Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022/s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza
s02 - 3. kolo - Technická výzva - Slonia slza
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Technickou výzvou tretej časti súťaže, ktorá sa niesla v retro štýle, bol lahodný dezert Slonia slza, ktorý potrápil aj samotných pekárov. Vyskúšajte si ju pripraviť aj doma.
Možno vám pri príprave pomôže ešte pár rád od cukrárky a porotkyne Jožky:
- Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
- Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
- Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
- Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.

Slonia slza
Ingrediencie
Kakaová piškótová hmota
- 40 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 50 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 6g kypriaceho prášku do pečiva
Orechový krém
- 300 g masla
- 120 g práškového cukru
- 20 g vanilínového cukru
- 180 g mletých vlašských orechov
- 120 ml mlieka
- 30 ml vaječného likéru
- 500 g banánov
Čokoládová poleva
- 130 g čokolády (70%)
- 40 g masla
Postup
Kakaová piškótová hmota
- Vajíčka oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Obidve peny spolu zľahka zmiešame.
- Múku a kakao preosejeme, pridáme kypriaci prášok a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
- Kakaovú hmotu rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie o veľkosti 40 x 25 cm.
- Pri teplote 160°C pečieme cca 15 minút.
- Upečený plát vychladíme a odstránime papier.
- Rozotrieme orechový krém, časť krému odložíme na obtieranie, do stredu vložíme olúpaný banán, preložíme na polovicu a vytvarujeme do tvaru slzy.
- Povrch potrieme zvyšným krémom.
- Necháme stuhnúť.
Orechový krém
- Mlieko a vanilínový cukor uvaríme, pridáme mleté vlašské orechy a vychladíme.
- Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme vaječný likér.
- Postupne zašľaháme vychladnutú orechovú zmes.
- Vyšľaháme hladký krém.
Čokoládová poleva
- Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli.
- Stuhnutú sloniu slzu potrieme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a odrežeme konce.
0









