Kysnutý ovocný koláč

Ingrediencie:

(množstvo na dva koláče)

  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 ks vajec
  • 2 lyžice zmesi hrozienok naložených v rume
  • 1,5 dl mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • tuk na vytieranie
  • čerstvé alebo mrazené maliny, čučoriedky, ríbezle apod.


Na posýpku:

  • 120 g polohrubej múky
  • 60g krištáľového cukru
  • 60 g masla – vychladeného
  • vanilková esencia podľa chuti

Postup:

  1. Droždie rozdrobte do misky, pridajte lyžičku cukru a zalejte 30 ml teplého mlieka, prikryte a nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy s preosiatou múkou a soľou vlejte rozpustené maslo, jedno rozšľahané vajce a prisypte zvyšok cukru a nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna. S pripraveným droždím a zvyšným mliekom vypracujte v robote PRESIDENT redšie cesto a nechajte kysnúť cca 1 hodinu.
  3. Cesto rozdeľte na dva diely. Plech vymažte tukom a cesto naň naneste a vytvarujte do krajov. Rovnomerne naň rozmiestnite ovocie a hrozienka. Nechajte ešte 15 minút kysnúť. Okraje koláča potrite druhým rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu cca 20 minút, pokiaľ okraje nezozlatnú.
  4. Okraje upečeného koláča potrite rumom z hrozienok a nechajte vychladnúť.

 

NÁŠ TIP: Cesto na plechu môžete upraviť buď mokrými prstami alebo ho najskôr na pomúčenej podložke na cesto rozvaľkať valčekom a na vymazaný plech preniesť.

 

Budete potrebovať: