Linecký koláč s pekanovými orechmi

Ingrediencie:
Na cesto:- 300 g studeného masla
- 340 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- 7 lyžíc ľadovej vody
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička mletej vanilky
Na náplň:
- 3 vajcia
- 60 g trstinového cukru
- 150 ml javorového sirupu
- 20 ml rumu
- 20 g škrobu
- 70 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 100 g nadrobno nasekaných pekanových orechov
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov
- 150 g polovičiek pekanových orechov
Postup:
Z masla, múky, cukru a štipky soli vytvorte drobenku. Potom pridajte ľadovú vodu, žĺtky, vanilku a vypracujte hladké ľahko lepivé cesto. Rozdeľte ho na dve polovice, každú zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 60 minút. Prvé odležané cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej podložke na plát mierne väčšieho rozmeru ako je forma. Plát do nej presuňte, prstami uhlaďte a prebytočné okraje cesta zľahka zatlačte dole. Dno párkrát prepichnite vidličkou a nechajte stuhnúť v chladničke cca 45 minút. Medzitým vyvaľkajte druhý plát, pomocou vykrajovačov vykrojte tvary na ozdobenie koláča a nechajte ich tiež stuhnúť v chladničke. Rúru predhrejte na 170 °C. Vajcia zľahka prešľahajte, pridajte javorový sirup, rum, škrob, trstinový cukor, vychladnuté rozpustené maslo a soľ. Nakoniec primiešajte najemno aj nahrubo nasekané pekanové orechy. Pripravenú náplň prelejte do formy s vychladnutým cestom, povrch ozdobte vykrojenými tvarmi, posypte celými pekanovými polovičkami a dajte piecť do rúry na 45 minút. Povrch koláča by mal krásne zozlatnúť, pred podávaním ho nechajte vychladnúť.
Inšpirujte sa:
0













