Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022/s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky
s02 - 5. kolo - kreatívna výzva - Medovníky
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Keďže sa nedeľný večer niesol v duchu letných prázdnik u babičky, nemohol chýbať ani typický medovník, ktorý musela pripraviť deviatka pekárov v kreatívnej výzve. A darilo sa im nad očakávania. Pozrite si prehľad tých najkrajších medovníkov z piateho finálového večera.

Vyšívaný medovník od Anči
Ingrediencie
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g medu
- 150 g bravčovej masti
- 3 vajcia
- 2 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL mletého zázvoru
Cukrová poleva
- 5 g červeného farbiva
- 4 bielky
- 300 g rožového práškového cukru (na redšiu polevu)
- 360 g rožového práškového cukru (na hustejšiu polevu)
Na ozdobenie
- 400 g fondánu
- gélová farba hnedá
- gélová farba čierna
- 1 citrón
Postup
- Masť, cukor a med si roztopíme na miernom ohni a po vychladnutí na izbovú teplotu zmiešame spolu s ostatnými sypkými ingredienciami a vajíčkami. Vypracujeme cesto a necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Vyvaľkáme na čo najmenej pomúčenej podložke na hrúbku 4 -5mm. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 5 minút.
- Na prípravu polevy požívame vždy čerstvé vajcia, pri oddeľovaní dávame pozor, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstránime všetky nečistoty, aj blanu bielka, z ktorej vznikajú v poleve hrudky
- Pri príprave polevy sa riadime vždy hustotou, každé bielko má inú hmotnosť, preto sa nefixujme na gramáže, ale na hustotu.
- Do vaječného bielka nasypeme 3 - 4 lyžice cukru a miešame ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3 minúty, aby sa bielka jemne našľahali.
- V druhom kroku domiešavame lyžicou a postupne po lyžiciach pridávame ďalší cukor. Na záver pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Medovníčky si ozdobíme, jeden medovník si dáme na stojan ako obraz a druhý si vložíme do rámiku z fondánu. Fondán si rozvaľkáme na štvorec ako látku na vyšívanie a vyrobíme si z fondánu drevený rám, ihlu a niť.

Medovníkový obrúsok podľa Janky
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g medu
- 80 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 2 KL perníkového korenia
- 1 KL sódy bikarbóny
- Kôra z jedného citróna
- Muškátový orech
Snehová poleva
- 2 bielky
- 400 g práškového cukru
- Ocot
- Potravinárska farba modrá
Postup
- Do misky si dáme múku, med, cukor, rozpustené maslo, 2 vajcia, perníkové korenie, sódu, kôru a trošku muškátového orechu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na jeden deň.
- Pomúčime si dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 milimetre. Vykrojíme štvorec s priemerom 26x26 cm preložíme na plech a potrieme vodou. Vložíme do rúry na 180 stupňov zhruba na 20 až 25 minút. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte také horúce žĺtkom.
- Snehová poleva - Do misky si dáme bielky, ale musíme odstrániť pútka, čo majú v sebe - nešlo by to potom cez špičku. K bielkom nakvapkáme pár kvapiek octu a začneme metličkou miešať, až nám vznikne pena - nemusí byť veľmi tuhá. Následne začneme pridávať dvakrát preosiaty cukor po lyžiciach. Šľaháme pokiaľ nie je krásne lesklú polevu. Zoberieme si vychladnutý štvorec a začneme vytvárať vzory.

Ďoďova rodná vlasť
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 180 g práškového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL perníkového korenia
- 140 g masla
- 1 vajce
- 150 g marcipánu
Bielková poleva
- 2 bielky
- 400 g práškového cukru
- Citrónová šťava
- Gélové farby – červená, modrá
Postup
- Nad parou rozpustíme maslo, cukor a med. Po rozpustení a dosiahnutí teploty 40 stupňov pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a škoricu.
- Do pripravenej zmesi zapracujeme múku a neskôr aj rozšľahané vajce. Cesto dáme odpočinúť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme bielkovú perníkovú polevu. Pripravujeme základnú polevu a z nej neskôr aj tekutú polevu na vypĺňanie väčších plôch. Bielka ručne mierne zašľaháme a pridávame trikrát preosiaty práškový cukor. V závere pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Pri príprave polevy je potrebné pristupovať individuálne – veľkosť bielka môže byť rôzna, a preto je potrebné niekedy pridať cukor alebo citrónovú šťavu. Odporúčam vždy si polevu vyskúšať, či vytvorené kontúry budú držať tvar a nebudú sa rozlievať.
- Pripravenú základnú polevu si rozdelíme do viacerých misiek a farbíme farbivom. Do polevy, ktorou budeme vypĺňať väčšie plochy je potrebné pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Budeme pokračovať prípravou perníka. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na dve časti a vaľkáme na hrúbku 4 mm. Podľa šablóny o veľkosti 30 x 27 centimetrov vyrežeme veľkosť štátneho znaku.
- Rovnako vyvaľkáme aj marcipán – ten je však menšej veľkosti, a to tak aby po okrajoch ostalo minimálne 1,5 centimetra. Marcipán umiestnime na spodné perníkové cesto.
- Vrchnú časť si rovnako vyvaľkáme do požadovanej hrúbky a orežeme podľa šablóny. V tomto kroku odporúčam cesto vložiť na pár minút do chladničky, aby sa cesto stalo pevnejšie a pri prenášaní nedošlo k jeho prasknutiu alebo trhaniu. Tuhé cesto z chladničky takéto vlastnosti už nemá a pevne drží tvar. Po okrajoch môžeme mierne namočiť vodou aby sa spojilo spodné a vrchné cesto.
- Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút v závislosti od výkonu rúry.
- Po vychladnutí zdobíme pripravenými polevami.

Lenkin veľkonočný veniec
Ingrediencie
Cesto
- 650 g hladkej múky
- 150 g tekutého medu
- 250 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 medovníkové korenie
- 1 a 1/2 PL kakaa
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 4 – 5 KL mlieka
- 3 vajcia
Poleva
- 5 bielkov
- 1 kg práškového cukru
- Gélové farbivá
Postup
- Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Bude troška lepivé, práve to zaručí, že medovníky nebudú tvrdé po upečení. Zabalíme si cesto do fólie a dáme asi na 30 minút do chladu.
- Oddýchnuté cesto si rozdelíme na kúsky a poriadne pomúčené vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu s papierom na pečenie 6 - 7 minút pri teplote 180 stupňov.
- Na polevu si pripravíme bielka, do ktorých budeme postupne pridávať preosiaty práškový cukor. Vždy poriadne zmiešame, kým sa nám bielko s cukrom nespojí. Pridávame, kým nemáme požadovanú konzistenciu. Na kreslenie je potrebné mať konzistenciu hustejšiu, na vypĺňanie troška redšiu.
- Pripravenú polevu si rozdelíme do menších misiek a zafarbíme podľa potreby. Polevami naplníme zdobiace vrecká. Vrch vrecka si uviažte alebo použite spony. Pred kreslením si odstrihneme malinkú špičku na zdobiacom vrecku a môžeme zdobiť.

Luckin medovníček pre sestru
Ingrediencie
Cesto
- 500 g T620 múky
- 200 g medu
- 5 vajec
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 PL perníkového korenia
Poleva
- 30 g bielkov pasterizovaných (1 bielok)
- 100 g práškového cukru
- Trošku citrónovej šťavy
Postup
- Všetko spolu zmiešame a vytvoríme cesto, ktoré necháme odpočívať najlepšie jeden deň.
- Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 0,5-0,7cm a vykrojíme medovníčky.
- Pečieme na 190 stupňov podľa veľkosti medovníčkov cca 5 minút a viac.
- Poleva - ručne si všetko spojíme a miešame asi 2 – 3 minúty.
- Zdobíme pomocou vrecúšok a farbíme potravinárskymi farbami riedenými vodou.

Milkin gazdovský dvor
Ingrediencie
Cesto
- 1100 g hladkej múky
- 5 vajec
- 370 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g stuženého tuku
- 7 PL medu
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 3 ČL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- 2 PL kakaa
- 1 kypriaci prášok do perníka
- Vanilkový extrakt
Poleva
- 2 bielky
- 300 - 350g práškového cukru (ružové balenie jemne mletý)
- Citrónová šťava
- 2 žĺtky
- 4 PL polotučného mlieka na potretie medovníkov
Postup
- V kastróle rozpustíme tuk a med. Do misy robota dáme vajcia, cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej peny. Preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, perníkové korenie, škoricu a prášok do perníka zmiešame a pridáme k pene.
- Potom pridáme medovú zmes a všetko spolu miešame hákom, kým sa zmes spojí. Vyberieme cesto na pomúčenú podložku a premiesime.
- Cesto necháme 20 minút odpočívať zabalené v potravinárskej fólii.
- Časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou vyrobenej šablóny vyrezávame jednotlivé časti medovníkovej kompozície. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Pred pečením potierame medovníky štetcom vlažnou vodou.
- Pečieme na 180 stupňov do zhnednutia (cca 8 min.) Po upečení perníky potierame ešte horúce rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Ukladáme ich na rovnú podložku a necháme dostatočne vychladiť.
- Do misky vsypeme trikrát preosiaty cukor a jemne našľahané bielka.
- Drevenou varechou postupne primiešavame bielka a miešame do požadovanej konzistencie. Kým zdobíme, misku zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevysychala.
- Po vychladnutí jednotlivé diely spájame a zdobíme ich polevou.
- Nakoniec vytvoríme celú kompozíciu na medovníkovej podložke.

Medovníková pohľadnica od Táničky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml vriacej vody
- 100 g masla
- 0,5 ČL sódy bikarbóny
- ¼ ČL soli
- 0,5 lyžičky zázvoru v prášku
- 1 ČL škorice
- 1 ČL korenia (klinčeky, kardamón, muškátový oriešok, nové korenie, aníz)
- 1 žĺtok
- 450 - 500 g pšeničnej múky
- 1 PL medu
Cukrová poleva
- 3 bielky
- 300 g práškového cukru
- Citrónová šťava
- 1 PL kukuričného škrobu
Ozdoba
- 80 g špeciálnej cukrovej hmoty na tvarovanie
- Potravinárske farbivo (modré, žlté, oranžové, zelené, červené)
Postup
- V hrnci skaramelizujeme cukor do jantárovej farby. Pridáme horúcu vodu a maslo. Dobre premiešame. Pridáme sódu bikarbónu, soľ a korenie, premiešame. Na konci pridáme med. Do mierne vychladnutej zmesi pridáme žĺtok a dobre premiešame. Postupným pridávaním múky, vymiesime cesto. Odložíme do chladničky na 20 minút.
- Cukrová poleva - Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou, postupne pridávame práškový cukor. Na poliatie pripravíme redšiu polevu, na kvety pridáme viac práškového cukru a škrob.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme, vykrajujeme perník podľa formy, pečieme 7 - 10 minút do zlatista.
- Roztopíme špeciálnu cukrovú hmotu na tvarovanie, pridáme trochu farbiva, naplníme stred perníka. Zalejeme ho cukrovou polevou . Do tuhšej polevy pridáme farbivo, vyformujeme kvety , necháme zaschnúť. Len čo naliaty perník začne schnúť, rozložíme naň kvety, ktoré zlepíme polevou.

Trenčiansky hrad podľa Tomáša
Ingrediencie
Cesto
- 160 g medu
- 150 g práškového cukru
- 130 g rastlinnej tukovej nátierky na pečenie
- 500 g hladkej múky
- 1 KL mletej škorice
- 1 KL kakaa
- 1 KL perníkového korenia
- 2 vajcia
Na potretie
- 1 vajce
- 1 dl mlieka
Bielková poleva
- 4 bielky
- 600 g práškového cukru
- Šťava s citróna
Na ozdobenie
- Farbivo (čierne, žlté, zelené, hnedé, modré)
Postup
- Med a maslo si spolu necháme trocha zohriať.
- Suché suroviny si zmiešame dokopy, pridáme vajcia a vychladenú medovú zmes , poriadne premiešame a spravíme si jednu hmotu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
- Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kyticu tulipánov. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
- Bielka si vyšľaháme s preosiatym cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Ak chceme mať redšiu polevu, dáme menej cukru.
- Zdobenie: Do vrecka si dáme bielkovú polevu, ktorú máme zafarbenú podľa toho, aké farby chceme maľovať na medovník. Na záver chvíľku počkáme, aby nám poleva stuhla a farbami vytieňujeme niektoré časti.

Hviezdny koník podľa Zuzky
Ingrediencie
Cesto
- 290 g zmäknutého masla
- 300 g kryštálového trstinového cukru
- 320 ml medu
- 2 vajcia
- 880 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 6 g soli
- 2 PL zázvoru
- 2 PL škorice
- 2 ČL drveného nového korenia
- 2 ČL drvených klinčekov
Poleva
- 3 bielky
- 450 g práškového cukru
- Citrónová šťava podľa potreby
- Čierne kakao
- Ružová gélová farba
- Fialová gélová farba
- Tmavomodrá gélová farba
- Čierna prášková farba
- Zlatá prášková farba
Poleva
- 3 bielky
- 450 g práškového cukru
- Citrónová šťava podľa potreby
- Čierne kakao
- Ružová gélová farba
- Fialová gélová farba
- Tmavomodrá gélová farba
- Čierna prášková farba
- Zlatá prášková farba
- Zlatá prášková farba
Marhuľový džem
- 250 g marhuľového pyré
- 1 vanilkový lusk
- Želírovací prípravok na džemy
- 100 g kryštálového cukru
Postup
- Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému, prišľaháme vajce.
- Múku zmiešame s koreninami, soľou a sódou bikarbóny. Do maslovej zmesi vmiešame med. Po lyžičkách primiešavame sypkú zmes a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto treba zabaliť do potravinárskej fólie, vytvarovať placku a nechať cca 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
- Cesto pomúčime a vyvaľkáme na cca 0,5cm a vykrojíme/vyrežeme medovník. Odrezky ale necháme pri obryse medovníka, aby sa neroztiekol.
- Dáme piecť na cca 20-25 minút podľa veľkosti medovníka. Po 10 minútach pečenia znova prerežeme obrys medovníka. Po upečení odstránime odrezky medovníka a necháme vychladnúť.
- Kým medovník chladne, vyšľaháme si bielky s preosiatym cukrom a dvoma čajovými lyžičkami.
- Polevu rozdelíme na 5 častí. Prvú ponecháme bielu, ostatné zafarbíme na modrú, ružovú, fialovú. Na čiernu preosejeme k poleve aj čierne kakao.
- Na potravinársku fóliu navrstvíme polevy rôznych farieb a vidličkou alebo špajdľou vytvoríme mramorovanie.
- Medovník otlačíme do polevy, necháme zaschnúť a bielou polevou dokončíme detaily. Dozdobíme zlatou farbou.
- Z marhuľového pyré, želírovacieho prípravku a cukru uvaríme džem, necháme vychladnúť a nanesieme na polovicu medovníka, prikryjeme druhou časťou medovníka.
0









