Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Jedni ju milujú, druhí nenávidia. Pred osmičkou amatérskych pekárov a pekárok stala ako veľká výzva: jej veličenstvo čokoláda. Osobná výzva 6. kola v podobe čokoládovej bonboniéry opäť odhalila nielen zručnosti pekárov, ale aj niečo z ich súkromia. Každý totiž svoju ručne robenú bonboniéru venoval sebe blízkej téme. V bonboniére museli byť podľa zadaní porotkýň rôzne druhy bonbónov, praliniek či truffles s plnkami a súťažiaci mali pripraviť 20 sladkých kúskov. Ako to súťažiaci zvládli si pozrite nižšie.
![bonboniera1](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/01.jpg)
Liečivé pralinky od Anči
Pekárka Anči opäť stavila na zdravšiu verziu výzvy. Jej pralinky mali vďaka levandule, zázvorovému shotu a kurkumy liečivú moc. Na jednej strane mali pomocou levandule upokojiť a vďaka zázvoru a kurkume posilniť imunitu. Porotkyne nešetrili chválou a Anči im celú bonboniéru venovala.
Ingrediencie
Upokojujúce pralinky
- 100 ml šľahačkovej smotany 33%
- 100 g mrazeného lesného ovocia
- 10 g sušenej levandule
- 2 kvapky levanduľového extraktu
- 200 g ruby čokolády
- 300 g tmavej belgickej čokolády (min. 52%)
- Farba na čokoládu
Posilňovače imunity
- 100 ml šľahačkovej smotany 33%
- 50 g masla
- 50 g marakujového pyré
- 30 g zázvorového shotu
- 1 citrón
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL sušeného zázvoru
- 250 g bielej belgickej čokolády
- 30 g prášku z lyofilizovaných malín
Postup
- Šľahačkovú smotanu privedieme k varu spolu s lesným ovocím a sušenou levanduľou. Odstavíme precedíme, zalejeme ruby čokoládou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Na záver pridáme dve kvapky levanduľového extraktu. Necháme vychladnúť.
- Urobíme si druhú náplň, smotanu privedieme do varu, pridáme marakujové pyré, zázvorový shot, kôru z jedného citrónu, zázvor a kurkumu. Precedíme a zalejeme nalámanú bielu čokoládu a maslo. Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky vychladiť.
- Náplň do praliniek nesmie mať pri plnení vyššiu teplotu ako 30 stupňov, inak by sa čokoláda začala topiť.
- Nafarbíme si polykarbonátovú formu na pralinky, farbu rozpustnú v tukoch si najskôr zahrejeme na 45 stupňov, potom si ju vytemperujeme na 27 stupňov a následne opäť zahrejeme na 30 stupňov. Farbíme pomocou žiniek.
- Keď nám farba zaschne, dáme si približne 80% z celkového množstva čokolády zohriať vo vodnom kúpeli.
- Nasleduje fáza zohrievania čokolády, aby bola čokoláda hladká, lesklá a pri zahryznutí chrumkala, musíme sledovať jej teplotu pri spracovaní. Tmavá čokolády by nemala presiahnuť viac ako 44 stupňov.
- Po zahriatí nasleduje fáza temperovania, ochladzovania na pracovnú teplotu. Do rozohriatej čokolády pridáme postupne zvyšok tuhej čokolády. Tuhá čokoláda sa začne rozpúšťať, roztopená časť mierne ochladzovať a hustnúť. Opatrne čokoládu miešame. Vo výsledku by mala mať horká čokoláda 32 stupňov.
- Čokoládu môžeme nalievať do pripravenej formy, pracujeme veľmi rýchlo, aby nestuhla, aby sme sa zbavili prebytočných bublín, formu s čokoládou niekoľkokrát buchneme o pracovný stôl. Potom čokoládu vylejeme do misky, povrch očistíme a dáme zachladiť.
- Stuhnutú čokoládu plníme vychladnutou levanduľovou plnkou asi milimeter pod okraj a necháme opäť tuhnúť v chladničke.
- Nasleduje fáza uzatvárania pralinky. Znovu rozpustíme zvyšnú čokoládu, necháme ju temperovať ako v úvode a hotovú čokoládu nalejeme do formy. Stierkou zotrieme zvyšnú čokoládu z formy a znova dáme pralinky zachladiť.
- Približne po 20 minútach je celý proces na konci. Pralinky môžeme vybrať z formy.
- Vychladnutú zázvorovú zmes vyberieme a pomocou lyžičky rýchlo tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v prášku z lyofilizovaných malín.
![bonboniera2](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/02.jpg)
Farebné bonbóny od Janky
Pekárka Janka do elegantnej pánskej bonboniéry vykúzlila farebné bonbóny s kandizovaným pomarančom a mandľami a truffles.
Ingrediencie
Suroviny
- 200 g bielej čokolády
- 100 g kakaového masla
Plnka I
- 100 g kryštálového cukru
- 0,5 dl vody
- 0,1 l smotany na šľahanie 33%
- 50 g kandizovaného pomaranča
- 50 g mandlí
Plnka II
- 125 g čokolády 70%
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
- Farby do čokolády (modrá, zelená, červená)
Postup
- Čokoládu nalámeme a dáme do vodného kúpeľa. Keď sa rozpustí odstavíme a necháme chvíľku vychladnúť. Zoberieme si formu na bonbóny, štetcom potrieme steny zmiešaným kakaovým maslom s farbami a lyžičkou nalejeme čokoládu do vnútra. Rozotrieme po celej forme a dáme do chladničky. Zopakujeme postup ešte raz.
- Plnka I - do hrnca dáme cukor a zalejeme ho vodou. Zahrievame, pokiaľ sa nevytvorí karamel. Do karamelu vlejeme smotanu, chvíľku povaríme, pridáme mandle a kôru (?). Premiešame a necháme vychladnúť.
- Plnku II - začneme zahriatím smotany, ktorou potom prelejeme čokoládu. Premiešame a necháme vychladnúť.
- Bonbóny plníme prvou plnkou a na ňu dáme druhú. Nechajte miesto na zatvorenie bonbónu čokoládovou. Vložíme do chladničky cca hodinku a môžeme degustovať.
![bonboniera3](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/03.jpg)
Svadobná krabička od Ďoďa
Ďoďo si zaspomínal na svoju svadbu a pripravil bonboniéru ako darček pre svadobčanov aj s odkazom od neho a jeho manželky Kristínky. Svadobná škatuľka ukrývala pralinky s levanduľou, malinové aj makovo-višňové kúsky, nechýbali ani truffles s mascarpone a malinovým likérom.
Ingrediencie
Tmavé škrupinky a uzatvorenie
Biele škrupinky a uzatvorenie
Náplň do levanduľových praliniek
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL sušenej levandule
- 100 g bielej čokolády
- 1/2 PL medu
- 20 g marcipánu
Náplň do malinových praliniek
- 3 PL trstinového cukru
- 5 PL malín
- 50 ml smotany na šľahanie 33%
- 85 g bielej čokolády
Náplň do makovo-višňových praliniek
- 40 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- 1 ČL rumu
- 25 g višňového lekváru
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
Truffles s mascarpone
- 100 g čokolády 52 %
- 50 g mliečnej čokolády 28%
- 65 g mascarpone
- 1 PL ovocného likéru (malina)
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
- Lyofilizované maliny
Čokoládové truffles
- 150 g čokolády 75 %
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 15 g masla
- Kakao na obalenie
Dekorácia
- Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
- Gypsomilka
- Šalvia
- Materina dúška
Postup
- V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
- Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
- Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
- Levanduľová náplň - do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
- Makovo-višňová náplň - mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
- Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
- Mascarponeé truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.
![bonboniera4](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/04.jpg)
Nežné pralinky od Lenky
Lenka v nežných pralinkách pre najlepšiu kamarátku spojila chute rafaella, piňa colady a pistáciovo-malinovú.
Ingrediencie
„Rafaello“
- 75 g kokosu
- 20 g masla
- 100 g mascarpone
- 50 g bielej čokolády
- 20 ks mandlí
Pina colada pralinky
- 300 g kvalitnej bielej čokolády
- 20 g kokosu
- 20 g ananásového pyré
- 40 ml kokosového likéru
- 90 g smotany na šľahanie 40%
Pistáciovo-malinové košíčky
- 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
- 80 g bielej čokolády
- 80 g smotany na šľahanie 40%
- 5 g pistáciovej pasty
- Štipka soli
- 5 g pistácii
- 5 g lyofilizovaných malín
- 10 ks malín
Postup
- Na rafaello guličky si zmiešame všetko suroviny okrem mandlí. Z hmoty vytvarujeme guličky. Do každej guličky dáme mandľu.
- Pina colada pralinky – zohrejeme 60 g smotany. Do nádobky si dáme 80 g bielej čokolády, kokos a rum. Konzistencia musí byť hustejšia, ak sa zdá riedke, pridáme kokos. Dáme zachladiť do chladničky alebo do mrazničky.
- Temperovanie - formičky si dobre vyčistíme alkoholom. Čokoládu si roztopíme a zahrejeme na zhruba na 48 stupňov. Následne ju miešaním schladíme na 27 stupňov. Následne čokoládu znova zahrejeme na asi 31°C. Vtedy je čokoláda pripravená na použitie.
- Naplníme formičky, pobúchame aj s formičkou, aby sme sa zbavili vzduchu v čokoláde a otočíme nad papier na pečenie alebo iný čistý povrch. Odlejeme prebytočnú čokoládu. Stierkou očistíme a dáme do chladničky zatuhnúť.
- Plnka - 30 g zohriatej smotany zmiešame s 60 g bielej čokolády. Pridáme pyré. Plnku premiestnime do zdobiaceho vrecka. Vytiahneme z chladničky vyliatu formu s čokoládou a naplníme asi do 1/3 plnkou. Do stredu pichneme malú guličku z kokosovej plnky, ktorú sme dali zachladiť. Takto naplnené košíčky zalejeme temperovanou čokoládou. Stiahneme stierkou, aby sme formu očistili a dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí vyklepeme z formy a pralinky sú hotové.
- Pistáciovo-malinové košíčky - formu vyčistíme alkoholom. Tentokrát temperujeme mliečnu čokoládu. Zahrejeme ju na 45 stupňov, následne schladíme na 27 stupňov a znovu zahrejeme na 30 stupňov. Vylejeme do formy, pobúchame, otočíme a znovu necháme stiecť. Takto pripravené formičky dáme do chladničky. Po vychladnutí búchaním vyklopíme z formy. Na spodok košíčka si dáme roztlačené maliny.
- Pistáciová plnka - zahrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu s pistáciovou pastou a štipkou soli. Túto plnku nalejeme do praliniek. Ozdobíme pomletými pistáciami a lyofilizovanými malinami.
![bonboniera5](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/05.jpg)
Bonboniéra od Lucky
Šperkovničku plnú sladkých bonbónov postavila pred porotkyne pekárka Lucka . Chutné čokoládové šperky mali chuť kávy s rumom a jahôd s ginom.
Ingrediencie
Suroviny
- 1 kg mliečnej kvalitnej čokolády
- 100 g kakaového masla
- Farby na čokoládu
Kávová plnka s rumom
- 150 g bielej čokolády
- 75 g smotany na šľahanie 33%
- 75 g masla
- 1 PL instantnej kávy
- 20 g rumu
Jahodová plnka s ginom
- 150 g bielej čokolády
- 50 g masla
- 50 g smotany na šľahanie 33%
- 10 g lyofilizovaných jahôd
- 20 g ginu
Postup
- Čokoládu si vytemperujeme v mikrovlnke na 45 stupňov a následne schladíme na pracovnú teplotu.
- Kakaové maslo si rozpustíme a zmiešame s farbou.
- Formy si dekorujeme farebným maslo, každú vrstvu necháme zatuhnúť.
- Vytemperovanú čokoládu nalejeme do formy, vytrasieme bublinky a čokoládu vylejeme. Vo forme nám zostane čokoládová škrupinka, ktorú necháme zatuhnúť.
- Kávová plnka s rumom - smotanu s maslom a kávou prevaríme a nalejeme na čokoládu. Ponorným mixérom vymixujeme, pridáme rum a hotovú plnku dáme schladiť.
- Jahodová plnka s ginom - smotanu s maslom prevaríme, nalejeme na čokoládu, vymixujeme, pridáme gin a rozdrvené jahody. Necháme vychladnúť.
- Plnenie - vychladnutú plníme do 2/3 výšky pralinky a znovu necháme jemne zatuhnúť. Pralinky uzatvárame vytemperovanou čokoládou a špachtľou stiahneme prebytočnú vrstvu.
![bonboniera6](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/06.jpg)
Netradičná Bonboniéra od Táne
Tánička sa pri bonboniére vybrala cestou nezvyčajných chutí, jednou z nich bola zaručene gorgonzola v spojení s bielou čokoládou a vlašskými orechami. Doplnila ich truffles s pistáciami a malinami a čučoriedkovými cheesecakeom.
Ingrediencie
Truffle gorgonzola, biela čokoláda a oriešok
- 75 g + 100 g bielej čokolády
- 30 g smotany na šľahanie 33%
- ¼ vanilkový struk
- 5 g glukózy
- 50 g gorgonzoly
- 40 g vlašských orechov na posypanie
Truffle pistácia malina
- 75 g + 80 g bielej čokolády
- 55 g smotany na šľahanie 33%
- 15 g pistáciovej pasty
- 18 g masla
- Štipka soli
- 50 g pistáciového prášku
Plnka
- 70 g malinového pyré
- 11 g glukózy
- 25 g cukru
Cheesecake čučoriedka
- 125 g bielej čokolády
- 150 g smotanového syra
- 70 ml smotany 33%
Plnka
- 150 g čučoriedkového pyré
- 10 g (1) + 5 g (2) cukru
- 4 g pektínu
Na pokrytie
- 200 g ruby čokolády
- Jedlé zlato
Lieskové oriešky „baileys“
Plnka
- 100 g smotany na šľahanie 33%
- 150 g mliečnej čokolády
- 70 g lieskových orieškov
- 35 g krémového likéru
Ozdoba
- 40 g kakaového masla
- Jedlé kvety
- Jedlé zlato
- Jedlá farba pre čokoládu biela a čierna
Postup
- Gorgonzolovo čokoládové truffles - nalejeme smotanu a glukózu do hrnca, privedieme do varu a miešame. Pridáme čokoládu a dobre premiešame. Na záver pridáme gorgonzolu. Necháme stuhnúť. Vlašské orechy vysušíme v rúre pri teplote 160 stupňov cca 10-15 minút. Potom ich rozdrvíme. Po ustálení čokolády formujeme cukríky s hmotnosťou 13 g. Roztopíme bielu čokoládu. Vyvaľkáme v nej cukríky. Posypeme nasekanými orechmi.
- Pistáciovo malinové truffles - v hrnci zohrejte smotanu, nalejte 75 g čokolády, dobre premiešame. Potom pridáme pistáciovú pastu a soľ, znova premiešajte. Pri 35-40 stupňoch pridáme maslo. Všetko rozšľaháme tyčovým mixérom. Odložíme vychladnúť.
- Ovocná plnka - zmiešame všetky ingrediencie. Varíme 8 - 10 minút, kým nezhustne. Preložíme do cukrárskeho vrecka.
- Pistáciovú ganache nalejeme do formy pologulí, dovnútra dáme malinovú plnku, necháme vychladnúť. Roztopíme 80 g bielej čokolády. Spojíme dve polovice, namočíme do bielej čokolády a obalíme do pistáciového prášku.
- Cheesecake čučoriedka - v miske zmiešame vychladnutú smotanu a smotanový syr, dobre premiešame. Pridáme rozpustenú čokoládu, opäť dobre premiešame a rozotrieme do formy s rozmermi 16 x 16 centimetrov.
- Na náplň zmiešame čučoriedkové pyré a 10 g cukru, dáme zohriať, pridáme pektín s 5 g cukru. Dobre premiešame a varíme 2-3 minúty, kým nezhustne. Vychladíme a nalejeme na cheesecake. Po stuhnutí nakrájame na kocky 3 x 3 cm.
- Roztopíme ruby čokoládu a namočíme do nej cukríky. Ozdobíme jedlým zlatom.
- Lieskové oriešky - kakaové maslo temperujeme, zohrejeme na 40 stupňov a ochladíme na 28 stupňov. Kvety namočíme do kakaového masla a naukladáme do formy. Potom temperujeme bielu čokoládu. Prihrejeme ju v mikrovlnnej rúre do teploty 40-45 stupňov, ochladíme na teplotu 25-26 stupňov a znovu zohrejeme do teploty 27-28 stupňov. Vyplníme formu vylejeme zvyšky. Necháme stuhnúť.
- V rúre vypražíme lieskové orechy pri teplote 160 stupňov počas 10-15 minút. Rozdrobíme.
- Pripravíme si plnku. Rozpustite mliečnu čokoládu a smotanu na šľahanie, pridáme nasekané lieskové orechy a krémový likér. Preložíme do cukrárskeho vrecka.
- Naplníme cukríky plnkou. Potom znova temperujeme bielu čokoládu a prikryjeme ňou cukríky.
![bonboniera7](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/07.jpg)
Bonboniéra na Valentína od Tomáša
Tomáš sa pohral s pálivou chuťou a do bonboniéry na Valentína ukryl bonbóny s mletým čili aj údenou paprikou.
Ingrediencie
Suroviny
- 250 g bielej čokolády
- Štipka soli
- 200 g čili čokolády
- 70 g trstinového cukru
- 20 g masla
- 200 ml smotana na šľahanie 33%
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 1 ČL mletého čili
- 50 g horkej čokolády
Ostatné
- Biele farbivo
- Červené farbivo
- Zlatý prášok
- Sušené lupienky kvetov
Postup
- Plnka - v hrnci si rozpustíme cukor s maslom, a potom pridáme 150 ml smotany. Necháme chvíľu povariť a pridáme troška soli, a potom dáme chladiť. Ak sa trocha vychladí, pridáme 50 g bielej čokolády.
- Bonbón – 150 g bielej čokolády dáme roztopiť nad vodným kúpeľom na 45 stupňov, potom dáme misku preč a pridáme 50 g bielej čokolády a poriadne premiešame.
- Silikónovú formu si nachystáme a natrieme si vnútro bielim farbivom a troška posypeme zlatým práškom.
- Keď čokoláda trocha vychladla, tak ju premiešame a odmeriame teplotu, musí mať cca 28 stupňov. Potom čokoládu nalejeme do formy a necháme trocha stuhnúť cca 2 minúty. Formu obrátime, vyklopíme zvyšnú čokoládu a dáme chladiť. Po vychladnutí naplníme formy karamelom a zase dáme stuhnúť. Na záver si formy zalejeme čokoládou a poslednýkrát dáme chladiť. Po vyklopení ozdobíme sušeným lupeňom.
- Čili bonbón – 50 ml smotany si dáme ohriať, pridáme mletú údenú papriku a mleté čili, poriadne premiešame, pridáme 50 g horkej čokolády, poriadne premiešame a dáme chladiť.
- 150 g čili čokolády dáme roztopiť nad vodným kúpeľom na 45 stupňov, potom dáme misku preč, pridáme 50 g čili čokolády a poriadne premiešame.
- Silikónovú formu si nachystáme a natrieme si vnútro bielo-červeným farbivom.
- Keď je čokoláda trochu vychladená, tak ju premiešame a odmeriame teplotu, musí mať cca 28 stupňov. Potom čokoládu nalejeme do formy a necháme trocha stuhnúť cca 2 minúty. potom si formu obrátime, vyklopíme prebytočnú čokoládu a dáme chladiť. Po vychladení naplníme formy čili plnkou a zase dáme stuhnúť. Na záver si formy zalejeme čokoládou a poslednýkrát dáme chladiť.
- Na záver si dáme bonbóny do košíčkov a naukladáme do krabičky.
![bonboniera8](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/SK/Blog/2022/11-07-s02-6-kolo-osobna-vyzva-bonboniera/08.jpg)
Bonboniéra pre bosorky od Zuzky
Pekárka Zuzka venovala bonboniéru všetkým bosorkám. Do bonbónov ukryla nezvyčajnú chrumkavú mätovo – quinoovú plnku, pekanové praliné s whisky a griotkový kaviár. Magické, čo poviete?
Ingrediencie
Čokoládová škrupinka
- 300 g horkej čokolády Callebaut 54,5%
- 300 g zlatej karamelovej čokolády Callebaut
- 10 g kakaového masla
- Štipka červenej práškovej potravinárskej farby
- Śtipka zelenej práškovej potravinárskej farby
- Štipka bielej práškovej potravinárskej farby
- Štipka čiernej práškovej portravinárskej farby
- Strieborný potravinársky sprej
- Zlatý potravinársky sprej
Chrumkavá mätovo quinoa plnka
- 20 g puffovanej quinoi
- 50 g kryštálového cukru
- 2-3 kvapky créme de menthe príchute
Pekanové praliné s whiskey
- 150 g pekanových orechov
- 112,5 g kryštálového cukru
- 2 PL vody
- Štipka soli
- 60 ml whiskey
Griotkový kaviár
- 100 ml griotky (višňového likéru)
- 80 g višňového pyré
- 1 balíček VEGE gélu
- 250 ml studeného rastlinného oleja
Kokosový karamel
- 100 g kryštálového cukru
- 2 PL vody
- 60 ml kokosového krému
- 45 g kokosového tuku
- 30 g strúhaného kokosu
- 1 ČL kokosovej arómy
Postup
- Na pekanové praliné rozohrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme pekanové orechy cca 8 minút.
- V hrnci zmiešame cukor s vodou, privedieme k varu. Keď začne hnednúť, pridáme pekanové orechy a soľ a orechy dobre obalíme v karameli. Hneď ich vylejeme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Necháme vychladnúť
- Pekany s karamelom nalámeme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí rovnomerná pasta. Primiešame whiskey a dáme do cukrárskeho vrecúška.
- Na chrumkavú quinou v hrnci zmiešame cukor s vodou a privedieme k varu. Keď sa cukor trošku zredukuje na sirup, pridáme quinou a miešame, kým sa cukor neskryštalizuje. Necháme vychladnúť a pridáme mätovú arómu. Quinou trošku podrvíme, aby sa lepšie dávkovala do praliniek
- Na griotkový kaviár zmiešame pyré s griotkou v hrnci spolu s vege gélom. Postupujeme podľa návodu na prípravu vege gélu. Necháme trochu vychladnúť a prelejeme do dávkovacej fľaše. Do veľmi studeného oleja postupne kvapkáme griotkovú zmes, občas premiešame, aby sa guľôčky nezlepili. Kaviár scedíme a prepláchneme vodou, necháme úplne odkvapkať.
- Na kokosový karamel skaramelizujeme cukor s trochou vody, pridáme kokosový tuk, chvíľku povaríme a pridáme kokosový krém. Na záver pridáme strúhaný kokos a arómu, necháme vychladnúť.
- Rozpustíme si kakaové maslo, zafarbíme ho práškovou farbou a štetcom ho nanesieme do pripravených pralinkových formičiek. Formy prestriekame zlatou a striebornou farbou.
- 200 g horkej čokolády vo vodnej kúpeli zohrejeme na 47-50 stupňov, kým sa úplne nerozpustí. Odstránime z kúpeľa a pridáme 100 g tej istej čokolády, dôkladne rozmiešame a schladíme na 27 stupňov za občasného miešania.
- Čokoládu zohrejeme na 34 stupňov a naplníme ňou pralinkové formičky. Formu pár krát pobúchame, aby sme sa zbavili bubliniek. Prebytok čokolády vylejeme a formu pootáčame, aby sa vytvorila škrupinka. Necháme vytuhnúť.
- Škrupinky naplníme plnkami a zalejeme čokoládou. Zarovnáme špachtľou a necháme znova vytuhnúť.
- Zopakujeme so zlatou čokoládou, temperujeme ju ale na teplotách 45, 27 a 31 stupňov.
- Keď pralinky vytuhnú, môžeme ich jednoducho vyklopiť z foriem.