info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 4. kolo - technická výzva - Langoš


Technická výzva od Jožky bola naopak slaná. K receptu na langoše z kysnutého cesta mala pre pekárov jednu radu: "Teplo a bublinky sú váš najlepší kamarát." Pripraviť kvalitné cesto na langoše je náročné.

Na poslednom mieste skončila Mišindel, ktorej sa práca s kysnutým cestom nevydarila. V poslednej trojici sa ocitli tiež Adam a Luci. Najlepšie langoše pripravila Timi, ktorá len o chlp predbehla Danku.  
 


Langoš


Recept od Jožky
čas prípravy: 2 hodiny
10 porcií
náročnosť: ľahká

 

Popis

Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou , potreté tatárskou omáčkou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).
 

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 20 g droždia
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
  • 1 vajíčko
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 1 l oleja na smaženie
Tatárska omáčka
  • 2 žĺtky
  • 1 PL horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • 1 ks malá cibuľa (50 g)
  • 1 ks kyslá uhorka (50 g)
  • štipka soli, čierneho mletého korenia
  • citrónová šťava z ½ citróna
Cesnaková zložka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • malé množstvo vody

Postup

  1. Cesto
    Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások  a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
    Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm  a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán.
  2. Tatárska omáčka
    Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
    Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
  3. Cesnaková zložka
    Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame. 
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.


Na prípravu receptu sa budú hodiť: