Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022/s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta
s02 - 2. kolo - kreatívna výzva - Palacinková torta
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Sú jednoduché, vynikajúco chutia a fantasticky vyzerajú. Ako si ale s palacinkovými tortami poradili súťažiaci v rámci druhej kreatívnej výzvy? To môžete posúdiť v receptoch nižšie.

Noc a deň od Anči
Ingrediencie
Cesto
- 1,3 l plnotučného mlieka
- 300 ml oleja
- 300 g pohánkovej celozrnná hladkej múky
- 7 vajec
- 100 g čierneho kakaa
- 20 g klasického kakaa
- Soľ
Plnka
- 500 ml šľahačkovej smotany 33%
- 1 kg biela čokoláda 28%
- 1,5 kg mascarpone
Plnka
- 210 g pohánkovej hladkej múky
- 210 g ryžovej hladkej múky
- 1 vanilkový lusk
- 70 g čierneho kakaa
- 40 g klasického kakaa
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 250 g masla 82%
- Štipka soli
Postup
- Mlieko, olej, vajcia si vymiešame a pridáme preosiatu múku so soľou a kakaom. Vypracujeme palacinkové cesto. Pečieme na panvici.
- Šľahačkovú smotanu si zahrejeme. Pridáme nasekanú bielu čokoládu a premiešavame, kým sa čokoláda rozpustí. Necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes zmiešame s mascarpone.
- Do misky dáme múku, cukor, obe kakaá, soľ a zmiešame. Pridáme vajcia, vanilkový lusk a zmäknuté maslo.
- Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na cca 1 hodinu.
- Cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme a vykrajujeme keksíky. Uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 13minút.
- Necháme vychladnúť na plechu.
- Skladáme nasledovne. Palacinku natierame tenkou vrstvou krému (palacinka-krém-palacinka atď...). Na každú piatu palacinku poukladáme kakaové keksíky, potrieme plnkou a ukladáme ďalšiu palacinku. Takto striedame vrstvenia až po poslednú palacinku.
- Zo zvyšného krému aplikujeme ozdobnou cukrárskou špičkou krém a poukladáme keksíky s jedlým zlatom.

Dominikina lapačinka
Ingrediencie
Cesto
- 8 banánov
- 4 vajcia
- 2 PL olivového oleja
- 3 PL medu
- Štipka soli
- 640 g hladkej múky
- 4 ČL sódy bikarbóny
- 1 l kokosového mlieka
Plnka
- Slaný karamel
- 750 g mascarpone
- 500 ml smotanovej šľahačky 33%
- 3 banány
- 2 PL práškový cukor
Slaný karamel
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml smotanovej šľahačka 33%
- 400 g bielej čokolády
- KL soli
Postup
- Banány dáme do mixéra spolu so 4 vajcami, olivovým olejom a medom. Rozmixujeme, kým nám nevznikne tekutá hmota. Preosejeme múku a k nej pridáme štipku soli a sódu bikarbónu. K sypkej zmesi prilejeme tekutú banánovú hmotu a metličkou miešame. Keď nám vznikne tuhé cesto pomaly primiešavame kokosové mlieko. Miešame ručne metličkou, kým nám nevznikne tečúce cesto a všetky suroviny sa nespoja. Necháme odležať v chladničke cca 10-15 minút.
- Do hrnca vysypeme 100 g kryštálového cukru a varíme, kým sa cukor neroztopí. V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme smotanu, kým nám nezačne vrieť. Keď sa cukor roztopí a má hnedú farbu, pomaly prilievame zohriatu smotanu. Musíme stále miešať, inak sa nám karamel zrazí. Na záver pridáme nalámanú bielu čokoládu a soľ. Dáme do chladničky vychladnúť.
- Palacinkové cesto vytiahneme z chladničky a začneme s prípravou palaciniek. Na panvicu si dáme olej. Keď bude dobre rozohriaty, cesto naberieme na malú naberačku a vylejeme na panvicu. Najprv opečieme z jednej strany (cca 40 sekúnd), potom palacinku otočíme. Pred tým, než budeme palacinky plniť je dobré ich nechať dobre vychladnúť, aby sa nám na nich krém netopil.
- Krém si pripravíme nasledovne. Mascarpone, smotanu a polovicu z urobeného vychladnutého karamelu dáme do kuchynského robota. Vyšľaháme tuhý krém.
- Začneme vrstviť. Položíme palacinku na podložku, na ňu nanesieme 1 lyžicu krému, rozotrieme a jemne polejeme slaným karamelom, ktorý nám ostal. Priložíme ďalšiu palacinku a pokračujeme vo vrstvení. Na vrchnú palacinku nanesieme zostatok krému a môžeme poliať zvyšným karamelom.
- TIP - po každej piatej vrstve môžeme naukladať čerstvé banány.

Jankina piatková palacinková torta
Ingrediencie
Cesto
- 650 g špaldovej múky
- 1,4 l polotučného mlieka
- 6 PL trstinového cukru
- 6 vajec M
- 10 g sušeného droždia
- 150 g masla 82%
- Štipka soli
- 200 g bravčovej masti
Plnka
- 500 polotučného mlieka
- 130 g trstinového cukru
- 70 g pudingového prášku
- 200 g masla 82%
- 120 g lieskových orechov
Čokoláda
- 150 g rastlinného tuku na polevy
- 200 g práškového cukru
- 60 g kakao
- 150 ml polotučného mlieka
Na ozdobenie
- 1 Kivi
- 250 g čučoriedok
- 4 ks physalis
Ozdoby z cukru
- 300 g kryštálový cukor
- 6 ks lieskových orechov
- 0,1 dcl oleja
Postup
- Do misky si dáme mlieko, cukor, droždie, vajcia, múku a soľ. Dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky a pridáme rozpustené maslo. Zmes necháme chvíľku odpočívať, aby začali kvasnice pracovať. Z tejto dávky spravíme 30ks palaciniek. Smažíme na bravčovej masti. Dostanú inú chuť.
- Pripravíme puding. Do hrnca dáme všetky suroviny okrem masla. Uvaríme krém a po odstavení zapracujeme maslo. Ak sa bude zdať, že je krém zrazený je potrebné len miešať a všetko sa spojí.
- Do hrnca si dáme rastlinný tuk na polevy, rozpustíme a pridáme cukor a kakao. Chvíľku miešame a potom, po troškách, pridávame mlieko až je zmes krásne hladká a lesklá. Mlieko sa nemusí použiť celé. Podľa hustoty.
- Po vychladnutí spojíme čokoládu, puding a na koniec pridáme pomleté lieskovce. Vznikne nám chutná náplň do našich palaciniek.
- Vyberieme si podnos, na ktorom to chceme servírovať a začneme postupne vrstviť. Plnky nemusíme dávať veľa.
- Vrstvenie palacinka krém zopakujeme a na tretiu vrstvu dáme kivi. Takto pokračujeme až hore.
- Necháme si 4 palacinky, ktoré preložíme na štyri časti. Rozstrihneme si vrchnú časť palacinky a cukrárenskou špičkou nazdobíme špirálu. Za špirálu poukladáme čučoriedky a prikryjeme.
- Ozdoby z cukru - do hrnca si dáme rozpustiť cukor. Ak je rozpustený a nevidíme žiadne zvyšky kryštálov, odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Na špáradlo si pripevníme orech a namočíme do karamelu .Ide to rýchlo lebo karamel veľmi rýchlo tuhne.
- Košíčky vytvoríme tak, že menšiu naberačku natrieme olejom a začneme prelievať karamelom. Vytvoríme si 4 kusy.
- Stredové hniezdo urobíme tak, že na linku dáme papier na pečenie a dve varechy od seba cca 30cm. Zoberieme lyžicu a rýchlymi pohybmi sem a tam vytvárame vlasy. Tie potom stočíme do hniezda a dáme do stredu torty.
- Kivi prekrojíme na polovicu, nakrájame ju na úzke pásiky a vytvoríme kvet, ktorý uložíme do stredu košíčka. Medzi košíčky dáme plátky kivi a po jednom kuse physalis.

Ďoďova mangová špirála
Ingrediencie
Cesto
- 300 g kokosového mlieka
- 1,1 l mlieka
- 750 g hladkej múky
- 30 g kokosu
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
Mangové pyré
- 2 ks manga
- 30 g cukru
Plnka
- 400 g masla
- 325 g práškového cukru
- 130 g šľahačky 33 %
- 13 g vanilkového extraktu
- 105 g mangového pyré
Poleva
- 150 g bielej čokolády
- 60 g šľahačky 33 %
- 90 g kukuričného sirupu
- 7,5 g želatíny
- 120 g mangového pyré
Na ozdobenie
- Plátky manga (2 ks manga)
- Jedlé lístky kvetov
- Kokosové lupienky
Postup
- Na prípravu palaciniek si pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín. Môže sa stať, že cesto bude riedke – pridáme múku. Naopak, ak cesto nie je liate, pridáme mlieko. Pečieme na panvici v tvare štvorca, ktorú mierne potrieme olejom. Môžeme piecť aj na okrúhlej panvici, no palacinku zrežeme zvrchu a zospodu asi o 3 cm. Takto upečieme 30 palaciniek.
- Medzi tým si pripravíme mangové pyré nakrájaním manga na kocky a jeho varením s cukrom na miernom ohni. Na konci mango tyčovým mixérom dostaneme do stavu pyré.
- Krém pripravíme nasledovne - maslo vyšľaháme do peny a pridáme práškový cukor, ktorý necháme šľahať do jeho rozpustenia. Neskôr pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme do zväčšenia objemu krému. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a mangové pyré, ktoré nesmie byť horúce.
- Pripravené palacinky si rozložíme do dlhého pásu (asi po 5 ks). Následne na nich nanesieme vrstvu krému a ukladáme rovnobežne plátky manga. Na tieto plátky využijeme 2 ks manga. Takto postupne stáčame ďalšie palacinky až nám vznikne torta z palaciniek. Tú obtrieme zvyšným krémom a zarovnáme. Dáme schladiť do chladničky.
- Na vrchu bude torta poliata polevou, ktorú pripravíme roztopením bielej čokolády, šľahačky a kukuričného sirupu. Keď sa jednotlivé zložky spoja pridáme 5 g namočenej želatíny a mangové pyré. Polevou pomaly zakryjeme povrch torty a dáme naspäť do chladničky.
- Tortu ozdobíme kúskami manga, lístkami jedlých kvetov a kokosom.

Torta pre zaľúbených podľa Lenky
Ingrediencie
Cesto
- 1,2 l mlieka
- 600 ml oleja
- 6 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 6 PL kryštálového cukru
- Štipka soli
- 600 g hladkej múky
Citrónový krém:
- 9 žĺtok
- 3 citróny
- 170 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 800 g mascarpone
- 160 ml smotany na šľahanie 40%
- Cca 7 lístkov mäty
Čokoládový krém
- 700 g mascarpone
- 350 g mliečnej čokolády
- 140 g smotany na šľahanie 40%
Snehový krém:
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- Gélové farbivo
Postup
- Na začiatku pripravíme lemon curd (citrónový krém). Citróny si umyjeme a nastrúhame z nich kôru. Následne ich odšťavíme – potrebujeme 150 ml citrónovej šťavy. Citrónovú kôru zmiešame s kryštálovým cukrom, nakrájanou mätou a zmixujeme. Do tejto zmesi pridáme žĺtka a ručne metličkou zmiešame do troška svetlejšej zmesi. Do zmesi prilejeme citrónovú šťavu a znova zmiešame. Dáme na mierny oheň a miešame kým nám nezačne na povrchu jemne bublať. Vtedy odstavíme a pridáme maslo. Miešame kým sa nám maslo v citrónovom kréme nerozpustí. Takto pripravený citrónový krém dáme vychladiť. Na vrch dáme fóliu (tak aby sa dotýkala krému), aby sa nám nevytvorila kožka.
- Na prípravu palacinkového cesta zmiešame všetky suroviny okrem hladkej múky. Keď máme zmes zmiešanú postupne pridávame múku za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky. Panvicu si jemne naolejujeme a začneme pripravovať palacinky.
- Cesto treba dávať až na rozpálenú panvičku. Z každej strany opečieme každú palacinku. Z dávky nám vyjde cca 30 palaciniek o priemere 23 cm. Môžete si kraje orezať na priemer 22 cm ak chcete mať krajšie boky torty.
- Pripravíme krémy. V mixéri zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a citrónový krém (nepoužijeme úplne celý, troška si necháme na konečné potretie torty zvrchu. Všetko spolu vymixujeme asi 1-2 minútky.
- Pri čokoládovom kréme postupujeme podobne. Zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Mixujeme 1-2 minúty. Krémy si prenesieme do zdobiacich vreciek s hladkou špičkou.
- Naplnenú tortu dáme do chladu.
- Do vodného kúpeľa dáme bielky s kryštálovým cukrom. Miešame kým medzi prstami už necítime zrniečka kryštálového cukru. Bielka prelejeme do misy a šľaháme, kým sa nám nevytvorí pevný sneh. Na koniec primiešame preosiaty práškový cukor a zašľaháme do snehu. 1/3 snehu si premiestnime do inej misky a zafarbíme gélovým farbivom. Nanášame na tortu najskôr tmavú farbu a postupne prechádzame do bielej. Uhladíme a nakoniec udlabkáme, aby sme vytvorili efekt.
- Tortu dozdobíme citrónmi, lístkami mäty a lemon curdom.

Bezlepková torta od Lucky
Ingrediencie
Cesto
- 400 g gaštanovej múky
- 400 g bezlepkovej múky
- 750 g mlieka
- 5 vajec
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- Sódová voda podľa potreby 2-3 dcl
- Olej na potretie panvice
Plnka
- 500 g mascarpone
- 400 g creme fraiche
- 500 ml šľahačku 40%
- 155 g cukor podľa chuti
- Vanilkový cukor
- 1 Lieskovcové praliné
- 6 banánov
Jedlý mach
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 30 g cukor práškový
- 20 g medu
- Zelené potravinové farbivo
Čokoládová obruč
- 100 g bielej čokolády
- 300 g horkej čokolády
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiešame, môžeme použiť ponorný mixér. Palacinkovú panvicu potierame jemne olejom a pečieme 30ks.
- Na krém všetko spojíme (okrem praliné a banánov) a vyšľaháme mixérom
- Každú palacinku potrieme krémom, pokvapkáme praliné a naskladáme pár plátkov banánu. Palacinku zložíme do trojuholníka na ¼ ukladáme do kruhu. Na spodok a vrch použijeme celú palacinku nie poskladanú. Tento postup opakujeme kým neminieme všetky palacinky.
- Ingrediencie na jedlý mach spolu zmiešame a v miske zohrievame v mikrovlnnej rúre 2 minúty.
- Čokoládu na obruč si rozpustíme každú zvlášť. Na podložku najskôr natrieme bielu čokoládu, necháme jemne zatuhnúť. Následne rozotrieme horkú čokoládu, tiež počkáme kým sa čokoláda zatiahne a potom obtočíme okolo obruči potiahnutej potravinovou fóliou a necháme zatuhnúť.

Marekova ružová lastúra
Ingrediencie
Cesto
- 1,1 l mlieka
- 120 g cukru
- 50 g masla
- 10 vajec
- 240 g hladkej múky
- 40 g mandľovej múky
Pistáciová plnka
- 1 kg ricotty
- 200 g nesolených lúpaných pistácií
- 100 g cukru
- 10 g vody
- 5 g zeleného farbiva
Plnka pomarančovo - javorová
- 800 g ricotty
- 200 g pomarančov (cca 3 ks)
- 100 g javorového sirupu
- 20 g masla
- 40 g pudingového prášku
Vrchný krém
- 150 g bielej čokolády
- 250 ml smotany 40%
- 1 l smotany 40%
- 5 g oranžového farbiva
- 2 stužovače šľahačky
Na ozdobenie
- Upečené odrezky z palaciniek
Postup
- Zohrejeme 200 ml mlieka s maslom, pridáme vajcia, cukor, preosiatu múku a zbytok mlieka. To všetko vymiešame a pre lepšie spojenie ešte pomixujeme ponorným mixérom a precedíme. (obchádzame nutnosť cesta stáť)
- Na dvoch panviciach pripravujeme palacinky, ktoré sú extra tenké - je treba naliať dávku do palacinkára a následne ju roztrieť nástrojom na palacinky a vyliať ostatok preč z panvice. Hneď ako sa palacinka začne piecť, oddeľujem okraje a palacinku vyberám - aby nezhnedla. Palacinky skladám na seba kým nemám 35 ks.
- Krém 1 – cukor a vodu dáme na oheň a rozpustím ich na karamel, keď je hnedý, pridám pistácie. Zmes rozprestriem na plech a nechám vychladnúť, následne ju rozomelieme na pastu. Cca 5 minút mletia. Hotovú pastu primiešam do ricotty a môžeme pridať trošku farbiva.
- Krém 2 – z pomarančov zoškrabeme pomarančovú kôru a nakrájame ich na malé kúsky. Dáme do hrnca a na masle spolu s javorovým sirupom varím na jemný džem – pridáme pudingový prášok na zahustenie a necháme chvíľku vychladnúť. Zmes primiešam do ricotty.
- Tortu skladáme tak, že striedame palacinku a krém. Cca 15 kusov s jedným krémom a potom ďalších cca 15 kusov s druhým krémom.
- Keď je tortu hotová, prerežeme ju na dva polmesiace a odsuniem od seba, aby vznikol tvar lastúry.
- Krém na poťahovanie – čokoládu a 250 ml smotany zohrejeme cca 1 minútu v mikrovlnke, miešame aby sa rozpustila, necháme vychladnúť v mrazničke cca 10 minút a pridáme do ostatnej šľahačky. Môžeme použiť aj stužovať. Vyšľaháme na hustý krém a pridáme oranžové farbivo.
- Tortu dôkladne potiahnem krémom a na vrchu urobíme krémové vlnky.
- Odrezky z palaciniek použijeme na dekoráciu. Dáme ich piecť na 200 °C na 5 minút a následne ich rozomelieme na piesok.

Božské palacinky od Mariána
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 1,5 l mlieka
- 2 vajcia
- 3 vanilkové cukry
- 150 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Olej
Plnka
- 500 g mascarpone
- 1 ks sladené kondenzované mlieko
- Domáci džem
Slaný karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 1 dcl smotany na šľahanie
- 100 g masla
- soľ
Na ozdobenie
- 250 g šľahačka 33 %
- Slaný karamel
- 300 g karamelovej čokolády
- Kakao
- 100 g kakaového masla
Postup
- Suroviny zmiešame a necháme chvíľu postáť. Na panvici s olejom upečieme palacinky.
- Mascarpone zmiešame s kondenzovaným mliekom. Urobíme slaný karamel a necháme vychladnúť. Zo smotany na šľahanie a vychladnutého slaného karamelu vyšľaháme šľahačku.
- Vytemperovanú čokoládu vylejeme do foriem a vyrobíme ozdoby.
- Skladáme nasledovne. 2/3 palaciniek naplníme mascarpone s kondenzovaným mliekom. 1/3 palaciniek naplníme černicovým pyré. Palacinky zatáčame tak, že najskôr prehneme bočné strany do vnútra a následne stočíme palacinku do rolky. Tým dosiahneme že všetky rolky budú mať rovnaký rozmer.
- Ukladáme do kvádra tak, že do stredu dáme palacinky plnené pyré a okolo palacinky plnené s mascarpone so salkom.
- Tortu necháme vychladnúť a dozdobíme karamelovou šľahačkou, čokoládovými ozdobami a kakaom.
- Na temperovanie čokolády potrebujem teplomer, teplovzdušnú pištoľ.

Rozmarná torta podľa Milky
Ingrediencie
Cesto
- 8 vajec
- 700 ml plnotučného mlieka
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 ml teplej vody
- 200 ml perlivej vody
- 120 g krupicového cukru
- ¼ ČL soli
- 50 g holandského kakaa
- 125 g masla
Plnka
- 250 g mascarpone
- 500 g tučného jemného tvarohu
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 PL vanilkovej pasty
- 10 g jemnej práškovej želatíny
- 100 ml plnotučného mlieka
- 200 g kyslej smotany 16%
- 1 zrelé mango
- 4 ks kivi
- 250 g čerstvých malín
Poleva
- 10 g plátkovej želatíny (6 plátkov)
- 125 ml vody
- 225 g kryštálového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 150 g čokolády 70%
- 100 ml šľahačkovej smotany
Na ozdobenie
- 100 g čokolády 70%
- 100 ml šľahačkovej smotany
Postup
- Plátkovú želatínu namočíme v studenej vode a práškovú želatínu namočíme v studenom mlieku.
- V mise zmiešame vajcia s mliekom. Pridáme preosiatu múku spolu s kakaom, soľou, cukrom a prešľaháme ručným mixérom. V panvici na pečenie palaciniek rozpustíme maslo a pridáme ho do cesta. Nakoniec prilejeme teplú vodu. Dôkladne prešľaháme a necháme 15-20min. odpočinúť.
- Do hrnca dáme vodu a cukor na polevu. Varíme sirup, kým jeho teplota nedosiahne 104 °C. Pridáme šľahačkovú smotanu a zmes vylejeme na nalámanú čokoládu. Pridáme kakao a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď zmes ochladne na teplotu 60°C, pridáme plátkovú želatínu zbavenú vody a po rozpustení želatíny zmes prešľaháme.
- Polevu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme chladiť pri izbovej teplote.
- Pred začiatkom pečenia dolejeme do cesta perlivú vodu podľa potreby a predhrejeme panvicu. Pečieme tenké palacinky. Rozkladáme ich na mriežku, aby čo najskôr vychladli.
- Okraje palaciniek orežeme ráfikom o veľkosti 22cm, aby mali rovnakú veľkosť.
- Tvaroh, mascarpone, vanilku a cukor vyšľaháme do hladkej konzistencie. Pridáme kyslú smotanu 16% a dolejeme šľahačku. Všetko spolu vyšľaháme. Do krému pridáme v mlieku rozpustenú želatínu.
- Kivi a mango ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Ráfik o veľkosti 22 cm položíme na tenšiu tortovú podložku rovnakého priemeru 22 cm a vnútro vystelieme priesvitnou fóliou.
- Krémom natierame palacinky v tenkej vrstve a ukladáme na seba. Naplníme 10 palaciniek.
- Z ďalších desiatich palaciniek urobíme batôžky a poukladáme na naplnené palacinky. Do batôžka dáme 1-2 PL krému a trochu kivi, malín a manga.
- Na vrch batôžkov dáme trochu ovocia, pár lyžíc krému a urovnáme povrch.
- Na krém ukladáme ďalších10 palaciniek natretých krémom. Vrchnú palacinku potrieme krémom a tortu necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme nad parou a vytvoríme ozdobu na tortu za pomoci cukrárskeho vrecka.
- Stuhnutú tortu vyberieme z ráfika a odstránime fóliu. Zahladíme boky torty a postavíme na užšiu nádobu na mriežke. Pod mriežku dáme pekáč alebo papier na pečenie, aby sme zachytili prebytočnú polevu.
- Pred poliatím torty polevu znovu prešľaháme ponorným mixérom. Teplota polevy by nemala byť vyššia ako 28-30 °C. Polevou tortu rovnomerne polejeme.
- Ušľaháme šľahačku a vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- Dozdobíme tortu čokoládovou ozdobou, ovocím a šľahačkou. Necháme stuhnúť v chladničke.

Čokoládová torta z palaciniek podľa Táničky
Ingrediencie
Cesto
- 13 vajec
- 160 g práškového cukru
- 2 ČL soli
- 1,4 l mlieka
- 60 g kakaa
- 500 g hladkej múky
- 60 g slnečnicového oleja
- Vanilkový esenciálny olej
Plnka
- 750 g kyslej smotany
- 550 g smotany na šľahanie 33%
- 120 g práškového cukru
- 130 g bielej čokolády
Slaný karamel
- 270 g kryštálového cukru
- 55 g glukózového sirupu
- 300 g smotany na šľahanie 33%
- 95 g masla
- 2 ČL Fleur de sel (soľ)
Poleva
- 450 g masla
- 450 g tmavej čokolády
Na ozdobenie
- 80 g karamelovej čokolády
- 10 g slnečnicového oleja
- 10 g lieskových orieškov (celé)
- Jedle zlato
Postup
- Do misky dáme vajíčka, mlieko, soľ, kakao, múku, olej. Dobre vymiešame a necháme 10 min. odpočívať. Z pripraveného cesta upečieme palacinky.
- Pripravíme slaný karamel. Do hrnca dáme cukor, glukózový sirup a necháme rozpustiť. Pridáme zohriatu smotanu, maslo a soľ. Zamiešame a varíme 2 min. Necháme vychladnúť.
- Na plnku zmiešame obe smotany s cukrom a dobre vyšľaháme. Pridáme roztopenú čokoládu.
- Naplníme palacinky (karamelom a plnkou), na vrch torty nalejeme karamel a posypeme orieškami.
- Rozpustime tmavú čokoládu, pridáme maslo a vyšľaháme. 1/3 odložíme do cukrárskeho vrecka. Zvyškom natrieme tortu. Dáme vychladiť.
- Rozpustime karamelovú čokoládu, pridáme olej. Urobíme stekance.
- Pomocou cukrárskeho vrecka zo špičkou dozdobíme tortu. Naukladáme oriešky a kúsky zlata.

Exotická palacinková torta od Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 1 l mlieka
- 600 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 3 vajcia
- 1 mango
- 1 ananás
- 2 limetky
- 1 pomaranč
- 3 kivi
- Olej na potieranie panvice
Plnka
- 250 g bielej čokolády
- 500 ml šľahačky 33%
- 500 g jemného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
Postup
- Všetky suroviny si dáme do jednej misky a mixujeme mixérom. Cesto rozdelíme do piatich misiek.
- Do prvej misky pridáme kôru a šťavu z pol pomaranča a premiešame.
- Do druhej misky pridáme kôru a šťavu z jednej limetky a premiešame.
- Do tretej misky nakrájame na kocky 2 kivi a rozmixujeme s cestom na jemno.
- Do štvrtej misky nakrájame na kocky pol ananásu a rozmixujeme s cestom na jemno.
- Do poslednej piatej misky si nakrájame polovicu ošúpaného manga a rozmixujeme s cestom na jemno.
- Vymastíme si panvicu s olejom úplne jemnučko, nie veľa oleja, a poriadne rozohrejeme panvicu a pečieme.
- Tvaroh si vyšľaháme s vanilkovým cukrom a postupne nalievame šľahačku a šľaháme. Na záver prišľaháme roztopenú čokoládu.
- Upečené palacinky natierame po jednej a ukladáme na seba. Ak máme natreté všetky palacinky, tak si potrieme boky a vrch krémom.
- Na vrch torty použijeme ovocie, ktoré ostalo a ozdobíme ju.

Zuzkin palacinkový netopier
Ingrediencie
Cesto
- 340 g varených batátov
- 8 vajec
- 640 g hladkej múky
- 1,2 kg mlieka
- 80 g trstinového cukru
- 8 PL oleja
- Veľká štipka soli
- ČL škorice
- ½ ČL drvených klinčekov
- ČL zázvoru
- Trošku nastrúhaného muškátového orieška
- Kvapka modrej gélovej farby
Krém
- 750 g cream cheese
- 750 g mascarpone
- 450 g práškového cukru
- 2 balíčky vega gélu
Na ozdobenie
- 200 g čučoriedkového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 250 g čučoriedok na dekoráciu
- 100 g ríbezlí na dekoráciu
Postup
- Na cesto rozmixujeme všetky ingrediencie na hladkú zmes a necháme chvíľku odstáť
- Rozohrejeme panvice, zľahka potrieme olejom a upečieme palacinky, necháme dobre vychladnúť
- Mascarpone spolu s cream cheese a cukrom vyšľaháme na krém, kým nie je ľahký a svetlý. Vega gél si pripravíme podľa návodu a zmiešame s krémom
- Čučoriedkové pyré spolu s cukrom privedieme k varu a zredukujeme na hustý džem. Necháme vychladnúť.
- Trochu krému si odložíme na potretie celej torty.
- Tenkú vrstvu krému natrieme na palacinku, prekryjeme druhou palacinkou a znova potrieme krémom. Pokračujeme s ďalšími palacinkami.
- Tortu vyrežeme do tvaru netopiera a dáme vychladiť.
- Zbytok krému zmiešame s čučoriedkovým džemom a potrieme ním palacinkovú tortu.
- Dozdobíme čučoriedkami a ríbezľami.
0









