info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 5. kolo - osobná výzva - Broken glass cake


Ako sa darilo finalistom v piatom kole pečenia? Nepadali iba hodnotenia, ale aj sklenené misy a stávky.

V osobnej výzve pekári a pekárky pripravovali želé dezert v podobe rozbitého skla. Broken glass cake musí hrať farbami aj chuťami, preto ho súťažiaci dochutili rôznym ovocím. 

Takto má vyzerať pravý Broken glass“ pochválili porotkyne Timi. Želé tiež podržalo Mirku, ktorej ľadové želatínové more vyniklo nápadom, chuťou aj farebnosťou. Torta od Luci si vyslúžila potlesk a slová uznania porotkýň.
Naopak, v tejto výzve sa nedarilo Miške. Jej „nezbedné myšky“ narobili nezbedu a krém na torte sa roztiekol. „Dvakrát som robila krém a už nebol čas na zachladenie. Tak dopadol tak ako dopadol“ zdôvodnila Miška.
 


Morská želé torta


Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2,5 hodiny
20 porcií
náročnosť: ťažká

 

Popis

Morský svet je pre deti veľmi príťažlivý. Dokonca aj ten studenomorský, preto na tejto torte nájdete malého tučniaka na ľadovej kryhe. Niet sa čomu čudovať, veď Mirka je fanúšička otužovania - pri ochutnávaní jej torty vás však nezamrazí.
 

Ingrediencie

Korpus
  • 2 vajcia
  • 30 g kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 10 g vanilkového cukru
Kivi džem
  • 8 ks kív
  • 40 g cukru
  • 10 g pektínu
Farebné kúsky vo vnútri
  • 400 ml jablkovej šťavy
  • 6 g agaru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 400 ml čerešňovej šťavy
  • 6 g agaru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 400 ml marhuľovej šťavy
  • 6 g agaru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
Biely základ
  • 500 g ricotty
  • 200 g tučného tvarohu
  • 500 g bieleho cottage syru
  • 200 g cukru
  • vanilková pasta
  • 5 balíkov plátkovej želatíny
Modré želé
  • 500 g ovocnej šťavy
  • 2 ks práškovej želatíny
  • modré farbivo
Modelovanie
  • fondán na modelovanie: čierny, boely, oranžový

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • misa
  • forma s priemerom 24 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • hrniec
  • sitko
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárenské vrecká

Postup

  1. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, žĺtky, múku, prášok do pečiva a pečieme na 170 °C 15 min.
  2. Kivi ošúpeme, nakrájame na kúsky a varíme, kým nevznikne džem.
  3. Z jednotlivých štiav, agaru, cukru a šťavy z citróna pripravíme do 3 misiek želé.
  4. Riccotu, tvaroh a cottage vymiešame spolu, ochutíme cukrom, citrónovou kôrou. Plátkovú želatínu pripravíme podľa pokynu na obale a pridáme k bielemu základu.
  5. Modré želé pripravíme z práškovej želatíny podľa pokynov na obale.
  6. Z fondánu vypracujeme ľadovú kryhu a tučniaka.Korpus potrieme džemom, farebné želé pokrájame na kúsky a postupne pridávame do bieleho základu. Necháme chladnúť. Na záver zalejeme modrým želé a pridáme dekorácie z fondánu. 


Ovocná jednotka


Recept od Lucie
čas prípravy: 2,5 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Nezabudnuteľný okamih, keď má naše prvý rôčik. Mám úžasného syna, ale kebyže mám dcérku, tak jej k prvému rôčku a všetkým spoluoslávencom určite naordinujem túto zdravú "torticu" plnú ovocných štiav a vitamínov...
 

Ingrediencie

Pečená časť
  • 60 g kryštáového cukru
  • 280 g banánov
  • 120 g rumu
  • 50 g masla
  • 280 g hnedého cukru
  • 80 g invertného cukru
  • 200 g prepusteného masla
  • 250 g celých vajec
  • 170 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
  • 150 ml kompótovej šťavy z černíc
  • 1,5 g agaru
  • 300 ml kompótovej šťavy z višní
  • 3 g agaru
  • 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
  • 1,5 g agaru
Zálievka
  • 500 g malinového pyré
  • 1 kg gréckeho jogurtu
  • 320 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 21 plátkov želatíny
Marshmallow
  • 70 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 štipka kyseliny citrónovej
  • 100 ml vody
  • 10 g agaru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g malinového pyré
Želé černice
  • 150 g čučoriedok z kompótu
  • 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
  • acetátový listživé jedlé kvety
  • čerstvé maliny

Pomôcky

  • kovová forma v tvare číslice 1 bez dna
  • plech 30 x 40 cm
  • acetátový list
  • stierky
  • misky
  • silikónová forma na malé černice
  • ozdobná špička
  • plniace vrecko

Postup

  1. Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm).
  2. Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
  3. Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
  4. Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
  5. Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
  6. Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi. 


Včeličkovská želé torta


Recept od Timei
čas prípravy: 2,5 hodiny
16 porcií
náročnosť: ľahká

 

Popis

Pred rokom som prvýkrát skúsila makrónky vďaka mojej kamarátke Lucke a od vtedy sme v každodenom kontakte a vzájomne si radíme v našej skupine. Práve vďaka nej som začala piecť a zistila, že to je to, čo chcem v živote robiť. A preto chcem tento koláčik venovať Luckinej dcérke Alžbetke, ktorá miluje včielky a med.
 

Ingrediencie

Sušienkový korpus
  • 60 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 12 g žĺtkov
  • 100 g hladkej múky
  • 6 g kukuričného škrobu
  • 45 g namletých lieskových orechov
  • 1 g soli
Korpus
  • 10 g zmäknutého masla
  • 15 g kokosového masla
Biela plnka
  • 600 g krémového syra
  • 90 g práškového cukru
  • 12 g plátkovej želatíny
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
Šľahačka
  • 4 g plátkovej želatíny
  • 200 g smotany na šľahanie 36 %
  • 20 g práškového cukru
  • 50 g medu
Pomarančové želé
  • 250 g pomarančového pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Acai želé
  • 250 g acai pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Medové pláty
  • 113 g mandarínkového pyré
  • 60 g pomarančového pyré
  • 1 PL agar
  • ½ citrónová šťava (šťava z polovice citróna?)
  • 145 g vody
  • 50 g kryštálového cukru
Včielky
  • 100 g žltej modelovacej hmoty
  • 30 g čiernej modelovacej hmoty
  • 50 g bielej modelovacej hmoty

Pomôcky

  • ráfik 20cm
  • ručný mixér
  • silikónové formy – med
  • modelovacia hmota

Postup

  1. Korpus - Maslo vyšľaháme s cukrom do hladka. Potom pridáme žĺtok a znovu vymixujeme ručným mixérom. Pridáme preosiatu múku, oriešky, škrob a soľ a všetko vymixujeme ručným mixérom do omrviniek. Potom cesto nasypeme a rozotrieme na papier na pečenie a dáme na 30 minút do mrazničky. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 °C. Cesto potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Sušienky môžeme počas pečenia premiešať, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Sušienky si v pulzoch rozmixujeme a pridáme 10 g zmäknutého masla a kokosového masla a ručne zamiešame, aby vznikla pevnejšia hmota. Všetko spolu dobre premiešame. Nasypeme do 20 cm formy vystlanej papierom na pečenie a okolo si vložíme acetátovú fóliu. Cesto dobre pozatláčame a dáme do mrazničky.
  2. Želé - Želatínu na obe želé si zalejeme 168 g vody a necháme napučať približne 10 minút. Následne zohrejeme pyré s medom na 80°C a pridáme napučanú želatínu Dobre premiešame a dáme do naolejovanej plytšej sklenenej nádoby a vložíme do chladničky, kým želé zatuhne. Potom ho ľubovoľne nakrájame na rôzne kocky.
  3. Plnka - Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody. Zatiaľ vyšľaháme ½ šľahačky (150 g) s krémovým syrom a cukrom do hladka. Potom zohrejeme druhú ½ šľahačky (150 g), pridáme dobre vyžmýkanú želatínu a premiešame. Zmes nalejeme do hmoty z krémového syra a všetko spolu dobre premiešame. Odoberieme 1/3 plnky. Do väčšej časti nasypeme nakrájané ovocné želé a dobre premiešame. Plnku nalejeme do formy a zvyšnú 1/3 plnky potrieme na vrch. A dáme zatuhnúť do chladničky.
  4. Šľahačka - Želatínu dáme do studenej vody napučať na 10 minút. Zatiaľ zohrejeme 50 g šľahačky s cukrom na 80°C. Potom pridáme vyžmýkanú želatínu do teplej šľahačky a premiešame. Zmes nalejeme do zvyšných 150 g šľahačky, premiešame a nalejeme na vrch cheesecakeu. Necháme dobre zatuhnúť v chladničke do druhého dňa.
  5. Medové pláty - Vodu a agar zmiešame v panvici. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, pomarančové pyré a privedieme k varu. Následne pridáme mandarínkové pyré a povaríme 1 – 2 min. Potom nalejeme do foriem a necháme zatuhnúť. Z modelovacej hmoty si vytvoríme včielky.


Sladký mešec


Recept od Adama
čas prípravy: 2,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: ľahká

 

Popis

Od detstva som mal rád hru na hľadanie pokladu s indíciami a myslím si, že určite nie som sám. Pamätám sa, že sme si kreslili farebné mapy a podľa nich hľadali poklady od výmyslu sveta. Jednoduchá hra a pri tom taká zábavná. Čo by mohlo potešiť deti viac ako poklad, ktorý si môžu celý zjesť. Preto som sa rozhodol im jeden takýto pripraviť.
 

Ingrediencie

Černicové želé kocky - zafír
  • 120 ml černicového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 1 ČL agaru (5 g)
  • potravinová farba modrá
Citrónové želé - jantár
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 1 ČL agaru (7 g)
  • potravinová farba žltá
Granátové jablko želé – rubíny
  • 120 ml šťavy z granátového jablka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • ¾ ČL agaru (5 g)
  • potravinová farba červená
Náplň
  • 450 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 375 g kyslej smotany
  • 530 ml acidka
  • 350 ml vody
  • 63 g práškovej želatíny
Korpus
  • 75 g marcipánu
  • 40 g kryštálového cukru
  • 60 g žĺtkov
  • 100 g bielkov
  • 45 g kryštálového cukru
  • 40 g čokolády
  • 20 g kakaa
Ostatné
  • 20 ml oleja
  • 100 g modelovacej hmoty
  • potravinové farbivá
  • 100 g černicové pyré
  • 50 g bielej čokolády

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • tyčový mixér
  • rôzne nádoby
  • igelitové vrecko
  • hrniec
  • lievik
  • plastelína
  • potravinová fólia
  • pečatidlo

Postup

  1. Univerzálny postup na všetky želé - Všetky suroviny zmiešame, zafarbíme a privedieme k varu. Chvíľu varíme, vylejeme do foriem, necháme zatuhnúť. Krájame ľubovoľné tvary.
  2. Cesto - Marcipán, 40g cukru, žĺtky a vlažnú roztopenú čokoládu vymiešame. V osobitnej nádobe vymiešame bielky s cukrom do peny. Tieto dve zmesi spojíme a na záver pridáme kakao. Vylejeme na plech vyložený papierom a pečieme 7 min pri 200°C.
  3. Náplň - Zmiešame acidofilné mlieko s vodou. Želatínu zalejeme 10 PL vody, necháme napučať. Zahrejeme, zmes však nesmie vrieť. Do želatíny pridáme 3PL zmesi acidofilného mlieka a vody, rozmiešame a vrátime späť do acidomliečnej - vodnej zmesi. Kyslú smotanu vymiešame s kondenzovaným mliekom a všetko spolu spojíme a premiešame.
  4. Zostavovanie - Pripravíme formu, v našom prípade vyššie igelitové vrecko s pevným dnom, ktoré vymastíme olejom. Pomocou lievika vyrobíme aj uzáver vrecka. Na spodok vrecka nakladieme časť želé kociek, ktoré zalejeme zmesou. Tento postup opakujeme, kým sa minie všetka hmota. Časť hmoty nalejeme aj do lievika. Necháme poriadne zatuhnúť.
  5. Modelovaciu hmotu zafarbíme a vytvarujeme si šnúrku a pečať. Spodnú časť potrieme roztopenou bielou čokoládou. Zabránime tak topeniu pri styku so želé.
  6. Zostavenie - Korpus potrieme černicovým pyré. Na korpus položíme stuhnuté vrecko, položíme uzáver vrecka, zaviažeme šnúrkou a ozdobíme pečaťou.


Dovolenkový sen


Recept od Kataríny
čas prípravy: 2,5 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Milujem more, slnko a pláž. Preto tento nápad na letný dovolenkový Brokenglass cake. Tento dezert by som venovala našim dobrým priateľom, ktorí pochádzajú z Ukrajiny... lebo práve Irina tento dezert robila dávno, u nich je to veľmi známy dezert a ona ma učila kedysi dávno pracovať so želatínou.
 

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia veľkosti L
  • 110 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • vanilková pasta
  • 1 limetka - kôra
Základná hmota
  • 210 g kokosového mlieko z plechovky
  • 155 g salka
  • 195 g kokosového pyré
  • 30 g práškovej želatíny
  • 120 g studenej vody
  • 375 g vody
  • 16 g kokosovej pasty
Maracujové želé
  • 332 g maracujové pyré
  • 12 plátkov želatíny
  • 30 g trstinového cukru
Ananásové želé
  • 332 g ananásového pyré
  • ananásová aróma
  • 40 g trstinového cukru
  • 13 plátkov želatíny
  • zelené potravinárske farbivo

Pomôcky

  • Floristické drôtiky
  • Forma na ananás
  • Gum pasta

Postup

  1. V dvoch pohároch namočím plátkovú želatínu na jednotlivé želé. Suroviny na ananásové želé (okrem želatíny) vložíme do hrnčeka a zohrejeme spolu s cukrom. Zložíme zo zdroja tepla. Vložíme napučanú želatínu a miešame do jej úplného rozpustenia. Nakoniec pridáme zelené farbivo. Pri každom želé postupujeme rovnako. Jednotlivé želé zmesi vylejeme do dvoch misiek a dáme zatuhnúť. Ideálne cez noc.
  2. Korpus - Oddelíte žĺtky od bielkov. Bielky s 1/2 cukru vyšľaháme do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyškom cukru a vanilkovou pastou. Obe zmesi spojíme ručne. Následne ručne pridáme preosiatu múku a limetkovú kôru. Zmes rozotrieme na papier na pečenie cca 40 x 30 cm a pečieme na 180ºC cca 8 -10 minút. Na druhý papier na pečenie preosejeme práškový cukor a preklopíme naň upečený plát, stiahneme papier.
  3. Vymodelujeme a namaľujme listy zo zafarbenej gum pasty. Prichytíme ich na drôtiky.
  4. Základná hmota - Želatínu namočíme so 120 g studenej vody. Necháme napučať. V jednej miske zmiešame kokosové mlieko (premiešaná plechovka), kokosové pyré, kokosovú pastu a salko. 375 g vody zohrejeme (nesmie vrieť) a pridáme želatínu. A následne želatínovú zmes pridáme ku kokosovej zmesi.
  5. Skladanie brokenglass cake - Z celého množstva nám vyjde 1ks celý ananás a jedna polovica ananásu, ktorú budeme servírovať položenú na podnose (nebude stáť ako celý ananás). Jednotlivé želé si nakrájame na menšie kúsky. Do formy naspodok vložíme menšie kúsky cesta kruhového tvaru ako základňu. Pridáme 1/3 kúskov želé (zmiešali sme obe príchute). Do ½ polovice ananásu nalejeme kokosovú zmes a vložíme ďalší kúsok cesta. Opäť navrstvíme 1/3 želé kúskov a zalejeme základnou zmesou po okraj. Takto isto postupujeme aj pri polovičnej forme ananásu, iba základňa vykrojená z cesta bude mať iný tvar (vyrežeme si ju so samostatnou formou polovice ananásu). Všetko vložíme do chladničky a necháme poriadne zatuhnúť cez noc, pripadne 24 hodín. Vyklopíme z formy a ozdobíme vymodelovanými lístkami.



Nezbedné myšky


Recept od Michaely
čas prípravy: 2,5 hodiny
16 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Pred touto výzvou mám veľmi veľký rešpekt, nakoľko práca s takým množstvom želatíny nie je moja šálka kávy. Tento dezert by som chcela venovať mojej super kamarátke Dede, nakoľko aj ona sa snaží vždy urobiť život takým pestrým ako sú farebné kúsky, ktoré sa nachádzajú dnu v dezerte.
 

Ingrediencie

Levanduľový korpus
  • 2 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • nastrúhaná citrónová kôra z ½ citróna
  • 70 g hladkej múky
  • 2 g sušenej levandule
Pribináčiková plnka
  • 750 g tučného mäkkého roztierateľného tvarohu
  • 300 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 100 g šľahačkový kyslý krém (creme fraiche)
  • 150 g práškového cukru
  • 40 g práškovej želatíny do krému
  • 10 PL vody
Šampus želé
  • 400 ml detského šampanského
  • 8 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • gélová farba modrá
Passion fruit želé
  • 250 g passion fruit pyré
  • 6 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 120 g kryštálového cukru
Jahoda a Yuzu želé
  • 250 g jahoda - yuzu pyré
  • 6 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty

Pomôcky

  • okrúhla forma na pečenie 20 cm
  • silikónová forma na dezert
  • modelovacia hmota
  • 3 menšie plastové formy na želatínu
  • gélové farby
  • papier na pečenie
  • misky
  • stierky
  • varešky
  • metlička
  • mixér alebo robot
  • sitko

Postup

  1. Cesto - Vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a vanilkovú pastu a krátko vyšľaháme. Múku preosejeme a jemne zamiešame. Levanduľu rozdrobíme na menšie a tiež preosejeme a zamiešame. Cesto vylejeme do 20 cm okrúhlej formy vystlanej papierom a pečieme na 160 °C asi 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Šampus želé - Želatínu zmiešame s vodou a 10 minút dáme napučať. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k šampanskému. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  3. Passion fruit želé - Želatínu zmiešame s vodou a Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, ktorý rozpustíme a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  4. Jahoda a Yuzu želé - Želatínu zmiešame s vodou a dáme napučať na 10 minút. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  5. Pribináčiková plnka - Želatínu s vodou dáme napučať. Do misky dáme tvaroh, smotanu na šľahanie, šľahačkový kyslý krém, práškový cukor a poriadne zamiešame. Želatínu zohrejeme, ale nevaríme. Poriadne ju miešame, aby sa rozpustila. Dáme do nej zo 2 lyžice pribináčikovej hmoty, aby teplota klesla, poriadne rozmiešame a vlejeme všetko do pribináčikovej plnky. Všetko poriadne zmiešame.
  6. Skladanie - Želé nakrájame na malé kúsky. Do formy vlejeme kúsok pribináčikovej plnky. Nakrájané želé zmiešame so zbytkom pribináčikovej plnky, vylejeme do pripravenej silikónovej formy, nakoniec vložíme levanduľový korpus a necháme poriadne zatuhnúť.


Mondrianov Kaleidoskop


Recept od Tomáša
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Slovné spojenie, ktoré by som nikdy nepovedal, že napíšem. Keď som videl tento koláč, okamžite mi vďaka bielej plnke pripomenul maľby od Pieta Mondriana. A keďže sú vo forme poukladané nepravideľne, vyzerajú po rozkrojení ako by ste sa na jeho obrazy dívali cez kaleidoskop.
 

Ingrediencie

Želatínové kocky
  • 1,5 l vody
  • 80 g práškovej želatíny
  • 220 g kryštálového cukru
  • 50 g citrónovej šťavy
  • 30 g limetkovej šťavy
  • esencia čučoriedky a maliny
  • modré, červené a žlté farbivo
Ozdobné štvorce
  • 0,5 l vody
  • 40 g práškovej želatíny
  • 70 g kryštálového cukru
  • 20 g citrónovej šťavy
Tvarohová náplň
  • 250 g kondenzovaného mlieka
  • 750 g tvarohu
  • 500 g vody
  • 60 g práškovej želatíny
Citrónový korpus
  • 50 g vajec
  • 75 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava a kôra z jedného citróna
  • 60 g kyslej smotany
  • 15 g olivového oleja
  • 80 g hladkej múky
  • 30 g masla
  • 2 g prášku do pečiva

Pomôcky

  • štvorcová forma
  • štvorcové silikónové formy na dekoráciu

Postup

  1. Korpus - Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu, šťavu a olej, následne múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec rozpustené maslo. Nalejeme do formy a dáme piecť do štvorcovej formy (20x20cm) v rúre predhriatej na 180 °C.
  2. Želatínové kocky - Želatínu dáme do 0,5 l vody a necháme 10 minút pôsobiť. Potom hmotu zohrejeme (nevaríme), pridáme cukor, citrónovú šťavu a ostatnú vodu. Všetko rozdelíme do troch nádob: 1. zafarbíme načerveno a pridáme malinovú esenciu, 2. zafarbíme namodro a pridáme čučoriedkovú esenciu a 3. zafarbíme nažlto. Všetky tri vylejeme do samostatných nádob a dáme stuhnúť.
  3. Ten istý postup zopakujeme aj pri ozdobných štvorcoch a jednotlivé farby nalejeme do štvorcových silikónových foriem a dáme stuhnúť.
  4. Tvarohová náplň - Želatínu nasypeme do tretiny vody a necháme 10 minút pôsobiť. Hmotu zohrejeme a pridáme zvyšnú vodu. Celú tekutinu nalejeme k tvarohu a kondenzovanému mlieku a vyšľaháme.
  5. Zostavenie - Korpus uložíme na dno štvorcovej (20 x 20 cm) formy. Farebné želatíny pokrájame na kocky a poukladáme ich do formy. Všetko zalejeme tvarohovou náplňou a necháme stuhnúť.
  6. Na záver na vrch poukladáme želatínové štvorce a vytvoríme tak obraz pripomínajúci Mondrianove maľby.


Kyslý úsmev


Recept od Patrika
čas prípravy: 2,5 hodiny
8 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Deti mojich dobrých kamarátok majú spoločnú detskú narodeninovú oslavu. Rozhodol som sa im pripraviť trošku kyselkavý dezert, aby im nežiarili len oči po jeho rozkrojení, ale aby im trošku aj vykrútilo kútiky. Matky rozhodli – vyváženosť chutí v torte.
 

Ingrediencie

Limetový korpus
  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 35 g oleja
  • kôra z 1 limety
Limetové želé
  • 25 g práškovej želatíny
  • 100 g šťavy z limetiek
  • 100 g vody
Višňové želé
  • 25 g práškovej želatíny
  • 200 g višňového pyré
Panáčikovia a stavebnica
  • 25 g práškovej želatíny
  • 200 g ovocnej šťavy
Krém do torty
  • 800 g šľahačkový kyslý krém 36 %
  • 13 g práškovej želatíny
  • 52 g vody
  • 50 g práškového cukru
Krém na zlepenie
  • 125 g mascarpone
  • 100 ml šľahačky 40 %
  • 15 g práškového cukru

Pomôcky

  • misky a nož na nakrájanie kociek želatíny
  • formičky na stavebnicu a panáčikov
  • silikónová forma na tortu
  • gélové farby

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170 °C a papierom na pečenie si vystelieme formu s priemerom 24 cm.
  2. Najskôr pripravíme želé, aby stihlo stuhnúť – na obe želé zmiešame želatínu s tekutinami a necháme napučať. Následne každú hmotu zvlášť zohrejeme nad parou na cca 60-70 °C a prelejeme do pripravených misiek cez sitko, prípadne lyžičkou zozbierame vzniknutú penu a dáme poriadne zachladiť. V prípade potreby môžeme dofarbiť želé gélovými farbami
  3. Korpus – Vajcia rozdelíme, s tretinou cukru ručným mixérom vyšľaháme žĺtky a so zvyšným cukrom vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Hmoty potom spolu spojíme, prisypeme múku a kôru z 1 limety a nakoniec primiešame olej. Pečieme vo forme na 170°C 30 minút.
  4. Krém do torty – Želatínu dáme napučať do vody a opakujeme proces ako v želé. Kyslý šľahačkový krém vymiešame s cukrom a následne postupne primiešavame krém do vychladnutej želatíny. Pridáme stuhnuté želé, ktoré nakrájame v miske na kocky, prelejeme do silikónovej formy a dáme stuhnúť, ideálne na celú noc v chladničke.
  5. Mascarpone krém – Vyšľaháme mascarpone, smotanu a cukor.
  6. Dokončenie torty – Korpus potrieme na tenko mascarpone krémom, položíme naň stuhnutý krém a dozdobíme panáčikmi a stavebnicou.


Safari torta


Recept od Danice
čas prípravy: 2,5 hodiny
10 porcií
náročnosť: ťažká

 

Popis

S osobnou výzvou v piatom kole som teda musela poriadne sama so sebou bojovať. Ja totiž veľmi nemusím koláčiky, ktoré sa trasú. Rada by som ho však venovala svojmu bratovi Kubkovi, ktorý má 11 rokov a od malička miluje ovocie. A ja keď pečiem tak mi veľmi rád vyjedá všetko čo je ovocné, až niekedy mám pocit, že si to pred ním musím skrývať. Veľmi rada takéto ovocné zákusky pripravujem na jeho narodeninovú oslavu v máji a on sa teší, že môže pohostiť svojich kamarátov a vtedy mám dokonca pocit, že je na mňa hrdý a konečne mu ako staršia sestra neleziem iba na nervy.
 

Ingrediencie

Korpus
  • 2 vajcia
  • 30 g kryštálového cukru
  • 20 g polohrubej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 50 g čerstvých čučoriedok
Bazový krém
  • 500 g krémového syra
  • 600 g smotany na šľahanie 33%
  • 1 salko
  • 300 g domáceho bazového sirupu
  • 30 g plátkovej želatíny
Červená želatína
  • 300 g mrazených jahôd
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 g vody
  • 20 g plátkovej želatíny
Fialová želatína
  • 300 g mrazených čučoriedok
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 g vody
  • 20 g plátkovej želatíny
Zelená želatína
  • 300 g čerstvých kivi
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 g vody
  • 20 g plátkovej želatíny
  • zelená gélová farba
Na dozdobenie
  • 280 g bielej čokolády
  • 120 g kakaového masla
  • farba rozpustná v tukoch

Pomôcky

  • silikónová forma honore
  • silikónová forma zvieratka
  • vykrajovač listov
  • airbrush

Postup

  1. Najprv dáme napučať želatínu na všetky ovocné príchute.
  2. Červená želatína – Jahody spolu s cukrom a vodou dáme variť, privedieme do varu a po pár minútach precedíme cez sitko a primiešame vyžmýkanú želatínu. Dáme zatuhnúť do chladničky (najlepšie celú noc).
  3. Fialová želatína – Čučoriedky spolu s cukrom a vodou dáme variť, privedieme do varu a po pár minútach precedíme cez sitko a primiešame vyžmýkanú želatínu. Dáme zatuhnúť do chladničky
  4. Zelená želatína – Kivi nakrájame na kocky a spolu s cukrom a vodou dáme variť, privedieme do varu a po pár minútach precedíme cez sitko a primiešame vyžmýkanú želatínu. Dáme zatuhnúť do chladničky
  5. Rúru si dáme vyhriať na 180°C. Vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. Do vyšľahaných vajec pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame čerstvé čučoriedky. Dáme piecť na 10-15 minút.
  6. Dáme napučať želatínu na bazový krém. Krémový syr, salko a domáci sirup prešľaháme, aby sa spojili hmoty. Vyšľaháme osobitne smotanu. Vyšľahanú smotanu si pomaly metličkou spojíme s vzniknutým bazovým krémom. Vyžmýkanú želatínu s troškou vody rozpustíme a zamiešame do krému.
  7. Velvet na dozdobenie - Zohrejeme si bielu čokoládu a kakaové maslo, primiešame farbu a finálna teplota musí byť 40°C. Striekame na ZAMRZNUTÝ zákusok.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.


Na prípravu receptov sa budú hodiť: