info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyMakový koláč s čerešňami

Makový koláč s čerešňami

Taniere PROVENCE


Ingrediencie:

  • 220 g hladkej múky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g masla
  • 40 ks vykôstkovaných čerešní
  • 40 g maku
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • kôra z 1 pomaranča
  • štipka soli

Maslo, cukor a soľ vyšľahajte do peny a postupne prišľahávajte vajcia. Pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru, mak a opäť premiešajte. Nakoniec zapracujte preosiatu múku s kypriacim práškom. Formu na pečenie vytrite maslom a vysypte múkou. Na jej dno naskladajte polovicu čerešní, pridajte pripravené cesto, navrch rozložte druhú polovicu čerešní a mierne vtlačte do cesta. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C po dobu cca 50 minút.

NÁŠ TIP: Podávajte s vínnou redukciou a čerešňami.

Vínna redukcia:
350 ml červeného vína
100 g krupicového cukru
2 ks badiánu
1ks škorice
4 guľôčky celého čierneho korenia
3 guľôčky celého nového korenia
šťava z polky pomaranča

Všetky suroviny vložte do rajnice a tekutinu nechajte zredukovať do konzistencie sirupu. Ešte horúci sirup sceďte, vložte doň vykôstkované čerešne a nechajte vychladnúť.
 

Čo by sa mohlo hodiť: