Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 2. séria 2022/s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč
s02 - 5. kolo - technická výzva - Pagáč
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
V technickej výzve piateho kola sa museli amatérski pekári popasovať s oškvarkovými pagáčmi. Mnohé zdroje uvádzajú, že sú čisto slovenskou pochúťkou, niektoré však, že pochádzajú z Maďarska, no k našim južným susedom sa údajne dostali zo Srbska a Chorvátska. Vyskúšajte si recept po porotkyne Jožky aj vy.

Pagáč
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 100 g oškvarkov
- 100 g bravčovej masti
- 110 g mlieka
- 1 vajce
- 15 g čerstvého droždia
- 12 g soli
- 1 g čierneho mletého korenia
- 100 g varených zemiakov
- ½ ČL kryštálového cukru
Postup
- Do vlažného mlieka rozmiešame droždie, cukor kryštálový, necháme vykysnúť – 15 min.
- Pripravíme si zvyšné suroviny.
- Múku preosejeme, pridáme soľ, korenie, premiešame, pridáme vajíčko, 50g bravčovej masti, nakoniec prilejeme vykysnutý kvások.
- Vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút prikryté na stole odstáť.
- Zemiak uvarený v šupke očistíme a nastrúhame.
- Oškvarky zomelieme, pridáme 50 g bravčovej masti, dáme stuhnúť do chladničky.
- Cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, rozotrieme mleté oškvarky do dvoch tretín, pozor nie úplne po okraj, rozložíme nastrúhaný varený zemiak a cesto preložíme na tri časti, zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
- Necháme v chladničke odležať 15 minút, prekladanie zopakujeme ešte dva krát.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm, (21x28cm) vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný silpatom.
- Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme podkysnúť 20 minút
- Pečieme pri teplote 180°C 15 minút, dopekáme pri teplote 160°C – 5 minút do zlatistej farby
0









