Najlepšie recepty na tradičné cukrovinky


Mäkké vianočné perníčky
Pripravte si:
- 600 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 200 g teplého medu
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička jedlej sódy alebo 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 120 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 2 lyžičky perníkového korenia
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte tuhé cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte 24 hodín odpočinúť v chladničke. Rúru predhrejte na 160 ˚C. Odpočinuté cesto vyvaľkajte a vykrajujte obľúbené tvary. Pečte na papieri na pečenie dozlatista, cca 12 minút.
Ešte teplé perníčky potrite rozšľahaným vajcom.

Snehové pusinky
Budete potrebovať:
- 4 bielky
- 120 g práškového cukru
- 120 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky kukuričného škrobu (asi 15 g)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup:
Bielky vyšľahajte do polotuha a postupne pridávajte zmiešané cukry, škrob a citrónovú šťavu. Šľahajte 10 minút. Vznikne tuhý sneh. Sneh vložte do zdobiaceho vrecka s tryskou. Na plech položte šablónu a na ňu papier na pečenie. Nastriekajte rovnomerné pusinky. Plech vložte do rúry predhriatej na 150 °C a teplotu stiahnite na 120°C. Sušte 1,5 hodiny. Počas celej doby pečenia rúru neotvárajte. Po ukončení pusinky nechajte ešte 30 minút v rúre.
NÁŠ TIP: Krásne rovnomerné pusinky vzniknú použitím Súpravy na krokety, ktorá má ideálne veľkú a tvarovanú trysku.

Kávové zrná v čokoláde s náplňou
Ingrediencie na cesto pre cca 40 kávových zŕn:
- 250 g sušeného plnotučného mlieka
- 250 g strúhaného kokosu
- 200 g práškového cukru
- 6 vaječných bielkov
Príprava:
Kávová náplň:
- 100 g masla
- 20 g práškového cukru
- 10 g kakaa
- 5 g mletej zrnkovej kávy
- čajová lyžička rumu
Príprava:
Poleva:
- 200 g čokolády na varenie
- 30 g masla
- 2 lyžičky vody
Príprava:
Tvarovanie kávových zŕn:

Nepletená vianočka
Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 115 g práškového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 25 g droždia
- 100 g rozpusteného tuku na pečenie
- 1 vajce
- ½ lyžičky soli
- strúhaná kôra z 1 citróna
- sekané mandle
- hrozienka máčané v rume
Ako na nepletenú vianočku:
Do mlieka so štipkou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások. V mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou, pridajte roztopený tuk na pečenie, vmiešajte vajcia aj kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Do cesta pridajte sekané mandle a hrozienka máčané v rume. Vymastenú keramickú formu naplňte cestom a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť. Vianočku pečte pri 160 °C cca 45 minút, ihneď po upečení ju vyklopte a nechajte vychladnúť.
Dobrý tip: Pokiaľ vianočku nemožno po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou. Po cca 10 minútach formu ľahko zložíte.

Kakaové linecké s karamelovým krémom
Na linecké:
- 375 g hladkej múky
- 45 g kakaa
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 1 plechovka kondenzovaného skaramelizovaného mlieka Salko
Postup:

Čokoládové madlenky
Ingrediencie:
Na jednu formu potrebujete:
- 2 vajcia
- 80 g práškového cukru
- 110 g rozpusteného masla
- 100 g hladkej múky
- 15 ml mlieka
- 15 ml pomarančovej šťavy
- pomarančovú kôru
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 20 g holandského kakaa
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 čajovú lyžičku hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky kakaového prášku
- 1 čajovú lyžičku masla
- 80 g horkej čokolády
- 1 čajovú lyžičku masla
- pomarančovú kôru
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľahajte v robote alebo ručným šľahačom do svetlej nadýchanej peny, v závere znížte rýchlosť na minimum a pomaly zašľahajte pomarančovú šťavu aj kôru, mlieko a vanilkový extrakt. V druhej mise preosejte múku, kakao, soľ a kypriaci prášok, sypkú zmes postupne zašľahajte do pripravenej hmoty. Pridajte rozpustené maslo a zapracujte ho opatrne pomocou cukrárskej stierky.
Misu zabaľte do fólie a dajte do chladničky odležať aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc. Rúru predhrejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte maslom. V miske zmiešajte múku a kakao, vymastenú formu touto zmesou mierne poprášte, následne formu presuňte do chladničky na 10 minút.
Do vychladenej formy dávkujte vždy lyžičku a pol cesta, kopček nemusíte uhladiť. Pečte 10 minút, madlenky by mali byť ľahko vypuklé. Na polevu rozpustite pokrájanú čokoládu spoločne s maslom vo vodnom kúpeli a jednotlivé madlenky v nej namáčajte, nakoniec zastrúhajte pomarančovou kôrou a nechajte stuhnúť.
Oriešky z dutého cesta

Ingrediencie na svetlé oriešky:
(dávka asi na 100 celých orieškov)- 165 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 70 g mletých orechov
- 1 malé vajce
Karamelový krém
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 120 g skaramelizovaného Salka
Ingrediencie na tmavé oriešky:
(dávka asi na 100 celých orieškov)- 155 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 70 g mletých orechov
- 10 g kakaa
- 1 malé vajce
Svetlý krém
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 120 g Salka
Šľahajte maslo, pokiaľ nezbledne. Po malých dávkach do neho zašľahávajte skaramelizované Salko. Pomocou zdobiaceho vrecka naplňte oriešky krémom a zlepte k sebe.
Sakrajda

Sakrajda
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 220 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 2 vajcia + 1 na potretie
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 3 čajové lyžičky perníkového korenia
- 60 g zmäknutého masla + na pokvapkanie
- 2 lyžice rumu + na posypanie
- 2 lyžice mlieka
- 300 g slivkového lekváru
- 100 g nadrobno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 50 g jemne nasekaných pekanových orechov









