V kreatívnej výzve roztočili tanečnú párty, do ktorej sa Patrik vložil natoľko, až si roztrhol nohavice. Finalisti mali 5 hodín na upečenie detskej torty v tvare zvieratka. V tejto výzve sa všetkým darilo, čas využili naplno a pred porotu predložili nádherné diela.
Najviac vynikla torta v tvare zlatej rybky od Luci. „Toto je práca profesionála. Je neuveriteľne nádherná.“ pochválila rybku Petra Tóthová.
„Je to pekná robota tvoriť pre deti, ale obrovská výzva v tom, aby sme tie deti nesklamali.“ Povedala pred začiatkom piateho kola Luci, ktorá svojim výkonom určite nesklamala. V piatom kole pečenia sa jej mimoriadne darilo a stala sa pekárkou týždňa.
So šou sa rozlúčila Miška, ktorá sa poďakovala za účasť a možnosť stretnúť sa s porotkyňami, moderátormi a úžasnými spolufinalistami. „Takto vám držím palce a nech je tam tá najlepšia trojka v tom finále." zapriala postupujúcim finalistom. „Takto je to tak, ako má byť." skonštatovala na záver.
Huňatá kravička
Recept od Timey
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Touto tortou som sa nechala inšpirovať Škótskom, kde som štyri roky študovala v meste Dundee. Highland kravičky som mohla vidieť sa pásť takmer na každej zelenej lúke a hneď som si ich zamilovala. Sú charakteristické širokými rohmi a strapatou, huňatou, dlhou srsťou, ktorá im padá do očí. Dlhá ofina im však poskytuje ochranu pred silným vetrom, dažďom a snehom. A chcela by som túto tortu venovať sesternicinmu synovi Jakubkovi, pretože miluje zvieratká rovnako ako ja.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia izbovej teploty
- 435 g hladkej múky
- 375 g kryštálového cukru
- 150 g slnečnicového oleja
- 15 g prášku do pečiva
- 7,5 g sódy bikarbóny
- 120 g alkalizovaného kakaa
- 165 g kefírového mlieka (2-4%) izbovej teploty
- 255 g vriacej vody
Karamel
- 100 g smotany na šľahanie
- 220 g kryštálového cukru
- 30 g vody
- 160 g masla
- citrónová šťava
- 1g soli
Arašidová plnka
- 300 g krémového syra
- 53 g smotany na šľahanie 36%
- 37 g práškového cukru
- 110 g arašidového masla 100%
Plnka z krémového syra
- 600 g krémového syra
- 375 g mascarpone
- 150 g smotany na šľahanie 36%
- 80 g práškového cukru
- 225 g bielej čokolády 34%
Čokoládový mousse
- 100 g mliečnej čokolády 33%
- 60 g mlieka
- 8 g práškovej želatíny
- 48 g studenej vody
- 180 g smotany na šľahanie
Arašidy
Na pokvapkanie korpusu
- 150 g plnotučného mlieka 3,5%
- 60 g karamelovej čokolády
Ganache
- 400 g horkej čokolády 55%
- 400 g smotany na šľahanie
Fondán
- 1 500 g hnedej poťahovej hmoty
- 700 g telovej poťahovej hmoty
- 100 g bielej poťahovej hmoty
- 100 g ružovej poťahovej hmoty
- 40 g zelenej poťahovej hmoty
- 20 g čiernej poťahovej hmoty
Pomôcky
- mixér
- ráfiky 20cm a 16cm
- cukrárske vrecko
- misy
- poťahovacia a modelovacia hmota
Postup
- Korpus - Rúru si predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Dva ráfiky 20 cm si obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 5 - 7 minút. Medzi tým preosejeme múku, prášok do pečiva, súdu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 3 častiach prisypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút. Po 30 minútach dáme alobal dole a korpusy dopečieme. Necháme vychladnúť a dáme na 24 h do chladničky. Na druhý deň z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy + 2 odrezané vrchy z korpusu.
- Karamel - Vodu s cukrom dáme do panvice a necháme cukor skaramelizovať na 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku – nesmie vrieť. Do skaramelizovaného cukru prilievame za stáleho miešania horúcu šľahačku. Zmes chvíľu povaríme, odstavíme a pridáme soľ , a potom maslo. Zmes prelejeme cez sitko do cukrárskeho vrecka a necháme vychladnúť.
- Mousse - Spodok 17 cm okrúhlej formy obalíme do potravinárskej fólie. Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Následne zohrejeme mlieko a zalejeme čokoládu. Želatínu roztopíme vo vodnej lázni a pridáme k čokoláde s mliekom a dobre premiešame. Čokoláda by sa mala schladiť na 32°C. Zatiaľ vyšľaháme šľahačku asi na polovicu – mala by byť redšej konzistencie. Pridáme k čokoláde a zľahka premiešame. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.
- Ganache - Smotanu na šľahanie zohrejeme na 80°C. Čokoládu môžeme mierne roztopiť, no nie úplne. Horúcu šľahačku zalejeme čokoládou počkáme pár minút a následne premiešame. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote zatuhnúť 3 - 5 hodín.
- Všetky ingrediencie na arašidovú plnku spolu vyšľaháme ručným mixérom do hladka a dáme do cukrárskeho vrecka.
- Plnka - Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Medzi tým vyšľaháme všetky ingrediencie okrem čokolády na plnku z krémového syra do hladka. Odoberieme časť plnky do čokolády a zašľaháme. Potom čokoládovú časť pridáme ku plnkez krémového syra a premiešame do hladka.
- Na korpus - Mlieko privedieme k varu, pridáme karamelovú čokoládu a premiešame, necháme vychladiť.
- Arašidy opražíme na panvici do zlatista. Necháme vychladnúť.
- Na podnos nanesieme trošku krému a položíme spodnú časť korpusu. Polejeme karamelovým mliekom a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čokoládový krém z krémového syra. Dobre rozotrieme a ešte natlačíme po bokoch krém, aby sme do stredu mohli dať arašidový krémový syr. Položíme druhý korpus, polejeme mliekom a natlačíme krém z krémového syra, znovu vytlačíme okolo krém, aby sme do stredu mohli naliať karamel a opražené arašidy. Znovu položíme korpus, polejeme mliekom, vytlačíme cream cheese krém, a do stredu dáme mousse plnku. Spodnú časť korpusu si polejeme mliekom a dáme na vrch. So zvyšnou plnkou potrieme celú tortu na vrch si položíme odrezaný korpus aby nám vytvoril hlavu. Druhý vrch korpusu si prelomíme na poli a dáme na prednú časť torty – bude nám to tvoriť pyštek kravičky. Celú tortu potrieme zvyšným krémom. Obalíme v potravinárskej fólií, upevníme ráfikom a necháme zatuhnúť do druhého dňa v chladničke.
- Tortu obtrieme ganache, dáme zachladiť. A následne ozdobíme poťahovou hmotou.
Lev pre Riška
Recept od Patrika
čas prípravy: 5 hodín
12 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Mám výnimočného 5-ročného kamaráta, Riška, ktorý má ojedinelé ochorenie svalstva a bojuje s touto chorobou ako lev. Práve lev sa stal aj symbolom združenia, ktoré má založené, aby ho mohli ľudia podporiť a pomôcť mu postaviť sa na nohy.
Ingrediencie
Korpus
- 420 g bielkov
- 420 g krupicového cukru
- 390 g žĺtkov
- 150 g kakaa
- 90 g kukuričného škrobu
- 90 g hladkej múky
- 180 g rozpusteného masla
Čokoládová šľahaná ganache
- 310 g smotany 40%
- 10 g glukózy
- 170 g čokolády 54,5%
- 2,5 g plátkovej želatíny (1,5 plátku)
Mango-marakuja compoté
- 200 g mrazeného manga
- 40 g pyré z marakuja
- 60 g mangového pyré
- 20 g vody
- 6 g pektínu NH
- 25 g krupicového cukru
- 0,2 g kyseliny citrónovej
Mango-marakuja crémeux
- 200 g vajec
- 80 g krupicového cukru
- 120 g mangového pyré
- 160 g pyré z marakuja
- 320 g masla
- 10 g plátkovej želatíny (6 plátkov)
Swiss meringue buttercream
- 170 g bielkov
- 300 g krupicového cukru
- 440 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
- 750 g oranžovej poťahovej hmoty
- 100 g bielej modelovacej hmoty
- 20 g čiernej poťahovej hmoty
- 20 g ružovej poťahovej hmoty
- 10 g kukuričného škrobu
- 50 ml vodky
Pomôcky
- valček na vyvaľkanie pořahovej hmoty
- kostice
- zdobiace vrecko
- špičky roznych drhov (kvet, tulipán,…)
- cukrársky teplomer
- karta na uhladenie torty
Postup
- Korpus – Rozpustíme maslo. Žĺtky vyšľaháme s tretinou cukru do peny a bielky vyšľaháme spolu s cukrom do pevného snehu. Obe hmoty opatrne spojíme stierkou, pridáme všetky sypké suroviny a nakoniec roztopené maslo. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme pri 180 °C cca 30 – 40 minút. Po upečení necháme vychladiť a každý prekrojíme na 2 časti.
- Ganache – Želatínu dáme napučať do studenej vody. Ohrejeme 110 g smotany s glukózou tesne pod bod varu, pridáme vyžmýkanú želatínu a nalejeme na čokoládu. Premiešame, a potom mixujeme tyčovým mixérom. Pridáme 200 g studenej smotany a premixujeme ešte raz tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky stuhnúť.
- Compoté – Mango nakrájame na malé kocky. Pektín poriadne premiešame s cukrom. Obe pyré dáme spolu s vodou do panvice a zohrejeme cca na 40 °C, pridáme pektín s cukrom a prevaríme. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte raz prevaríme. Pridáme mango, zamiešame, prikryjeme fóliou a necháme chladiť.
- Crémeux – Dáme napučať želatínu do studenej vody. Vajcia, cukor a pyré dáme do panvice a za stáleho miešania zohrejeme na 84 °C. Pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme vychladiť na cca 45°C. Pridáme maslo a premixujeme tyčovým mixérom
- Maslový krém – Bielky s cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 72 °C , a potom dáme šľahať na plný výkon do robotu. Po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a chvíľočku premixujeme, kým sa krém spojí. Krém rozdelíme do viacerých misiek a zafarbíme na žlto, hnedo, oranžovo a necháme trochu krému aj na obter.
- Tortu poskladáme a obtrieme maslovým krémom a dáme zachladiť.
- Oranžovú poťahovú hmotu rozvaľkáme na požadovanú veľkosť, aby sme vedeli potiahnuť celú tortu. Použijeme aj škrob, aby sa nám lepšie vaľkalo a hmota sa nelepila. Tortu potiahneme hmotou a zo zvyšnej hmoty vymodelujeme nohy a chvost. Z bielej hmoty vytvarujeme 2 guličky do tvaru nosa a jazyka a zo zvyšku uši. Z ružovej hmoty vytvarujeme vnútro uší. Z čiernej hmoty vymodelujeme nos a oči. Vytvarovaný nos prilepíme na tortu vodkou, kosticami urobíme jamky na oči a takisto zárezy na nohách. Rôznymi špičkami (tulipán, kvet,...) ozdobíme levovi hrivu a chvost.
Opička
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Zvieratkovskú tortu som sa rozhodla upiecť pre Haničku. Je to moja krstná dcéra a najradšej má opice. Preto som sa rozhodla spraviť tortu s opicou. Keďže opice majú radi banán a Hanička tiež, tak bude plnená banánmi. Hoci je Hanička ešte malá, sem tam jej dám ochutnať aj iné chute, sladké. Preto sa ide potrhať za čokoládou, ale mlieko z fľaše odsunie bokom. Hoci túto tortu by si isto ešte nemohla dať, myslím, že časom príde rad aj na takého presladené chute a to už mamička nezakáže.
Ingrediencie
Korpus
- 240 g hladkej múky 00
- 240 g kryštálového cukru
- 15 vajec
- 50 g prášku do pečiva
Krém
- 660 g vajec
- 400 g kryštálového cukru
- 140 g vody
- 600 g zmäknutého masla
- 600 g horkej čokolády
- 100 g kakaa
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- banány
Čučoriedkové pyré
- 750 g čučoriedok
- 50 g kryštálového cukru
- 3 citróny
Obter
- 500 g masla
- 500 g horkej čokolády
Jedlý mach
- 110 g vajec
- 20 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 20 g hladkej múky 00
- zelené potravinárske farbivo
- Fondán (hnedý, telový, biely, žltý), čierna potravinárska fixka
Pomôcky
- kuchynský robot
- strúhadlo
- misa
- plechy s rozmermi 30 x 40 cm
- papier na pečenie
- metlička
- hrniec
- sitko
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárske vrecká
- špachtľa na obtieranie
- valček na fondán
Postup
- Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, pridáme žĺtky, múka a prášok do pečiva preosejeme a poriadne vmiešame. Toto množstvo rozdelíme do troch plechov a pečieme na 170 °C približne 40 min.
- Krém pripravíme tak, že oddelíme 8 žĺtkov od bielkov. Týchto 8 žĺtkov a 4 celé vajcia dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, predtým ako sa začne tvoriť karamel, odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladkú krém.
- Na karamel roztopíme cukor, vmiešame doň maslo a smotanu, necháme prevariť. Banány nakrájame na kolieska.
- Korpusy potrieme čučoriedkovým pyré, nanesieme krém, banány a karamel, prikryjeme ďalším korpusom, tak postupujeme až kým neminieme korpusy. Krém na obter pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády a mäkkého masla.
- Stuhnutú tortu následne potiahneme bielym fondánom. Vytvarujeme opicu. Dozdobíme jedlým machom, krémom, kvetmi, podľa fantázie a možností.
Čokoládový bau
Recept od Danice
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
V kreatívnej výzve 3D zvieratko bolo pre mňa jednoduché sa rozhodnúť čo idem piecť pretože moje deti od malička milujú či už jelenčeka alebo srnčeka. Túto tortu by som chcela venovať práve im, Adamkovi a Viktorkovi. Od malička sa snažím ich viesť k láske k prírode a veľmi radi chodia so mnou do lesa na poľovačku a radi trávime spoločný čas v prírode. Dokonca obaja skôr ako vedeli povedať mama, vedeli ručať na lesnom rohu, a keď prišlo obdobie jelenej ruje, tak radi počúvali v lese jelene a tešili sa, že aj oni vedia vábiť. Starší syn Adamko ručal na všetkom čo mu len pripomínalo lesný roh a dokázal cez to vydávať zvuky. Verím, že by sa obaja takejto torte potešili na akejkoľvek ich oslave.
Ingrediencie
Korpus (2 ks)
- 7 vajec
- 224 g cukru
- 180 g hladkej múky
- 1 prášku do pečiva
- 30 g lyofilizovaných jahôd
- 7 PL vody
Jahodové pyré
- 300 g čerstvých jahôd
- 80 g kryštálového cukru
Čokoládová plnka
- 6 vajec
- 300 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 800 g masla
- 100 g kakaa
- 200 g čokolády 70%
Na potretie
- 250 g masla
- 200 g čokolády 54%
Mach
- 3 vajcia
- 45 g kryštálového cukru
- 60 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- zelená farba
Na dozdobenie
- 1 500 g hnedej poťahovej hmoty
- 250 g bielej poťahovej hmoty
- 500 g bielej modelovacej hmoty
- gélové farby – zelená, hnedá, červená, ružová, čierna, ivory
- prachové farby – svetlo-hnedá, tmavo-hnedá, béžová
Pomôcky
- plech
- papier na pečenie
- cukrárska výstuž
- valček na fondán
- žehlička na fondán
Postup
- Upečieme 2 korpusy na veľkom plechu, vyšľaháme si bielky spolu s kryštálovým cukrom.
- Pridáme žĺtky a vodu a nakoniec pomaly zamiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lyofilizovanými jahodami. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 30 min na 180 °C. Tento istý postup zopakujem aj pri druhom korpuse.
- Mach – Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva a farbivo a dáme piecť na 10 - 15 minút.
- Jahody nakrájame na malé kocky a spolu s kryštálovým cukrom dáme variť. Uvarené pyré rozmixujeme ponorným mixérom.
- Vyšľaháme nad parou vajec spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť.
- Rozpustíme 200 g čokolády 74% vo vodnom kúpeli
- V robote vymiešame maslo do peny a pomaličky pridávame vyšľahané vajcia, až kým nemáme hladký krém, nakoniec zašľaháme kakao a vychladnutú rozpustenú čokoládu.
- Krém na potretie torty – Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Maslo vyšľaháme do peny a pomaly prilievame vychladnutú čokoládu.
- Korpusy rozkrájame na potrebné rozmery a plníme tak, že najprv potrieme korpus jahodovým pyré a následne nanášame vrstvu čokoládovej plnky. Necháme trošku zatuhnúť a tortu orežeme na potrebný tvar.
- Potrieme čokoládovým krémom a tortu potiahneme poťahovou hmotou. Dozdobíme machom a vymodelovanými kvietkami.
Plyšový hrošík
Recept od Adama
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Táto torta je pre mňa výnimočná, lebo vyzerá ako môj hroch, ktorého som dostal, keď som sa narodil a spím s ním doteraz
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 525 g polohrubej múky
- 480 g kryštálového cukru
- 600 ml kyslého mlieka
- 300 ml oleja
- 3 ČL (18 g ) sódy bikarbóny
- 3 KL červeného farbiva
- 3 PL (15 ml) octu
- 3 PL (15 g) kakaa
Krém stracciatella
- 300 g kryštálového cukru
- 114 g vody
- 13 žĺtkov
- 750 g masla
- 200 g čokolády 52 %
Ostatné
- 1 000 g poťahovej hmoty
- potravinové farbivá
- jedlá fixka
- 200 ml domáceho ríbezľového sirupu
- 200 g čerstvých ríbezlí
Dovnútra
- 100 g čokolády 52 %
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g bielej čokolády
- 100 g ruby čokolády
- 100 g karamelovej čokolády
- 100 g mix čerstvého ovocia
- 100 g mix lyofilizovaného ovocia
Pomôcky
- plech
- papier na pečenie
- ráfiky s priemerom 18cm
- vykrajovačka
- stierky
- špachtle
- teplomer
- ručný mixér na sekanie
- plastový valček
- kostice
- cukrárska žehlička
- štetec
Postup
- Korpus - Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.
- V kyslom mlieku rozmiešame olej s červeným potravinovým farbivom. Túto zmes vlejeme do vyšľahanej peny, pridáme preosiatu zmes múky a kakaa, poriadne premiešame.
- Vo vedľajšej miske necháme zreagovať sódu s otcom a pridáme do cesta.
- Cesto rozdelíme na 3 tretiny. Dve upečieme v dvoch ráfikoch s priemerom 18 cm pri teplote 180 °C približne 45 min. Tretiu časť vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme 15 – 20 min na 180 °C.
- Krém - Žĺtky šľaháme. Vodu a cukor zvaríme na 123 °C a vlejeme do šľahajúcich sa žĺtkov. Šľaháme na najvyšších otáčkach, kým zmes vychladne. Potom pridáme maslo rovnakej teploty a vyšľaháme krém.
- Čokoládu rozmixujeme na malé kúsky, primiešame do krému, necháme vychladnúť.
Komiksové prasa
Recept od Tomáša
čas prípravy: 5 hodín
10 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Každá torta potrebuje poriadnu párty, preto nenechám svou prasačiu tortu osamote, ale bude oslavovať spolu s malými cupcakes. Navyše je to red velvet torta, čiže, keď ju rozrežete, bude vyzerať ako slanina. Tortu venujem najlepšej venčiteľke a opatrovateľke môjho psa - 1,5 ročnej Tamarke, dcére mojej kamarátky Zuzky, ktorá ma učila ako poťahovať tortu.
Ingrediencie
Korpus red velvet
- 690 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 230 g masla
- 500 g kryštálového cukru
- 8 vajec
- 480 g acidofilného mlieka
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL octu
- 10 g prášku do pečiva
- 2 ČL červeného potravinárskeho farbiva
Višňový džem
- 500 g višňového pyré
- 80 g kryštálového cukru
- 15 g pektínu
- 1 g kyseliny citrónovej
- + 400 g čerstvých malín do vnútra torty
Tvarohový krém
- 800 g plnotučného tvarohu
- 500 g mascarpone
- 400 g bielej čokolády
Swiss maslový krém
- 455 g zmäknutého masla
- 275 g kryštálového cukru
- 125 g bielkov
- 1 g soli
- potravinárske farbivá rôznych farieb
Poťah
- 750 g poťahovej hmoty bielej
- 250 g modelovacej hmoty
- potravinárske farbivá rôznych farieb
Pomôcky
- plech 39 x 30 cm
- papier na pečenie
- poťahová hmota
- modelovacia hmota
- misky
- stierky
- varešky
- metlička
- mixér alebo robot
- sitko
- špajdle
- gélové farby
Postup
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Múku, kakao a soľ preosejeme. V acidofilnom mlieku rozmiešame farbivo. Postupne k maslovej zmesi striedavo pridávame preosiate suché suroviny a acidofilné mlieko s farbivom. V octe rozmiešame sódu bikarbónu. Keď sa zmes napení, ručne ju vmiešame do cesta. Cesto rovnomerne rozdelíme do štyroch 18 cm foriem. Pečieme približne 30 minút na 180 °C.
- Džem - Višňové pyré dáme zohrievame a keď má približne 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme k varu a pridáme kyselinu citrónovú. Povaríme a necháme vychladnúť a stuhnúť.
- Tvarohový krém - V mikrovlnke rozpustíme čokoládu so smotanou. V mixéri zmiešame tvaroh a mascarpone a pridáme vychladnutú čokoládovú zmes. Vymiešame.
- Swiss krém - Do misky dáme cukor a bielky a vo vodnom kúpeli zohrievame na 71°C. Následne hmotu vyšľaháme na strednej rýchlosti do snehu izbovej teploty. Následne pridávame do krému po častiach maslo a šľaháme asi 7 minút na strednej rýchlosti.
- Z modelovacej hmoty na tortu vytvarujeme veľké prasačie uši, chvost, rypák, oči a úsmev.
- Zostavenie torty - Korpusy predelíme na polovice a ukladáme na seba v poradí: korpus, džem, tvarohový krém a čerstvé maliny. Hotovú tortu potrieme swiss maslovým krémom a dáme vychladnúť. Rozvaľkáme poťahovaciu hmotu a nanesieme ju na tortu - uhladíme rohy a pripevníme uši, chvost, rypák, oči a úsmev.
- Tenkými čiernymi linkami čiernej poťahovacej hmoty vytvoríme komixový efekt.
Husky torta
Recept od Michaely
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Hneď ako som sa dozvedela zadanie tejto výzvy, že to má byť zvieratko, tak ani na sekundu som nezaváhala a vedela som, že sa pokúsim urobiť psíka huskyho. Keďže doma máme dvoch takýchto krásavcov, tak dúfam, že sa mi s mojou tortou podarí aspoň trošku priblížiť k tomu, ako krásne vyzerajú.
Ingrediencie
Korpus mramorový I.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Korpus mramorový II.
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 340 g hladkej múky
- 6 PL vriacej vody
- 6 PL oleja
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1 prášok do pečiva
- 15 g kakaa
Vanilková plnka s bielou čokoládou
- 1 l mlieka
- 4 ks pudingového prášku
- 2 PL vanilkovej pasty
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 750 g masla
Punčový rozvar
- 500 ml vody
- 500 g kryštálového cukru
- šťava z citróna
- punčová aróma
Čokoládový obter
- 500 g horkej čokolády
- 500 g masla
Ozdoba
- 500 g mrazeného lesného ovocia
- 1 500 g bielej poťahovej hmoty
- 100 g modelovacej hmoty
- gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
- airbrush + farby do airbrushu
Pomôcky
- plech 39 x 30 cm
- papier na pečenie
- poťahová hmota
- modelovacia hmota
- misky
- stierky
- varešky
- metlička
- mixér alebo robot
- sitko
- špajdle
- gélové farby
Postup
- Obter - Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň zašľaháme vychladnutú čokoládu.
- Korpus I a II - Vyšľaháme vajcia asi 10 minút, aby boli krásne našľahané. Zatiaľ dáme zovrieť vodu. Keď sú vajcia vyšľahané, tak pridáme vodu, olej a vanilkovú pastu. Potom pridáme preosiate sypké suroviny bez kakaa. Cesto rozdelíme do dvoch misiek na 1/3 a 2/3. Do misky s 1/3 cesta pridáme kakao. Plech o rozmere 39 cm x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou vrstvíme cesto. Striedavo kladieme na plech 2 polievkové lyžice bieleho cesta a 1 polievkovú lyžicu hnedého cesta. Takto postupujeme až sa minie všetko cesto. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 45 min – 1 hodinu. Necháme ho vychladnúť a prerežeme na dve polovice. Toto isté urobíme aj s druhým korpusom.
- Vanilková plnka – Zohrejeme 800 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkovú pastu a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, tak doň pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Ešte do horúceho pudingu pridáme čokoládu a miešame kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Necháme puding úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne doň šľahaním pridávame puding.
- Punčový rozvar – Varíme vodu s cukrom, až kým nebudú veľké bublinky (cca 118 °C), odstavíme a necháme vychladnúť. Potom vmiešame punčovú arómu a citrónovú šťavu.
- Skladanie – Nakreslíme obrys psíka a podľa neho vyrežeme korpusy. Potom prvý tortový korpus natrieme rozvarom, nanesieme polovicu vanilkovej plnky, poukladáme ovocie a prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu potrieme rozvarom, nanesieme vanilkovú plnku, poukladáme ovocie a prikryjeme tretím korpusom. Dáme poriadne zachladiť. Potom tortu obrežeme do požadovaného 3D tvaru. Z odrezkov si urobíme punčovinu (štvrtý korpus + odrezky + rozvar + kus plnky) a domodelujeme na torte tvar zvieratka. Necháme znovu kus zatuhnúť a potom potrieme čokoládovým obterom. Necháme poriadne zatuhnúť na pár hodín v chladničke. Rozvaľkáme si poťahovú hmotu a potiahneme tortu. Dofarbíme a dotieňujeme airbrushom.
Zlatá rybka
Recept od Lucie
čas prípravy: 5 hodín
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Kto by vo svojom živote nemal želanie? Mne sa už jedno veľké splnilo, a preto mám tu možnosť vám ukázať, ako sa plnia sny. Budete k tomu potrebovať veľmi málinko, viem, ono to znie tak trochu ako klišé, ale ono naozaj stačí len „uveriť“. Každý predsa pozná rozprávku o „Zlatej rybke“. Tak šup, postačí vziať knižku do rúk a prečítať svojím deťúrencom, vnúčatkám a aj sebe.
Ingrediencie
Telíčko rybky
- 800 g marcipánu
- 20 x žĺtok
- 280 g kryštálového cukru
- 300 g vajec
- 300 g bielkov
- 260 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 200 g čokolády 70%
- 200 g masla
Ganache
- 500 g čokolády 65 %
- 500 g šľahačkovej smotany 35 %
- 400 g čokolády yuzu vlastná
- 130 g šľahačkovej smotany 40 %
Na potretie korpusov
- 200 g džemu zo sicílskych pomarančov, priamo zo Sicílie
Poťahová hmota
- 1 400 g poťahová hmota mandľa
Zdobenie
- práškové farby odtieňov zlatej, perleťovej bielej, antickej zlatej
- 1 konštrukcia
- 1 balík ryžového papiera
Pomôcky
- stojan vyrábaný na mieru
- plech klasický 30 x 40
- robot
- ručný mixér
- potravinová fólia
- silikónové podložky
- prachové farby
- gélové farby
- misky
- stierky
- kovová slamka o priemere 1cm
- štetce
- kostica na tvarovanie
Postup
- Marcipán zohrejeme, vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, okrem bielkov, tie vyšľaháme zvlášť s druhým cukrom. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslo, postupne zašľaháme suché suroviny a nakoniec primiesime stierkou sneh. Pečieme na 2 klasických hlbokých plechoch na 180 °C asi 30 - 40 minút.
- Medzitým pripravíme obidve ganache. Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nachystanú čokoládu. Zakryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote, najlepšie z večera do rána. Pred použitím môžeme trochu prejsť metličkovým mixérom.
- Kým korpusy vychladnú, postupne namáčame ryžový papier a na papier na pečenie ukladáme a dotvárame potrebný tvar. Môžeme zafarbiť, tónovať gélovými alebo práškovými farbami. Sušíme v rúre na 100 °C, kým nebudú suché.
- Korpusy narežeme na pláty a postupne ukladáme na podložku do potrebného tvaru. Striedame džem a ganache. Postupne vrstvíme. Keď máme požadovanú výšku, dáme poriadne zachladiť. Potom orežeme do požadovaného tvaru a celé to ešte vyhladíme pomocou ganache z čokolády 65 % a dáme opäť zachladiť.
- Vyvaľkáme fondán na požadovanú veľkosť a hrúbku. Nanesieme na tortu a postupne, pomalým dotváraním pokryjeme celú tortu.
- Zdobenie a dotváranie celého zvieratka. Fantázii sa medze nekladú. Na šupiny zvolíme slamku, domodelujeme oči, ich okolie, ústa rybke a už len dotieňujeme pocitovo jednotlivými farbami, postupne a opatrne.
- Nakoniec z ozdôb z ryžového papiera dotvoríme plutvy a pozapichujeme ich do tela rybky.
Kareta pre Liamka
Recept od Kataríny
čas prípravy: 5 hodín
15 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Náš syn Liamko miluje pozorovať zvieratká. Keď sme boli prvýkrát s ním pri mori, v hoteli bolo obrovské akvárium s korytnačkami. Každý deň dokázal stáť pri ňom a pozorovať ich. A úplne miluje rozprávku Sammyho dobrodružstvá. Preto vznikla táto tortička.
Ingrediencie
Korpus
- 10 žĺtkov
- 440 g bielkov
- 337 g krupicového cukru
- 233 g hladkej múky
- 133 g mletých orechov (mleté lieskovce mleté vlašské orechy)
- 3 štipky soli
- 2,5 ČL škorice
- 2,5 ČL kypriaceho prášku
Marhuľová plnka
- 250 g marhuľového pyré
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 50 g masla
- 75 g kryštálového cukru
Karamelizované marhule
- 5 marhúľ
- 70 g masla
- 50 g kryštálového cukru
Čokoládová ganache
- 500 g čokolády 54 %
- 500 ml šľahačky 33 %
Základný krém
- 500 g mascarpone
- 400 ml smotany na šľahanie 40 %
- 70 g kryštálového cukru
Pistáciovo – pekanové praliné
- 100 g pistácií
- 35 g pekanových orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- vanilkový extrakt
Korpus – piesok
- 100 g hladkej múky
- 74 g kryštálového cukru
- 20 g mandľovej múky
- 3 vajcia veľkosti L
- 1/3 ČL vanilkovej pasty
Ostatné suroviny
- domáce pekanovo - pistáciové praliné
- 700 g poťahovej hmoty vanilka zafarbenej na bledohnedú farbu (malú časť si odložíme bokom, vymodelujeme z nej vajíčka karety)
Pomôcky
- Airbrush pištol
- Rôzne odtiene hnedých cukrárskych farieb
- Štetce rôznych hrúbok
- Biely alkohol na riedenie farieb
- Cukrárske špachtle na vyhladenie ganache
- Veľký podnos na tortu cca 50x40cm
Postup
- Korpus - Bielky vyšľaháme s ½ cukru, soľou do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s druhou ½ cukru do peny. V miske zmiešame ostatné suché ingrediencie. Do bielkom prilejeme žĺtkovú penu a jemne ručne spojíme stierkou. Následne pridáme suchú zmes a ručne zmiešame. Rozdelíme do 3 foriem (2 x 24 cm, 1 x 16 cm) s tým, že do 16 cm formy dáme len menšie množstvo – tento korpus bude slúžiť len na spodok nožičiek a hlavičky korytnačky. Pečieme na 180 ºC cca 35 minút. Skontrolujeme špajdľovým testom.
- Korpus (piesok) - Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Po jednom pridáme na nízkych otáčkach žĺtky, vanilkovú pastu. Následne ručne pridáme preosiatu múku a mandľovú múku. Pečieme v kruhovej forme s priemerom 15 cm cca 25 minút.
- Praliné - Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci upálime cukor na karamel. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne zmes rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie. Celý proces trvá dlho, ale výsledok stojí za to!
- Marhuľová plnka - Pyré vložíme do hrnca. Zohrejeme. V druhej miske poriadne vymiešane žĺtky s cukrom a pridáme múku. Zohriate pyré pridáme na 3-krát do žĺtkov. Poriadne premiešame. Celú zmes vrátime do hrnčeka a uvaríme hustý krém. Odstavíme a pridáme maslo. Necháme poriadne schladiť, ideálne cez noc. Pred použitím celý krém ešte prešľaháme ručným mixérom.
- Karamelizované marhule - V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kúsky nakrájané marhule a následne pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať.
- Základný krém - Mascarpone vymiešame s cukrom. Pridáme šľahačku a vymiešame tuhý krém.
- Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Dáme poriadne vychladiť.
- Korytnačka - 24 cm korpusy rozkrojíme každý na 2 časti. Spodný korpus prichytíme trochou krému o podložku. Natrieme vrstvou základného krému. Poukladáme karamelizované marhule. Druhý plát natrieme praliné a natretou stranou položíme na prvý plát. Na druhý plát natrieme tenkú vrstvu základného krému. Spravíme vyvýšený okraj a nanesieme ½ marhuľovej plnky. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme praliné, tenkou vrstvou základného krému, vyvýšime okraje a pridáme marhuľový krém. Prikryjeme štvrtým plátom.
- Naplnené korpusy zrežeme do tvaru panciera. Odrezky vložíme do misky a poriadne rozpracujeme – budeme ich potrebovať na dotvorenie končatín, hlavy a chvostu korytnačky. Zo 16 cm korpusu vyrežeme 4 x nožičky, hlavu a chvost korytnačky. Priložíme ich k pancieru a navrstvíme naň odrezky tak, aby nám vznikli končatiny, hlava a chvost. Celú tortu dáme poriadne zatuhnúť. Po zatuhnutí obtrieme celú tortu ganache.
- Poťahovaciu hmotu zafarbíme, rozvaľkáme a prenesieme na korytnačku. Korytnačku domaľujeme a domodelujeme detaily. Korpus na piesok pomrvíme a nasypeme okolo korytnačky. Pri chvostík uložíme vajíčka.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: