info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyKysnutý jablkový závin s karamelovými orechmi

Kysnutý jablkový závin s karamelovými orechmi

Kysnutý jablkový závin s karamelovými orechmi

Na cesto si pripravte:

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 120 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 15 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok
  • štipku soli​

Na náplň budete potrebovať:

  • 750 g olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
  • 100 g vlašských orechov
  • 70 g perníka na strúhanie
  • 70 g cukru
  • 20 g hrozienok máčaných v rume
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • šťavu z ½ citróna

Postup:

V mise rozotriete droždie s 1 lyžicou cukru, 1 lyžicou múky a 2 lyžicami vlažného mlieka na riedku kašičku – kvások. Nechajte na teplom mieste vzísť.

V druhej mise zmiešajte múku, cukor, vlažné rozpustené maslo, vlažné mlieko, v ktorom ste rozpustili soľ a rozmiešali žĺtok. K ingredienciám pridajte pripravený kvások a vypracujte vláčne mäkké cesto, ktoré dajte kysnúť na teplé miesto na dobu cca 60 minút.

Medzitým si pripravte karamelové orechy. Na panvici nechajte rozpustiť a mierne stmavnúť cukor, pridajte orechy, premiešajte, aby sa karamelom dobre obalili. Vysypte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pôjdu potom ľahko odlúpnuť. Vychladnuté orechy rozdrvte na menšie kúsky napríklad v mažiari. Primiešajte k jablčnej náplni, ktorú si pripravíte z olúpaných a na tenké plátky nakrájaných jabĺk pokvapkaných citrónovou šťavou, nastrúhaného perníka, hrozienok a škorice. Všetko premiešajte.

Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika o veľkosti cca 50 x 30, naplňte zmesou jabĺk a zaviňte. Presuňte na plech na pečenie so silikónovou podložkou na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Po 10 minútach je dobré závin prekryť papierom na pečenie. Krájajte po vychladnutí.

Bez čoho sa nezaobídete: