info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 3. kolo - osobná výzva - Pavlova roláda


Klasická Pavlovka na jedenásť spôsobov


Jedným z typických bezlepkových zákuskov je známa Pavlovka. Na súťažiacich čakala osobná výzva v podobe Pavlovej rolády. Na jej upečenie mali dve hodiny.

Jožka mala v kritériach jasno: „Nechcem vidieť popraskané rolády, nechcem vidieť zdeformované rolády a nerada by som videla, keby z nich vytekala nejaká náplň.“  Pripraviť cesto na Pavlovej roládu tak, aby nepopraskala je skutočnou výzvou. Dobrá rada znie, že korpus sa musí piecť krátko a na vysokej teplote. V opačnom prípade sa roláda pri rolovaní rozpadne.

Posledné minúty boli napäté. Mišindel sa snažila dokončiť svoju roládu, keď jej vypadol olej z rúk. Katka sa na klzkej podlahe šmykla ako na ľadovej ploche. Našťastie nedošlo k úrazu a všetky rolády boli dokončené bez ujmy na zdraví.
S osobnou výzvou si finalisti poradili skvelo a vytvorili jedenásť chutných a nápaditých rolád.
Pavlova roláda 1


Obľúbená roláda so slaným karamelom


Recept od Timey
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Túto roládu chcem venovať mojej najúžasnejšej susede Janke, ktorá miluje všetky druhy Pavlovej zákuskov a slaný karamel.

Ingrediencie

Pavlovej roláda
  • 200 g bielkov
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL kakaa
  • 20 g kukuričného škrobu
Karamel
  • 85 g kryštálového cukru
  • 20 g vody
  • 80 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g masla 82 %
  • soľ
Plnka
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g práškového cukru
  • 300 g smotanového syra
  • 150 g mascarpone
Na dozdobenie
  • 3 banány
  • 1/2 citróna

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • mixér
  • stierka

Postup

  1. Roláda
    Rozohrejeme rúru na 150°C – horný dolný ohrev. Vaječné bielky spolu so soľou vyšľaháme na penu. Postupne po 2 polievkových lyžiciach začneme pridávať cukor, až kým všetok cukor nevsypeme do bielkov. Bielky šľaháme na vysokej rýchlosti, kým sa cukor nerozpustí. Bielka nesmieme prešľahať, vyšľaháme na pevnú ohnutú špičku. Pridáme vinný ocot a premiešame. Následne znížime rýchlosť na minimum a preosejeme škrob spolu s kakaom a zľahka premiešame. Sneh nanášame na plech s papierom na pečenie alebo teflónom, po celej dĺžke plechu. Následne celú roládu posypeme kakaom cez sitko. Dáme piecť a pečieme približne 25 – 30 minút. Po upečení dáme roládu dole z plechu a dáme na papier na pečenie vysypaný práškovým cukrom. Necháme vychladnúť.
  2. Karamel
    Cukor s vodou roztopíme na karamel pri teplote 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku (nesmie vrieť). Potom za stáleho miešania prilievame horúcu šľahačku a povaríme 1 minútu. Následne vypneme oheň, pridáme na kocky narezané maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pridáme soľ podľa chuti, dáme do cukrárenského vrecka a necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
  3. Plnka
    Všetky suroviny na plnku spolu vymiešame do hladka. Plnka je správne vyšľahaná, ak sa drží na metličkách. Banány narežeme na mesiačky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám nezhnedli. Asi 1/3 plnky dáme do cukrárskeho vrecka s ľubovoľnou špičkou.
  4. Na záver
    Zvyšok plnky natrieme na roládu, nanesieme karamel pozdĺžne po roláde, posypeme banánmi a opatrne zrolujeme. Vrch zdobíme zvyšnou plnkou, karamelom a banánmi. 
Pavlova roláda 2


Roláda na svadbu


Recept od Kataríny
čas prípravy: 2 hodiny
10 - 12 porcií
náročnosť: stredná

Popis

Minulý rok sa vydávala moja veľmi dobrá kamarátka. A poprosila ma, aby som jej upiekla candy bar. Všetky moje koláčiky už poznali, tak som musela vymyslieť nejaký, ktorý bude vynikať na candy bare, a ktorý bude neveste chutiť. A tak vznikla Pavlovej ríbezľová roláda pre nevestu Silviku.

Ingrediencie

Roláda
  • 216 g bielkov
  • 240 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Ríbezľovo - levanduľový krém
  • 255 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 120 g masla
  • 21 g kukuričného škrobu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL limetkovej šťavy
  • 1 žĺtok z "L" vajca
  • 200 g krémového syra
  • levanduľová esencia / voda
  • 100 g čiernych ríbezlí (navyše)
Limetkový kaviár
  • 150 g limetkovej šťavy
  • 30 g glukózy
  • 30 g limetkovej šťavy
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 g agaru
  • gélová farba fialová a zelená
  • 1 l slnečnicového oleja (poriadne vychladeného)
Iné
  • jedlé kvety - sirôtky (žlté, fialové)
  • zopár zelených mikrobyliniek

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko na zdobenie
  • striekačka na kaviár / squeeze fľaška

Postup

  1. Roláda
    Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého, lesklého snehu. Následne pridáme ručne stierkou vínny ocot, škrob a vanilkový extrakt. Sneh rozotrieme na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika cca 35 x 30 cm. Pečieme na programe horkovzduch na 150 °C cca 25 minút (podľa trúby). Po dopečení roládu jemne preklopíme vrchnou stranou na druhý list papiera na pečenie. Papier, na ktorom sme piekli jemne stiahneme. Necháme vychladnúť. Nenaľakajte sa, roláda počas pečenia veľmi zväčší objem, ale vo finále spľasne.
  2. Ríbezľovo - levanduľový krém
    Ríbezle vložíme do hrnčeka, chvíľu povaríme, pokiaľ nezmäknú. Následne ich premixujeme tyčovým mixérom na konzistenciu pyré. Pridáme škrob, žĺtok, limetkovú šťavu, cukor a uvaríme hustý puding. Puding preložíme do misky, prikryjeme natesno potravinárskou fóliou (rovno na povrch), necháme vychladiť. Po vychladnutí pudingu v druhej miske vymiešame maslo, následne do masla po lyžičkách zašľaháme puding, levanduľovú vodu a nakoniec krémový syr.
  3. Kaviár
    Do hrnčeka nalejeme džús, glukózu, cukor a agar. Privedieme do varu, povaríme pár sekúnd. Zložíme zo zdroja tepla. Pridáme limetkovú šťavu. Necháme mierne schladnúť. Následne prelejeme zmes do squeeze fľašky (môžeme použiť aj striekačku, ale trvalo by nám to podstatne dlhšie). Zmes po kvapkách púšťame do nádoby s ľadovým olejom. Kaviár necháme chvíľu odstáť v oleji, následne scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby.
  4. Skladanie
    Vychladený korpus natrieme (na stranu, na ktorej sa korpus piekol) 2/3 krému, posypeme ríbezľami a kaviárom (nepoužijeme všetok, z uvedeného množstva nám vznikne viac kaviáru). Jemne stočíme do tvaru rolády po dlhšej strane. Vrch ozdobíme ozdobnou špičkou zvyšným krémom, ríbezľami, jedlými kvetmi a kaviárom. 
Pavlova roláda 3


Záhradná roláda


Recept od Tomáša
čas prípravy: 2 hodiny
8 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Túto roládu venujem svojej sestre Janke. Tá má pri dome veľkú bylinkovú záhradu a vždy, keď nejakú bylinku potrebujem, viem, že ju u nej nájdem. Vytvoril som teda roládu plnú bazalky, jahôd a cheesecakeu, ktorú spolu zjeme v jej záhradnom altánku a zapijeme chladeným nápojom.

Ingrediencie

Roláda
  • 210 g bielkov
  • 240 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL vínneho octu
Cheesecake krém
  • 105 g smotany na šľahanie 33 %
  • 20 g citrónového pyré
  • 160 g bielej čokolády
  • 10 g invertného cukru
  • 100 g nátierky z krémového čerstvého syra
  • 32 g masla
  • citrónová kôra z 1 citróna
Bazalková chantilly (sladená luxusná šľahačka)
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • 100 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru
  • 20 lístkov bazalky
Bazalkovo - jahodové compoté:
  • 150 g jahodového pyré
  • 180 g jahôd
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
  • 30 lístkov bazalky
Mousse z bielej čokolády na ozdobu
  • 25 g smotany na šľahanie 33 %
  • 40 g bielej čokolády
  • 45 g vyšľahanej smotany 33 %
  • 0,75 PL želatíny
Ozdoba
  • 10 lístkov bazalky
  • 5 čerstvých jahôd

Pomôcky

  • silikónová forma na dekorácie
  • plech
  • cukrárenska špička     

Postup

  1. Roláda
    Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Hmotu rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Prvých 10 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 - 25 minút.
  2. Cheesecake krém
    Privedieme k varu smotanu s citrónovou kôrou a invertným cukrom. Nalejeme zmes na čokoládu s čerstvým krémovým syrom a premxujeme ponorným mixérom. Zapracujeme citrónové pyré a trošku znovu premixujeme. Dáme schladiť.
  3. Bazalková chantilly
    Ponorným mixérom zmiešame smotanu a bazalku a pripravíme tak základ pre chantilly. Tekutinu vyšľaháme a pridáme cukor a mascarpone.
  4. Compoté
    Jahodové pyré zohrejeme na 40 °C a pridáme do neho cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme do varu, pridáme kyselinu citrónovú a znovu povaríme. Pridáme bazalku a premixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme nadrobno nakrájané jahody.
  5. Ozdobný mousse
    Na ozdobný mousse zohrejeme v mikrovlnke bielu čokoládu so smotanou na 50 °C a pridáme želatínu. Necháme vychladiť na 35 °C a zmiešame s vyšľahanou smotanou. Tekutinu nalejeme do silikónovej formy a dáme zamraziť.
  6. Na záver
    Na vychladený korpus natrieme krém a lyžičkou rozotrieme compoté. Roládu opatrne zrolujeme. Na vrch poukladáme 4 mousse z bielej čokolády a zvyšok povrchu ozdobíme bazalkovým chantilly. Ozdobíme čerstvými jahodami a lístkami bazalky.
Pavlova roláda 4


Chlapská roláda


Recept od Patrika
čas prípravy: 2 hodiny
10 - 12 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Pavlovej roláda je pre mojich dvoch bratov – Juraja a Rasťa. Keďže sú to poriadni chlapi, je tam riadna porcia čokolády a v černicovom rozvare je pridaný rum, aby ich pri večernom pozeraní futbalu trošku zahrialo.

Ingrediencie

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
Černicový rozvar
  • 400 g mrazených černíc
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 - 3 PL rumu
Čokoládový krém
  • 180 g mascarpone
  • 450 g smotany 40 %
  • 195 g čokolády 54,5 %
Na dozdobenie
  • 100 g čerstvých černíc
  • zlatý prach

Pomôcky

  • štetec na nanášanie zlatej prachovej farby
  • špička na tvorenie vlnovky na vrchu
  • zdobiace vrecko

Postup

  1. Čokoládový krém
    Ako prvú urobíme smotanu s čokoládou, aby stihla stuhnúť – v hrnci zohrejeme smotanu, ktorú tesne pred bodom varu vypneme a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku odstáť a rozmiešame. Do vychladnutej smotany pridáme mascarpone a miešame na menších otáčkach ručným mixérom do stuhnutia, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky/mrazničky poriadne stuhnúť.
  2. Roláda
    Do mixéra dáme bielky, rozšľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Necháme miešať na tuhý sneh na maximálnych otáčkach. Ku koncu pridáme kakao, škrob a ocot a ešte premiešame. Dáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme vrch kakaom a pečieme na 150 °C (teplovzduch) cca 20 min. Upečené cesto vyberieme a prevrátime na papier na pečenie, strhneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  3. Černicový rozvar
    Do hrnca dáme zohriať černice s cukrom a citrónovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez sitko a dáme na väčšiu panvicu na 2 krát prevariť do hustejšieho džemu. Do uvareného džemu prilejeme rum, premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Na záver
    Na vychladnutú Pavlovej roládu natrieme krém, rozlejeme džem, poukladáme čerstvé černice, zrolujeme a dozdobíme krémom, džemom a černicami nafarbenými zlatým prachom.
Pavlova roláda 5


Randevú roláda


Recept od Mišindel
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná

Popis

Moja predstava randíčka “po starom”. Cukráreň, kávička s Pavlovou roládou a dlhá prechádzka historickým námestím.

Ingrediencie

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1/2 PL škrobu
  • 1/2 PL vínneho octu
  • 1 menšie pomelo
  • 2 červené grepy
  • oranžové a ružové práškové farbivo
Limetkovo - citrónový curd
  • 75 ml citrónovej šťavy
  • 75 ml limetovej šťavy
  • 110 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL citrónovej kôry
  • 60 g masla
Grepová ganache
  • 136 g smotany
  • 160 g grepového pyré
  • 15 g limetkovej šťavy
  • 640 g bielej čokolády
Kandizované ovocie
  • 2 ks citrónov
  • 2 ks limetiek
  • 1 ks červeného grepu
  • 350 g kryštálového cukru
  • 350 ml vody

Pomôcky

  • zdobiace vrecko
  • špičky na zdobenie s dvomi rôznymi priemermi
  • malé vrecko na zdobenie
  • jemné sitko na pasírovanie

Postup

  1. Roláda

    Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 150 °C. Bielky šľaháme na nízkych otáčkach do jemnej peny. Pridáme farbivo, aby sme docielili grepovo - ružový nádych. Postupne prisypávame cukor a zvýšime otáčky na maximum. Pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme do úplného stuhnutia, kým nie je masa hladká, pevná a lesklá. Hmotu preložíme do vrecka a nanášame v rovnomerných pásoch na pripravený plech. Pečieme približne 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier na pečenie. Vrchný papier stiahneme a necháme vychladnúť.

  2. Grepová ganache

    Smotanu s glukózou privedieme k varu, pridáme grepové pyré a limetkovú šťavu. Zmesou zalejeme čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády. Prikryté potravinárskou fóliou na dotyk necháme chladiť. Vyšľaháme.

  3. Limetkovo - citrónový curd

    Všetky prísady okrem masla varíme vo vodno kúpeli za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Prepasírujeme a vmiešame maslo. Necháme vychladiť.

  4. Kandizované ovocie

    Ovocie nakrájame na plátky hrubé približne 5 mm. Citróny a limety zalejeme 3 dcl vody, privedieme k varu a a varíme približne 5 minút. Grepy v samostatnej nádobe kvôli horkosti pripravíme rovnako. Zlejeme, ovocie vložíme do studenej vody a postup opakujeme. Z cukru a vody pripravíme základný sirup, ktorý rozdelíme do dvoch nádob, vložíme doň ovocie a varíme približne 10 minút. Ovocie vyberieme, uložíme na silikónovú podložku, osušíme papierovou utierkou a sušíme pri 70 °C približne 1 hodinu.

  5. Skladanie

    Na korpus nanesieme vrstvu grepfovej ganache, rozotrieme vrstvu citrónovo- limetového curd, uložíme pripravené kandizované ovocie, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky a opatrne rovnomerne stočíme. Dodekorujeme grepovou ganache pomocou ozdobnej špičky, curdom a kandizovaným ovocím.

Pavlova roláda 6


Roláda pre pánov


Recept od Lucie
čas prípravy: 2 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná

Popis

Keď si to tak vezmete, či dezert, torta, alebo akýkoľvek koláčik je pestrofarebne ozdobený, ružová sem, kvetinka tam... Ale čo taká pánska edícia, mužská sila, energia vyjadrená dezertom či koláčom? Prijala som túto myšlienku ako výzvu a v treťom kole venovala všetkú svoju kreativitu práve vám páni v podobe tejto Pavlovej rolády.

Ingrediencie

Donov šat
  • 190 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 PL octu
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 80 g pekanových orechov
  • trochu práškového cukru na posypanie
  • espresso
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • štipka soli
Krokant
  • 100 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 0,5 - 1 dcl rumu
Ovocná flambovaná náplň
  • 2 - 3 ks baby hrušiek kompótových
  • 1 stredne veľký pomaranč
  • 1 - 2 väčšie PL medu
  • 2 - 3 dcl rumu (2. časť)
  • 50 g sladkej gorgonzoly
Zdobenie
  • 2 - 3 baby hrušiek kompótových
  • 2 - 3 ks čerstvých fíg
  • 100 g cukru
  • 30 g sladkej gorgonzoly

Pomôcky

  • plech s rozmermi 40 x 30 cm
  • papier na pečenie
  • nôž
  • robot
  • mixér
  • stierka
  • panvica
  • drevená špajdľa
  • zapaľovač

Postup

  1. Cesto
    Z bielkov, cukru a soli vyšľaháme tuhý sneh. Následne primiešame ocot a škrob. Nakoniec prilejeme espresso a šľaháme, kým nebude sneh ako betón. Rozotrieme na plech, na papier na pečenie a posypeme posekanými orechmi. Pečieme pri 160 °C na horkovzduch 25 – 30 minút. Po vybratí z rúry opatrne pretočíme vrch na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, pod ktorý ešte dáme utierku. Opatrne stiahneme papier a ešte opatrnejšie zvinieme roládu a necháme vychladnúť.
  2. Krém
    V robote vyšľaháme šľahačku s mascarpone, do ktorej zašľaháme rum a hneď na to pridáme krokant - z cukru urobíme nasucho karamel, ktorý rozlejeme na orechy na papieri na pečenie. Po vychladnutí nalámeme a rozmixujeme na chrumkavú konzistenciu. Tú primiešame do krému už stierkou.
  3. Náplň
    Medzitým, kým sa pečie cesto na roládu, pripravíme flambované hrušky. Očistené 2 – 3 hrušky pozdĺžne nakrájame natenko, 2 - 3 menšie hrušky na štvrte. Pokiaľ sú hrušky tvrdé, môžeme ich 10 minút predvariť. Na panvicu dáme zohrievať med, hodíme naň hrušky a obalíme ich v ňom. Podlejeme šťavou z pomaranča a opekáme, redukujeme. Keď bude omáčka hustnúť, podlejeme rumom. Tento úkon robíme mimo platne, a zapálime, ale nie tekutinu, samotné výpary. Nie priamo zo zapaľovača, ale zápalkou. Keď sa oheň upokojí a zmizne, vrátime spať panvicu a doredukujeme omáčku. Plátky oflambovaných hrušiek poukladáme rovnomerne na natretý krém, postrúhame na ne syr a zvinieme. Necháme zatuhnúť.
  4. Karamel
    Z cukru urobíme karamel, ktorý vylejeme na papier na pečenie (ktorý sme si nachystali na rolku od kuchynskej utierky, preložený vo visiacej polohe). Zhora pozdĺžne lejeme karamel, ktorý voľne steká po papieri a vytvára efekt pozdĺžnej korunky. Necháme dobre zatuhnúť.
  5. Na záver
    Trochou krému karamelovú korunku upevníme na roládu a plníme, zdobíme pocitovo. Môžeme zvoliť flambované štvrte hrušiek a čerstvých fíg, postrúhať na vrch syr a poliať trochou redukcie z flambovania.
Pavlova roláda 7


Pavlovka na imunitu


Recept od Danice
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Veľmi som sa potešila výzve Pavlova roláda – je to náš obľúbený koláčik. A aby sme nejedli stále len tak sladké, tak táto má aj svoju pointu, obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a ďalší veľmi dôležitých vitamínov a antioxidantov, ktorý bol pre nás v poslednej dobe veľmi potrebný. Obohatila som ju o rakytník, ktorý sa čím ďalej tým viac dostáva na stôl slovenských domácností a u nás tomu nie je inak. Dokonca aj deťom takto chutí oveľa viac.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 ks bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 PL vínneho octu
  • 1 PL kukuričného škrobu
Rakytníkový krém
  • 500 g mascarpone
  • 400 g smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 300 g mrazeného rakytníka
  • 150 g kryštálového cukru
Dulové coulis
  • 300 g domáceho dulového kompótu
  • cukor podľa chuti
Na dozdobenie
  • 6 ks vetvičiek rakytníka
  • čerstvý / mrazený rakytník

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko na zdobenie
  • špičky na zdobenie

Postup

  1. Korpus
    Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme hustý bielkový krém. Keď sú bielky vyšľahané, pridáme kukuričný škrob a vínny ocot a šľaháme spolu ešte približne 1 minútu. Hotové bielkové cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na približne 30 min na 150 °C. Hneď, ako korpus vytiahneme z rúry, preložíme ho na dosku posypanú troškou práškového cukru a to tak, že ju otočíme a papier na pečenie stiahneme dolu, takto ju necháme vychladnúť.
  2. Coulis
    Do menšieho hrnca dáme mrazený rakytník spolu s kryštálovým cukrom a uvaríme coulis. Hotové coulis rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť. Dule pokrájame na malé kúsky a podusíme, až kým úplne nezmäknú, v prípade potreby dochutíme ešte cukrom.
  3. Krém
    Vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou a vanilkovým cukrom, asi v polovici šľahania pomaly pridáme rakytníkové coulis. Asi ¼ krému odložíme na zdobenie. Na vychladnutú roládu nanesieme vrstvu rakytníkového krému.
  4. Na záver
    Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme na krém coulis z duli v pásoch vzdialených od seba 3 - 5 cm. Naplnenú roládu zrolujeme a dozdobíme zvyškom rakytníkového krému. Nakoniec dozdobíme roládu vetvičkami rakytníka.  
Pavlova roláda 8


Roláda pre susedu


Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2 hodiny
15 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Pri tejto výzve som si spomenula na susedu, ktorá mi je vždy na pomoci, keď mi niečo chýba do receptu. Preto jej venujem túto roládu. Sama hovorí, že koláč má byť sladký a tiež rada pečie, ale len klasiky. Keďže tento koláč je fakt (ale že fakt) sladký, tak to bude niečo pre ňu. A keďže rada spoznáva nové dezerty, tento ju možno prekvapí. Susedské vzťahy, tak ako aj iné, sú krehké ako cesto Pavlovej rolády. Pri zlom zaobchádzaní, prílišnom prepečení sa môže polámať. Preto je potrebné dbať na dobrú teplotu rúry a čas pečenia. Aj na susedské vzťahy treba dohliahať a posilňovať ich. Napríklad pomocou alebo upečeným zákuskom.

Ingrediencie

Cesto
  • 180 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 g škrobu
  • 5 g vínneho octu
  • 50 g kokosu
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 100 g smotany na šľahanie 33 %
  • 100 g stúhaného kokosu
  • 150 g práškového cukru
  • 100 ml kokosového mlieka (tuhá časť)
  • 5 ml kokosovej emulzie
Ananasový vklad
  • 120 g krupicového cukru
  • 10 g pektínu
  • 180 g ananásového pyré
  • 200 g ananásu

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • plech s rozmermi 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecká
  • misa
  • mixér
  • stierka
  • nôž
  • sušička na ovocie

Postup

  1. Cesto
    Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridáme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme ešte asi 8 minút, aby bol lesklý a tuhý, Na záver primiešame pudingový prášok, ocot. Sneh nanesieme na plech s papierom na pečenie a posypeme kokosom. Pečieme na 150 °C na programe horkovzduch 20 min. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier a necháme vychladnúť. Môžeme, ale nemusíme zrolovať.
  2. Krém
    Šľahačku s mascarpone vyšľaháme, dochutíme cukrom, kokosovým mliekom, kokosom a kokosovou emulziou. Ananás nakrájame na plátky a necháme sušiť.
  3. Vklad
    Počas chladnutia korpusu pripravíme vklad. Ananásové pyré zohrejeme na 40°C. Pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Pridáme na kúsky nakrájaný ananás. Nalejeme do potravinovej fólie a zrolujeme. Necháme vychladiť.
  4. Na záver
    Roládu potrieme krémom, do vnútra dáme ananásový vklad a zrolujeme. Ozdobíme zvyšným krémom, sušeným ananásom a ampulkami s roztopenou mliečnou čokoládou zmiešanou s kokosovým likérom.
Pavlova roláda 9


Rozmarínová Pavlovka


Recept od Adama
čas prípravy: 2 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

Popis

Milujem snehové pečivo. Najradšej ho mám počas horúcich letných dní. Keď sa povie leto, predstavím si našu záhradu a kopec ovocných kríkov plných šťavnatých egrešov. Druhá vec, ktorá mi napadne, je zaváranie broskýň, marhúľ či nektáriniek. Preto som ich spojil do jedného receptu. Ockovi som túto roládu venoval, pretože mu chutila najviac.

Ingrediencie

Cesto
  • 180 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g bielej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 5 g rozmarínu
  • 20 g rozmarínu
  • 20 g práškového cukru
Nektárinky
  • 4 zrelé nektárinky
  • 100 g kryštáľového cukru
  • 1 ČL masla
Dokončenie
  • 1 nektárinka
  • 10 ks sirôtok
  • rozmarín

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • stierky
  • cukrárske vrecko
  • cukrárska špička
  • špachtle
  • flambovacia pištoľ

Postup

  1. Cesto
    Bielky s cukrom pozvoľne šľaháme do snehu. Za stáleho miešania vmiešame ocot a škrob. Cesto rozotrieme na plech s rozmermi 40 x 30 cm, vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C (teplovzdušný režim) asi 20 - 25 minút. Po upečení plát otočíme na čistý list papiera na pečenie jemne poprášeným práškovým cukrom. Necháme úplne vychladnúť. Stiahneme papier na pečenie.
  2. Krém
    Mascarpone zmiešame s roztopenou čokoládou. Pridáme šľahačku, ktorú sme najprv uvarili, za horúca sme v nej vyluhovali 5 g rozmarínu a potom nechali vychladnúť. 20 g rozmarínu a 20 g práškového cukru rozmixujeme na prach. Do krému pridáme 3 ČL tejto zmesi.
  3. Nektárinky
    Nektárinky nakrájame na kocky. Cukor roztopíme na karamel a vložíme nakrájané nektárinky. Nakoniec pridáme maslo. Necháme vychladnúť.
  4. Na záver
    Na opačnú stranu plátu rozotrieme krém. Navrstvíme karamelizované nektárinky. Roládu poriadne zatočíme a necháme chvíľu odležať v chladničke. Hotovú roládu zdobíme nakrájanými flambovanými nektárinkami, rozmarínom a sirôtkami.
Pavlova roláda 10


Ružová roláda


Recept od Veroniky
čas prípravy: 2 hodiny
náročnosť: stredná

Popis

Mango, maliny a ľahký bielkový korpus. Kombinácia mojej kolegyne. Je v radostnom očakávaní a celý kolektív sme jej pripravili "baby shower" (oslavu pred narodením dieťatka). Každá z nás niečím prispela. Ja som jej priniesla práve túto roládu, ktorú veľmi ľúbi. Jej dcérka v brušku sa isto poďakovala mangovej a šľahačkovej plnke s čerstvým ovocím. Ktovie, možno sa bude volať Pavlínka. 

Ingrediencie

Cesto
  • 6 bielkov (cca 180 g)
  • 280 g kryštálového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 6 ml citrónovej šťavy
Náplň č. 1
  • 200 g mangového pyré
  • 2 plátky želatíny
Náplň č. 2
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
Náplň č. 3
  • šťava z 1 granátoveho jablka
  • 100 g mrazených malín
  • malinový likér
  • 2 plátky želatíny
Ovocie do rolády
  • 200 g čerstvých malín
  • šťava z granátového jablka
  • malinový likér
  • 2 PL kryštálového cukru
Krém na vrch (malinový)
  • 250 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
Krém na vrch (mangový)
  • 100 g mangového pyré
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g marcarpone
Na dokončenie
  • granátové jablko
  • 100 g čerstvých malín
  • plátky manga

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • hrnce
  • cukrárske vrecká
  • cukrárske špičky

Postup

  1. Cesto
    Bielky vyšľaháme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha. Nakoniec pridáme kukuričný škrob a citrónovú šťavu. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plytký plech pokrytý papierom na pečenie. Pečieme 10 minút na 180 °C, potom stiahneme na 150 – 160 °C na 20 - 25 minút. Po upečení plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnú.
  2. Mangová plnka (č. 1)
    Pyré zohrejeme a pridáme 2 zaktivované plátky želatíny. Plátky ponoríme do studenej vody na cca 10 minút. Po napučaní plátky odoberieme z vody a zohrejeme kým sa nerozpustia. Pridáme do zmesi a miešame. Necháme vychladnúť.
  3. Ovocná plnka (č. 3)
    Maliny, granátové jablko a likér prevaríme na riedky džem. Prepasírujeme, aby sme odstránili zrniečka. Aktivujeme 2 plátky želatíny a spojíme. Necháme trocha zatuhnúť a dáme do cukrárskeho vrecka.
  4. Šľahačková plnka (č. 2)
    Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone. Cukor nepridávame, roláda je sladká dosť.
  5. Plnenie
    Roládu vyrolujeme a natrieme najprv mangovou plnkou, potom šľahačkovou, následne po dĺžke vytvárame tenké pásy ovocného želé krému. Chvíľku povaríme ovocie s likérom, ale tak, aby sa nerozpadlo a po vychladnutí len ovocie bez šťavy po dĺžke uložíme pomocou lyžičky 1 pás do stredu rolády.
  6. Malinový krém
    Maliny rozvaríme, precedíme cez sitko a postupne vychladené zašľaháme do mascarpone s cukrom. Nemusíme použiť všetko ovocie, sledujeme hustotu, nech nám po roláde netečie.
  7. Mangový krém
    Mangové pyré zohrejeme, primiešame čokoládu, aby sa roztopila. Po vychladnutí opäť mangovú zmes prišľahávame postupne do mascarpone, nie naopak, zas sledujeme hustotu. Potrebujeme krémy, ktoré držia tvar. Krémy zachladíme, ideálne aspoň na 2 hodiny.
  8. Na záver
    Roládu stočíme a na vrch nastriekame rôznymi špičkami krémy a dozdobíme čerstvým ovocím.
Pavlova roláda 11


Domáca Pavlovka


Recept od Michaely
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká

Popis

Moja dcérka má rada sladké veci zo snehu, takže s touto roládou ju vždy poteším.

Ingrediencie

Korpus
  • 250 g bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 PL octu
  • 1 PL škrobu
  • 1 balík mandľových lupienkov
Plnka
  • 400 ml šľahačky 33 %
  • 1 pudingový prášok
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 250 g masla
  • 60 g práškového cukru
Kivový insert
  • 220 g kivového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 6 g pektínu
  • 1 g kyseliny citrónovej
Koral
  • 65 g oleja
  • 55 g vody
  • 10 g hladkej múky
  • štipka soli
  • gélová farba zelená a žltá
Ozdoba
  • 2 kivi
  • 2 kivi gold

Pomôcky

  • plech 39 x 30 cm
  • papier na pečenie
  • misky
  • stierky
  • varešky
  • metlička
  • mixér alebo robot
  • gélové farby

Postup

  1. Korpus
    Bielky mierne vyšľaháme a postupne pridávame cukor. Vyšľaháme ich na tuhý sneh a nakoniec pridáme ocot a škrob. Na plech položíme papier na pečenie, na ktorý nanesieme vyšľahané bielky a posypeme ich mandľovými lupienkami. Takto snehový plát pečieme na 150 °C 30 minút. Upečený plát položíme dolu hlavou na druhý papier na pečenie, ktorý sme predtým pocukrovali práškovým cukrom a stiahneme z neho papier, na ktorom sa plát piekol. Necháme ho poriadne vychladnúť.
  2. Vanilková plnka
    300 ml šľahačky dáme variť. Vo zvyšnej šľahačke rozmiešame pudingový prášok, kryštálový cukor a vanilkovú pastu. Prilejeme ku šľahačke, ktorá sa varí a uvaríme hustý puding. Na uvarený puding položíme fóliu a necháme ho poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom a postupne k nemu pridávame vychladnutý puding.
  3. Kivový insert
    Pyré zohrejeme na 40 °C. Kryštálový cukor zmiešame s pektínom. Pridáme k pyré a trochu povaríme. Primiešame kyselinu citrónovú a ešte trošku povaríme. Necháme vychladnúť a potom rozmixujeme.
  4. Koral
    Olej, vodu, múku, štipku soli zmixujeme ponorným mixérom, rozdelíme na dve polovice a obidve zafarbíme gélovými farbami. Teflónovú panvicu rozohrejeme a polievkovou lyžicou vylejeme cesto, ktoré chvíľku opražíme a opatrne zoberieme a položíme usušiť na papierovú servítku.
  5. Na záver
    Vychladnutý korpus natrieme plnkou, na plnku natrieme kivový vklad, poukladáme na kocky nakrájaným kivi a zrolujeme. Vrch dozdobíme zvyšnou plnkou, nakrájanými kivi a jedlým koralom.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.


Na prípravu receptov sa budú hodiť: