Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyNajlepšie recepty na tradičné cukrovinky

Najlepšie recepty na tradičné cukrovinky

Plech na pečenie bez okrajov DELÍCIA 40 x 36 cm - obrázok
Pripomeňte si chuť svojho detstva s tradičnými cukrovinkami, ktoré patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček alebo koledy. Vyskúšajte naše obľúbené recepty a užite si pohodové pečenie s našimi pomocníkmi.
Mäkké vianočné perníčky - obrázok

Mäkké vianočné perníčky

Pripravte si: 

  • 600 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g teplého medu
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy alebo 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 120 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky perníkového korenia

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte tuhé cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte 24 hodín odpočinúť v chladničke. Rúru predhrejte na 160 ˚C. Odpočinuté cesto vyvaľkajte a vykrajujte obľúbené tvary. Pečte na papieri na pečenie dozlatista, cca 12 minút.

Ešte teplé perníčky potrite rozšľahaným vajcom.

Snehové pusinky - obrázok

Snehové pusinky


Budete potrebovať: 

  • 4 bielky
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu (asi 15 g)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Bielky vyšľahajte do polotuha a postupne pridávajte zmiešané cukry, škrob a citrónovú šťavu. Šľahajte 10 minút. Vznikne tuhý sneh. Sneh vložte do zdobiaceho vrecka s tryskou. Na plech položte šablónu a na ňu papier na pečenie. Nastriekajte rovnomerné pusinky. Plech vložte do rúry predhriatej na 150 °C a teplotu stiahnite na 120°C. Sušte 1,5 hodiny. Počas celej doby pečenia rúru neotvárajte. Po ukončení pusinky nechajte ešte 30 minút v rúre.

NÁŠ TIP: Krásne rovnomerné pusinky vzniknú použitím Súpravy na krokety, ktorá má ideálne veľkú a tvarovanú trysku.

Kávové zrná v čokoláde s náplňou - obrázok

Kávové zrná v čokoláde s náplňou


Ingrediencie na cesto pre cca 40 kávových zŕn:

  • 250 g sušeného plnotučného mlieka
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 200 g práškového cukru
  • 6 vaječných bielkov

Príprava:

Do misy vložte všetky ingrediencie, dôkladne premiešajte a pripravte cesto.


Kávová náplň:

  • 100 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 10 g kakaa
  • 5 g mletej zrnkovej kávy
  • čajová lyžička rumu

Príprava:

Maslo vyšľahajte s cukrom, kakaom, kávou a rumom do hustej krémovej hmoty.

Poleva:

  • 200 g čokolády na varenie
  • 30 g masla
  • 2 lyžičky vody

Príprava:

Do vodného kúpeľa dajte 2 lyžičky vody, pridajte lámanú čokoládu a maslo.


Tvarovanie kávových zŕn:

Z cesta si v mokrej dlani pripravte oválnu placku a do jej stredu dajte trochu kávovej náplne. Placku zaviňte a vtlačte do silikónovej formičky nasadenej na plastovej základni. Formičku s cestom snímte a miernym tlakom na jej pružné dno kávové zrno vyklopte. Vytvarované kávové zrná máčajte v rozpustenej čokoládovej poleve.
Nepletená vianočka - obrázok

Nepletená vianočka

 


Budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 115 g práškového cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 25 g droždia
  • 100 g rozpusteného tuku na pečenie
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky soli
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • sekané mandle
  • hrozienka máčané v rume

Ako na nepletenú vianočku:

Do mlieka so štipkou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások. V mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou, pridajte roztopený tuk na pečenie, vmiešajte vajcia aj kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Do cesta pridajte sekané mandle a hrozienka máčané v rume. Vymastenú keramickú formu naplňte cestom a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť. Vianočku pečte pri 160 °C cca 45 minút, ihneď po upečení ju vyklopte a nechajte vychladnúť.

Dobrý tip: Pokiaľ vianočku nemožno po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou. Po cca 10 minútach formu ľahko zložíte.

Kakaové linecké s karamelovým krémom


Na linecké:

  • 375 g hladkej múky
  • 45 g kakaa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného skaramelizovaného mlieka Salko

Postup:

Vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Postupne zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt. V druhej mise zmiešajte všetky suché suroviny a pridajte ich do zmesi masla a vajec. Vypracujte hladké cesto a nechajte odležať aspoň hodinu v chladničke, potom rozvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte 10 až 12 minút na 180 ˚C
Čokoládové madlenky - obrázok

Čokoládové madlenky


Ingrediencie:


Na jednu formu potrebujete:
  • 2 vajcia
  • 80 g práškového cukru
  • 110 g rozpusteného masla
  • 100 g hladkej múky
  • 15 ml mlieka
  • 15 ml pomarančovej šťavy
  • pomarančovú kôru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 20 g holandského kakaa
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
Na vymastenie formy:
  • 1 čajovú lyžičku hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky kakaového prášku
  • 1 čajovú lyžičku masla
Na polevu:
  • 80 g horkej čokolády
  • 1 čajovú lyžičku masla
  • pomarančovú kôru

Postup:

Vajcia s cukrom vyšľahajte v robote alebo ručným šľahačom do svetlej nadýchanej peny, v závere znížte rýchlosť na minimum a pomaly zašľahajte pomarančovú šťavu aj kôru, mlieko a vanilkový extrakt. V druhej mise preosejte múku, kakao, soľ a kypriaci prášok, sypkú zmes postupne zašľahajte do pripravenej hmoty. Pridajte rozpustené maslo a zapracujte ho opatrne pomocou cukrárskej stierky.

Misu zabaľte do fólie a dajte do chladničky odležať aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc. Rúru predhrejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte maslom. V miske zmiešajte múku a kakao, vymastenú formu touto zmesou mierne poprášte, následne formu presuňte do chladničky na 10 minút.

Do vychladenej formy dávkujte vždy lyžičku a pol cesta, kopček nemusíte uhladiť. Pečte 10 minút, madlenky by mali byť ľahko vypuklé. Na polevu rozpustite pokrájanú čokoládu spoločne s maslom vo vodnom kúpeli a jednotlivé madlenky v nej namáčajte, nakoniec zastrúhajte pomarančovou kôrou a nechajte stuhnúť.

Oriešky z dutého cesta

Oriešky z dutého cesta - obrázok

Ingrediencie na svetlé oriešky:

(dávka asi na 100 celých orieškov)
  • 165 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 70 g mletých orechov
  • 1 malé vajce
Všetky suroviny premiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho najmenej 2 hodiny odležať v chladničke. Vymastené formičky naplňte zhruba do polovice cestom a pečte v rúre pri 180 ˚C cca 8 minút.

Karamelový krém
Ingrediencie:

  • 150 g masla
  • 120 g skaramelizovaného Salka
Šľahajte maslo, pokiaľ nezbelie. Po malých dávkach do neho zašľahávajte Salko. Pomocou zdobiaceho vrecka naplňte oriešky krémom a zlepte k sebe.

    Ingrediencie na tmavé oriešky:

    (dávka asi na 100 celých orieškov)
    • 155 g hladkej múky
    • 100 g práškového cukru
    • 100 g masla
    • 70 g mletých orechov
    • 10 g kakaa
    • 1 malé vajce
    Všetky suroviny premiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho najmenej 2 hodiny odležať v chladničke. Vymastené formičky naplňte zhruba do polovice cestom a pečte v rúre pri 180 ˚C cca 8 minút.


    Svetlý krém
    Ingrediencie:

    • 150 g masla
    • 120 g Salka

    Šľahajte maslo, pokiaľ nezbledne. Po malých dávkach do neho zašľahávajte skaramelizované Salko. Pomocou zdobiaceho vrecka naplňte oriešky krémom a zlepte k sebe.

      Sakrajda

      Sakrajda - obrázok

      Sakrajda

      Ingrediencie:

      • 300 g hladkej múky
      • 220 g práškového cukru
      • 1 polievková lyžica medu
      • 1 polievková lyžica javorového sirupu
      • 2 vajcia + 1 na potretie
      • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
      • 3 čajové lyžičky perníkového korenia
      • 60 g zmäknutého masla + na pokvapkanie
      • 2 lyžice rumu + na posypanie
      • 2 lyžice mlieka
      • 300 g slivkového lekváru
      • 100 g nadrobno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
      • 50 g jemne nasekaných pekanových orechov

      Postup:

      Do misy nasypte múku, kypriaci prášok a perníkové korenie. Pridajte cukor, med, javorový sirup, dve rozšľahané vajcia, zmäknuté maslo a rum. Pokiaľ je cesto príliš tuhé, zrieďte ho 1–2 lyžicami mlieka. Vypracujte hladké nelepivé cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte ho cez noc odležať. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý cca 5 mm. Plát cesta potrite lekvárom, posypte najemno nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi a zarolujte z dlhšej strany do rolády. Premiestnite spojom dole na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrite rozšľahaným vajcom a posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C cca 30-40 minút. Po upečení závin pokropte rozpusteným maslom s rozmiešanou troškou rumu. Podávajte ho posypaný cukrom.
      ShopSys