s02 - 9. kolo - kreatívna výzva - 3D torta
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko.
Výkony ako od profesionálnych pekárov
Kreatívna výzva a jej výsledky vyrazili dych. Pekári vytvorili hodnoverné verzie jedál, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni cukrári.
3D torta v podobe syra ementálu aj myškami degustátorkami potešila porotkyne - jej autorkou bola pekárka Anička.
Miska ázijských rezancov s levitujúcimi paličkami a koláčikmi šťastia patrila zase pekárke Lucke.
Veľký zmrzlinový pohár s tromi druhmi zmrzlín, kornútkom a polevou zase vykúzlila pekárka Tánička.
Pekár Ďoďo vytvoril svoje obľúbené jedlá - slovenské korýtko bolo plné pirohov, šúľancov aj pareničiek.
Vrcholom kreatívnej výzvy bolo pečené prasiatko s oblohou od pekárky Janky, pri ktorom padli sánky porotkyniam aj moderátorom. Jankina prasiatková prvotina jej priniesla titul Pekárka týždňa.
Po štvrťfinálovom kole plnom ilúzií skončil pred bránami semifinále posledný muž v hre - pekár Ďoďo.

Syr ementál od Aničky
Ingrediencie
Cesto
- 8 vajec
- 8 PL práškového cukru
- 6 PL oleja
- 8 PL polohrubej múky
- 4 PL kakaa
- 1 PL kypriaceho prášku
- 400 g mrazených višní
- višňový džem na potretie
Krém
- 500 ml mlieka
- 1 ks pudingového prášku
- 3 PL kryštálového cukru
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 450 g gaštanového pyré
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
Modelovanie
- 1 kg poťahovej hmoty na tortu
- Farby žltá, oranžová, hnedá
- Farby sivá, čierna, baby ružová
Postup
- Korpus - žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme olej, potom múku, kakao, kypriaci prášok a premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej masy. Pripravené cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem (priemer 20 cm) vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 35minút. Po 20 minútach korpusy prikryjeme papierom na pečenie.
- Višne necháme rozmraziť. Šťavu z nich použijeme na poliatie korpusov, aby boli vláčnejšie.
- Po úplnom vychladnutí korpusov, každý prerežeme na dve časti. Prvý korpus pokropíme višňovou šťavou a potrieme višňovým džemom. Následne nanášame krém a poukladáme višne. Postup zopakujeme dvakrát a posledný korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Z vychladnutej torty odrežeme trojuholník a obtrieme krémom.
- Tortu potiahneme poťahovou modelovacou hmotou, ktorú sme zafarbili na žlto. Potom nanesieme druhú vrstvu, ktorú sme zafarbili žltou, oranžovou farbou. Do hmoty povykrajujeme otvory rôznych priemerov imitujúcich otvory v syre ementál. Výsledný efekt zvýrazníme prifarbením jemne hnedou farbou.
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme sivé myšky, myšky uložíme do dier v syre ementál a okolo torty.
- Postup krém. Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru uvaríme puding. Povrch pudingu zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neobschol a necháme vychladnúť.
- Maslo necháme zmäknúť a ricottu dáme do sitka, aby odtiekla prebytočná tekutina.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a potom doň dôkladne po častiach zašľaháme vychladnutý puding izbovej teploty. Do krému zašľaháme opatrne ricottu a mascarpone a zmäknuté gaštanové pyré.

Pečené prasiatko od Janky
Ingrediencie
Korpus I
- 9 vajec
- 220 g polohrubej múky
- 70 g kakaa
- 9 PL vody
- 290 g kryštálového cukru
Korpus II
- 9 vajec
- 220 g polohrubej múky
- 70 g mletých orechov
- 9 PL vody
- 290 g kryštálového cukru
Ovocný vklad
- 500 g lesného ovocia
- mletý klinček
- 100 g hnedého cukru
- 50 g pudingového prášku
Kokosový vklad
- 500 g kokosu
- 250 g rastlinného tuku na pečenie
- 200 ml mlieka
- 300 g kryštálového cukru
Krém
- 6 vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 100 g kakaa
- 500 g masla
- 200 g 70% čokolády
Na vrch
- 2 kg bielej poťahovej hmoty
Postup
- Vajcia oddelíme a dáme miešať žĺtky aj bielky každé s polovicou cukru. Do žĺtok prilejeme vodu. Po vymiešaní prisypeme múku s kakaom, zamiešame a pridáme bielky, Vlejeme na plech a dáme piecť na 170 stupňov cca 30 minut.. Rovnaký postup zopakujeme aj pri druhom ceste.
- Ovocie dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme klinček, cukor a prevaríme. Potom pridáme pudingový prášok, povarime a odstavíme.
- Mlieko, cukor, rastlinný tuk na pečeniedáme variť. Následne pridáme kokos, chvíľku povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Krém – vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Pridáme kakao aj čokoládu a ešte chvíľku šlaháme. Necháme vychladnúť. Maslo premiešame a pridávame k nemu postupne čokoládovú zmes.
- Navrstvíme na seba korpusy s plnkami a dáme stuhnúť. Vykrojíme požadovaný tvar, obtrieme krémom a dáme stuhnúť. Na záver prekryjeme poťahovou hmotou a nastriekame farbami nahnedo.

Slovenské korýtko od Ďoďa
Ingrediencie
Orechový korpus
- 8 vajec
- 300 g práškového cukru
- 200 ml vlažnej vody
- 400 g polohrubej múky
- 200 g mletých orechov
- 1 kypriaci prášok do pečiva s vinným kameňom
- 150 ml vaječného koňaku
- 50 ml bieleho rumu
- 1,5 zaváraninového pohára marhuľového džemu
Kávovo-karamelová plnka
- 400 ml kávy (400 ml vody + 3 PL instantnej kávy)
- 300 g kryštálového cukru
- 2 ks pudingového prášku
- 400 ml mlieka
- 740 g masla
Na prípravu halušiek, pirohov, šúľancov, korbáčikov, pareníc a poťahov potrebujeme
- 2 kg mandľovej hmoty
- Farbivo zelené, červené, čierne
- Hnedá prášková farba (tmavá čokoláda, mliečna čokoláda)
- 20 g maku
- 50 g bielej čokolády
Plnky
- Do pirohov – 4 PL jemného tvarohu, 4 PL sušených brusníc
- Do šúľancov – 15 ks sušených datlí, 1 PL vaječného likéru
Postup
- Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu a múku. Neskôr pridáme mleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec masu zmiešame s vyšľahanými bielkami so štipkou soli. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.
- Plníme krémom pripraveným nasledovne: v hrnci upálime cukor na karamel a zalejeme kávou. Miešame, pokiaľ sa karamel nerozpustí, a potom pridáme v mlieku vymiešaný pudingový prášok. Varíme dovtedy, pokiaľ nedosiahneme konzistenciu pudingu, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém. Dáme do chladničky.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti. Na spodný korpus nanesieme metličkou alkoholovú zmes a nanesieme vrstvu marhuľového džemu. Nanesieme krém. Rovnaký postup opakujeme aj pri druhom korpuse. Nakoniec na korpusy nanesieme zvyšný krém a dáme vychladiť. Potom tvarujeme do tvaru korýtka. Do hmoty, ktorú vydlabeme pridáme rum, mascarpone (?) a tvarujeme hrany korýtka.
- Následne pripravujeme pirohy, halušky a šúľance. Mandľovú poťahovú hmotu pri pirohoch plníme rozmixovaným tvarohom a brusnicami. Šúľance plníme mixovanými datľami a vaječným likérom. Z mandľovej hmoty tvarujeme aj známe halušky, ktoré obalíme v roztopenej bielej čokoláde (čo pripomína bryndzu). Zdobíme s kvázi pažítkou a slaninkou. Pripravujeme aj korbáčiky a pareničky.
- Vychladené korpusy plnené krémom potiahneme bielou hmotou, ktorú pred obťahovaním prejdeme valčekom a dečkou, aby vznikla imitácia obrusu. Perníkové korýtko obalíme rovnako poťahovacou hmotou a imitáciu dreva rovnako zabezpečíme pretlačením vzoru na hmotu. Korýtko následne farbíme práškovou farbou tmavej a mliečnej čokolády. Rovnaké farbenie používame aj na drevenú lyžicu a krčah, ktorý je plnený talianskym bielkovým krémom.
- Tortu finalizujeme tým, že jednotlivé imitácie jedál ukladáme na korýtko. Krčah s mliekom a lyžicu položíme na tortu. Ako lepidlo môžeme použiť bielko alebo čistú vodu.

Ázijské rezance podľa Lucky
Ingrediencie
Jedlo torta
- 12 vajec
- 360 g práškového cukru
- 330 g hladkej múky
- 2 kypriace prášky do pečiva
- 30 g kakaa
- 120 ml oleja
- štipka soli
Plnka I
- 500 g masla
- 200 g mletých orechov
- 200 g práškového cukru
- 150 ml horúceho mlieka
- Vanilková pasta
- 0,5 dcl whisky
Plnka II
- 400 g horkej čokolády
- 200 g 40% šľahačkovej smotany
- 1 PL želatíny
- 30 g glukózy
Ostatné
- 200g domáce orieškového praliné
Na ozdobu
- 1,5 kg poťahovej hmoty bielej farby
- Jedlé fixky /červená, čierna
- Potravinové farby/ hnedá, červená, zelená, čierna
Postup
- Vajcia oddelíme, v mixéri vyšľaháme bielky s cukrom do tuhej peny a následne pridáme žĺtky a olej, zapracujeme. Mixér vypneme a ručne primiešame všetky sypké suroviny , ktoré sme preosiali. Rozdelíme do dvoch foriem a pečieme cca 45 min-50 min na 150 stupňov. Vychladnuté korpusy rozkrojíme na 3 časti - máme 6 korpusov.
- Plnka I - nastrúhané orechy zalejeme vriacim mliekom a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilku, orechy a nakoniec whisky.
- Plnka II - šľahačku s glukózou rozpustíme, pridáme napučanú želatínu. Rozpustíme, zalejeme ňou čokoládu a vymixujeme ponorným mixérom. Dáme schladiť a následne vyšľaháme do krému.

Zmrzlinová miska od Táne
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 450 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 150 g oleja
- 300 g mlieka
- 450 g hladkej múky
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g kakaa
- 1,5 ČL sódy
- 150 g vriacej vody
Francúzske palacinky
- 50 g masla izbovej teploty
- 50 g práškového cukru
- 50 g bielkov
- 50 g hladkej múky
Krém
- 500 g mliečnej čokolády
- 400 g 33% smotany na šlahanie
- 50 g arašidovej pasty
Čerešňová cukrovinka
- 450 g čerešní
- 23 g kukuričného škrobu
- 120 g krupicového cukru
- 3 g želatíny + 18 g studenej vody
Chrumkavá vrstva
- 200 g tmavej čokolády
- 200 g rojaltin
- 50 g arašidovej pasty
- 50 g nasekaných arašidov
Ganache z tmavej čokolády
- 350 g tmavej čokolády
- 150 g masla
Ganache z bielej čokolády
- 500 g bielej čokolády
- 200 g masla
- 100 g 33% smotany na šľahanie
Iné
- Mletá škorica
- Pistáciový prášok
- Mak
- Malinový prášok
Postup
- Korpus - vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme olej a mlieko. Zvlášť pripravíme všetky suché suroviny a pridáme k zmesi. Dobre vymiešame a pridáme vriacu vody. Vylejeme na plech a pečieme v predhratej rúre do 180 stupňov 45 minút.
- Francúzske palacinky - maslo zmiešame s cukrom, pridáme bielky, dobre premiešame. Pridáme múku a natrieme tenkú vrstvu na pergamen - pečieme 2-3 min. Necháme vychladnuť.
- Zohrejeme smotanu, nalejeme na čokoládu, pridáme arašidovú pastu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na stabilizáciu.
- Čerešňová cukrovinka - čerešne s cukrom dáme do hrnca, povaríme, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustnutia. Odložíme zo sporáka, pridáme želatínu a necháme vychladnúť.
- Chrumkavá vrstva - rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme oplátky, orechy a arašidovú pastu.
- Ganasche z bielej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu a maslo. Zamiešame a dame chladiť.
- Ganache z tmavej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu. Zamiešame a necháme vychladnúť.
- Vykrojíme korpusy potrebnej veľkosti, potrieme ich chrumkavou vrstvou a krémom, do stredu dáme čerešne, potom navrstvíme krém a všetko opakujeme.
- Vytvarujeme misku a natrieme ganache z tmavej čokolády. Potiahneme poťahovacou hmotou. Vymodelujeme v hornej časti kornútka kopčeky zmrzliny zo zvyšku korpusu a plnky.
- Ganache z bielej čokolády rozdelíme na 4 časti, do každej pridáme inú príchuť: mletú škoricu, pistáciový prášok, mak a malinový prášok. Natrieme kopčeky. Z modelovacej hmoty urobíme kornútok a višne. Dozdobíme nimi zmrzlinu.









