Kreatíva výzva s efektom
V záverečnej výzve pripravovali finalisti Tsunami cake. Kreatívna výzva mala rozhodnúť o zostavení finálovej trojice a súťažiaci sa so svojimi tortami skutočne vyhrali.
Timi sa inšpirovala nádhernou tatranskou prírodou. Z vrcholov tortových štítov stekal vodopád. „Musím ťa pochváliť, napravila si si reputáciu s kakaovým korpusom,“ pochválila Jožka. „Šťavnaté Tatry,“ ocenila chuť aj nápad Petra.
Mirkina „Sladká sopka“ predviedla úžasný efekt lejúcej sa lávy, dymu a bublajúcej sopky. Luci predviedla „Cirkusové šapitó“, ktoré očarilo nie iba efektom, ale aj úžasnou kávovou chuťou.
Tomáš pripravil „Dúhovú tortu porozumenia“, ktorou chcel vyjadriť rovnosť a silu lásky. „Moja torta je o láske, lebo aj keď sme rozdielni, tak všetci chceme, aby láska vyhrala nad nenávisťou," povedal so slzami v očiach.
Tortu venoval Matúšovi a Jurajovi, ktorí sa minulý rok stali obeťami útoku na Zámockej ulici. Tento čin z nenávisti dodnes rezonuje v spoločnosti a Tomášova torta je akýmsi pripomenutím ľudských hodnôt. „Mňa to naučilo, aby som si užíval každý jeden deň,“ dodal Tomáš so zlomeným hlasom.
Farebnosť dúhovej torty sprevádzal aj farebný tsunami efekt. Žiaľ, chuťovo bola menej výrazná. „Máš príjemne pripravené korpusy. Skôr ma mrzí to, že tá chuťová zložka celej torty je málo farebná oproti tým farbám, ktoré sľubuje,“ zhodnotila Petra Tóthová.
Finálová trojica je známa
Kreatívna výzva rozhodla. V ohrození sa ocitli dve mená - Tomáš a Luci.
Luci si však svojou cirkusovou tortou vybojovala miesto vo finále. Porotkyne presvedčila natoľko, že okrem postupu získala aj titul pekárky týždňa .
Pred bránami finále opustil šou Tomáš. „Tejto súťaži som vďačný za všetko, čo som sa naučil, lebo naozaj je toho veľa. A hlavne som vďačný za tých jedenástich ľudí, čo som tu stretol.“
Pred nami je posledná epizóda, v ktorej tri pekárky zabojujú o titul majsterky pekárky. Do stanu zavítajú všetci vypadnutí finalisti, aby trojicu súťažiacich podporili spevom, tancom a dobrou náladou.
Sledujte veľkolepé finále tretej série šou Pečie celé Slovensko 10. decembra o 20:30 na Jednotke.
Sopka
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 4 hodiny
50 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Sopka plná chutí s mliečnočokoládovým krémom, mangovým a malinovým vkladom roztopí ako láva srdce každého milovníka netradičných a lahodných tôrt.
Ingrediencie
Korpus
- 240 g masla
- 6 vajec
- 375 g krupicového cukru
- 750 g mäkkého tvarohu
- 300 g krupice
- 1,5 práška do pečiva
- 2 citróny
- soľ
Poleva
- 2 citróny
- 300 g práškového cukru
Krém
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
- 500 g mascarpone
Mangový vklad
- 500 g mangového pyré
- 100 g cukru
- 2 limetky
- pektín
Malinový vklad
- 500 g malinového pyré
- 100 g cukru
- 2 citróny
- pektín
Obter
- 1 000 g mliečnej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
Poleva
- 340 g bielej čokolády
- 33 g kryštálového cukru
- 260 ml vody
- 200 g salka
- 20 g plátkovej želatíny
- 1 ČL bourbonskej vanilky
- farbivo
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- tortová forma s priemerom 24 cm
- bábovková forma
- papier na pečenie
- metlička
- strúhadlo
- hrniec
- sitko
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárenske vrecká
- špachtľa
- silikónová podložka
- štetce
- hubka na riad
- ponorný mixér
- fólia
- suchý ľad
Postup
- Korpus - V prvej mise vyšľaháme maslo, žĺtky a cukor. V druhej mise zmiešame tvaroh, krupicu, prášok do pečiva a soľ. V tretej mise vyšľaháme sneh. Prvú a druhú misu zmiešame, dochutíme šťavou a kôrou z citróna. Na záver vmiešame zľahka sneh. Cesto rozdelíme do bábovkovej formy a formy s priemerom 24 cm.
- Poleva - Šťavu z citrónov zmiešame s práškovým cukrom.
- Krém - Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom. Dáme chladiť do chladničky ideálne do druhého dňa. Na druhý deň začneme šľahať a podľa potreby vmiešame mascarpone.
- Mangový vklad - Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme limetkovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Malinový vklad: Pyré zohrejeme na 40°C, pridáme cukor s pektínom a privedieme k varu, dochutíme citrónovou šťavou. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Obter: Smotanu privedieme k varu, zalejeme ňou čokoládu a vyšľaháme ponorným mixérom.
- Poleva - Dáme napučať želatínu. V 100 ml vody roztopíme želatínu a vychladíme. Zvyšnú vodu zmiešame so salkom, cukrom, čokoládou, vanilkou a farbivo ma necháme prevariť. V závere pridáme želatínu z chladničky. Schladíme na 40 °C.
- Skladanie - Okrúhly korpus rozdelíme horizontálne na polovicu. Bábovku rozdelíme na 3 časti tiež horizontálne. Každý korpus natrieme citrónovou polevou. Na spodok dáme okrúhly korpus s polevou. Navrstvíme naň krém a striedavo kruhy z malinového a mangové vkladu. Priložíme druhý korpus a pokračujeme ďalej. Keď je sopka postavená, necháme ju schladiť. Na vychladenú sopku nanesieme obter, dotvarujeme ho kuchynskou utierkou, môžeme dofarbiť čiernym kakaom. Z izomaltu vytvoríme misku. Sneh z bielkov a cukru nanesieme na vrch sopky a oflambujeme. Do vnútra sopky vložíme pohárik so suchým ľadom a priložíme misku z izomaltu. Môžeme dozdobiť jedlým machom.
Tatranský vodopád
Recept od Timi
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Keďže bývam blízko Tatier, tak som sa touto tortou inšpirovala práve nimi. Na Slovensku máme nádhernú prírodu a Tatry patria k dominantám. Síce som v Tatrách nestrávila množstvo času, vždy obdivujem ich krásu. V budúcnosti by som určite chcela prejsť každý kút Tatier a pozrieť sa na naše krásne Slovenska aj z najvyšších vrchov. Príchute som si zvolila čokoládu a višnu, pretože to je kombinácia, ktorú by som si upiekla aj na turistiku, či už ako maličký koláčik alebo buchty.
Ingrediencie
Korpus torta (2x)
- 4 vajcia izbovej teploty
- 435 g hladkej múky
- 375 g kryštálového cukru
- 150 g slnečnicového oleja
- 15 g prášku do pečiva
- 7,5 g sódy bikarbóny
- 120 g alkalizovaného kakaa
- 65 g kefírového mlieka (2 - 4 %) izbovej teploty
- 255 g vriacej vody
Višne
- 378 g mrazených višní
- 19 g kukuričného škrobu + 32 g vody
- 76 g cukru
Ganache
- 4 g práškovej želatíny (220 g bloom) + 24 g vody
- 150 g čokolády 54 %
- 150 g (1) smotany na šľahanie 36 %
- 210 g (2) smotany na šľahanie 40 %
- 75 g salka
- 35 g krémového syra
- 25 g glukózového sirupu
Krém
- 567 g mascarpone
- 89 g krémového syra
- 202 g smotany na šľahanie 40 %
- 76 g práškového cukru
- 89 g salka
- 50 g lyofilizovaných višní
- 60 g nasekanej horkej čokolády
Plnka do korpusu
- 225 g mascarpone
- 35 g krémového syra
- 80 g šľahačky
- 30 g práškového cukru
Obter (švajčiarsky krém)
- 227 g bielkov
- 1/2 ČL soli
- 454 g kryštálového cukru
- 680 g masla
Na pokvapkanie korpusov
- 100 g višňového likéru
- 50 g višňovej šťavy
- 70 g cukru
Tsunami poleva
- 1 salko
- 100 g bielej čokolády
- 60 g smotany na šľahanie
- modré farbivo
Pomôcky
- ráfik 20 cm
- plech
- papier na pečenie
- stierky
- ručný mixér
- hubka (žinka)
- olejové farby
- acetátová fólia
Postup
- Korpus - Rúru predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Ráfik 20 cm obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 7 minút. Medzitým preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 4 lyžiciach sypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút.Po 30 minútach dáme alobal dole a dopekáme. Necháme vychladnúť a dáme na 24h do chladničky. Na druhý deň si z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy. Rovnako si upečieme korpus na hory, ale postačí ho upiecť na plechu. Všetky suroviny na pokvapkanie korpusu si zohrejeme v hrnci. Následne korpusy pokropíme šťavou.
- Višne - Višne s cukrom privedieme k varu. Zmiešame škrob s vodou a prilejeme k višniam. Necháme prevrieť, zakryjeme fóliou necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
- Ganache - Želatínu necháme napučať s vodou 10-15 minút. (1) šľahačku s glukózovým sirupom zohrejeme na 80°C, pridáme želatinu, dobre premiešame a zalejeme čokoládou. Počkáme a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne nalejeme (2)studenú šľahačku, krémový syr, salko a opäť rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nalejeme do nádoby, zakryjeme fóliou a necháme cez noc zatuhúť v chladničke. Následne ganache vyšľaháme dohladka.
- Krém - Všetko okrem salka vyšľaháme na strednej rýchlosti 2-3 minúty. Následne postupne prilievame salko a vyšľaháme dohladka.
- Plnku do korpusu – Všetky suroviny dobre vyšľaháme. Korpus, ktorý sme upiekli na plechu následne rozdrobíme v miske a pridáme plnku a dobre premiešame, aby vznikla pevna hutná hmota.
- Swiss krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí a došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie -Korpus, krém, višne, korpus krém, korpus, krém višne. Tortu zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň vyrežeme dva dĺhe vodopády a na vrch torty vytvoríme hory. Tortu na tenko obalíme swiss krémom a dáme zatuhnúť. Swiss krém zafarbíme na modrú, zelenú, čiernu, červenú farbu. Pomocou špachtle a húbky si vytvoríme efekt hôr. A dokreslíme pomocou vrecka divé maky.
- Poleva - Smotanu zohrejeme a zalejeme čokoládou. Necháme roztopiť a následne prilejeme salko a zafarbíme. Necháme vychladnúť. Pomocou acetátovej fólie si vytvoríme zábranu a nalejeme do jazierok polevu.
Dúhová torta porozumenia
Recept od Tomáša
čas prípravy: 4 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Celý svoj život som žil v bubline s mojou rodinou a kamarátmi. 12. októbra 2022 táto bublina praskla a mne to zlomilo srdce. Nenávisť a nevedomosť zabila dve osoby len preto, že boli iní. Odvtedy sa dívam na život inak a snažím sa užiť si každý jeden deň a využiť každú jednu príležitosť. Túto tortu chcem preto venovať pamiatke Juraja a Matúša, ktorých odchod ma naučil, že musím byť hrdý na to, kým som. Nejde tu o žiadnu ideológiu, ale o myšlienku, ktorá podľa mňa spája ľudí rôznych názorov, a to, že láska musí vždy vyhrať nad nenávisťou.
Ingrediencie
Korpus (2x)
- 6 vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 150 g vody
- 150 g masla
- 250 g hladkej múky
- 12 g prášku do pečiva
- potravinárske farby rôznych odtieňov
Jahodovo - rebarborový džem
- 400 g mrazenej rebarbory
- 400 g jahodového pyré
- 100 g cukru
- 20 g pektínu
- 1 g kyseliny citrónovej
Cream cheese
- 1 000 g krémového syra
- 500 g mascarpone
- 800 g bielej čokolády
- 300 g šľahačkovej smotany 40 %
Švajčiarsky maslový krém
- 910 zmäknutého masla
- 450 g kryštálového cukru
- 250 g bielkov
- 2 g soli
Na modelovanie
- 200 g poťahovej hmoty bielej
- potravinárske farbivá rôznych odtieňov
Poleva
- 500 g kondenzovaného mlieka
- 100 g bielej čokolády
- 100 g smotany na šľahanie
- potravinárske farbivá rôznych odtieňov
Iné
- 300 g čerstvých malín do vnútra torty
- 300 g čučoriedok do vnútra torty
Pomôcky
- kruhový ráfik
- plastové poháriky
Postup
- Korpus – Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich pridávame roztopenú čokoládu, maslo a vodu. Nakoniec na striedačku primiešame múku s práškom do pečiva a bielkový sneh. Jednu dávku rozdelíme na tri časti a zafarbíme na červeno, žlto a oranžovo. Druhú na zeleno, modro a fialovo. Nalejeme do ráfikov s priemerom 16 cm. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160°C asi na 20 - 25 minút. Vychladené korpusy prerežeme na polovicu.
- Džem - Rebarboru a jahodové pyré zahrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Premixujeme ponorným mixérom a dáme vychladiť.
- Cream cheese - V kuchynskom robote zmiešajme šľahačku, krémový syr a mascarpone a postupne prilievajte vychladenú rozpustenú bielu čokoládu. Krém dáme do cukrárskeho vrecka.
- Švajčiarsky maslový krém - Do misky dáme cukor a bielky a vo vodnom kúpeli zohrievame na 71°C. Následne hmotu vyšľaháme na strednej rýchlosti do snehu izbovej teploty. Pridávame do krému po častiach maslo a šľaháme asi 7 minút na strednej rýchlosti.
- Poleva - Bielu čokoládu a smotanu rozpustíme a zmiešame s kondenzovaným mliekom. Rozdelíme na 6 častí a zafarbíme do farieb dúhy.
- Skladanie - Farebné korpusy ukladáme podľa farieb zospodu: fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, červená. Na každý korpus nanesieme krém, naň džem a čerstvé ovocie. Na prvých 6 korpusov položíme kartónový vklad kvôli stabilite a naň naukladáme ďalších 6 korpusov. Do stredu vložime výstuž. Tortu obtrieme zvyšným krémom a dáme zachladiť. Vychladenú tortu obtrieme dvakrát swiss krémom a dáme zachladiť. Z modelovacej hmoty vytvoríme názov LOVE (láska) a postavíme ho na vrch torty. Okolo nápisu umiestnime 6 plastových pohárikov, do ktorých nalejeme farebné polevy.
Cirkusové šapitó
Recept od Lucie
čas prípravy: 4 hodiny
15 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Toto kolo sa nesie v duchu trendov a ani táto výzva nie je výnimkou. Ako dieťa som milovala cirkus, a preto by som toto kolo niesla aj v tomto duchu. Túto tortu by som rada venovala všetkým tým najmenším, ale aj dospelým, ktorý sa vďaka môjmu cirkusovému šapito prenesú do detských čias.
Ingrediencie
Korpus
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 350 g hladkej múky
- 100 ml oleja
Sirup
- 375 ml vody
- 375 g kryštálového cukru
- 15 g instatnej kávy
Ganache
- 300g čokolády 65 %
- 495 g smotany na šľahanie 40 %
- 90 g invertného cukru
- 150 g masla
Kávový krém
- 48 g instatnej kávy
- 240 g práškového cukru
- 432 g smotany na šľahanie 40 %
- 550 g masla
Chrumkavá zložka
- 42 g bielkov
- 62 g práškového cukru
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g hladkej múky
- 2,5 g vanilkovej pasty
- 42 g bilekov II.
- 250 g mliečnej čokolády
- 50 g kakaového masla
Poleva
- 600 g bielej čokolády
- 130 g kondenzovaného mlieka
- 130 g smotany na šľahanie
Modelovacia hmota
- 500 g bielej
- 800 g sivej
- prachová farba sivá a čierna
Pomôcky
- ráfik 18 cm
- plech 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- cukrárska stierka
- acetátová fólia hrubšia
- gélové farby
- prachové farby
- kostica na tvarovanie
- robot
- misky
- džbán
Postup
- Korpus - Vajcia s cukrom budeme na maximálne otáčky v robote šľahať 20 minút, ku koncu prilejeme olej a vypíname. Postupne preosievame muku, vmiešame, pečieme v troch formách o priemere 18 cm na 180°C asi 30 minút.
- Sirup – Všetky suroviny uvaríme dokopy a dáme chladiť.
- Ganache - Smotanu s invertným cukrom privedieme k varu, zalejeme čokoládu a premiešame. Pridáme maslo a dáme zatuhnúť.
- Krém - Maslo vyšľaháme s cukrom. Kávu zahrejeme so smotanou, necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu a postupne zašľahávame do masla s cukrom.
- Chrumkavá zložka - Z bielkov, masla, cukru a múky vyšľaháme cesto, do ktorého pridáme vyšľahané bielky II. Zmes rozotrieme na veľmi tenkú vrstvu na 3 plechy vystlané papiermi na pečenie. Pečieme na 180°C teplovzdušne cca 8 minút. Po vychladnutí rozlámeme na malinké kúsky a zmiešame s roztopenou čokoládou a kakaovým maslom. Zmes rozotrieme medzi 2 papiere na pečenie.
- Poleva - Čokoládu rozpustíme spoločne so smotanou a po vychladnutí zmiešame s kondenzovaným mliekom. Zmes rozdelíme na dve polovice a zafarbíme prachovými farbami. V Luciinom prípade červenou briliant a bielou briliant.
- Skladanie - Každý korpus polievame sirupom a na striedačku plníme raz krémom a raz ganache. Tam, kde dávame krém, tam nalámeme chrumkavú zložku – nešetríme ňou. Stred nezabudnite vystužiť, torta bude vysoká. Dáme poriadne zachladiť, aby sme to potom vedeli orezať do požadovaného tvaru. Z odrezkov si spravíme poddajnú hmotu a dotvarujeme spodnú časť samotného šapitó. Celý povrch nakoniec zahladíme ganache, ktorú máme nazvyš. Poťahovou hmotou predelíme jednotlivé časti plachiet, aby sme ich vedeli farebne polevou rozlíšiť. Spredu nasimulujeme ešte fondánom vyrolovanú plachtu a vchod, aby pri efekte tsunami nebolo šapitó zaliate zo všetkých strán. Na hranicu stretu strechy a bočných strán zasadíme tvrdenú fóliu, ktorá po naliati polevy zvrchu na čas zabráni jej úplnému stečeniu až na spodok.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: