Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 3. séria 2023/s03 - 7. kolo - technická výzva - Gaštanové jazýčky
s03 - 7. kolo - technická výzva - Gaštanové jazýčky
Dezert pre všetky maškrtné jazýčky.
Technická výzva z uplynulej časti Pečie celé Slovensko bola opäť lahodná. Cukrárka a porotkyňa si pre finalistov a finalistky pripravila poriadne ohnivý recept.
„Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán,“ znelo heslo technickej výzvy. Tá dala finalistom aj tentokrát zabrať. Šou Pečie celé Slovensko nakoniec musel opustiť sympatický Patrik, ktorý sa však rozlúčil s úsmevom.
„Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán,“ znelo heslo technickej výzvy. Tá dala finalistom aj tentokrát zabrať. Šou Pečie celé Slovensko nakoniec musel opustiť sympatický Patrik, ktorý sa však rozlúčil s úsmevom.

Trúfnete si na technickú výzvu, ktorá potrápila aj našich finalistov a finalistky?
Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 minút.
Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 minút.
Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. Pozor, plameň bude vysoký a mohutný, nenakláňajte sa nad panvicu a chráňte si aj ruky.
Necháme vychladnúť.
Recept na gaštanové jazýčky
Piškóty
- 90 g cukru krupica
- 90 g hladkej múky špeciál
- 72 g bielkov
- 48 g žĺtok
Na plech s papierom na pečenie vytlačíme okrúhlou špičkou s priemerom 1 cm rovnako veľké piškóty o priemer cca 4 cm. Upečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C 13 - 16 minút.
Hmota
- 250 g gaštanov
- 80 g pomletých piškót
- 50 g práškového cukru
- 50 g mäkkého masla
- 15 ml rumu
Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1,5 cm a dáme zachladiť na 10 min do mrazničky.
Vykrajujeme pomocou formičky a opäť vrátime do mrazničky na 10 minút.
Flambované gaštany
- 50 g gaštanov
- 10 g masla
- 50 g cukru krupica
- 5 ml rumu
- 15 ml rumu
Prilejeme 15 ml rumu a s horiacou špajdľou flambujeme do vyhorenia plameňa. Pozor, plameň bude vysoký a mohutný, nenakláňajte sa nad panvicu a chráňte si aj ruky.
Necháme vychladnúť.
Poleva
- 200 g čokolády 54 %
- 70 g kokosového tuku
Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukom a necháme trochu vychladnúť.
Dokončenie
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- vanilkový struk
Na plech vystlaný papierom na pečenie pokladáme namočené a oklepkané jazýčky Necháme schladiť.
Vyšľaháme šľahačku spolu s vanilkou. Ozdobnou špičkou nanesieme šľahačku na jazýčky krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke. Dozdobíme 2 ks flambovaných gaštanov.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptu sa budú hodiť:
0













