Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022/s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
s02 - 1. kolo - osobná výzva - Koláče na plechu
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Osobnou výzvou prvého nedeľného večera boli Koláče na plechu. Ako si s ňou poradilo 12 tohtoročných finalistov si môžete pozrieť v receptoch nižšie.

Aničkin plech plný spomienok
Ingrediencie
Cesto
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 3 ČL sódy bikarbóny
- 3 vajcia
- 3 PL holandského kakaa
- 80 g čokolády (obsah kakaa min 50%)
- 400 g krémového tvarohu
- 50 ml oleja
- 80 g masla
Mandľové cesto
- 200 g zmäknutého masla
- 160 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 200 g mandľovej múky
Na vrch
- 400 g mrazených ríbezlí (mix čierne a červené)
- 100 g mandľové lupienky
Na ozdobenie
- 100 g čerstvých ríbezlí
- Práškový cukor
Postup
- Čokoládu s maslom si rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Všetky prísady do čokoládového cesta spolu s rozpustenou čokoládou a maslom si dáme do jednej misky a ručne vymiešame metličkou. Vylejeme na plech (3040cm) vystlaný papierom na pečenie a uhladíme.
- Maslo s cukrom vymiešame do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka. Nakoniec primiešame mandľovú múku. Toto cesto buď v kopčekoch, alebo pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na čokoládové cesto.
- Na záver posypeme mrazenými ríbezľami, ktoré sme najprv nechali odmraziť, aby stiekli zo šťavy, pretože prebytočná šťava pri pečení by nám znehodnotila koláč.
- Na ríbezle posypeme mandľové lupienky a dáme piecť pri teplote 175-180 stupňov 40-50minút.

Brownies od Domi
Ingrediencie
Cesto
- 600 g mliečnej čokolády
- 100 g horkej čokolády aspoň 54%
- 400 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 12 vajec (10 celých + 2 žĺtky)
- 2 PL kakaa
- 3 PL hladkej múky
- 200 g lieskových orechov
- 200 g čerstvých malín
- Štipka soli
Pena:
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 250 g mascarpone
- 2-3 PL práškového cukru
- 200 g smotanovej nátierky
- 300 g mrazených malín
- 1 PL kryštálového cukru
Na ozdobenie
- 200g čerstvých malín
- 125 g ríbezlí
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Vo vodnom kúpeli roztopíme mliečnu čokoládu spolu s horkou čokoládou a maslom. Keď sa všetko za neustáleho miešania spojí, odstavíme čokoládu z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vajcia s krupicovým cukrom vyšľaháme do peny. Do vaječnej peny pomaly primiešavame roztopenú čokoládu s maslom. Na záver opatrne metličkou primiešame tri lyžice hladkej múky a dve lyžice kakaa.
- Pred tým, než zmes nalejeme na plech si ho môžeme vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a posypať hladkou múkou.
- V rukách si potrháme čerstvé maliny a položíme na spodok pripraveného plechu.
- Maliny zalejeme pripraveným cestom a dáme do trúby na 155 stupňov na 30 – 35 minút.
- Po upečení necháme brownie dobre vychladnúť.
- Pripravíme si malinové pyré. Do hrnca nasypeme mrazené maliny a pridáme lyžicu kryštálového cukru. Necháme povariť a precedíme cez sito. Dáme do chladničky vychladiť.
- Z mascarpone, smotany na šľahanie, smotanovej nátierky a práškového cukru si vyšľaháme krém. Keď už bude dobre tuhý, prilejeme pripravené malinové pyré. Vznikne nám malinová pena, ktorou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a podľa fantázie nanesieme na upečený a vychladnutý brownie.
- Dozdobíme čerstvým ovocím a čokoládovými hoblinami.

Mrkvový koláč podľa Janky
Ingrediencie
Cesto
- 450 g polohrubej múky
- 4 vajcia M
- 100 g medu
- 150 g hnedého cukru
- 1 KL škorice
- Trošku muškátového oriešku
- ½ vanilkového struku
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL sódy bikarbóny
- 180 g masla
- 220 ml mlieka
- 100 g mletých vlašských orechov
- 300 g nastrúhanej mrkvy
Na ozdobenie
- 500 g jahôd
- 500 g čučoriedok
Vrch koláča
- 250 g ríbezlí
- 250 g černíc
- 250 g malín
- 5 bielok
- 300 g kryštálového cukru
Puding
- 400 ml vody
- 50 g pudingového prášku
- 80 g kryštálového cukru
- Šťava z ½ citróna
Postup
- Vajcia, med, cukor, škorica, muškátový orech, vanilkový struk, mlieko, rozpustené maslo, orechy a nastrúhanú mrkvu dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Po častiach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Zamiešame a vylejeme na plech s rozmerom 30x40.
- Pečieme približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.
- Bielky zmiešame s cukrom a dáme nad paru pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom ich dáme šľahať na 10 minút do robota. Vznikne nám nádherná lesklá biela hmota, ktorá dokonale drží tvar.
- vyberieme koláč ktorý by mal byť skoro dopečený a na vrch navrstvíme ovocie. Možno sa zdá že ho je veľa, ale nie je. Kľudne dajte aj viac bude viac mokrejší. Vypracované bielky si dáme do potravinárskeho vrecka odstrihneme špičku a začneme striekať akoby kvapky. Je na Vás ako tam ten sneh dáte. Môžeme ho natrieť aj na celé cesto.
- Koláč vložíme späť do rúry teplotu sme zvýšili na 200C a pečieme 10 až 15 minút, kým nezačnú špičky hnednúť. Vytiahneme a dáme vychladnúť.
- Do hrnca si dáme vodu, v ktorej rozmiešame pudingový prášok, cukor, citrónovú šťavu a uvaríme redší krém. Necháme vychladnúť a vlejeme do mriežok čo nám vznikli po nastriekaní bielkov.
- Do krému naukladáme ovocie.

Štedrý koláčik od Ďoďa
Ingrediencie
Cesto
- 100 ml mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 30 g droždia
- 800 g polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 200 g masla
- 1 ČL soli
- 140 g kryštálového cukru
Maková plnka:
- 200 ml mlieka
- 200 g nesladeného mletého maku
- 120 g cukru
- Citrónová kôra
Orechová plnka
- 200 ml mlieka
- 200 g mletých orechov
- 90 g cukru
Lekvárová plnka
- 400 g slivkového lekváru
- 2 PL rumu
Tvarohová plnka
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 120 g kryštálového cukru
- 3 bielky
Hviezdičky z lineckého cesta:
- 75 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- ½ žĺtku
- 10 g kakaa
Postup
- Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
- Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
- Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
- Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
- Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
- Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
- Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
- Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
- Vrstvíme nasledovne - cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
- Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.

Lenkin koláč od maminky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g práškového cukru
- 5 vajec
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 25 g kakaa
Malinové coulis:
- 520 g rozmrazených malín
- 120 g cukru
Plnka
- 300 ml mlieka
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g kokosu
- 300 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
- Prášok z lyofilizovaných malín
- 250 g malín
Postup
- Najskôr si pripravíme kokosovú plnku. Dáme variť mlieko s cukrom. Do horúceho mlieka s cukrom primiešame kokos a poriadne zmiešame a dáme vychladnúť. Kokosová plnka bude sypká (to je v poriadku, neskôr do nej budeme pridávať maslo). Kým kokosová zmes chladne, pripravíme si malinové coulis a cesto.
- Na malinové coulis potrebujeme rozmrazené maliny. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme od zrniečok. Prepasírovanú šťavu dáme na panvicu s cukrom a necháme pomaly variť. Z času na čas premiešame. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Na cesto vymixujeme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky sypké suroviny a postupne prisypeme k riedkej zmesi. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne stierkou postupne jemne primiešavame k pripravenému cestu. Plech si vymažeme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 17 minút.
- Zredukovanú malinovú šťavu si prelejeme do misky a necháme takisto chladnúť.
- Pokračujeme s prípravou plnky. Maslo izbovej teploty rozmixujeme s práškovým cukrom. postupne pridávame vychladnutú kokosovú zmes.
- Na vychladnutý korpus natrieme malinové coulis a na to kokosovú plnku. Kokosovú plnku si poukladáme na korpus v kôpkach, ktoré opatrne roztierame. Nakoniec uhladíme nožom.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a polejeme ňou koláč. Posypeme práškom z lyofilizovaných malín a dozdobíme malinami.

Dunajské vlny podľa Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 450 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 125 ml mlieka
- 125 ml oleja
- 600 g zaváraných višní jeden deň namočených v rume
- 15 g kakaa
Krém:
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 400 ml šľahačky 40%
- 120 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 200 g horkej čokolády
- Čerešne so stopkou
Postup
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme kypriaci prášok a múku a premiešame.
- Prilejeme mlieko a olej a spojíme.
- Urobíme si sneh z bielkov, ktorý na dvakrát primiešame do cesta.
- Do jednej polovice cesta pridáme kakao ( a môžeme aj 1 PL rumu).
- Vrstvíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Najskôr vanilkové cesto potom kakaové.
- Poukladáme višne rovnomerne, zatlačíme a pečieme na 140 stupňoch približne 40 minút.
- Na krém si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme zvyšné suroviny a došľaháme do stabilného krému. Krém nanášame na vychladnutý koláč a môžeme dozdobiť práškovým kakaom, čokoládovými hoblinkami alebo podľa vlastného želania.
- Z rozpustenej horkej čokolády spravíme dekoráciu tak, že čokoládu pomocou mikroténového vrecka striekame na silikónové pologule. Po vychladnutí sa ľahko zlupne a môžeme dekorovať. Do každej pologule dáme zaváranú čerešňu so stopkou.

Marekov jesenný zber
Ingrediencie
Cesto
- 560 g polohrubej múky
- 100 g gaštanového pyré
- 300 g masla izbovej teploty
- 170 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- Soľ
Ovocná plnka
- 1 kg jabĺk
- 1 kg hrušiek
- 100 g mrazených šípok
- 30 g rakytníku
- 250 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 2 citróny
- 20 g škorice
- 5 g kardamónu
Gaštanový krém
- 500 g gaštanového pyré
- 80 g pudingového prášku
- 4 žĺtky
- 500 ml smotany 30%
- 200 g masla
- 20 g hladkej múky
Na ozdobenie
- 200 g celých jabĺk
- Rakytník na stonke
Postup
- Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, maslo, vajcia a práškový cukor, gaštany, vypracujeme ručne cesto a navážime si ho na dve rovnaké časti. Rozvaľkáme.
- Cesto poprepichujeme a pridám naň vrstvu plnky, následne naň položím druhú časť cesta, tiež poprepichovanú.
- Pečiem na 200 stupňov cca 23 - 25 minút.
- Jablká a hrušky si na V-krájači narežeme na plátky tenké ako chipsy. Vložíme ich do rozpálenej panvice, kde pridám maslo, šípky, rakytník, cukor a ostatné koreniny. Varíme, kým nevznikne lepkavá konzistencia. Tú následne po kúsku naukladáme do koláča.
- Uvaríme si hustý krém zmiešaním žĺtok, pudingového prášku a múky, ktorú rozmiešame v smotane, a prilejem do rozohriatej zmesi. Keď stuhne, necháme vychladnúť a primiešame gaštanové pyré. Podľa potreby konzistencie pridávame maslo a šľaháme krém.
- Vytvoríme vzor s cukrárskym vreckom, poukladáme na trojuholníky nakrájané jabĺčko a rakytník.

Ananásové pokušenie podľa Mariána
Ingrediencie
Cesto
- 600 g ananásového kompótu
- 450 g polohrubej múky
- 600 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 3 KL jedlej sódy
- 1,5 prášku do pečiva
- 2 dcl rumu
Na ozdobenie
- 200 g vlašských orechov
- 100 g čokolády
Plnka
- 500 g mascarpone
- 2 ks pudingového prášku
- 800 ml kokosového mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
Postup
- Ananásový kompót v mixéri rozmixujeme na pyré. Zmiešame s vajíčkami, múkou, cukrom, sódou a práškom do pečiva.
- Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu cca 20 minút na 170 stupňoch.
- Necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme rumom.
- Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding. Po vychladnutí zmiešame s mascarpone a natrieme na korpus.
- Ozdobíme pekanovými orechmi a strúhanou čokoládou.

Dominikov tvarožník od Milky
Ingrediencie
Cesto
- 315 g polohrubej múky
- 250 g mletých vlašských orechov
- 190 g masla 82%
- 2 vajcia
- ½ prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 2 balenia trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
- 2 PL krupicového cukru
- Štipka soli
Tvarohová vrstva
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 160 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 žĺtky
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 pudingový prášok s mletým vanilkovým strukom
- 4 bielky
- 100 g kryštálového cukru
Ovocná vrstva
- 750 g mrazeného bobuľového ovocia
- 1,5 balenia pudingového prášku
- 130 g cukru
- Voda
- Kôra z 1 citrónu
- 1 vanilkový cukor
- 1 neželatínový stužovač
Na ozdobenie
- 250 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 30 – 33%
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 250 g čerstvých malín
- Lístočky mäty
Postup
- Rúru začneme predhrievať na 200 stupňov.
- Vystrihneme si z papiera na pečenie obdĺžnik s rozmermi dna plechu.
- Do mixéru dáme všetky suroviny na cesto a hákom chvíľu miesime.
- Cesto vysypeme na pracovnú podložku a spojíme.
- Vystrihnutý papier posypeme múkou, rozvaľkáme cesto pod mikroténovou fóliou. Cesto musí mať rovnomernú hrúbku aj v rohoch papiera. Na dno pekáča štetcom rozotrieme olej a vyložíme plech druhým papierom na pečenie. Cesto aj s papierom, na ktorom sme ho vaľkali vložíme na plech. Plech s cestom dáme do chladničky, kým urobíme tvarohovú vrstvu.
- Do mixéra dáme maslo a práškový cukor a vyšľaháme. Postupne pridáme žĺtky, tvaroh, vanilku a pudingový prášok.
- Cesto preložíme do väčšej misy a misu mixéra dôkladne umyjeme a odmastíme.
- Štyri bielky šľaháme v mise mixéra najprv na nízkej rýchlosti, potom rýchlosť zvýšime. Keď je už sneh na polovicu vyšľahaný, postupne po lyžiciach pridávame cukor. Sneh musí byť pevný a nesmie obsahovať zrniečka cukru.
- Vyšľahaný sneh jemne zapracujeme do pripravenej tvarohovej zmesi a vylejeme na stuhnuté orechové cesto. Povrch cesta zahladíme.
- Plech vložíme do rúry, 10 minút pečieme na 200 stupňoch, potom 10 minút na 165 stupňoch a dopečieme 15 – 25 minút na 150 stupňoch. Presný čas môže byť rôzny podľa typu rúry.
- Kým sa koláč pečie, ovocie rozmixujeme do hladka. Zmes prepasírujeme cez sito.
- Rozmixované ovocie dolejeme vodou tak, aby zmes mala 850 ml a dáme variť s cukrom. V 150 ml vody rozmiešame 1,5 balenia pudingového prášku. Pridáme ho k malinám a uvaríme puding. Tesne pred dovarením rozmiešame v 150 ml vody vega gél, pridáme k ovociu a 3 minúty povaríme. Dochutíme citrónovou kôrou, prípadne dosladíme vanilkovým cukrom.
- Ovocie necháme chvíľu chladiť a vylejeme na upečený koláč. Vložíme koláč do chladničky a vychladíme.
- Mascarpone vyšľaháme s cukrom a prilejeme šľahačku. Vyšľaháme do peny. Tú vložíme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme povrch vychladeného koláča.
- Koláč dozdobíme malinami a lístočkami mäty.

Tánin linecký koláč
Ingrediencie
Cesto
- 575 g hladkej múky
- 230 g mandľovej múky
- 230 g práškového cukru
- 1 ČL škorice
- ½ KL mletých klinčekov
- 1 prášok do pečiva
- 290 g vychladeného masla
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 36 g rumu
- 2 ČL vanilkového extraktu
Mandľový krém:
- 210 g masla izbovej teploty
- 210 g práškového cukru
- 210 g mandľovej múky
- 2 vajcia
- 23 g kukuričného škrobu
Ovocná plnka
- 290 g višňového pyré
- 170 g jablkového pyré
- 171 g kryštálového cukru
- 17 g pektínu
Na potretie a posypanie
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
- 200 g malín
- 200 g čerešní
- 150 g čučoriedok
- 200 g jahôd
- 2 limetky
- 150 g červených ríbezlí
- 150 g černíc
Postup
- V miske mixéra zmiešame múku, mandľovú múku, práškový cukor, koreniny a prášok do pečiva. Pridáme vychladené maslo. Potom pridáme vajíčka, rum a vanilkový extrakt.
- Vymiesime cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky.
- Na krém zmiešame maslo, mandľovú múku a cukor. Šľaháme päť minút. Potom pridáme vajcia, premiešame. Ku koncu vmiešame škrob.
- Na ovocnú plnku zmiešame jablkové a višňové pyré, pridáme cukor a pektín, dáme uvariť. Za stáleho miešania varíme dve minúty. Precedíme cez sito. Opäť dáme na sporák a varíme 7- 8 minút do zhustnutia.
- ¾ časti vychladnutého cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme do pripravenej formy pokrytej papierom na pečenie. Natrieme mandľovým krémom, naň dáme ovocnú plnku. Vrch ozdobíme mriežkou z cesta, potrieme trochou vajíčka a posypeme cukrom.
- Pečieme pri 180 stupňoch 30-35 minút do zlatista.

Jablkový strom podľa Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 700 g hladkej múky
- 350 g práškového cukru
- 2 ks prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 400 g zmäknutého masla
- 2 ks citrónu (kôra)
Plnka
- 2 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 vanilínové cukry
- 3 ČL mletej škorice
- 1 vajce na potretie
Poleva
- 0,2 dl jablkovej šťavy
- 2 PL kryštálového cukru
- Citrónová šťava z ½ citróna
Postup
- Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a nastrúhanú kôru z citróna, zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na cca 15 minút vložíme do chladničky.
- Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti formy.
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle.
- Plech si vymastíme maslom a vysypeme mukou. Na spodok formy prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
- Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme rôzne ozdoby, ktoré ukladáme na koláč. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
- Jablkový koláč pečieme na 180 stupňoch približne 30 - 35 minút, kým nie je zlatohnedý.
- Poleva - jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu si dáme do hrnca a varíme cca 15min.
- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. A polievame jablkovou polevou.

Pinkies od Zuzky
Ingrediencie
Pinkies
- 330 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 220 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 315 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g ruby čokolády 33,6% (na rozpustenie)
- 300 g ruby čokolády nasekanej 33,6% (alebo čokoládové drops)
- 1 ČL ružovej práškovej potravinárskej farby (rozpustnej v tukoch)
- 20 g lyofilizovaných malín
- 1 ČL soli
Malinové coulis
- 300 g čerstvých malín
- 2 PL cukru
- 1,5 dcl prosecca
Čokoládový ruby ganache krém
- 400 g ruby čokolády
- 230 g masla
- 130 g vody
- Štipka soli
- 10 g lyofilizovaných malín
- 1 ČL ružovej práškovej potravinárskej farby (rozpustnej v tukoch)
Dekorácie
- 60 g cukrovej modelovacej hmoty
- Modrá prášková potravinárska farba
- Čierna potravinárska fixka
- Hnedá potravinárska fixka
- Vodka na riedenie farby
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Sušené maliny rozmixujeme a prášok preosejeme, aby sme sa zbavili semiačok.
- 150 g ruby čokolády spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a dobre rozmiešame a primiešame malinový prach spolu s ružovým farbivom a necháme trochu vychladnúť.
- Cukor vyšľaháme spolu s vajíčkami a primiešame maslovo čokoládovú zmes.
- Múku zmiešame so soľou a preosejeme do zbytku surovín, dobre rozmiešame.
- Primiešame 300 g nasekanej ruby čokolády, cesto vylejeme na plech a dobre rozotrieme.
- Pečieme 25 - 30minút.
- Medzitým pripravíme ganache, maslo s vodou a soľou dáme do hrnca a zohrievame, kým maslo nie je rozpustené a zmes nezačne bublať.
- Horúce maslo s vodou prelejeme cez ruby čokoládu, pridáme potravinársku farbu a prášok zo sušených malín. Dobre rozmiešame, kým nie je rozpustená všetka čokoláda.
- Necháme zachladiť. Po chvíli, ak sa rozdelilo maslo od čokolády, zmes rozmixujeme.
- Vychladenú ganache vyšľaháme.
- Cukrovú hmotu vyvaľkáme a povykrajujeme krúžky, na ktoré nakreslíme dúhovky a zreničky potravinárskymi farbami.
- Na vychladnuté pinkies rozotrieme tenkú vrstvu krému, na ktorú poukladáme cukrové oči.
- Zbytkom ganache naplníme cukrárske vrecko a nanesieme ním na pinkies pásy tak, aby čiastočne prekrývali oči. Necháme zachladiť a potom dotvarujeme špachtličkou.
- Na coulis rozmixujeme maliny s cukrom a privedieme ich do varu, zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Primiešame prosecco.
- Studené pinkies prelejeme horúcim coulis.
0









