v našej Súprave na kvasenie práve kvasíte kvašáky či kapustu :-). Stačia vám k tomu dobre tesniace dózy.

Na prípravu pickles sa využíva princíp fermentácie. Kedysi sa mliečne kvasenie využívalo hlavne na uchovávanie zeleniny cez zimu. Ale my už vieme, že takto konzervovaná zelenina je jedinečná na udržanie zdravej črevnej mikroflóry a navyše aj bohatá na vitamíny, minerály, enzýmy aj prebiotiká. Jej konzumácia teda prispieva ku zvýšeniu imunity, detoxikácii, zníženiu vysokého krvného tlaku, a tým samozrejme k potrebnému prílivu energie. No a samozrejme je veľmi chutná, len tak ako príloha k jedlu, alebo ako spestrenie hotdogov a hamburgerov. Ideme na to? Začneme s overenou kombináciou…

Pickles s kapustou, mrkvou a cibuľou

Na fľašu 1500 ml:

  • 500 g bielej kapusty
  • 300 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 60 g chrenu
  • 15 g morskej soli
  • kôpor, bobkový list podľa chuti

Kapustu najemno nastrúhajte, mrkvu nastrúhajte nahrubo a cibuľu nakrájajte na polmesiačiky. Zmiešajte so soľou, korením a premačkajte, aby zelenina začala púšťať šťavu. Potom natlačte do pohára tak, aby bola zelenina úplne ponorená vo vlastnej šťave. Na zaťaženie použite napríklad vrecko alebo PET fľašu naplnenú vodou. Postavte pohár do misy a nezatvárajte ju, počas kvasenia z nej bude vytekať šťava. Nechajte stáť pri izbovej teplote (optimálnych je 20 °C) 4 dni až týždeň. Následne zeleninu uzavrite a uložte do chladničky, kde vydrží týždne aj mesiace.

Kapusta s červenou repou

Na fľašu 1000 ml:

  • 350 g bielej kapusty
  • 200 g červenej repy
  • 6 g soli
  • chren podľa chuti

Kapustu nastrúhajte najemno, repu nastrúhajte nahrubo, pridajte soľ, chren, premiešajte a súčasne premačkajte. Nechajte pol hodinu odležať, aby zelenina pustila šťavu. Potom zmes vymačkajte, vložte do dózy, stlačte a zalejte šťavou. Zaťažte náplň a pri izbovej teplote nechajte otvorené kvasiť 3–5 dní. Potom uzavrite a skladujte v chladničke.

Kimchi

Na fľašu 1500 ml:

  • 600 g pekingskej kapusty na kúsky cca 5×5 cm
  • 20 g jemne mletej morskej soli
  • 200 g jarných cibuliek nakrájaných na cca 5 cm
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 5 strúčikov pretlačeného cesnaku
  • 2 červené chilli papričky nasekané najemno
  • zarovnaná lyžička krupicového cukru
  • 2 lyžičky rybacej omáčky
  • mleté chilli podľa chuti

V litri vody rozpustite 15 g soli. Kapustu nasypte do sklenenej dózy a zalejte ju pripravenou slanou vodou tak, aby bola celá ponorená. Zaťažte ju vreckom naplneným vodou a nechajte pri izbovej teplote stáť asi 12 hodín, než sa objavia prvé bublinky, teda než začne kvasiť. Potom kapustu sceďte (nálev nevylievajte!) a zmiešajte ju s cibuľkou, zázvorom, chilli papričkami, cesnakom, chilli korením, rybacou omáčkou a cukrom. Preneste zmes späť do pohára a zalejte nálevom. Opäť zaťažte vreckom s vodou a nechajte v otvorenej dóze skvasiť 4–6 dní pri izbovej teplote. Potom uložte do chladničky, kde kimchi vydrží až 3 mesiace.

Pikantné cuketové pickles

Na fľašu 750 ml:

  • 350 g cuketových plátkov (asi 2 väčšie cukety)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu a rozmarínu

Nálev: 300 ml vody, 300 ml octu,1 lyžička soli, 3 lyžice cukru, 8 guľôčok korenia, 4 guľôčky borievky, 2 lyžičky semienok koriandru, 1 lyžička kurkumy

Cuketu umyte a pomocou škrabky na zeleninu nastrúhajte na dlhé tenké plátky po jej obvode, pokiaľ nenarazíte na stred so semienkami. Plátky cukety, olúpané celé strúčiky cesnaku a bylinky vložte do dózy. Pripravte si nálev – všetky suroviny vložte do hrnca a zahrievajte, pokiaľ sa nerozpustí cukor a tekutina sa nezačne variť. Nechajte nálev mierne vychladnúť a ešte teplým zalejte zmes v dóze tak, aby bola zelenina úplne ponorená. Uzavreté uložte na dva dni do chladničky a potom servírujte.

Nakladané reďkovky

Na fľašu 500 ml:

  • asi 3 zväzky reďkoviek
  • 1/2 lyžice soli
  • 0,5 l vody 
  • lyžička celého farebného korenia
  • 1/2 lyžičky horčičných semienok

Zvarte vodu so soľou, aby sa rozpustila. Než vychladne, zbavte reďkovky listov a dôkladne ju umyte. Naukladajte ju do dózy a zalejte pripravenou vodou so soľou, pridajte korenie. Zaťažte, aby boli reďkovky ponorené a poháre nezatvárajte. Nechajte kvasiť pri izbovej teplote 3–4 dni, potom uzatvorené uložte do chladničky.

Na prípravu vám prídu vhod: