Prvá kreatívna výzva sa niesla v duchu vytvorenia tej najkrajšej nedeľnej torty. Trúfli by ste si aj vy?
Elegantná torta podľa Anči
Ingrediencie
Cesto
6 vajec
8 PL oleja
Štipka soli
170 g práškového cukru
240 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilkový lusk
Plnka
1 kg mascarpone
200 ml smotany na šľahanie 33%
200 g práškového cukru
5 PL pistáciovej pasty
3 PL nasekaných pistácií
Ovocie
500 g čerstvých jahôd
250 g čerstvých malín
200 g mrazených malín
300 ml jahodového pyré
Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream)
5 bielkov
300 g kryštálového cukru
450 g zmäknutého masla
Zdobenie
4 ks ryžového papiera
3 ks čerstvých jahôd
100 g čerstvých malín
10 g lyofilizovaných malín
1 PL nasekaných pistácií
Postup
Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.
Tropická čokobomba od Domi
Ingrediencie
Cesto
7 vajec
210 g hladkej múky
40 g kakaa
140 g kryštálového cukru
100 g horkej čokolády 54%
30 g masla
1 prášok do pečiva
Štipka soli
Marakujová plnka
85 g vajec
136 g marakujového pyré
51 g kryštálového cukru
2 plátky želatíny
135 g masla
Čokoládová plnka
750 g horkej čokolády 54%
375 ml smotanovej šľahačky 33%
110 g masla
100 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
Jedlé žlté kvety
100 g bielej čokolády (peniažky)
4 bielky
250 g kryštálového cukru
0,5 dcl vínneho octu
1 plátok jedlého zlata
Postup
Najprv si nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť. Bielky oddelíme od žĺtok a žĺtka vmiešame metličkou do vychladnutej čokolády s maslom. V kuchynskom robote vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. Keď budeme mať tuhý sneh pomaly metličkou vmiešame čokoládovo-žĺtkovú zmes. Musíme si dávať pozor, aby nám sneh nespadol. Múku, kakao, soľ a prášok do pečiva preosejeme cez sito a primiešame pomaly k zmesi. Cesto dáme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 170 stupňov cca 35-40 min.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si čokoládový a marakujový krém. Marakujový krém si pripravíme tak, že želatínu dáme napučať do studenej vody. Do hrnca nalejeme marakujové pyré, cukor, vajcia, a za stále miešania privedieme k 84 stupňov. Pridáme želatínu a necháme krém vychladiť na 40-50 stupňov. Na záver pomocou ponorného mixéra pridáme maslo nakrájané na kocky. Dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoládový krém si pripravíme tak, že čokoládu s maslom a cukrom dáme nad paru rozpustiť. Za stáleho miešania na záver prilejeme horúcu smotanu, premiešame aby sa nám všetko spojilo a dáme vychladiť do chladničky. Keď krém dobre stuhne, prelejeme ho do kuchynského robota a pridáme smotanovú nátierku. Robot pustíme na plné otáčky, kým sa nevytvorí tuhý krém.
Upečený korpus rozdelíme na 3 časti a začíname vrstvenie. Na prvý plát nanesieme čokoládový krém a do stredu nanesieme marakujový krém, priložíme druhú časť korpusu a postup zopakujeme. Zo zvyšného krému obtrieme boky a vrch torty. Zdobíme podľa fantázie.
Šťavnatá torta podľa Janky
Ingrediencie
Cesto
300 g kryštálového cukru
6 vajec
180 g oleja
220 g cmaru
330 g hladkej múky
40 g prášku do pečiva
2 ks citrónu
2 PL ružového sirupu
Krém
500 g mascarpone
300 ml 33% smotany
160 g kryštálového cukru
10 PL ružového sirupu
8 g agar agar
Puding
120 g kandizovaného ananásu
120 g kandizovanej papáje
40 g pudingového prášku
140 g kryštálového cukru
500 ml vody
Na ozdobenie
10 ks physalisu
Plátky citrónu
Lupene ruží
Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
Postup
Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielka vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
Do žltkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty
Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý pudding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citronovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.
Bielky šľaháme s cukrom na sneh a v osobitnej miske vymiešame žĺtka, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom potom pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení pridáme aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Prelejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30-35 min. pri 175 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme dať piecť naraz 2 formy a neskôr ešte jednu.
Zatiaľ si pripravíme lemon curd. Vo vodnom kúpeli miešame metličkou citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vajíčka. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridáme nakrájané maslo na kocky a miešame do rozpustenia. Takto pripravený krém vieme použiť aj dva týždne po jeho príprave.
Citrónový džem pripravíme pomalým varením citrónov nakrájaných na malé kúsky s citrónovou kôrou, šťavou z pomaranča a cukru. Pozor na biele časti citróna medzi dužinou a kôrou (sú horké). Pomalé varenie po dobu 60-90 min. zabezpečí požadovanú hustotu. Skúška správnosti – ak lyžičkou nanesieme džem na tanierik, prejdeme prstom a drží tvar, je hotovo. Ak tvar nedrží ešte trošku povaríme.
Mascarpone krém dosiahneme šľahaním smotany a mascarpone. Neskôr pridáme práškový cukor a lemon curd.
Pripraviť si swiss meringue vo vodnom kúpeli, kde miešame bielky s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny, do ktorej pridávame zmäknuté maslo.
Finalizácia torty - prvý plát natrieme citrónovým džemom a nanesieme vrstvu mascarpone krému. Prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý natrieme rakytnikovým džemom a mascarpone krémom. Posledný plát a tortu potrieme swiss meringue krémom. Vrch ozdobíme pripravenými jedlými dekoráciami.
Efektný je kandizovaný citrón, ktorý pripravíme nasledovne - citróny nakrájame na centimetrové kúsky a obvárame ich v čistej vode. Obváranie môžeme urobiť 2x ale aj viac podľa toho, aký kyslý chcete mať citrón. Pri poslednom varení do 250 ml vody pridáme aj 150 g kryštálového cukru a necháme pomaly variť približne pol hodinu. Po tomto čase citróny vyberieme na papier na pečenie a necháme ich oschnúť.
Rodinný poklad podľa Lenky
Ingrediencie
Cesto
150 g masla izbovej teploty
180 g práškového cukru
8 vajec
2 PL kakaa
½ balíčka vanilkového cukru
100 g mletých mandlí
70 g polohrubej múky
½ ČL prášku do pečiva
1 PL strúhanky
Plnka
2 dcl mlieka
3 žĺtky
50 g práškového cukru
2 PL hladkej múky
2-3 PL kakaa
½ balíčka vanilkového cukru
250 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
100 g mliečnej čokolády
400 g jahôd
150 g rozmrazeného bobuľového ovocia
1 dcl rumu
Na ozdobenie
2 plátky jedlého zlata
300 g cukru na modelovanie
30 g malín
1 palička
zlatá prášková farba
1 PL alkoholu na rozriedenie práškovej farby
Postup
Maslo dobre vymiešame s 2/3 práškového cukru (120 g). Pridáme žĺtky, vanilkový cukor, preosiate kakao a vymiešame do peny.
V ďalšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Sypké suroviny prisypeme k zmesi z masla a žĺtkov a dobre premiešame. Zároveň si samostatne vyšľaháme sneh so zvyškom práškového cukru (60 g).
Stierkou postupne jemne primiešavame sneh do cesta. Naozaj opatrne a jemne, aby nám sneh nespadol. Cesto si vylejeme do ráfika alebo formy s priemerom 20 cm.
Pečieme na 180 °C prvých 10 minút, následne teplotu znížime na 165°C a pečieme ešte asi 50 - 60 minút. Korpus je hotový, keď doňho zapichneme špajľu, ktorá je po vytiahnutí čistá a cesto sa na ňu nelepí.
Kým sa pečie korpus, spravíme si plnku. Najskôr si pripravíme domáci puding. Dáme si zohrievať vodu v hrnci na vodný kúpeľ. Múku si vymiešame s malým množstvom mlieka a cukrom na hladkú kašičku.
Pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, vanilkový cukor, kakao a roztopenú, jemne vychladnutú čokoládu. Misku si dáme na vodný kúpeľ a miešame, až kým puding nezhustne. Puding dáme vychladnúť. Aby sa nevytvorila kožka, prikryjeme ho fóliou.
Keď puding vychladne, zmixujeme si maslo s preosiatym cukrom a po lyžiciach pridávame puding k maslu. Spolu vymixujeme na krém. Ak je bledý, pridajte ešte kakao nakoniec.
Časť jahôd si nakrájame na menšie kúsky, pár celých si necháme na ozdobu. Vychladnutý korpus narežeme na 3 rovnaké pláty.
Každý korpus si pri vrstvení polejeme rumom (nemusí byť). Následne na korpus dáme krém, jahody a rozmrazené lesné ovocie. Takto postupujeme aj na druhý korpus. Na vrchný korpus dáme už len krém. Kraje si uhladíme a dozdobíme podľa predstáv.
Srdiečko z cukru na modelovanie – 250 g cukru na modelovanie si roztopíme v malej rajnici. Tretinu roztopeného cukru na modelovanie si nalejeme na silikónovú formu. Zvyšok cukru zafarbíme na bledoružovo. Ďalšiu tretinu vylejeme na silikónovú podložku, tak aby sa nám nespojila s priehľadnou. Ostatný cukor na modelovanie zafarbíme na sýtejšiu ružovú farbu a znova vylejeme na silikónovú podložku.
Roztopíme si asi 50 g cukru na modelovanie a časť nalejeme na silikónovú podložku v tvare srdiečka, priložíme paličku a rozbité kúsky naukladáme na roztopený cukor na modelovanie v tvare srdiečka. Zalejeme zvyškom cukru na modelovanie a necháme stvrdnúť. Pripravené srdiečko zapichneme do torty.
Luckina torta na krstiny
Ingrediencie
Cesto
350 g hladkej múky
½ prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
20 g kakao
120 g zmäknutého masla
250 g práškového cukru
4 vajcia
220 g oleja
1 ČL vinného octu
1 ČL prírodného červeného farbiva
250 ml kefíru
200 ml černicového pyré
250 g mrazených malín
250 g čerstvých malín
10 ks jahôd, 10 ks malín a 10 ks černíc, čerstvé
Plnka
750 g šľahačky 40%
500 g mascarpone
125 g práškového cukru
Vanilková pasta
Postup
Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a kakao.
Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do peny.
Maslo šľaháme spolu s cukrom kým nevznikne pena, následne pridáme olej, žĺtky a vinný ocot a došľaháme.
Do cmaru primiešame červené farbivo.
Na striedačku pridávame suché ingrediencie a cmar do zmesi a miešame na nízkych otáčkach. Hotovú zmes rozdelíme do dvoch tortových foriem o veľkosti 20cm, približne po 650g. Pečieme 30 min na 160 °C. Po vychladnutí každý korpus prekrojíme na polovicu čím nám vzniknú štyri pláty.
Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Následne pridáme mascarpone, cukor a vanilku a došľaháme do hustého krému.
Vrstvíme na vychladnuté korpusy ktoré pokropíme černicovým pyré a na krém navrstvíme čerstvé a mrazené maliny. Takto si postupne vyskladáme vrstvu za vrstvou.
Tortu dozdobíme čerstvým ovocím podľa želania.
Marekov čierny kvet
Ingrediencie
Cesto
500 g kryštálového cukru
590 ml horúcej vody
280 g masla
110 g čierneho kakaa
5 vajec
10 ml vanilkového extraktu
420 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 PL sódy bikarbóny
1 ČL soli
Plnka
1.
250 g mangového pyré
250 g papáje (aj mrazenej)
60 g cukru
40 g pudingového prášku
10 g masla
Citrón
2.
250 g mangového pyré
250 g čerstvého žltého melónu
60 g cukru
40 g pudingového prášku
10 g masla
Citrón
3.
250 g mrazených jahôd
60 g cukru
40 g pudingového prášku
10 g masla
Citrón
4.
250 g mrazených malín
60 g cukru
40 g pudingového prášku
10 g masla
Citrón
5.
250 g pomaranča a manga (aj mrazené)
250 g mangového pyré
60 g cukru
40 g pudingového prášku
10 g masla
Maslová - čierna poťahovacia hmota
650 g masla v izbovej teplote
1 kg práškového cukru
10 ml vanilkového extraktu
50 ml mlieka
Extra čierna gélová farba
Maslová plnka na vrchné pastelové kvety
300 g masla
400 g práškového cukru na dezerty (extra jemný)
5 ml vanilkového extraktu
30 ml mlieka
Potravinárska farba: ružová, zelená, oranžová
Postup
Cesto – v horúcej vode rozmiešame kakao a necháme trošku vychladiť. V mixéroch zmiešame maslo (až do bielej peny) a pridáme približne po dvoch minútach cukor. Pridáme žĺtka a postupne sneh z bielkov, následne vanilkový extrakt. Zmiešame múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu, preosejeme a pridávame striedavo so zmesou kakaa, vody a múky.
Cesto rozvážime na tri rovnaké časti a rozdelíme do korpusov. Pečieme 35 minút na 175 stupňoch.
Plnka – každú ovocnú časť dajte variť s cukrom, podlejeme vodou a pridáme kúsok masla. Keď sa povarí, pridáme pudingový prášok podľa potreby na zahustenie a rozmixujeme na hrubo ponorným mixérom.
Zdobenie – pláty cesta rozdelíme strunou na dvoje, aby nám ostalo 6 plátov cesta.
Nanesieme pásik maslového čierneho krému na kraje a naplníme každé poschodie vrstvou, plnky z ovocia. Nakoniec potiahneme celú tortu čiernou poťahovou hmotou.
Na záver ozdobíme tortu pastelovými kvetmi.
Olinova torta od Mariána
Ingrediencie
Cesto (3 korpusy)
9 vajec
258 g kryštálového cukru
192 g polohrubej múky
129 g mletých orechov
3 ČL prášku do pečiva
Plnka
2 ks pudingového prášku
0,7 l mlieka
2 ks vanilkového cukru
1 žĺtok
375 g masla
100 g práškového cukru
Pekanové a mandľové lupienky
2 žĺtky
Na ozdobenie
200 g čokolády
100 g vlašských orechov
Ostatné
500 g domáci marhuľový džem
200 g cukor kryštálový
1 dcl rumu
150 g mletých vlašských orechov
Postup
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny v robotickom mixéri. Pridáme zmiešanú múku, prášok do pečiva a orechy. Cesto nalejeme do troch okrúhlych foriem s priemerom 24 cm. Pečieme na 150°C približne 40 minút, potom na 170°C asi 5 – 10 minút.
Na krém si uvaríme pudingový prášok s mliekom, vanilkovým cukrom a žĺtkom. Necháme vychladnúť. Vymiešame maslo, práškový cukor a žĺtka. Postupne primiešame vychladnutý puding.
Korpusy natrieme rumom, rozvarenými marhuľami s cukrom a vodou. Medzi korpusy dáme 1/3 krému, na vrch a boky natrieme zvyšok krému. Ozdobíme čokoládou a sekanými orechmi, ktoré sme predtým opražili na panvici nasucho.
Rúru predhrievame na 170 stupňov a dáme variť 1,2 l vody do kanvice.
Mak vsypeme do misky a zalejeme vriacou vodou.
Z papiera na pečenie vystrihneme 4 kolieska o veľkosti dna tortovej formy.
Vajcia, cukor a vanilkovú pastu dáme do misy a krátko prešľaháme. Do väčšej misy nalejeme vriacu vodu a vložíme do nej misu s vajíčkami. Šľaháme, kým pena dosiahne teplotu 35 stupňov. Potom misu vyberieme z vody a vyšľaháme do hustej peny.
V teplom mlieku rozpustíme maslo. Do peny zašľaháme preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko s maslom a príchuť /orechy, kakao, mango alebo scedený a odkvapkaný mak/.
Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov 18 – 20 min. Cesto robíme naraz na 2 korpusy a pečieme ich spolu v rúre.
Korpusy necháme vychladiť na mriežke.
V hrnčeku prevaríme vodu s cukrom a necháme vychladiť. Potom pridáme rum.
V mise nad parou šľaháme vajcia s cukrom, vanilkou a šľahačkovou smotanou do teploty cca 70 stupňov. Potom odstavíme z pary a pridáme tuk, nalámanú čokoládu a rum. Vychladíme na izbovú teplotu.
Zmäknuté maslo dáme do misy kuchynského robota a šľaháme do peny. Postupne pridávame pripravenú žĺtkovú zmes. Vyšľaháme hladký krém. Dáme chladiť.
Do kastróla vysypeme višne a prilejeme vodu a pyré. Varíme do zmäknutia. V cukre rozmiešame neželatínový stužovač a vsypeme k višniam. Necháme prevrieť asi 3 min. Dochutíme kôrou a šťavou z citrónu a vlejeme do troch silikónových foriem. Necháme stuhnúť.
Povrch korpusov zarovnáme a navlhčíme sirupom. Natrieme vrstvou krému
Okrúhlou špičkou urobíme okraj z plnky a do stredu vložíme višňovú vrstvu. Celú tortu obtrieme bielym krémom a dáme chladiť.
Nahrejeme panvicu na strednej teplote. Z ryžového papiera si vystrihneme lupene na kvet a listy. V jednom tanieri rozpustíme vo vode pár kvapiek červeného a žltého farbiva. V druhom tanieri rozpustíme zelené farbivo.
Jednotlivé lupienky namočíme do farby a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Po vybratí sformujeme do požadovaného tvaru. Z lupeňov vytvoríme kvet a listy. Tie dofarbíme farbivom a okraje nafarbíme zlatou farbou rozpustenou vo vodke.
Okraj torty odrežeme cca 4 – 5 cm od kraja a obtrieme krémom. Tortu postavíme na podložku zrezanou stranou. Malou špachtľou urobíme nepravidelné vrcholky zvyškom krému. Necháme vychladnúť.
Zlatou, zelenou aj červenou farbou za pomoci štetca urobíme malé nepravidelné škvrny. Hotovým kvetom pomocou špáradiel dozdobíme tortu.
Figová torta s prekvapením od Táničky
Ingrediencie
Cesto
180 g kryštálového cukru
168 g hladkej múky
6 g prášku do pečiva
2 vajcia
66 ml mlieka
33 ml slnečnicového oleja
1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja
3 polievkové lyžice horúcej vody
Štipka soli
Jahodový mousse
160 g jahodového pyré
50 g kryštálového cukru
10 ml citrónovej šťavy
8 g želatíny + 48ml vody
150 g smotany na šľahanie 33%
80 g bielej čokolády
Jahodove kuli
225 g jahôd
60 g kryštálového cukru
10 g kukuričného škrobu + 1 polievková lyžica vody
Plnka
180 g mascarpone
220 g krémového syra
200 g smotany na šľahanie 33%
1 ks stužovaču do šľahačky
65 g práškového cukru
Citrónová šťava
Ganache
350 g bielej čokolády
120 g smotany na šľahanie 33%
50 g masla
Na ozdobenie
10 ks čerstvých fíg
200 g izomaltu
Potravinárska farba (žlta, zelena, biela)
Postup
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
V miske kuchynského robota vyšľaháme vajíčka spolu so štipkou soli a postupne zašľaháme cukor. Postupne zvyšujeme rýchlosť, keď hmota zväčši objem vypneme a potom už len silikónovou stierkou všetky zvyšné ingrediencie dobre premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice horúcej vody. Vylejeme do pripravenych do dvoch 15 cm formy a pečieme 35 – 40 min pri teplote 180 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Pripravíme jahodový mousse. Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Odstavime, pridáme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Keď mierne vychladne pridáme napučanú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Premiešame spolu s jahodami a nalejeme do dvoch pripravených foriem s priemerom 18 cm, obalíme fóliou a vložíme do mrazničky.
Pripravíme jahodové kuli. K jahodám pridáme cukor, rozmixujeme a dáme uvariť. Zriedime škrob s vodou a nalejeme do jahôd pri stálom miešaní, varíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť a presunieme do cukrárskeho vrecka.
Plnenie. Do misky kuchynského robota pridáme mascarpone, krémový syr, smotanu na šľahanie, citrónovú šťavu a práškový cukor. Vyšľaháme do hladka na strednej rýchlosti.
Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na štyri rovnaké časti a začneme vrstviť tortu.
Položíme prvú piškótu, potrieme plnkou, na ňu položíme jahodový mousse. Tretiu časť jahodového kuli a medzery okolo moussu vyplníme krémom z cukrárskeho vrecka. Položíme druhú piškótu, tiež potrieme plnkou, natrieme kuli, pridáme nakrájané jahody. Položíme tretí korpus, plnku, mousse, kuli a uzavrieme štvrtou piškótou.
Pripravíme ganache. Rozpustíme bielu čokoládu, spolu so smotanou na šľahanie a maslom, a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí vyšľaháme ganache . 1/3 natreme tortu. Na bok naukladáme rozkrájané figy. A zasa natreme zvyškom ganašu tortu, tak aby bolo vidieť figy.
Rozpustíme isomalt. Do ½ pridáme žltú potravinársku farbu. Nalejeme do okrúhlej silikónovej formy a vytvarujeme kvet. Do druhej polky pridáme zelenú farbu a vymodelujeme.
Karamelovú ozdobu dáme na vrch torty.
Maková torta od Tomáša
Ingrediencie
Cesto
5 žĺtkov
8 bielkov
180 g práškového cukru
60 g hladkej múky
200 g mletého maku
1 prášok do pečiva
70 ml mlieka
Plnka
3 žĺtky
80 g pudingového prášku
120 g kryštálového cukru
40 g vanilkového cukru
450 g masla
700 ml mlieka
2 dl rumu
500 g olúpaných višní
Postup
Najprv si dáme 200 g olúpaných višní do misky a zalejeme 2 dl rumom.
5 žĺtkov vyšľaháme s cukrom. 8 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Dáme do formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 170 stupňov cca 30 minút.
Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme variť, pridáme zvyšok mlieka rozmiešaný s pudingovým práškom a žĺtkom do vriaceho mlieka a uvaríme krém, ktorý po odstavení prikryjeme fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridáme 4 PL rumu a zamiešame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
Korpus prerežeme na 3 kusy. Korpus naplníme krémom a na každý natretý plat naukladáme višne namočene v rume. Každý plat polievame s višňami zaliatymi rumom, zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
Tortu ozdobíme višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
Lucia v oblakoch podľa Zuzky
Ingrediencie
Korpus
450 g hladkej pšeničnej múky
3 ČL prášku do pečiva
6 vajec
450 g práškového cukru
170 g masla
375 g mlieka
4,5 PL mlieka
2 PL pomarančovej kôry
2 PL stuženého rastlinného tuku na pečenie na vymazanie tortových foriem
100 ml likéru s pomarančovou príchuťou na poliatie korpusu
Ružová gélová farba
Štipka soli
Želé
3 balíky neželatínového stužovača
750 ml mandarínkového pyré
100 g kryštálového cukru
Krém
7 bielkov
420 g kryštálového cukru
632 g masla
2 ČL čierneho kakaa
Čierna gélová farba (extra black)
Tyrkysová gélová farba
Modrá gélová farba
Vanilkový lusk
Na ozdobenie
200 g cukrovej modelovacej hmoty
Čierna gélová farba
Čierna prášková potravinárska farba
Zlatá prášková potravinárska farba
Biela prášková potravinárska farba
Postup
Rúru rozohrejeme na 185 stupňov, tortové formy vymažeme stuženým rastlinným tukom na pečenie a posypeme múkou.
Maslo rozpustíme a zohrejeme spolu s mliekom, prilejeme olej. Musia ostať teplé, ale nie horúce.
Vajcia rozšľaháme a pridáme cukor, šľaháme na plné otáčky aspoň 10 min.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
Vajíčkovú zmes zmiešame s mliekom a maslom a vmiešame múčnu zmes.
Cesto zafarbíme ružovou farbou a vylejeme do tortových foriem.
Pečieme cca 40-50 min.
Na želé zmiešame pyré s cukrom a privedieme do varu. Použijeme neželatínový stužovač podľa návodu.
Horúce želé vlejeme do nádob a necháme vychladnúť, kým nestuhne.
Na krém zmiešame cukor s bielkami a za stáleho miešania zohrievame nad parou, kým nedosiahnu teplotu 60 stupňov Celzia.
Bielky šľaháme, kým nevytvoria pevný lesklý sneh, necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do masla pridáme vyškrabané semiačka z vanilkového lusku a postupne vmiešame do snehu.
Krém rozdelíme na 3 časti, väčšiu časť necháme bielu, ostatné 2 zafarbíme čiernou, do ktorej pridáme aj čierne kakao, tyrkysovou a modrou farbou.
Každý korpus rozdelíme na polovicu, nanesieme biely krém a do stredu položíme mandarínkové želé. Takto vytvoríme 4 poschodia.
Bielym krémom na hrubo potrieme tortu a necháme vychladnúť
Špachtľou bodovo nanesieme zafarbený krém na tortu a opatrne zarovnáme, ak ostanú voľné miesta, nanesieme ďalší krém.
Dáme chladiť.
Z modelovacej hmoty vytvarujeme dekorácie a poukladáme na vrch torty.