info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 6. kolo - kreatívna výzva - Štafetková torta


V kreatívnej výzve si súťažiaci udržiavali dobrú náladu. Najlepšiu štafetkovú tortu pripravila Katka v podobe kávového vrecka. Porotkyne ocenili aj prácu Luci, Danky a Mirky. Viac kritiky sa od porotkýň dostalo Adamovi, ktorého torta nevynikla.

Pekárkou týždňa sa stala Katka , ktorá tento titul obhájila druhýkrát.

Luci, ktorá sa stala v piatom kole pekárkou týždňa sa tentokrát ocitla v ohrození. Rozhodnutie medzi Luci a Adamom dopadlo v jej prospech. Šou opustil najmladší súťažiaci Adam .
„To, že som v polovici pečenia som nečakal naozaj. Ja som si myslel, že to bude nejaké tretie kolo a zrazu šieste kolo. Je to super, je to úžasné ten pocit a užívam si to.“ vyjadril sa Adam na začiatku šiesteho kola. Zo šou odchádza spokojný.

S Adamom sa rozlúčili zostávajúci finalisti aj porotkyne.

„Adam je skvelou ukážkou mladého človeka, z ktorého by si mali všetci brať príklad, preto lebo robí krásne veci, je zapálený pre to, čo miluje.“ povedala Petra.
„Ja želám Adamovi, aby úspešne ukončil školu. Aby ho bavila orgánová hudba, tak ako to on stále hovorí. Aby nikdy nenechal pečenie, lebo má na to talent.“  zapriala Adamovi Jožka.
 
Štafetková torta 1


Pamiatka na blízkych


Recept od Miroslavy
čas prípravy: 3 hodiny
náročnosť:

 

Popis

Keďže je jesenné obdobie, a to sa spája aj s pamiatkou zosnulých, tak si často spomíname na svojich blízkych, ktorí už nie sú s nami. Preto som sa túto tortu rozhodla poňať ako spomienku na tých, ktorí už nie sú v mojom živote fyzicky, ale len v myšlienkach a spomienkach. Štafetky v tvare sviečok mi pripomenuli, že aj keď plameň života zhasne,  stále ostáva kúsok tohto vyhasnutého života v nás.
 

Ingrediencie

Cesto
  • 480 g bielkov
  • 315 g kryštálového cukru
  • 135 g strúhaného kokosu
  • 120 g hladkej múky
Krém
  • 165 g vajec (3 ks)
  • 180 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g pomarančovej čokolády
Kandizované pomaranče
  • 2 pomaranče pokrájané na 0,5 cm plátky
  • 250 g cukru
  • 170 ml vody
  • 1 vanilka
Ďalšie suroviny
  • biela čokoláda
  • strúhaný kokos
  • oranžový, žltý a červený fondán
  • čierna gélová farba

Postup

  1. Bielky vyšľaháme a postupne do nich pridávame cukor. Potom len zľahka pridáme kokos a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre na 200°C asi 8 min. Vychladnuté cesto rozdelíme na tri pásy.
  2. Krém: Oddelíme z 3 vajec žĺtky a bielky. Tri žĺtky dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť. Predtým, ako sa začne tvoriť karamel, zmes odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém.
  3. Kandizované pomaranče – 5 minút varíme plátky pomaranča, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100°C.
  4. Krém nanesieme na pláty do troch štvrtín, posypeme kandizovanými pomarančmi a zavinieme roládky. Necháme stuhnúť. Potom nakrájame na asi 5 cm dlhé kúsky. Namáčame v čokoláde, stekance (vosky) nanesieme na stuhnuté štafetky a dozdobíme plameňmi z fondánu.
Štafetková torta 2


Vrecko plné kávových štafetiek


Recept od Kataríny
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Mamina išla gratulovať na oslavu ku našim rodinným priateľom. No a oni milujú dobrú kávu, dobrý koláčik a karamel. A mala som pocit, že všetky moje tortičky už ochutnali…tak som vymyslela pre nich túto netradičnú štafetkovú tortičku- Vrecko plné kávových štafetiek.
 

Ingrediencie

Cesto
  • 320 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 75 g hladkej múky
  • 2 ČL instantnej rozpustnej kávy
Kávová plnka
  • 500 g bielej čokolády 33%
  • 240 ml šľahačky 36 % - 40%
  • 3 ČL instantnej kávy
  • 100 g mascarpone
Lieskovcové praliné
  • 200 g lieskovcov
  • 200 g kryštálového cukru
Čokoládové zrná
  • 150 g horkej čokolády
  • 1,5 g mycrya
Ostatné suroviny
  • 300 g karamelovej čokolády
  • 500 g poťahovej hmoty (vanilka)
  • potravinárske farbivo hnedé
  • zlatá prášková farba

Pomôcky

  • Cukrárska stierka na rovnomerné rozotretie cesta na plechu
  • Polykarbónová forma kávové zrno

Postup

  1. Kávová plnka - Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku (nesmie vrieť). Pridáme instantnú kávu. Úplne rozpustíme a nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť cez noc. Po vychladnutí mierne prešľaháme.
  2. Cesto - Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuhého snehu, na konci pridáme instantnú kávu. V miske zmiešame múku spolu s mletým lieskovcami. Následne ručne vmiešame múčnu zmes do bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu a nanesieme na plechy 45 x 35 cm. Jemne posypeme práškových cukrom. Pečieme (horkovzduch) 200 °C cca 7 - 8 minút. Upečený plát preložíme vrchnom stranou na druhý papier na pečenie a stiahneme z neho papier, na ktorom sme ho piekli. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládové zrná - Pomocou mycrya vytemperujeme horkú čokoládu. Naplníme ňou polykarbónovú formu a necháme stuhnúť. Po stuhnutí jemne vytiahnete z formy.
  4. Praliné - Lieskovce pečieme v trúbe na papieri na pečenie 7 - 8 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime prebytočné šupky. Cukor skaramelizujme a pridáme doň lieskovce. Necháme vychladnúť. Pomocou silného robota rozmixujeme na konzistenciu praliné.
  5. Skladanie - Oba pláty cesta potrieme kávovou plnkou a následne tenkou vrstvou praliné. Po dĺžke rozrežeme pláty na polovicu a obe polovice stočíme do rolád. Necháme poriadne zatuhnúť. Vzniknuté 4 rolády nakrájame na menšie štafetky s dĺžkou 5 cm. Okraje štafetiek namočíme do karamelovej čokolády. Necháme zatuhnúť. Poťahovú hmotu zafarbíme hnedou farbou, rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom cca 55 cm, hrúbka cca 0,5 cm. Do stredu naskladáme 2 poschodia štafetiek (4 necháme na ozdobu). Okraje jemne potrieme kávovou plnkou a z poťahovej hmoty zložíme okolo štafetiek vrecko. Stiahneme stuhou. Ozdobíme ľubovoľne nápisom. Povrch vrecka posypeme kávovými čokoládovými zrnami.
Štafetková torta 3


Ovocná štafetková torta


Recept od Adama
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Nemôžem povedať, že štafetky patria medzi moje chuťovky. Nikdy predtým som ich nepiekol. Aj tak si myslím, že sa pri nich dá zaujímavo experimentovať a vytvoriť tak luxusný dezert. Mám chuť napísať, že štafetkové torty pečiem bežne. Bude to výzva!
 

Ingrediencie

Cesto (1 plát)
  • 420 g bielkov
  • 360 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 180 g mandľovej múky
Krém
  • 500 g gaštanového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 450 ml smotany na šľahanie 33%
  • 45 g práškového cukru
  • 1,5 balenia vanilkového cukru
Coulis z lesného ovocia
  • 900 g mrazeného lesného ovocia
  • 180 g trstinového cukru
  • 18 g pektínu
Čokoládová poleva
  • 400 g horkej čokolády 52%
  • 140 g kakaového masla
Zdobenie:
  • 200 g mix bobuľového ovocia
  • 20 ml vodky
  • strieborná prášková farba
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g nelúpaných mandlí

Pomôcky

  • Plechy
  • Papier na pečenie
  • Stierky
  • Tyčový mixér
  • Perforovaná podložka
  • Štetec

Postup

  1. Bielky s 1/3 cukru, v strede miešania pridáme druhú 1/3, na koniec pridáme zvyšok. Preosejeme obe múky a ručne pridáme do zmesi. Rozdelíme na tri časti a pečieme na plechoch vystlaných papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C maximálne 7 minút. Pred pečením posypeme práškovým cukrom. Po upečení z cesta stiahneme papier a otočíme ho na stranu, na akej sme ho piekli. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Krém - Šľahačku vyšľaháme s cukrom do stredne tuha. Pridáme mascarpone a gaštanové pyré, rum a vyšľaháme krém.
  3. Coulis - Ovocie s ½ cukru rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Opäť varíme, pridáme cukor a pektín a redukujeme. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Pláty krájame na ľubovoľné veľkosti a stáčame štafetky rôznych veľkostí. Vytvoríme efekt organových píšťal.
  5. Poleva - Čokoládu a kakaové maslo roztopíme a zmiešame. Stuhnuté štafetkové píšťaly namáčame v poleve a necháme zachladiť.
  6. Griláž - Cukor roztopíme na karamel a pridáme celé mandle. Chvíľu premiešame. Potom odstavíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  7. Na záver zostavíme tortu do tvaru organu.
  8. Hotovú griláž nalámeme a zdobíme ňou tortu. Vo vodke zmiešame striebornú farbu a dotvoríme detaily na torte. Tortu ešte doladíme ovocím a krémom. Hotovú tortu ešte necháme zachladiť v chladničke.
Štafetková torta 4


Štafeta pre považské dievčatá


Recept od Tomáša
čas prípravy: 3 hodiny
10 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Moja najmilšia chuťová kombinácia je malina-pistácia. Vtedy sa nedá nič pokaziť. Ktokoľvek vymyslel pistáciu má u mňa pivo. Alebo prosecco. Takže som mu ho rovno pridal do malinového coulis. Vždy ma bavili veľké roládové torty, no nikdy som nemal odvahu ich urobiť, tak asi začnem teraz. No a venujem ju mojim dievčatám do Považskej Bystrice, ktoré ma “vychovali”. Prosecco pijeme až teraz na staré kolená, dovtedy to bolo tvrdšie. Takže sa teším, kedy im tortu upečiem.
 

Ingrediencie

Korpus (1 plát)
  • 140 g bielkov
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 g soli
  • 40 g hladkej múky
  • 60 g pomletých extra zelených pistácií
Malinovo-prosecové coulis
  • 400 g rozmrazených malín
  • 60 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu
  • 90 g prosecca
  • 1 g kyseliny citrónovej
Žĺtkový krém
  • 800 g plnotučného mlieka
  • 160 g žĺtkov
  • 160 g kryštálového cukru
  • 80 g kukuričného škrobu
  • 160 g masla
Pistáciový krém
  • 750 g mascarpone
  • 180 g pistáciovej pasty
  • 80 g mletých pistácií (na múku)
Mascarpone krém:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g šľahačky 33%
  • 1 vanilkový cukor
Ozdoba:
  • 25 malín
  • zlatý prach

Pomôcky

  • plech
  • cukrárenská špička

Postup

  1. Dáme šľahať bielky a postupne na trikrát pridávame cukor až do tuhého snehu. Zmiešame sypké ingrediencie a postupne ich lopatkou vmiešame do snehu. Hotovú hmotu rozotrieme na plech (priblizne 35x 36cm). Upečieme 8 plátov na 200 °C a necháme vychladnúť.
  2. Žltkový krém - V hrnci zmiešame všetky suroviny a privedieme k varu. Zmes precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť.
  3. Pistáciový krém - Všetky suroviny zmiešame dokopy s vychladeným źltkovým krémom.
  4. Malinové coulis - Do hrnca vložíme maliny. Keď majú asi 40 °C, pridáme k nim cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Potom pridáme prosecco a kyselinu a varíme tri minútky. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
  5. Mascarpone krém - Vyšľaháme šľahačku tak na 70% a pridáme vanilkový cukor a mascarpone. Vyšľaháme do tuha.
  6. Zostavenie - Každý plát rozrežeme po dĺžke na tri časti (výška 8 cm). Každý pásik natrieme vrstvou pistáciového krému a malinového coulis a rolujeme do veľkej rolády tak, že nadpájame jednotlivé časti a seba. Na spodné poschodie použijeme 5 korpusov a na vrchné 3 korpusy.
  7. Na záver ozdobíme čerstvými malinami so zlatým prachom a mascarpone krémom.
Štafetková torta 5


Karamelová štafetková torta


Recept od Danice
čas prípravy: 3 hodiny
25 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Táto karamelová štafetková torta je moju šéfku, ktorá miluje štafetky a karamel. Karamel je všade, aby ho mala naozaj dostatok. Takúto tortu si radi spolu dáme v práci po obede ku káve, aby sme boli plní chutí do popoludňajšej práce.
 

Ingrediencie

Bezé hmota z lieskových orechov
  • 420 g bielkov (cca 12 vajíčok)
  • 360 g krupicového cukru
  • 2 g soli
  • 120 g hladkej múky
  • 200 g lieskových orechov
  • 20 g práškového cukru
Karamelový krém
  • 375 g krupicového cukru
  • 80 g vody (4 - 5 PL)
  • 375 ml smotany na šľahanie 40%
  • 375 g masla izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru
Ganache z karamelovej čokolády:
  • 150 g karamelovej čokolády
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • štipka soli
Čokoláda na namáčanie koncov
  • 100 g karamelovej čokolády
  • 30 g masla
  • 25 g kakaového masla
Karamelové pukance
  • 12 g oleja
  • 75 g kukurice na popcorn
  • 100 g vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • štipka soli
  • 1 g sódy bikarbóny
Na dokončenie
  • 100 g lieskových orechov
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g vody

Pomôcky

  • teflónový papier na pečenie
  • špagát na zviazanie štafetiek a dekoráciu
  • miska, na ktorej vytvarujeme karamelovú misku

Postup

  1. Na plechu opečieme lieskové orechy cca 15 minút na 170°C. Vysypeme ich do utierky, ktorú pošúchame, aby sme orechy olúpali. Pomelieme ich na jemnú múku.
  2. Rúru predhrejeme na 200°C a teflónovým papierom na pečenie si vystelieme plech.
  3. Bezé hmota – Bielky vyšľaháme so soľou a postupne pridávame po lyžiciach cukor – vymiešame na jemnú špičku. Pridáme preosiatu múku a orechy. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti podľa gramáže a rovnomerne rozotrieme na plech a upečieme 3 pláty, každý zvlášť cca 8 minút. Po vytiahnutí z trúby upečený plát preložíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a otočíme naspäť vrchom, ako sa piekol. Necháme vychladnúť a po vychladnutí orežeme z každého suché okraje
  4. Karamelový krém – Cukor na panvici s väčším dnom roztopíme spolu s vodou na miernom ohni na zlatý karamel. Zalejeme šľahačkou a rozmiešame do roztopenia. Nakoniec pridáme cca 75 g masla. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme vychladnúť do chladničky. Po vychladnutí vymiešame ručným mixérom zvyšné maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame karamel a vymiešame na krém.
  5. Každý z dvoch plátov rozrežeme na rovnaké pásy, z jedného plechu na 4 ks. Natrieme ich krémom a na podložke vystavíme spodnú časť torty, kde pásy motáme dokola. Spodok torty dáme stuhnúť do chladničky
  6. Malé štafetky – Tretí plát rozdelíme na 3 rovnako široké pásy, potrieme krémom, zatočíme do rolády. Dáme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich nakrojíme.
  7. Ganache – Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútu odstáť, a potom vymiešame do hladkej hmoty, prípadne prejdeme tyčovým mixérom
  8. Čokoláda na namáčanie – Čokoládu spolu s maslom a kakaovým maslom zohrejeme tesne pred namáčaním štafetiek nad parou.
  9. Karamelové pukance - Na horúci olej dáme kukuricu a robíme pukance pod pokrievkou. Necháme vychladnúť. Z vody a cukru si pripravíme karamel. Pridáme maslo, soľ a sódu bikarbónu. Poriadne to premiešame s popcornom a oddelíme od seba na plechu s papierom na pečenie
  10. Ozdobenie – Orechy dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 15 minút na 170°C. Potom ich vysypeme do čistej utierky, pošúchame, aby sme ich ošúpali. Bokom odložíme cca 10 ks orechov, ostatné pomelieme na hrubo. Cukor spolu s vodou roztopíme na karamel a vidličkou na papier na pečenie rýchlym pohybom vytvoríme karamelové vlasy. Následne rukou vytvoríme guľu. Karamelom vytvoríme aj karamelovú misku na žufanke obalenej papierom na pečenie.
  11. Malým štafetkám namočíme konce do karamelovej čokolády a posypeme pomletými orechmi, dáme na papier na pečenie stuhnúť.
  12. Dokončenie – Spodnej torte potrieme vrch ganache z karamelovej čokolády, od stredu postavíme malé štafetky a vytvoríme poschodie. Vrchné štafetky obviažeme špagátom a dozdobíme posekanými a celými orechmi, guľou z karamelových vlasov, miskou z karamelu, do ktorej vložíme karamelové pukance.
Štafetková torta 6


„Špicová“ štafetková pevnosť


Recept od Lucie
čas prípravy: 3 hodiny
25 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Určite si nejeden z nás spomenie na pavúky, hady, škorpióny, tmavé malé priestory, hojdanie sa vo výške nad tigrami, hádanky a kopec iných disciplín. Ale nebojte sa táto moja pevnosť, ktorú sa teraz spoločne naučíme, vás určite zastrašovať, skúšať vaše limity a trénovať vaše fóbie nebude. Je to preveliká mňamka. Poďme sa na ňu spoločne pozrieť.
 

Ingrediencie

Cesto na štafetkovú roládku
  • 495 g bielkov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mletých orechov
Plnka:
  • 150 g masla
  • 60 g kakaa
  • 100 g horúcej vody
  • 150 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 5 g soli
  • 375 g masla
Vklad:
  • 275 g žĺtok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g salka
  • 1 dcl rumu
  • 1 plátok želatíny
Poleva:
  • 250 g čokolády 54%
  • 83 g kakaového masla
Truffle:
  • 200 g čokolády 54%
  • 125 g smotany 35%
  • 3 g soli
  • 5 g rumu
Zdobenie:
  • Černice

Pomôcky

  • Plech klasicky 30x40
  • Papier na pečenie
  • Cukrárska dlhá stierka
  • Ručný mixér
  • Robot
  • Ozdobná silikónová forma

Postup

  1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne stierkou vmiešame orechy a múku. Rozotrieme rovnomerne na 3 plechy a pečieme na 200°C 7 - 10 minút. Ešte za horúca stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  2. Vklad: Najskôr pasterizujeme žĺtky spolu s cukrom na teplotu 83°C, následne pridáme salko, rum a napučanú želatínu. Dobre premixujeme, vychladíme a dáme zamraziť.
  3. Krém. Kakao v miske dobre rozmiešame s horúcou vodou. V hrnci roztopíme 100 g masla, doňho pridáme múku, do hladka premiešame, následne primiešame pripravené kakao a na koniec pridáme cukor. Vymiešame homogénnu hmotu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí primiešame masla izbovej teploty.
  4. Vychladnuté pláty prerežeme pozdĺžne na polovicu. Rovnako pozdĺžne natrieme do 2/3 krémom a hneď z kraja rozložíme narezaný zatuhnutý vklad a pomalinky stočíme do rolády. Rovnako pripravíme všetky pláty a dáme zatuhnúť.
  5. Čokoládu spolu s kakaovým maslom rozpustíme. Zachladené rolády nakrájame na rovnaké dĺžky a kraje namáčame z obidvoch strán a dáme opäť zatuhnúť. Na tri rolády som z jednaj strany urobila okrasnou špičkou zo zvyšného krému špičky, aby tak simulovali likérové špice, dala som ich zatuhnúť a následne namočila do polevy.
  6. Hotové rolády môžete uložiť podľa vlastnej fantázie, napríklad do pomyselnej kocky. Na striedačku ukladáme dve a dve štafetky na stojato a na ležato. Dozdobíme černicami, jemne poprášenými truffle so zlatou práškovou farbou, ktoré sme si po odstáti ganache vygúľali do približne rovnakej veľkosti v dlaniach a dali ešte na chvíľu do chladničky. Doplníme lístkami, ktoré vyrobíme z hmoty na čipku, nanesieme do formy a usušíme v rúre na 100°C asi 12 minút. Na záver previažeme ozdobnou stužkou.
Štafetková torta 7


Štafetky Čierny les


Recept od Timey
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Višne patria medzi najobľúbenejšie ovocia v našej rodine, a túto štafetkovú tortu by som zvolila na rodinnú retro oslavu.
 

Ingrediencie

Štafetky
  • 420 g bielkov
  • 360 g kryštálového cukru
  • 180 g mandľovej múky
  • 120 g hladkej múky
  • 15 g kakaového prášku
  • štipka soli
  • štipka citrónová šťava
  • práškový cukor na posypanie
Ganache z bielej čokolády
  • 315 g bielej čokolády 34%
  • 325 g smotany na šľahanie 40%
  • 21 g glukózového sirupu
  • 2 vanilkové struky
  • 150 g mascarpone
Ganache z čerešní
  • 300 g bielej čokolády
  • 240 g smotany na šľahanie 40%
  • 120 g čerešňového pyré
  • 6 g práškovej želatíny
  • 36 g studenej vody
  • 150 g mascarpone
Čerešňová marmeláda
  • 350 g čerešňového pyré
  • 50 g cukru
  • 6 – 7 g pektínu NH
Čokoláda
  • 500 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • červená prachová farba
  • hnedá prachová farba
Čerešňové želé
  • 200 g višní
  • 50 g cukru
  • 3 g práškovej želatíny + 18 g vody
  • 3 g škrobu
Obruč z čokolády
  • 400 g horkej čokolády 54%
Zdobenie
  • 300 g
  • čerstvé čerešňe

Pomôcky

  • teflónová podložka
  • mixér
  • ručný mixér
  • ráfik 12cm
  • acetátová fólia
  • misy
  • stierka

Postup

  1. Korpus - Rúru rozohrejeme na 200 °C. Bielky so soľou, citrónovou šťavou a 1/3 cukru vyšľaháme do jemnej peny, a potom pridáme 2/3 cukru. Znovu vyšľaháme, po chvíli pridáme zvyšok cukru a vyšľaháme do tuhého snehu. Špička by mala byť ale mierne ohnutá, aby nám cesto nepopukalo. Ak je sneh vyšľahaný, postupne primiešame preosiatu múku spolu s orechmi a kakaom, a všetko jemne premiešame. Rozdelíme na 3 časti a rozotrieme na teflonovú podložku na tenko, posypeme práškovým cukrom a dáme piecť na približne 8 až 10 minút. Po vybratí z rúry si korpus otočíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Odrežeme kraje a narežeme na 4 rovnaké pásy.
  2. Ganache z bielej čokolády - Vanilkový struk otvoríme, vyberieme semiačka a dáme ku šľahačke. Šľahačku s glukózovým sirupom, vanilkovým strukom si zohrejeme na 80°C a zalejeme čokoládu. Necháme chvíľku postáť, pridáme praliné a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zachladiť na noc do chladničky. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone.
  3. Ganache z čerešní - Želatínu namočíme do vody a nenecháme napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme šľahačku na 80°C, a potom pridáme ku šľahačke napučanú želatínu a premiešame. Zalejeme čokoládu. V druhej panvici zohrejeme čerešňové pyré na 40°C a taktiež nalejeme na čokoládu. Chvíľku počkáme a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do užšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na min. 4 hodiny. Následne ganache vyšľaháme s mascarpone
  4. Marmeláda - Pyré zohrejeme na 40°C. Pektín s cukrom zatiaľ zmiešame, a potom vsypeme k pyré a necháme zovrieť, povaríme asi minútu. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť a po vychladnutí rozmixujeme
  5. Želé - Želatínu necháme vo vode napučať 10 - 15 minút. Zatiaľ zohrejeme v panvici čerešne, cukor a škrob do konzistencie pudingu. Pridáme napučanú želatínu a nalejeme do 10 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a necháme zamraziť.
  6. Plnenie - Každú druhú štafetku natrieme vanilkovou ganache a pomocou cukrárenského vrecka spravíme 3 pásy z čerešňovej marmelády. Stočíme prvý pás a druhý pás napojíme na prvú rolku. Celkovo zrolujeme 6 pásov. Vznikne menšia torta. Tento proces znovu opakujeme, budeme mať 2 torty. Obalíme torty v alobale a dáme do mrazničky na pol hodiny. Jednu časť dáme na podnos, naň položíme želé vklad a vyplníme prázdne miesta ganache. Na vrch položíme druhú tortu. Celú štafetkovú tortu môžeme ešte obaliť čistým štafetkovým korpusom. Celú štafetkovú tortu dáme ešte zatuhnúť do mrazničky.
  7. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, a potom pridáme kakaové maslo a červenú farbu. Premiešame a konce štafetkovej torty namáčame do čokolády. Necháme poriadne odkvapkať a zatuhnúť.
  8. Obruč - Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli na 45°C. Prelejme do misy a miešaním schladíme na 27°C.. Znovu ohrejeme na 30 - 31°C a vylejeme na dlhú acetátovú fóliu, zahladíme pomocou špachtle a necháme chvíľu zatuhnúť. Ak sa čokoláda nelepí, prenesieme pás okolo štafetkovej torty a necháme v chladničke ztuhnúť. Odstránime fóliu. Na vrch štafetkovej torty pomocou hviezdicovej špičky vytvoríme s vyšľahanej šľahačky vzor a pokladáme naň čerešne.
Štafetková torta 7


Trojposchodová štafetková torta


Recept od Danice
čas prípravy: 3 hodiny
25 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Od detstva som mal rád hru na hľadanie pokladu s indíciami a myslím si, že určite nie som sám. Pamätám sa, že sme si kreslili farebné mapy a podľa nich hľadali poklady od výmyslu sveta. Jednoduchá hra a pri tom taká zábavná. Čo by mohlo potešiť deti viac ako poklad, ktorý si môžu celý zjesť. Preto som sa rozhodol im jeden takýto pripraviť.
 

Ingrediencie

Korpus (2 kusy)
  • 500 g bielkov (330 + 170)
  • 320 g kryštálového cukru (215 + 105)
  • 135 g hladkej múky (90 + 45)
  • 135 g mix orechov (lieskové, mandle, pistácie) (90 + 45)
Vanilkový krém
  • 750 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 3 žĺtky
  • 60 g pudingového prášku
  • 570 ml plnotučného mlieka
  • 2 g tahitskej vanilky
Dekorácia z ryžového papiera
  • Ryžový papier
  • 1 l oleja
  • červená prášková farba
  • ružová prášková farba
  • ryža
Čokoládová poleva
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g kakaového masla
  • ružová olejová farba

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Keďže na poschodovú tortu potrebujeme štafetky z 1 a pol dávky, budeme cesto šľahať na dvakrát. Najprv vyšľaháme sneh z 330 g bielkov. Bielky začneme šľahať v robote, a keď sa začne vytvárať sneh, tak začneme pridávať pomaly cukor.
  3. Do hustého snehu pomaly zamiešame preosiatu múku a nakoniec najemno pomleté lieskové orechy.
  4. Cesto si rozdelíme na 2 plechy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme postupne približne 9 - 10minút.
  5. Upečené cesto preklopíme na nový papier na pečenie a ten, na ktorom sa pieklo stiahneme opatrne dole.
  6. To isté zopakujeme aj so zvyšnými 170 g bielkov.
  7. Uvaríme žĺtkový krém. Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
  8. Čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli, pridáme ružovú farbu.
  9. Kvety z ryžového papiera – uvaríme si 1 vrecúško ryže, ryžu po uvarení zafarbíme práškovou farbou na požadovaný odtieň. Z ryžového papier vystrihneme kruhy v 2 rozmeroch a okraje nastrihneme smerom do stredu. Rozpálime hrnci olej. Menší kruh položíme na väčší, uložíme na nich 1 čajovú lyžičku ryže a vložíme do oleja a drevenou vareškou pritláčame na dno hrnca. Pomocou kliešťov vyberieme hotový kvet a necháme vychladnúť na papieri.
  10. 2 cestá rozrežeme pozdĺžne na polovicu, každú časť natrieme vanilkovým krémom a stočíme. Pokrájame na 6 cm dlhé štafetky, ktorých konce namočíme v čokoláde. Necháme zatuhnúť na mriežke.
  11. 1 cesto si rozrežeme po šírke na 6cm dlhé pásy. Natrieme rovnomerne krémom a stočíme do veľkej štafetky, ktorú tiež namočíme do čokolády a posypeme orechmi.
  12. Zo vzniknutých štafetiek si urobíme poschodovú tortu a to tak, že na spodnú časť naukladáme malé štafetky na stojato. Na ďalšie poschodie uložíme 1 veľkú štafetku. A na tretie poschodie zasa malé. Ozdobíme kvetmi z ryžového papiera.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.


Na prípravu receptov sa budú hodiť: