Radi by sme vám ukazovali len to, čo vás zaujíma, teda nevšedné nápady pre varenie a bývanie. Nielen to nám umožňujú súbory cookies. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s používaním všetkých typov cookies, v časti „Predvoľby“ si môžete vybrať, ktoré povolíte. Súhlas je možné odmietnuť kliknutím na „Odmietnuť všetko“ (netýka sa tzv. základných cookies). Nastavenie je možné kedykoľvek zmeniť. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov.
Ak ste blázni do čokolády a tort, tieto dva recepty si zamilujete
Suroviny:
4 ks kvalitnej horkej čokolády (400 g), 200 g masla, 6 vajec (žĺtka a bielka), 18 g kryštálového cukru. Na dozdobenie: čokoládové hoblinky, šľahačka, jahody
Vo vodnom kúpeli rozpusťte maslo a pridajte nalámanú čokoládu. V mise vyšľahajte bielka s cukrom, pridajte žĺtka a nakoniec vymiešajte rozpustenú čokoládu. Cesto vlejte do formy a pečte pri teplote 170 °C 30 minút. Tortu nechajte pozvoľna schladnúť do druhého dňa. Pred podávaním dozdobte čokoládovými hoblinkami, šľahačkou a jahodami.
Kakaový korpus
Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Preosejte dohromady múku s kakaom a následne pomaly pridávajte do vyšľahaných vajec. Nalejte do guľatej formy a pečte na 200 °C asi 9 minút.
Krém Anglaise
Plátky želatíny dajte do vody podľa návodu. Zmiešajte žĺtka s cukrom. Smotanu dohromady s mliekom ohrejte, do teplej zmesi pridajte žĺtka s cukrom a za stáleho miešania priveďte na teplotu 84 °C. Zahustený krém odstavte z tepla a vmiešajte do neho zmäknutú želatínu.
Krém Anglaise slúži ako základ pre tvorbu rôznych čokoládových mousse (pien) – horúcej mliečnej, Dulcey a bielej – z ktorých sa celá torta skladá.
Čokoládové mousse
Krém Anglaise si rozdeľte na 4 diely. Štyri druhy kvalitných čokolád (najlepšie značky Valrhona) – horkú, mliečnu, typ Dulcey a bielu – po 50 g si zvlášť rozohrejte vo vodnom kúpeli a zmiešajte s rozdeleným krémom. Vyšľahajte 250 g smotany na šľahanie a tuhú šľahačku rozdeľte medzi diely krému.
Tortu vytvorte vrstvením krémov na korpus od najtmavšieho po najsvetlejší.