s03 - 2. kolo - kreatívna výzva - Trifle
Dezert pre celú rodinu
Na pohľad jednoduchý pohárový dezert si vyžadoval trojhodinú prípravu. Trifle je nápaditý a svieži dezert, pri ktorom najdôležitejšiu úlohu zohráva fantázia.
Aj táto výzva priniesla pár stresujúcich momentov. "Bože, ja sa tu asi zložim.“ zúfalo poznamenal Patrik potom, ako sa mu nepodarilo cesto na tretíkrát.
Na druhej strane, pozitívna pani Klára po nepodarenej osobnej výzve nestrácala dobrú náladu a rozdávala veselé objatia.
Po troch hodinách práce čakala súťažiacich pripravená porota. Básnické ohodnotenie získal Tomáš. „Škoda, že neviem recitovať Hviezdoslavove básne. Ten by o Slovensku hovoril, ja by som rozprávala o tomto dezerte.“ hodnotí ohúrená Jožka. „Takto niekedy vyzerá dokonalosť.“ oceňuje Petra.
Najväčším prekvapením bol Adam. „Ja som v siedmom nebi.“ ospevovala Jožka jeho rodinné trifle. Adam sa napokon stal pekárom týždňa.

Strašidelné trifle
Recept od Veroniky
čas prípravy: 3 hodiny
15 porcií
náročnosť: stredná
Popis
V práci sme s deťmi mali skvelý Halloweensky večierok. Obliekli sme sa do kostýmov, pustili dobrú hudbu a bavili sa až do konca. Bolo tam plno netopierov, upírikov, anjelikov, princezien a kadečoho iného. Práve vtedy mi napadlo, že by bolo skvelé urobiť taký večierok aj u nás doma. Ale čo nachystať? Detská párty sa mi stala inšpiráciou pre strašidelné trifle. Na párty sa po ňom len tak zaprášilo. Ani pavučina neostala.
Ingrediencie
Medovníky
- 410 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 70 g masla
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 2 vajcia
- 2 - 3 PL medu
- škorica, badián, aníz, klinčeky podľa chuti
Perník
- 400 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 500 ml polotučného mlieka
- 200 ml oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do perníkového pečiva
- 1 PL čierneho kakaa
- čierna gélová farba
- 250 g mixu mrazeného lesného ovocia
- 25 g želírovacieho cukru
Žĺtkový krém
- 1 l polotučného mlieka
- 6 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- kôra z 2 citrónov
- 1 vanilkový struk
- oranžová gélová farba
Krém s ovocím
- 250 g mascarpone
- 200 g ovocnej zmesi (viď nižšie)
- 2 - 3 PL práškového cukru
Pavučina
- 400 g modelovacieho cukru
- čierna gélová farba
Ovocná zmes
- 1 ks maslovej tekvice
- 1 kg jabĺk
- 1 kg hrušiek
- 1 citrón
- 3 PL medu
- 1 PL škorice
- 1,5 dcl medového rumu
- 100 g vlašských orechov
Pomôcky
- sklenená nádoba
- hrnce
- plytký plech
- papier na pečenie
- mixér
- tyčový mixér
- dlhé varešky
- hlboký plech
Postup
-
Medovníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame a miesime na pevné cesto. Vykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 10 - 15 minút.
-
Žĺtkový krém
Mlieko s kôrou z dvoch citrónov a vanilkou dáme variť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Prilejeme mlieko, ale už bez kôry a vanilky. Vyšľaháme spolu a dáme chladiť. Prikryjeme vrch fóliou, aby nevznikla kôrka. Do krému môžeme pridať korenie podľa chuti a zafarbíme na oranžovo.
-
Perníkové cesto
Všetky suroviny zmiešame dokopy, pridáme čierne farbivo a dáme do vymastenej a nevysypanej formy (31 x 25 cm) piecť na 180 °C cca 20 minút. Mrazené ovocie povaríme spolu so želírovacím cukrom na hustý džem.
-
Ovocná plnka
Všetky suroviny pokrájame na malé kocky a dáme do veľkého hrnca. Pridáme med, rum, korenie a varíme do mäkka cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
-
Ovocný krém
Ovocný krém pripravíme zmiešaním mascarpone s 200 g rozmixovanou ovocnou zmesou. Zmiešame dokopy a dáme chladiť.
-
Pavučina
Modelovací cukor roztopíme , pridáme čierne farbivo. Chvíľu počkáme a pomocou lyžice urobíme vlasy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme 2 dlhé varechy a keď je modelovací cukor trochu vychladený rýchlo lyžicou vytvárame vlasy.
-
Vrstvenie
Na spodok nadrvíme medovníčky a polejeme rumom. Následne pridáme vrstvu ovocia s orieškami. Na vrch poukladáme perníkové cesto pokrájané na kocky. Okraj formy vyložíme medovníčkami v rôznych strašidelných tvaroch. Na cesto nalejeme ½ žĺtkového krému. Znova rozložíme medovníčky, ovocie, krém s ovocím. Ozdobíme čiernou pavučinou, vlasmi z modelovacieho cukru a na vrch položíme medovníčkové netopiere, pavúky...

Mont Trifle
Recept od Tomáša
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Tento trifle som sa rozhodol inšpirovať zákuskom Mont Blanc a keďže ten obsahuje gaštanové pyré, ktoré miluje moja sesternica Michalka, tak jej ho aj venujem. Keď sme boli malí, chodievali sme na rodinnú chalupu do hôr a tam rástli čučoriedky. Zbierali sme si ich do hrnčeka, potom popučili a zmiešali s cukrom. Takže čučoriedky nesmú v tomto dezerte chýbať. No a keď sme vyrástli a obaja sa presťahovali do Bratislavy, stala sa z nás “bratislavská kaviareň” a pravidelne sa stretávame na káve. Preto som gaštany obohatil aj o kávu.
Ingrediencie
Gaštanovo - kávový korpus
- 50 g hladkej múky
- 8 g kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- soľ
- 2 žĺtky
- 35 ml espressa
- 20 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru (1)
- 40 g gaštanového pyré
- 2 bielky
- 15 g kryštálového cukru (2)
Snehové pusinky
- 2 ks / 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 ČL octu
- 1 ČL kukuričného škrobu
Karamelizované pekanové orechy
- 100 g pekanových orechov
- 40 g javorového sirupu
- 3 g rumu
- 15 g masla
- soľ
Žĺtkový krém
- 265 g plnotučného mlieka
- 52 g žĺtkov
- 30 g kryštálového cukru
- 26 g kukuričného škrobu
- 52 g masla
Gaštanový krém
- žĺtkový krém
- 500 g gaštanového pyré
- 150 g mascarpone
- 35 ml espressa
Čučoriedkové kompoté
- 400 g mrazených čučoriedok
- 1 limetka
- 30 g cukru
- 6 g pektínu
- 2 PL želatíny
Gaštanovo - kávová pasta
- 200 g gaštanového pyré
- 70 g espressa
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
- 190 g čučoriedkového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 125 g vyšľahanej smotany
- 2,5 PL želatíny
- 150 g bielej čokolády
- 25 g kakaového masla
- 25 g rastlinného oleja
- posekané karamelizované pekanové orechy
Tvarohovo - vanilková šľahačka
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 2 ks vanilkového cukru
- šťava z 1 limetky
- trocha vanilkovej pasty
Čučoriedková šľahačka
- 150 g smotany na šľahanie 33 %
- 100 g mascarpone
- 200 g tučného jemného tvarohu
- 40 g práškového cukru
- 5 PL čučoriedkového pyré
- fialové farbivo (v prípade potreby)
Na ozdobenie
- 500 g čučoriedok
- 50 g červených ríbezlí
- 1 vanička drobných bielych a fialových jedlých kvetov
- 30 g práškového cukru
Pomôcky
- pohár na trifle
- silikónová forma na bonbóny
- cukrárenská špička
Postup
Korpus
Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.Vyšľaháme bielky s cukrom (2). V druhej mise vyšlaháme žĺtky, espresso, olej, cukor (1) a gaštanové pyré. Opatrne pridáme sypké suroviny a nakonec ručne primiešame sneh. Cesto nalejeme na plech a dáme piecť na 10 - 15 minút. Necháme vychladiť.
Čučoriedkovo - gaštanové bonbóny
Najskôr pripravíme pastu tak, že vyšľaháme gaštanové pyré a kávu. Čučoriedkové pyré zohrejme s cukrom v hrnci na 50 stupňov a pridáme želatinu. Vychladenú zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou smotanou. Do ¼ formičky nastriekame pastu a zvyšok dolejeme čučoriedkovým mousseom a dáme zamraziť. Bielu čokoládu, kakaové maslo a olej dáme roztopiť. Pridáme nadrobno nasekané karamelizované pekanové orechy. Keď má hmota 45 °C, vyberieme z mrazničky bonbóny a opatrne ich pomocou špáradla máčame v čokoláde.
Karamelizované pekanové orechy
Zmiešame javorový sirup, rum, roztopené maslo, soľ a nalejeme na orechy, ktoré sme rozložili na plech. Dáme na 10 - 15 minút zapiecť do trúby vyhriatej na 180 °C. Orechy necháme vychladiť a nasekáme.
Snehové pusinky
Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C na 40 minút.
Žĺtkový a gaštanový krém
V hrnci zmiešame mlieko, žĺtky, cukor a škrob a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Hrniec zložíme a pridáme maslo. Krém dáme zachladiť. Vychladený krém zmiešame s gaštanovým pyré, mascarpone, espressom a vyšľaháme.
Čučoriedkové kompoté
Čučoriedky a šťavu z limetky zahrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme želatínu a necháme vychladiť.
Tvarohovo - vanilková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty.
Čučoriedková šľahačka
Všetky suroviny vyšľaháme do tuhej hmoty a v prípade potreby pridáme potravinárske farbivo.
Skladanie
Na spodok misy dáme trochu gaštanového krému (jednu štvrtinu). Následne naň poukladíme natrhané kusy korpusu, pridáme pár strekov gaštanovej pasty a posypeme karamelizovanými orechami. Pokryjeme vrstvou tvarohovo-vanilkovej šľahačky. Na šľahačku vylejeme čučoriedkové kompoté a naň poukladáme čerstvé čučoriedky.Na kompóte nanesieme gaštanový krém (polovicu). Následne na krém poukladáme bonbóny. Na ne pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čučoriedkovú šľahačku. Na šlahačku poukladáme snehové pusinky. Na pusinky zvyšok gaštanového krému a obsypeme čučoriedkami. Ozdobíme jedlými kvietkami a poprášime práškovým cukrom.

Jesenný trifle
Recept od Patrik
čas prípravy: 3 hodiny
8 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Môj jesenný trifle môžete podávať pri zbere jesennej úrody ako sú jablká či orechy. Predstavte si tú vôňu škorice a karamelu pri lúskaní orechov vonku pod brezou. Preto je tento trifle určený pre moju rodinu, aby sme si osladili spoločné chvíle v jesennom počasí.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 135 g hladkej múky
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 35 g oleja
- 5 g perníkového korenia
Jablká v karameli
- 6 - 8 ks stredne veľkých jabĺk
- šťava z 1/2 citróna
- 8 PL trstinového cukru
- štipka muškátového orechu
- 2 - 3 ČL mletej škorice
- 1 PL masla
Karamel
- 200 g krupicového cukru
- 45 g vody
- 120 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 90 g masla
- 40 ml brandy
Krém
- 750 g creme fraiche 36 %
- 2 ks vanilkového lusku
- 100 g práškového cukru
- 40 ml brandy
Orechy v karameli
- 250 g krupicového cukru
- 15 g glukózy
- 60 g vody
- 20 ks lieskových orechov
Iné
- 100 ml brandy na polievanie korpusu
Pomôcky
- pohár na stopke na servírovanie
- formičky na vykrajovanie
- robotický mixér
Postup
Korpus
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať na malých otáčkach, keď sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridáme preosiatu múku, perníkové korenie a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.
Jablká v karameli
Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónom, pridáme cukor, muškátový orech, škoricu a maslo. Varíme sprudka, aby jablka pustili šťavu, cukor sa rozpustí a začne sa tvoriť karamel. Znížime oheň a za občasného miešania varíme, aby jablká boli polomäkké. Odložíme a necháme vychladnúť.
Karamel
Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme roztopiť bez miešania. Keď sa začne karamel zafarbovať do zlatohneda, odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Potom postupne prilejeme smotanu, dáme opäť zahriať a miešame, až kým sa to všetko nespojí a nevznikne pekná hmota, pridáme brandy a zamiešame.
Krém
Creme fraiche zmiešame so všetkými surovinami.
Orechy v karameli
Orechy opečieme v trúbe na 175 °C cca 10 minút, potom vysypeme do utierky, v ktorej ich pošúchame, aby sa očistili. Karamel pripravíme zo surovín, necháme ho vychladiť na cca 100 – 115 °C a orechy napichnuté na špáradla rýchlo obalíme v karameli a necháme stiec.Skladanie
Trifle skladáme takto: najprv korpus, ktorý pokvapkáme brandy. Následne dáme karamelové jablká, samotný karamel a nakoniec krém.

Opitá makovička
Recept od Mišindel
čas prípravy: 3 hodiny
8 - 10 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Sviatočný dezert pre všetky ženy, dámy, baby, kočky na babský večer. Lebo večer s naj priateľkami predsa sviatkom je.
Ingrediencie
Pošírované hrušky
- 1 l červeného suchého vína
- 1 PL bylinného likéru 52 %
- 130 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- 1 ks celej škorice
- 3 ks klinčekov
- 1 ks hviezdičky badiánu
- 1/2 KL anízu
- 1 vetvička tymiánu
- 8 ks hrušiek Conferencia (alebo iná mäkká odroda)
Makový korpus
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 200 g celého maku
- 120 g hladkej múky 00 extra špeciál
- 4 g prášku do pečiva
- 4 PL vlažnej vody
Hruškový curd
- 200 ml hruškového džúsu
- 3 stredne veľké hrušky
- 85 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 5 žĺtkov
- 60 g masla
Sirup na polievanie korpusov
- 200 g hruškového džúsu
- 100 g bylinného likéru 52 %
- 30 g práškového cukru
- 5 g koriandra
Krém
- 750 g mascarpone
- 180 ml smotany na šľahanie 33 %
- 2 PL cukru
- 1 KL vanilkovej pasty
- 7 - 10 PL hruškového curdu
Želé
- 2 dcl vychladenej šťavy z pošírovaných hrušiek
- 9 g práškovej želatíny
Pomôcky
- vykrajovacie srdce malé
- okrúhly vykrajovač na ovocie
- ozdobné špičky
- vrecko na zdobenie
- cukrárska paleta
Postup
Pošírované hrušky
Všetky hrušky ošúpeme. 8 hrušiek prerežeme na polovicu tak, aby nám na každej ostala stopka. Spodky zrežeme do roviny, aby nám pri vrstvení do pohára pekne stáli. Srdiečkovou formičkou predrežeme dužinu a odstránime jadrovník. Zvyšné hrušky prerežeme na polovicu, odstopkujeme a orežeme spodok. Do väčšieho hrnca nalejeme víno, bylinný likér, pridáme cukor, med a všetky koreniny. Zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poukladáme hrušky. Ak hladina nezakrýva celé hrušky, zalejeme vodou. Varíme, kým hrušky nezmäknú a nenasajú farbu.
Makový korpus
Bielky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach prilievame vodu, pridáme žĺtky. Suché suroviny spojíme a postupne zašľahávame do bielkovej hmoty. Pečieme na papierom vystlanom plechu približne 20 minút pri 170 °C.
Krém
Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a varíme 2 minúty. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme nad parou na svetlú penu, prikryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, necháme vychladnúť. Po vychladení zmiešame mak so žĺtkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s makovou zmesou. Nakoniec primiešame rum a citrónovú šťavu.
Hruškový curd
Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania varíme hruškový džús, hrušky - ktoré sme si zmixovali najemno a vajcia so žĺtkami. Privedieme do varu, odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.
Vrstvenie
Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na dno pohára vrstvu krému 2 cm od okraja. Poukladáme pošírované hrušky, ktorým sme do vykrojených srdiečok zatreli krém. Korpus prerežeme na polovicu a zlepíme ho curdom. Navrstvíme do pohára. Polejeme sirupom, zatrieme krémom a postup opakujeme. Vrchný plát korpusu potrieme hruškovým curdom, priestor medzi hruškami a obvod dozdobíme pomocou cukrárskej špičky, posypeme pre kontrast makom a uložíme pošírovanú hrušku.

Fit trifle
Recept od Miroslava
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Pri tomto zadaní som nemala žiadne pochybnosti o tom, čo a pre koho pripravím. Najviac osláv v poslednej dobe máme s partiou z fitka. Pre nich pečiem najčastejšie, oni sú hlavní ochutnávači. Najviac som si u nich šplhla "zamatovkou", ktorú som im piekla dokonca na Nový rok na chate vo veľmi provizórnych podmienkach. Padla pripomienka, že viem to aj lepšie. No a keďže náš prvý deň v roku bol v znamení nápoja mimóza, tak som sa rozhodla pripraviť túto šialenú kombináciu.
Ingrediencie
Korpusy
- 660 g vajec (12 ks)
- 100 g kryštálového cukru
- 35 g kakaa
- 24 g prášku do pečiva
Krém do zamatového koláča
- 500 g masla
- 600 g plnotučného mlieka
- 110 g vajec (2 ks)
- 60 g polohrubej múky
- 20 ml rumu
- 50 g kakaa
- 120 g práškového cukru
Pomarančový krém
- 1000 ml pomarančovej šťavy
- 3 ks pomarančov na kôru
- 60 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
- 500 ml šľahačkej smotany 40 %
- 220 g vajec (4 ks)
Krém z bielej čokolády
- 600 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany 33 %
- 1000 g mascarpone
Mimosa želé
- 0,5 l prosecca
- 0,5 l pomarančového džúsu
- 1 PL agaru
- 100 ml citrónovej šťavy
- 200 g kryštálového cukru
- 4 ks pomarančov
Kandizované pomaranče
- 2 pomaranče na 0,5 cm plátky
- 250 g cukru
- 170 ml vody
- 1 vanilka
Pomôcky
- trifle pohár
- kuchynský robot
- strúhadlo
- misa
- plechy s priemerom 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- metlička
- hrniec
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárenské vrecká
Postup
Korpusy
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Pridáme žĺtky, 35 g kakaa, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na dva plechy cca 30 x 40 cm, na ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 17 minút.
Krém
V mlieku rozšľaháme vajce a múku, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu. Po vychladení do kaše zašľaháme zmäknuté maslo. Krém rozdelíme na polovice. Do prvej pridáme rum a vanilkový cukor a nanesieme na vychladnutý korpus. Do druhej polovice krému poriadne vmiešame kakao a práškový cukor a nanesiem na biely krém. Prikryjeme druhým korpusom a necháme vychladiť.
Mimosa želé
Prosecco, citrónovú šťavu, cukor a agar privedieme do varu a pár minút varíme. Necháme chladnúť.
Pomarančový krém
Šľahačku vyšľaháme do tuha a dáme chladiť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, múku a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia, nesmie však vrieť. Vychladený krém poriadne premiešame so šľahačkou.
Krém z bielej čokolády
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli so šľahačkou. Počkáme, kým zmes mierne ochladne a následne zašľaháme do mascarpone.
Kandizované pomaranče
Plátky pomaranča varíme 5 minút, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100 °C.
Skladanie
Pomaranče umyjeme. Časť pomarančov vyfiletujeme, časť nakrájame na tenké plátky. Začneme s vrstvením. Na spodok pohára nalejeme prosecco želé a necháme stuhnúť. Pokračujeme tým, že obložíme pohár pomarančmi a vykrajovanými tvarmi zamatového koláča. Do stredu pohára striedavo vrstvíme pomarančový a čokoládový krém, kým sa pohár nenaplní a neminieme suroviny.

Srdiečkové trifle
Recept od Michaely
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Toto trifle by som chcela venovať všetkým ľuďom, na ktorých mi záleží, v prvom rade mojej dcérke Vikinke, mojej maminke, synovčekovi Romankovi s jeho rodinkou.
Ingrediencie
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 KL soli
- 2 vajcia
- 10 g kakaa
- 1 PL vanilkovej pasty
- 250 ml acidofilného mlieka
- gélová červená farba
- 1 PL octu
- 1 KL sódy bikarbóny
Jahodové coulis
- 400 g mrazených jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
Jahodová želatína
- 300 ml jahodového coulis
- 400 ml vody
- 6 g agaru
Likérová plnka
- 500 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 6 PL domáceho karamelového likéru
- 1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g práškového cukru
"Monkey banana" plnka
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 150 g práškového cukru
- 3 banány
- šťava z 1/2 citróna
Jahodové ružičky
- 3 ks väčších jahôd
- 50 g vody
- 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
- 500 g čerstvých menších jahôd
Pomôcky
- plech 39 x 30 cm
- sklenený pohár na stopke
- papier na pečenie
- vrecká na plnenie
- misky
- stierky
- tyčový mixér
- sitko
- robot
- metlička
Postup
Korpus
Múku, kakao a soľ poriadne zmiešame. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme. Do acidofilného mlieka pridáme jedlú potravinársku farbu, primiešame ho do cesta a nakoniec primiešame múkovú zmes. Nakoniec v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a nalejeme ju do cesta. Cesto vylejeme na plech rozmere 39 x 30 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry zohriatej na 170°C na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
Jahodové coulis
Mrazené jahody spolu s cukrom a vodou v malom hrnci povaríme, kým jahody nezmäknú. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko.
Jahodová želatína
Jahodové coulis dáme s vodou variť. Keď vrie, tak primiešame 6g agaru a necháme prejsť varom. Prepasírujeme cez sitko.
Likérová plnka
Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne zašľahávame smotanu a karamelový likér. Nakoniec pomaly prilievame kondenzované mlieko a spolu vyšľaháme do krému.
Monkey banana plnka
Vo vysokom pohári tyčovým mixérom rozmixujeme banány s citrónovou šťavou. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne prilievame smotanu a šľaháme. Nakoniec primiešame banánový krém.
Jahodové ružičky
Vodu s cukrom varíme na 118 °C, kým vznikne hustý sirupový rozvar. Jahody napichneme na špajdľu, nožíkom ich vyrežeme do tvaru ružičky a namočíme v horúcom sirupovom rozvare. Necháme vychladnúť.
Skladanie
Na dno pohára vylejeme jahodovú želatínu, a keď začne tuhnúť, tak do nej tesne po hrane pohára poukladáme narezané jahody. Týmto spôsobom jahody nestratia svoju farbu. Likérovú plnku dáme do vrecúška so špičkou a nanesieme krém na jahodovú želatínu. Z korpusu vykrojíme srdiečka a poukladáme ich ležmo na likérovú plnku, ale aj zvislo po obvode pohára. Znovu nanesieme likérovú plnku tak, aby srdiečka boli celé zakryté. Teraz vylejeme zbytok jahodového coulis a nanesieme až po vrch pohára monkey banana plnku. Vrch ozdobíme jahodovými ružičkami, čerstvými jahodami a špičkou nastriekame malé kopčeky z plnky. Trifle je najlepšie nechať cez noc v chladničke, aby sa všetky chute dobre prepojili.

Čierny les
Recept od Lucie
čas prípravy: 3 hodiny
15 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Pamätám si na tie zaprášené špičky tenisiek, ako som zakopávala o kamienky, šliapala do mierneho briežka po poľnej ceste po tom, ako sme vystúpili z autobusu. Slnko mi opekalo líčka, vietor sa mi opieral do chrbta a zrazu prítmie, tma - vošli sme do tmavého lesa, ktorý sa nedal obísť a bol jedinou cestou k babke a dedovi na chatu. Rada na to spomínam, na tú vôňu toho lesa. I keď bol tmavý, nedalo sa nevšimnúť si to malinčie všade navôkol. Čučoriedky, lesné jahody, muchotrávky. Nie každý tmavý les musí byť aj strašidelný. Sú to nádherné spomienky.
Ingrediencie
Slimáčiky
- 3 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1/2 KL sódy bikarbóny
- štipka soli
Krém do slimáčikov
- 60 g masla
- 60 g práškového cukru
- 250 g mascarpone
- vanilková pasta
Čokoládovo - syrový krém
- 400 g krémového syru
- 320 g masla
- 4 PL kakaa
- štipka soli
- 400 g horkej čokolády 55 %
- 380 g hustej kyslej smotany
- 4 PL práškového cukru
- 0,2 l griotky
Dubové listy
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 90 g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 KL kardamómového prášku
Černicová pasta
- 100 g černicového pyré
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g dextrózy
- 1 g xantánovej gumy
- 11 g sušených bielkov
Dotvorenie celého trifle
- 500 g jahôd
- 375 g černíc
- 375 g čučoriedok
- 250 g červených ríbezlí
- 300 g čerešní
- 3 dcl griotky
- práškové farby
Pomôcky
- okrasný slenený pohár s objemom 4 litre
- ručný mixér
- robot
- stierky
Postup
Slimáčiky s krémom
Vajcia s cukrom a štipkou soli šľaháme 20 minút, potom postupne pridáme všetky suché prísad. Rozotrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C asi 5 - 6 minút. Po upečení vyberieme z rúry, otočíme, opatrne stiahneme papier, vymeníme za nový, prekryjeme ešte utierkou. Otočíme naspäť, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztiahneme a potrieme krémom z masla, cukru a opatrne vmiešaného mascarpone a následne nanesieme aj vrstvu černicovej peny. Po zatuhnutí krájame.
Dubové listy
Na listy a stromy vymiešame všetky prísady dokopy, urobíme pevne cesto, rozvaľkáme, vykrojíme tvary, aké sa nám budú hodiť. Pečieme na 190 °C asi 8 minút.
Čokoládovo - syrový krém
Krémový syr vymiešame s maslom, pridáme kakao, soľ, opatrne roztopenú vychladenú čokoládu, potom kyslú smotanu a nakoniec cukor.
Skladanie
Začneme roládou, ktorú pokvapkáme griotkou, naukladáme ovocie, preložíme krémom. Dookola poukladáme listy, ktoré štetcom poprášime práškovou zelenou farbou, zasypeme ich ovocím a opäť zakryjeme krémom. Na samotný vrch dáme penu - pyré, cukor, dextrózu, gumu a vajcia zahrejeme na 50 °C a vyšľaháte do pevného snehu. Na samotný vrch som si zo sušienok a ovocia vytvorila les.

Trifle s mangom
Recept od Kláry
čas prípravy: 3 hodiny
8 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Mám 40-ročnú kamarátku Eriku. Sama vychováva 2 synov. Keďže mám 3 synov, tak ona mi je ako dcéra, ktorú som nikdy nemala. Ja sa jej snažím pomáhať radami, ona ma udržiava mladú. Preto by som jej rada toto trifle darovala.
Ingrediencie
Korpus
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 2 KL prášku do pečiva
- 2 vajcia
Krém
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 250 ml mlieka
- 1 struk vanilky
- 6 žĺtkov
- 50 g práškového cukru
- 1 PL pudingového prášku
Mangové coulis
- 300 g mangového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 7 g pektínu
Zdobenie
- mix ovocia
- mäta
Pomôcky
- plech
- potravinárske farby
- ozdobný pohár na stopke
Postup
Cesto
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto. Časť cesta nafarbíme a nakreslíme vzory. Vylejeme na plech. Pečieme na 190 °C cca 20 minút.
Krém
Zo struku vyškriabeme semienka. Zohrejeme s mliekom a šľahačkou. Pridáme žĺtky s cukrom a pudingovým práškom. Varíme do konzistencie pudingu. Necháme vychladnúť.
Mangové coulis
Pyré zohrejeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a varíme do zovretia.
Vrstvenie
Trifle vrstvíme do pripraveného ozdobného pohára na stopke nasledovne: najprv cesto, naň krém a napokon mangové coulis. Ak máme aj zafarbené cesto, ukladáme ho vo vrstvách tak, aby vyniklo. Nakoniec dozdobíme nakrájaným ovocím a mätou.

Vianočný trifle
Recept od Kataríny
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Milujem Vianoce. Milujem čas, ktorý môžeme počas vianočných sviatkov tráviť spolu s rodinou a priateľmi. Moja najlepšia priateľka Simonka žila určité obdobie v Anglicku a tento dezert mi spomínala. No a nakoľko viem, aké chute má rada, vznikol tento Vianočný Trifle. Vznikol pre ňu a vždy, keď ideme počas vianočných sviatkov k nim na návštevu, tento dezert pripravím, aby som jej spravila radosť.
Ingrediencie
Perníkový korpus
- 50 ml slnečnicového oleja
- 200 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 4,5 g sódy bikarbóny
- 1/2 ČL mletej škorice
- 6 g prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
Medovníčky
- 250 g hladkej múky
- 62 g masla
- 62 g tekutého medu
- 95 g práškového cukru
- 1 vajce + na potretie perníkov
- 1/5 ČL škorice
- 1/5 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL perníkového korenia
Bielková poleva
- 20 g bielkov
- 110 g púdrového cukru
Spájanie chalúpky
- 150 g kryštálového cukru
Hrušková plnka
- 130 g nadrobno nakrájaných zrelých hrušiek
- 1 ks vanilkového cukru
- 50 ml vody
- 150 g kyslej smotany 18 %
- 150 g šľahačky 33 %
- 6 g práškovej želatíny (+ 24 g studenej vody)
- 1/4 ČL mletej škorice
- 150 g hrušky nakrájanej na malé kúsky
Škoricová plnka
- 1/2 ČL škorice
- 100 g kyslej smotany 18 %
- 100 g šľahačky 33 %
- 2 g práškovej želatíny (+ 12 g studenej vody)
- 2 PL práškového cukru
Pistáciovo - pekanové praliné
- 100 g pistácií
- 35 g pekanových orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- vanilkový extrakt
Navyše
- nesavý cukor na zdobenie
Pomôcky
- 1 okrúhly rafík 18 cm
- štvorcový rám 20 x 20 cm
- silný mixér (food procesor)
- ozdobná kruhová nádoba na stopke s priemerom 18 cm
Postup
Korpus
Všetky suroviny na korpus spolu zmiešame ručným mixérom. Vylejeme do štvorcovej formy 20 x 20 cm. Pečieme na horkovzduch 180 °C, cca 25 minút.
Praliné
Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC asi 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci skaramelizujeme cukor. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie.
Hrušková plnka
Želatínu zalejeme studenou vodou, necháme aspoň 10 minúť napučať. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Hrušky ošúpeme, očistíme, 130 g nadrobno nakrájaných hrušiek nasypeme do hrnčeka, pridáme vodu, škoricu, povaríme do zmäknutia hrušiek. Hrušky mierne premixujeme tyčovým mixérom. Pridáme napučanú želatínu a dobre premiešame. Prelejeme do väčšej misky a po lyžičkách pridáme kyslú smotanu a následne vyšľahanú šľahačku.
Škoricová plnka
Želatínu zalejeme vodou, necháme aspoň 10 minút napučať. Kyslú smotanu zmiešame so škoricou a práškovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Napučanú želatínu roztopíme na pár sekúnd v mikrovlnke. Následne do nej po lyžičkách pridávame kyslú smotanu zmiešanú so škoricou a cukrom. A nakoniec do tejto zmesi ručne pridáme vyšľahanú šľahačku.
Medovníčky
V malom hrnci roztopíme maslo. Stiahneme z ohňa a pridáme doň med. V druhej veľkej miske miešame všetky suché suroviny. Do tejto sypkej zmesi pridáme vajce a maslo s medom. Ručne vypracujeme cesto. Perníkové cesto je ideálne pripraviť si minimálne deň dopredu. Z tvrdého papiera spravíme šablónu perníkovej chalúpky a sánok. Vyrežeme jednotlivé kusy chalúpky a sánok ako i zvieratká, postavičky (podľa toho, aké vykrajovačky máme). Pečieme ich na 180 ºC dozlatista (cca 7 minút). Hneď po vybratí z rúry perníčky potrieme rozšľahaným vajcom.
Bielková pena
Do misky preosejeme cukor. K bielku postupne pridávame cukor. Ručne šľaháme, až pokiaľ poleva nebude mať požadovanú konzistenciu. Ak by bola riedka, pridáme trochu cukru. Nešľaháme mixérom, zbytočne by sme do polevy dostali veľa vzduchu. Prenesieme ju do cukrárskeho vrecka, kde nožnicami spravíme maličkú dierku.
Spájanie chalúpky
Na miernom plameni roztopíme cukor, necháme ho jemne skaramelizovať. Stiahneme z ohňa a spájame ním jednotlivé strany perníkovej chalúpky a sánok. Chalúpku ozdobíme bielkovou polevou.
Spájanie trifle
Korpus zrežeme dorovna. Odrezky odložíme. Rozrežeme ho na dva pláty a z nich vyrežeme ráfikom kruhy s priemerom 18 cm (prípadne si kruh predkreslíme). Jeden plát vložíme do nádoby. V mikrovlnke zohrejeme marhuľový džem s rumom. Touto zmesou potrieme korpus.
Vylejeme hruškovú plnku. A necháme mierne zatuhnúť v chladničke. Povrch posypeme nadrobno pokrájanými hruškami (150 g). A povrch ešte polejeme praliné. Dáme zatuhnúť do chladničky.
Na hruškovú plnku nadrobno namrvíme odrezky z perníkového korpusu a na ne nalejeme škoricovú plnku. Trifle ukončíme druhým plátom cesta.
Povrch trifle ozdobíme perníkovou chalúpkou, sánkami, zvieratkami a pod. Pre efekt do chalúpky vložíme malý kahanček, aby mám svietilo svetielko v chalúpke. Celý povrch poprášime cukrom, ktorý nesaje vlhkosť.

Trifle s figami
Recept od Danice
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Ja osobne som veľmi teplomilný človek a dokonalou idylkou je pre mňa more, slnko a dobré jedlo. S rodičmi sme od detstva chodievali na dovolenky k moru a našou obľúbenou destináciou boli grécke ostrovy. Nezmenilo sa to ani teraz, a ako sa moje chute menili, práve tu som objavila čaro krásne dozretých čerstvých fíg. V spojení s gréckym jogurtom, chrumkavou granolou, preliate medom a doplnené jemným mandľovým korpusom, a môžeme začať snívať. Už len si predstaviť vlny na pláži a pustiť sa do dokonalej, sviežej chuti trifle.
Ingrediencie
Mandľový korpus
- 80 g mandľovej múky
- 80 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 100 g bielkov
- 20 g kryštálového cukru
- 10 g oleja
- 20 g hladkej múky
Domáca granola
- 140 g ovsených vločiek
- 100 g vlašských orechov
- 100 g mandlí
- 100 g pistácií
- 100 g sušených fíg
- 200 g medu
- 110 g kokosového oleja
- 2 bielky
Grilované figy
- 4 ks čerstvých fíg
- 10 g masla 82 %
- 3 - 4 PL medu
- 3 - 4 PL koňaku
- 1 hrsť blanšírovaných nakrájaných mandlí
Jogurtový krém
- 180 g bielej čokolády
- 800 g mascarpone
- 800 g gréckeho jogurtu
- 800 g roztierateľného plnotučného tvarohu
- 150 g medu
Bielkové vlny
- 3 bielky
- 225 g kryštálového cukru
Na spájanie a zdobenie
- 12 ks čerstvách fíg
- 50 g blanšírovaných nakrájaných mandlí
Pomôcky
- sklenený pohár na stopke
- flambovacia pištoľ
- ručný šľahač
Postup
Mandľový korpus
Bielky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny. Vajcia s práškovým cukrom a mandľovou múkou vyšľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme olej a po zapracovaní aj preosiatu múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Cesto si rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm a 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na cca 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Domáca granola
V mise zmiešame zmes orechov a sušených fíg. V druhej nádobe zmiešame bielky, med a kokosový olej. Túto zmes vylejeme na orechy a poriadne premiešame. Vystelieme papierom na pečenie plech a nahrubo rozotrieme granolu, ktorú dáme piecť hneď po korpuse na 180 °C približne na 30 - 40 minút. Každých 10 minút granolu v rúre premiešame. Po upečení necháme granolu vychladnúť v pootvorenej rúre.
Grilované figy
Zo 4 fíg odrežeme stopky a prerežeme ich do kríža tak hlboko, aby sa nám do nich zmestila malá kocka masla. Poukladáme na grilovaciu panvicu a prelejeme medom, koňakom a posypeme mandľami. Grilujeme ich približne 5 – 10 minút a necháme vychladnúť.
Jogurtový krém
Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Takto roztopenú čokoládu necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame mascarpone, tvaroh, med a grécky jogurt. Mixérom vyšľaháme do polotuha a následne prilejeme bielu čokoládu. Šľaháme, až kým nám zmes nevytvorí hustý krém.
Bielková pena
Nad parou našľaháme bielky spolu s cukrom do veľmi hustej peny.
Skladanie
Do sklenenej misy na stopke dáme najprv mandľový korpus s priemerom 24 cm, na ktorý rovnomerne nanesieme cukrárskym vreckom jogurtový krém. Sedem až osem fíg rozrežeme na polovicu a poukladáme po obvode sklenenej misy. Priestor medzi nimi môžeme vyplniť trochou domácej granoly a nanesieme vrstvu jogurtového krému tesne pod polovicu rozrezaných fíg. Do stredu položíme mandľový korpus s priemerom 18 cm, jemne ho pokvapkáme výpekom z grilovaných fíg a uložíme naň ugrilované figy. Pridáme ďalšiu vrstvu jogurtového krému, približne 1 cm nad figy. Do sklenenej misy potom dáme hrubú vrstvu domácej granoly a na ňu opätovne nanesieme jogurtový krém, asi 0,5 cm pod okraj misy. Na vrstvu jogurtového krému nanesieme hustý bielkový sneh, z ktorého „vytvarujeme“ vlny, ktoré budeme flambovať.
Zdobenie
Napokon už iba dozdobíme trifle čerstvými figami, domácou granolou a plátkami mandlí.

Elegantné trifle
Recept od Timey
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Toto trifle chcem venovať mojím veľmi dobrým kamarátkam Miške a Lucke na našu letnú párty, počas ktorej chceme osláviť moje úspešne ukončenie magisterského štúdia a spoločné chvíle. A vzhľadom na to, že všetky milujeme kyslasté príchute, tento trifle je pre nás ako stvorený.
Ingrediencie
Odpaľované cesto
- 148 g plnotučného mlieka 3,5 %
- 252 g vody
- 8 g soli
- 26 g kruštálového cukru
- 180 g masla
- 210 g hladkej múky
- 10 g kakového prášku
- 296 g vajec
Čokoládový fudge
- 750 g smotany na šľahanie
- 24 g kukuričného škrobu
- 75 g kakaového prášku
- 75 g kruštálového cukru
Yuzu ganache
- 1 kg bielej čokolády
- 800 g smotany na šľahanie
- 400 g yuzu pyré
- 20 g práškovej želatíny (220 bloom)
- 120 g studenej vody
Ozdoby
- 300 g horkej čokolády 54 %
Pomôcky
- perforovaná podložka
- cukrárske vrecko
- mixér
- polykarbonátová forma polgule
Postup
-
Profiterolky
Rúru zohrejeme na 190 °C (s ventilátorom). Mlieko, vodu, soľ, cukor a maslo zohrejeme v panvici, kým sa roztopí maslo. Prestaneme miešať a necháme zmes zovrieť. Medzitým preosejeme múku s kakaom. Po zovretí pridáme všetku múku a premiešame. Opäť dáme na oheň a miešame, kým sa na zmesi vytvorí „kôrka“. Potom zmes dáme do kuchynského robota a na najnižších otáčkach miešame, kým bude mať teplotu 50 °C. Zatiaľ rozmiešame vajcia. Keď má zmes 50 °C, postupne po malých dávkach prilievame vajcia, až kým ich všetky nezamiešame do cesta a vznikne nám hladká elastická hmota. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a nanášame na perforovanú silikónovú podložku o priemere asi 1 cm. Pečieme približne 17 - 20 minút. Profiterolky plníme yuzu ganache pomocou cukrárskeho vrecka a špičky. Zvyšný krém budeme dávať do misy.
-
Fudge
Škrob, kakao a cukor spolu zmiešame a pridáme ku šľahačke. Privedieme do varu a chvíľku povaríme. Odstavíme, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť v chladničke.
-
Ganache
Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme šľahačku na 80 °C, a potom pridáme ku šľahačke napučanú želatínu a premiešame. Zalejeme čokoládu. V druhom hrnci zohrejeme pyré na 40 °C a taktiež nalejeme na čokoládu. Chvíľku počkáme a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky minimálne na 12 hodín. Následne ganache vyšľaháme.
-
Skladanie
Profiterolky plníme yuzu ganache pomocou cukrárskeho vrecka a špičky. Zvyšný krém budeme dávať do misy. Na spodok misy dáme trošku fudge krému, potom pokladáme profiterolky, fudge, zvyšný yuzu krém, profiterolky, fugde a yuzu krém - pokiaľ bude misa naplnená.
-
Ozdoby
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli na 45 – 50 °C. Schladíme na 27 °C a znovu zohrejeme na 30 – 31 °C. Časť čokolády nalejeme na acetátovú fóliu a rozotrieme. Keď čokoláda zatuhne vykrojíme 23 cm kruh a necháme zatuhnúť. Zvyšnú čokoládu dáme do cukrárskeho vrecka, odstrihneme koniec a nanášame do polykarbonátových foriem. Necháme zatuhnúť, opatrne vyberieme a zlepíme 2 polky spolu. Na vrch misy položíme čokoládový podnos a naň naše čokoládové guličky, ktoré prilepíme zvyšnou čokoládou.

Párty trifle
Recept od Adama
čas prípravy: 3 hodiny
30 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Keďže som v našej rodine najstarší bratranec, tak som sa rozhodol venovať trifle všetkým svojim bratrancom a sesterniciam. Podával by som ho na našom tradičnom rodinnom karnevale. Keďže veľa detí nemá rado zdravé veci, tak som ich do trifle nenápadne zakomponoval. Určite by som spomenul cesto z cvikly, ktoré bolo vyskúšané na mne, keď som bol malý. Nemám rád zeleninu a preto ma rodičia potajomky oklamali, aby som ju zjedol aspoň v takejto forme.
Ingrediencie
Korpus
- 350 g uvarenej cvikly
- 150 g horkej čokolády 54,5 %
- 250 g cukru
- 4 vajcia
- 1,5 KL prášku do pečiva
- 1/3 KL sódy bikarbóny
- 75 g kakaa
- štipka soli
- 300 ml oleja
- 340 g polohrubej múky
Ríbezle
- 500 g mrazených čiernych ríbezlí
- 230 g kruštálového cukru
Krém
- 600 g jemného tvarohu
- 600 g hrudkovitého tvarohu
- 480 g kyslej smotany
- 480 g smotany na šľahanie 33 %
- 12 PL práškového cukru
- 3 PL vanilkovej pasty
Chrumkavá vrstva
- 300 g masla
- 150 g práškového cukru
- 350 g ovsených vločiek
- 300 g mandlí
Zdobenie
- 125 g čerstvých čiernych ribezlí
- 125 g čučoriedok
- 125 g červených ríbezlí
Navyše
- 20 g kakaa do zvieratiek
Pomôcky
- papier na pečenie
- plech
- perforované podložky
- vykrajovačky
Postup
-
Korpus
Vajcia a cukor vymiešame do peny. Cviklu nastrúhame na hrubo a čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom. Do peny vmiešame zmes múky, kakaa, soli, sódy bikarbóny a prášku do pečiva, čokoládu a olej. Nakoniec pridáme cviklu. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút.
-
Krém
Všetky suroviny na krém vymiešame v miske dotuha.
-
Ríbezle
V panvici roztopíme cukor na karamel a do karamelu pridáme ríbezle. Keď ríbezle pustia šťavu a karamel sa rozpustí, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
-
Chrumkavá vrstva
Na panvici roztopíme maslo. Pridáme cukor a miešame, kým sa všetko rozpustí. Pridáme ovsené vločky a chvíľu opekáme. Potom pridáme nasekané mandle a znova chvíľu opekáme. Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30 minút do chrumkava. Odstavíme a necháme vychladnúť.
-
Zostavenie
Najprv pripravíme zvieratká, ktoré budú na bokoch nádoby. Jednu časť cesta rozmrvíme na mrveničku a s časťou krému vytvoríme masu. Na dofarbenie použijeme kakao. Pomocou kovových formičiek tvarujeme zvieratká. Na spodok nádoby položíme cesto nakrájané na kocky. Na cesto pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému. Na krém navrstvíme ríbezle. Ríbezle posypeme chrumkavou vrstvou. Na boky nádoby poukladáme zvieratká a poriadne ich zasypeme chrumkavou vrstvou. Opäť naukladáme vrstvu cesta. Na cesto dáme vrstvu ríbezlí. Celé trifle zakončíme vrstvou krému. Na záver ozdobíme vrch trifle s ovocím a zvyšnými zvieratkami. Zakryjeme konštrukciou, ktorá pripomína kolotoč.













