Každý rok sa tešíme na grilovaciu sezónu a vy určite tiež! Pred začiatkom sezóny odporúčame skontrolovať pomôcky, týka sa to predovšetkým grilov a
grilovacieho náradia. Pokiaľ je všetko náležite pripravené, dobroty na gril nakúpené, prichystajte si
obľúbené marinády, ktoré dodajú vášmu jedlu šmrnc. Pripraviť domácu marinádu nie je nič zložité, poradíme vám, ako na ňu.
Marináda je dôležitá predovšetkým pri príprave mäsa na gril. Pokiaľ chcete "dotiahnuť" jeho chuť k dokonalosti, pripravte rôzne ochutené varianty. Marinovať môžete samozrejme aj zeleninu a ďalšie potraviny. Marinádu vždy tvorí tekutá zložka a sypké korenie alebo bylinky. Tekutinou myslíme olej, pivo alebo víno, ku ktorým sa primieša sypké korenie alebo sušené či čerstvé bylinky. Môžete pridať aj dochucovadlá, ako napríklad sójovú omáčku, vínny ocot, horčicu alebo napríklad med a citrónovú šťavu. Populárne sú aj jogurtové marinády.
Jednoduché pravidlá, ako správne marinovať:
- Marináda musí byť dostatočne tekutá, preto nešetrite olejom (a ďalšou tekutinou, pokiaľ je súčasťou). Nemusíte sa báť, že bude pokrm príliš tučný, počas grilovania sa olej postupne vypečie.
- Hovädzie či bravčové mäso nechajte naložené v marináde ideálne 24 hodín pred grilovaním, aby do seba marinádu dokonale nasalo (minimálne by malo byť naložené aspoň 2 hodiny pred začiatkom grilovania). Pre kuracie mäso stačí kratšia doba marinovania a najkratšiu dobu sa marinujú ryby.
- Šetrite so soľou. Pokiaľ použijete kúpenú grilovaciu zmes, spravidla už obsahuje soľ, preto nie je potrebné pridávať ďalšiu.
Suroviny:
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky kvalitného korenia
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
Postup: Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte v miske, aby sa chute prepojili a mäso naložte do tejto vzniknutej marinády na potrebne dlhú dobu. Zvyšnú marinádu môžete použiť na potieranie mäsa pri samotnom grilovaní.