Tanec, spev, dobrá nálada a slovenské dobroty. Štvrté kolo šou Pečie celé Slovensko sa nieslo v atmosfére tradícií a jarmoku.Desiatka finalistov zaujala svoje pozície pri pekárskych pultoch, aby odštartovali večernú náladu vypekaním tradičných pochutín. Štvrtý diel bol nie len o dobrej nálade, ale aj malých prekvapeniach.
V
osobnej výzve súťažiaci dokázali, že aj
tradičná bublanina môže byť skutočne netradičná a napiecť ju podľa očakávaní nemusí byť jednoduché. Najlepšie sa darilo Danke, ktorá svojim výkonom dojala
porotkyňu Petru Tóthovú.
"Toto je niečo, čo by malo zažiť každé dieťa. Že si dá, a že mu je dobre." Ohodnotila Petra bublaninu od Danky.
Naopak, Mirke sa v osobnej výzve nedarilo. Jej bublanina prekypela a v konečnom výsledku sa nedopečená prepadla. Tento výsledok ju ohrozil na účasti v šou.
Kým sa bublaniny na rôznych plechoch a rôznych príchutí piekli, Patrik povykrúcal dievčatá a spoločne si zaspievali. Dobrá nálada súťažiacich neopúštala ani v ďalších výzvach.
Koláč plný kvetov
Recept od Tomáša
čas prípravy: 1,5 hodiny
8 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Bublanina je koláč môjho detstva a moje detstvo je naša záhrada. Keďže som bol ako najmladšie dieťa oslobodený od akejkoľvek práce, mojou jedinou úlohou bolo oberať a jesť maliny, ktoré rastú po celej dĺžke plota. Preto som sa rozhodol spraviť malinovú bublaninu. A aby sa aj vizuálne podobala na našu záhradu, tak som na nej vytvoril kvety, gerbery, mamine obľúbené, ktoré na záhrade doteraz pestuje.
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 200 g kryštáloveho cukru
- 100 g masla
- 270 g hladkej múky
- 165 g acidofilného mlieka
- 10 g prášku do pečiva
- 1 citrón
- 2 g soli
- olej na vymazanie plechu
Ovocie na ozdobu
- 250 g malín
- 150 g čučoriedok
Malinová plnka
- 150 g malinového pyré
- 25 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Ozdoba
- jedlé kvety
- práškový cukor na poprášenie
Postup
-
Cesto
Vyšľaháme maslo s cukrom a postupne pridávame vajcia, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a acidofilné mlieko. Nakoniec pridáme preosiatu múku s práškovým cukrom. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do plechu. Bublaninu ozdobíme malinami a čučoriedkami tak, že vytvárame kvety. Dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 - 30 minút. -
Malinová plnka
Malinové pyré zohrejeme na 40 °C, následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte minútu varíme. Dáme vychladiť. -
Na záver
Vychladenú bublaninu poprášime práškovým cukrom a dozdobíme lupeňmi gerbery. Nakoniec naplníme maliny malinovou plnkou.
Bubloška
Recept od Timey
čas prípravy: 1,5 hodiny
20-30 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Túto bublaninu chcem venovať mojej veľmi dobrej kamarátke Miške z Brazílie, ktorá o tejto bublanine doslova sníva! Tento recept mi poslala práve ona a zamilovala som sa na prvé zahryznutie. Je tak jemná a lahodná, že v spojení so sladučkou jahodou a kyslastou rebarborou budete aj vy o nej snívať. Miška po návrate z Brazílie bude piecť rebarborovú bublaninu počas jej sezóny každý týždeň. Preto je táto výzva práve pre ňu, čím jej chcem poďakovať za všetky skvelé rady a nápady, z ktorých som vždy nadšená.
Ingrediencie
Bublanina
- 4 vajcia
- 400 g práškového cukru
- 200 g slnečnicového oleja
- 300 g plnotučného mlieka 3,5 %
- 500 g polohrubej múky
- 12 g prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
Jahodové coulis
- 250 g jahôd
- 50 g cukru
- 10 g citrónovej šťavy
- 100 g jahodového pyré
Ovocie
- 250 g jahôd
- 250 g ružovej rebarbory
Pomôcky
- plech
- mixér
- srdičekové pipetky
- panvica
Postup
-
Ovocie
Jahody očistíme a nakrájame na kocky a asi 5 jahôd na tenšie plátky. Rebarboru očistíme a zbavíme ju šupky. Nakrájame ju na kolieska a taktiež na pásiky, ktoré budeme ukladať na bublaninu. Je potrebné ovocie pomúčiť, aby nepadlo na dno plechu. -
Korpus
V robote vyšľaháme vajcia s cukrom a soľou do peny. Približne 5 minút. Potom zmiešame olej s mliekom a prilejeme to k pene a premiešame. V miske preosejeme a zmiešame polohrubú múku s práškom do pečiva s sódou bikarbónou. Potom suchú zmes vsypeme do mokrej a miesime, kým sa zmes spojí. Do cesta pridáme jahody a rebarboru nakrájanú na kocky a premiešame. Cesto vylejeme na dobre vymastený plech alebo koláčovú formu. Na vrch poukladáme jahody s rebarborou. Bublaninu pečieme na 180 °C približne 25 až 30 minút do zlatista. Ak pečieme v keramickej forme, môže to trvať aj 40 minút. -
Coulis
Jahody narežeme na kocky, pridáme do panvice spolu s cukrom a pyré a privedieme k varu. Takúto zmes varíme 10 až 15 minút, kým jahody zmäknú a zmes zhustne a pridáme citrónovú šťavu. Následne zmes rozmixujeme do hladka. Môžeme prepasírovať, aby odstránili semiačka. Coulis naplníme do cukrárenskej pipety a vložíme do upečenej bublaniny. Po odrezaní pipetu stlačíme, aby sa coulis dostalo do stredu bublaniny.
Pečený kvietok
Recept od Patrika
čas prípravy: 1,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Možno to viacero ľudí prekvapí, ale doma sme nikdy nemali nejak v obľube piecť bublaninu. Avšak vždy, keď sme v lete zavárali marhule u mojej výbornej kamarátky Janky, radi sme si jednu bublaninu upiekli a vždy sa rád vraciam spomienkami na tieto príjemné letné dni. Preto pre ňu vytvorím na bublanine kvet z ovocia.
Ingrediencie
Bublanina
- 4 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 270 g hladkej múky
- 170 g kefíru
- 8 g prášku do pečiva
- 1 citrón
- 1 g soli
Mrvenička
- 60 g hladkej múky
- 30 g masla izbovej teploty
- 30 g cukru
- 5 g rumu
- 1 g soli
Na ozdobenie
- 250 g červených čerstvých ríbezlí
- 200 g domácich zaváraných marhúľ
- 30 g hladkej múky
- 10 g oleja
Pomôcky
- sklenená forma na pečenie
Postup
-
Cesto
Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút. -
Mrvenička
Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.
Brblanina
Recept od Mišindel
čas prípravy: 1,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Moja drahá polovička - môj Feri je dobrosrdečný a mierumilovný chlap, ktorý si najviac užíva pri varení a pečení klasických receptov. Tým, že sa venujem najviac pečeniu tort, ostáva mi málo času na vypekanie klasických koláčov a toto je jediný prípad kedy dudre - brble, že mu nič sladké neostalo. Preto som túto bublaninu pomenovala po ňom - Feriho brblanina - pre manžela, aby nebrblal.
Ingrediencie
Cesto
- 140 g bielkov
- 75 g žĺtkov
- 165 g práškového cukru
- 230 g polohrubej múky (+ na pomúčenie formy)
- 130 ml vody
- 130 ml slnečnicového oleja (+ na vymastenie formy)
- 10 g vanilkového cukru
- 3 g prášku do pečiva
- 2 g citrónovej kôry
- 180 g jemného hrudkového tvarohu
- 1 g soli
Ovocie
- 3 ks nektáriniek
- 200 g čučoriedok
- 300 g jahôd
Pomôcky
- nerezová srdcová forma
- cukrárska paleta
Postup
-
Cesto
Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Žĺtky s práškový cukrom vyšľaháme do svetlej peny, následne pomaly prilievame olej a vodu. Pri nízkych otáčkach do zmesi zapracujeme nadrobený tvaroh. Múku, vanilkový cukor, kypriaci prášok a citrónovú kôru zmiešame a po častiach zapracujeme. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka ručne vmiešame do tvarohovej zmesy. ⅔ cesta vylejeme na plech a posypeme nadrobno nakrájaným ovocím. Zalejeme zvyšným cestom a zo zvyšného ovocia, ktoré sme si narezali na väčšie plátky dodekorujeme. Pečieme približne 40 minút na 175 °C. Po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.
Koláč z detstva
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 1,5 hodiny
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ako vonia a chutí detstvo? Predsa ako šťavnatá bublanina. Táto je zaujímavá aj pistáciovým korpusom a ochuteným gréckym jogurtom s figami.
Ingrediencie
Svetlý korpus
- 3 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 100 g cmaru
- 6 g prášku do pečiva
- 360 g polohrubej múky
- 10 g vanilkového cukru
Pistáciový korpus
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 10 g vanilky
- 130 g pistácií
- 120 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 6 g prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
- štipka sódy bikarbóny
Iné
- 8 fíg
- čerstvý tymián
- masť na vymastenie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
- 20 g práškové cukru
- grécky jogurt
- med
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- tortová forma s priemerom 24 cm
- papier na pečenie
- metlička
Postup
-
Svetlý korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, vodu, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta. -
Pistáciový korpus
Žĺtky vymiešame do peny spolu s cukrom. Potom pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva, sódu a pomleté pistácie. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do cesta.
Cestá vylejeme striedavo do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na vrch dáme nakrájané a flambované figy. Pečieme na 180 °C približne 30 minút. Po vychladnutí posypeme cez sitko práškovým cukrom. -
Na záver
Biely jogurt vymiešame s nakrájanými figami, dáme schladiť. Na stuhnutý jogurt nalejeme zohriaty med a znova dáme schladiť. Na záver posypeme pomletými pistáciami.
Zdravá bublanina
Recept od Michaely
čas prípravy: 1,5 hodiny
24 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Moja dcérka Viki si myslí, že musí schudnúť a najnovšie sa snaží jesť zdravšie. Keďže však stále miluje bublaninu, tak kvôli nej doma robíme túto „o kúsok“ zdravšiu verziu.
Ingrediencie
Cesto
- 1,5 hrnčeka trstinového cukru (1 hrnček = cca 300 ml)
- 3 hrnčeky celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 1,5 prášku do pečiva
- 1,5 PL vanilkovej pasty
- 3/4 hrnčeka polotučného mlieka
- 3/4 hrnčeka oleja
- 300 ml kyslej smotany 16 %
- 6 vajec veľkosti "L"
- 1,5 PL kakaa
- práškový cukor na posypanie
Ovocie
- 200 g čerstvých malín
- 200 g čerstvých černíc
Zdobenie
- lístky čerstvej mäty
- 1 vanička mixu jedlých kvetov (farby - odtiene ružovej, fialovej a bielej)
Pomôcky
- plech 39 x 30 cm
- papier na pečenie
- misky
- stierky
- varešky
- metlička
- mixér alebo robot
- sitko
Postup
-
Cesto
Vajcia poriadne vyšľaháme s cukrom. Pridáme mlieko, olej, vanilkovú pastu a smotanu. Nakoniec vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. 2/3 cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do zvyšného cesta vmiešame preosiate kakao a cik-cak vylejeme na svetlé cesto. Nakoniec husto poukladáme maliny a černice a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na 30 minút. -
Na záver
Po upečení hneď posypeme cez sitko práškovým cukrom, necháme vychladnúť a dozdobíme.
Bublanina od babičky
Recept od Lucie
čas prípravy: 1,5 hodiny
15 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Mám to živo pred očami, akoby to bolo včera... Pamätám si obzvlášť na časy, keď som bola malá - ako som sa rozbehla po tých dlhých kobercových behúňoch, pomaly preskočila prah dverí do kuchyne, ktorý bol ešte vtedy pre mňa privysoký, a v tom okamihu ma opojila prenádherná sladká vôňa babičkinho koláča, položeného, ako vždy, v kuchyni na stole. Samozrejme, všetci dobre vieme, že nikdy tie koláče nami upečené nebudú také, ako ich s láskou pre nás robievali práve naše babky, staré mamy. V tomto kole som sa rozhodla, že si tak trochu zaspomínam a predstavím vám jeden koláčik, ktorý babička, nám vnúčatám, zvykla robievať z ovocia, aké akurát padlo zo stromu. Tentokrát sú to slivky...
Ingrediencie
Plech plný lásky
- 280 g polohrubej múky
- 240 g kryštáloveho cukru
- 4 žĺtky
- 6 g kypriaceho prášku
- 3 g sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
- 1,6 dcl oleja
- 1,2 dcl vody
- 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
- 15 g kakaa
- 20 g vanilkového cukru
- hrsť mletého maku
- 2 KL kardamómu
- 10 stredne veľkých sliviek
Posýpka
- 70 g masla
- 50 g detskej krupice
- 50 g práškového cukru
- 20 g celého nepomletého maku
- 3 g mletej škorice
Pomôcky
- plech 25 x 20 cm
- stierky
- robot
- nôž
- misky
Postup
-
Cesto
Žĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou.
Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta.
Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút.
Letná bublanina
Recept od Kataríny
čas prípravy: 1,5 hodiny
8-10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Bublanina je úplne prvý koláč, ktorý som manželovi upiekla, keď sme ešte neboli manželia. No a u nás v Trenčíne vždy, keď príde sezóna samozberu, chodíme zbierať jahody, maliny, černice. A vždy, keď nastane toto obdobie, môj muž si vždy vypýta túto jahodovú bublaninu. A ja ju milujem robiť, lebo je rýchla a úžasná svojou jednoduchosťou. Naposledy, keď som mu ju robila, piekla som aj tortičku a on si vypýtal trochu jahodového krému na bublaninu. No a odvtedy ju robím aj s krémom navrchu. A je neobyčajne obyčajná a chutná.
Ingrediencie
Cesto
- 2 "L" vajcia
- 200 g kryštáloveho cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 250 g polohrubej múky (+20 g na vysypanie formy)
- 6 g prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- ružové potravinárske farbivo
- 20 g masla na vymastenie formy
Jahodový rozvar
- 150 g čerstvých jahôd
- 60 g vanilínového cukru
- 2 g pektínu
Iné
- 700 g čerstvých jahôd
- 300 ml jahodového šumivého vína
- 80 g marcipánu
Pomôcky
- bežné kuchynské pomôcky
- okrúhla forma na pečenie s priemerom 25 - 26 cm
Postup
-
Macerované jahody
400 g jahôd očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky a zalejeme jahodovým šumivým vínom. Necháme macerovať – ideálne cez noc. -
Cesto
V miske vymiešame celé vajcia, práškový cukor, olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Pridáme nahrubo nastrúhaný marcipán. Polovicu cesta zafarbíme potravinárskou ružovou farbou. Kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou. Striedame nalievame od stredu cesto ružové a bledé. Jahody zlejeme z jahodového šumivého vína a jemne ich osušíme. Cesto posypeme jahodami. Pečieme na horný – dolný ohrev na 180 °C, 30 – 35 minút. -
Rozvar
Jahody nakrájame na malé kúsky a spolu s cukrom rozvaríme (nedáme všetok cukor, trochu odložíme bokom). Pektín zmiešame s odloženým cukrom a pridáme k jahodám. Chvíľu povaríme do zhustnutia. Prepasírujeme a podávame k bublanine. -
Na záver
Vychladenú bublaninu podávame poliatu s jahodovým rozvarom.
Starkina bublanina
Recept od Danice
čas prípravy: 1,5 hodiny
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Táto výzva je naozaj koláčikom môjho detstva a chuťou, na ktorú nikdy nezabudnem. Vedeli ju dokonalú upiecť obe moje staré mamy. Jedna starká už, žiaľ, zomrela. Ja som mala vtedy 11 rokov, a keď sme upratovali byt kde bývala, tak som si potajomky „ukradla“ zošit s receptami, v ktorom veľmi rada lovím recepty dodnes. Ako deti sme cez prázdniny lozili po stromoch a oberali ovocie a naše starké nám z nich s radosťou piekli koláčiky a keďže sme boli veľmi nedočkaví tak bublanina vždy zaistila najrýchlejší „pokoj“ od nás. A najlepšou bodkou tohto koláča bola vždy ovocná pena - naša najobľúbenejšia bola z lesných jahôd, ktoré sme si poctivo chodili do lesa nazbierať a utekali sme čo najrýchlejšie domov, lebo sme sa už nevedeli dočkať čo nám z nich pripraví.
Ingrediencie
Bublanina
- 360 g práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 240 g masla
- 120 ml plnotučného mlieka
- 6 bielkov
- 360 g polohrubej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 500 g mrazených čerešní
- štipka pravej vanilky
- 5 ks zrelých karambol
- maslo s hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
Čerešňová pena
- 150 g kryštálového cukru
- 2 bielky
- 100 g mrazených čerešní
Zdobenie
- 200 g kokteilových čerešní
- 50 g práškového cukru
Pomôcky
- plech
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
Postup
-
Cesto
Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Po kúskoch zašľaháme maslo izbovej teploty. Pridáme 100 ml mlieka. So štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly primiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku spolu s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili s maslom a posypali hrubou múkou. Bublaninu dáme piecť do vyhriatej rúry na 35 – 40 min na 180 °C. -
Pena
Kým sa pečie bublanina, tak nad parou vyšľaháme bielky s cukrom do veľmi hustej peny. Čerešne rozmixujeme ponorným mixérom a zašľaháme do bielkového snehu. -
Na záver
Penu dáme do sklenenej misy a dozdobíme kokteilovými čerešňami.
Exotická bublanina
Recept od Adama
čas prípravy: 1,5 hodiny
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Naša rodinná známa pracuje vo veľkosklade ovocia a zeleniny, preto moje kroky za výberom ovocia smerovali na ich internetovú stránku. Doteraz som netušil, že niečo ako karambola existuje, no hneď sa mi zapáčila. Aj preto, že v kuchyni veľmi rád experimentujem. Rozhodol som sa teda premeniť klasickú nedeľnú bublaninu na exotickú pochúťku. Okrem toho, že je karambola netradičné ovocie, má zároveň aj veľmi estetický tvar hviezdy.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 250 g kryštáloveho cukru
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 125 ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 5 g kardamómu
- štipka soli
- 5 ks zrelých karambol
- mix exotického ovocia
- práškový cukor na obaľovanie
Posýpka
- 50 g hladkej múky
- 50 g trstinového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
- 50 g masla
Zdobenie
Postup
-
Cesto
Všetky suroviny vymiešame na cesto a vylejeme na vymastený a vysypaný pekáč. Nakrájame exotické ovocie, ktoré obalíme v práškovom cukre, aby nekleslo do cesta. Posypeme ním bublaninu. V cukre obalíme aj nakrájanú karambolu. Tú ukladáme geometricky do cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 45 minút. -
Posýpka
Na posýpku zmiešame všetky suroviny. Nasypeme ju na cesto tak, aby nám spolu s karambolou vytvárala geometrickú mriežku. -
Na záver
Po upečení bublaninu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme karambolovými čipsami.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.