s03 - 8. kolo - osobná výzva - Sušienkové puzzle
Ôsme kolo bolo o láske. Pieseň zo srdca venovaná Paťovi
Súťažiaci pripravili v ôsmom kole sladké dobroty z lásky.
„V tomto kole sa teším najviac na to, že sa budeme snažiť časť svojho srdca premietnuť do našich výtvorov.“  uviedla Luci pred odštartovaním prvej výzvy.
V osobnej výzve  piekli sušienkové puzzle  s témou láska. „Sušienkové puzzle preverí najmä trpezlivosť a estetické cítenie našich súťažiacich.“  vyjadrila sa porotkyňa Jožka. 
Dve a pol hodiny pečenia je dosť času na to, aby si súťažiaci stihli aj zaspievať. O šou sa postarali moderátori Juraj a Milan, ktorí rozospievali vokálny zbor pekárov. Romantickú pieseň I will always love you  venovali Paťovi. 
V osobnej výzve sa darilo Tomášovi, ktorý svoju „Cestu okolo sveta“ detailne naplánoval. Najlepšie sušienkové puzzle pripravila Mirka. Jej „Divé maky“ s chuťou šípkového džemu a čokolády porotkyne očarili. „Ty ani nevieš, čo v tebe je.“  zhodnotila Jožka. 

Sušienkové puzzle od Lucie
Recept od Lucie
čas prípravy: 2,5 hodín
15 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ingrediencie
Sušienka
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 180 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 60 g kôry z yuzu
- 60 g kandizovaného ovocia
Povrch
- 300 g poťahovej hmoty
Cukrová poleva
- 400 g práškového cukru
- 100 g vody
Zdobenie
- prachové farby
- airbrush farby
Pomôcky
- na mieru vyrábaná plastová forma 20x30
- klasický plech 30x40
- robot
- zdobiace vrecko
- silikónové zdobiace formy
Postup
- Suroviny na sušienky vymiešame všetky dohromady, rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a vykrojíme potrebné časti. Jednotlivé diely dáne dobre zachladiť. Následne pečieme na 170°C cca 15 minút do zlatista.
- Tie iste časti povykrajujeme z poťahovej hmoty. Jednotlivé diely fondánu nalepíme vodou na pasujúce puzzle kocky.
- Zdobíme. Pomocou techniky airbrush si obraz podfarbíme. Zafarbenou cukrovou polevou (cez zdobiace vrecúško), štetcom a pomocou silikónovej formy dotvoríme vrch sušienkového puzzle.

Rodinné puzzle
Recept od Kataríny
čas prípravy: 2,5 hodín
9 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Ingrediencie
Cesto:
- 125 g hladkej múky
- 75 g studeného masla
- 40 g práškového cukru
- 25 g pistáciovej múky
- 4 g čierneho čaju s ružami (sypaný mletý na jemné kúsky)
- 21 g vajec
Pomôcky
- 200 g smartflex biely citrónová príchuť
- cukrárske farby
- 2ks silikónové podložky
- potreby na maľovanie
- skalpel
- biely alkohol na riedenie farieb
- med
- puzzle naznačovač
- štetce rôznej hrúbky
Postup
- Preosiatu múku zmiešame s kockami studeného masla. Rukami zapracujeme do mrvenice. Zmiešame cukor s pistáciovou múkou a čajom a pridáme spolu s vajcom do múčnej zmesi.
- Cesto rozvaľkáme medzi dvoma silikónovými podložkami. Naznačovačom vykrojíme tvar puzzle a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.
- Smartflex rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Naznačovačom si vyrežeme opäť vzor puzzle. Namaľujeme obraz.
- Stuhnuté sušienky vytiahnete z chladničky a pečieme oddelene na 170 ºC približne 11 minút. Necháme vychladnúť. Jednotlivé namaľované dieliky prenesieme na sušienky a prichytíme medom. Poskladáme puzzle.

Cesta okolo sveta
Recept od Tomáša
čas prípravy: 2,5 hodín
4 porcie
náročnosť: stredná
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 180 g masla
- 130 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 340 g hladkej múky
- 2 g soli
- 10 g wasabi
Poleva
- 2 bielky
- 300 g práškového cukru
- potravinárske farbivá
Ozdoba
- zlatá potravinárska farba
Pomôcky
- vykrajovátko trojuholník
- cukrárenská špička 1mm
Postup
- Rúru zohrejeme na 175°C.
- Maslo s cukrom spolu vyšľaháme. Postupne pridávame vajce, žĺtok a wasabi. Nakoniec pridáme preosiatu múku a vymiesime.
- Cesto rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie, vykrojíme trojuholníky a dáme zachladiť. Následne trojuholníky poukladáme na plech a pečieme 7 - 8 minút.
- Poleva - Začneme šľahať bielky a postupne k ním pridávame preosiaty cukor. Polevu rozelíme na štyri časti a každú zafarbíme potravinárskym farbivom.
- Na upečené trojuholníky nanesieme polevu a následne dozdobíme ťahmi zlatou farbou a jemnými bodkami z cukrovej polevy.

Zásnubné puzzle
Recept od Timey
čas prípravy: 2,5 hodín
20 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ingrediencie
Keksíky:
- 113 g zmäknutého masla
- 102 g zmäknutého tuku na pečenie (hera)
- 60 g jemného práškového cukru
- 12 g vanilkového extraktu
- 15 g mletého kardamómu
- 3 g soli
- 325 g hladkej múky
Bielková poleva:
- 45 g bielkov
- 300 g jemného práškového cukru
- 6 ml citrónovej šťavy
- 3 g kukuričného škrobu
- 5 g glukózového sirupu
Zdobenie:
- červená potravinárska farba
- čierna potravinárska farba
Pomôcky
- perforované podložky
- plech
- cukrárske vrecko
- špička 0,1cm
Postup
- Keksíky - Maslo a stužený tuk na pečenie vyšľaháme do hladka ručným mixérom s metličkami približne 3 minúty. Následne pridáme soľ, cukor, kardamóm, extrakt a všetko spolu dobre vymiešame približne 3 minúty. Preosejeme múku a cesto premixujeme, pokiaľ sa zmes prepojí a neostanú žiadne kúsky múky. Spracujeme do guličky dáme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 1 h. Potom cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske, vykrojíme, dáme na perforovanú podložku a na vrch keksíkov položíme druhú perforovanú podložku, aby nám nevznikli bubliny a pečieme pri 175 °C približne 10 - 12 minút.
- Poleva - Všetky suroviny na bielkovú polevu vyšľaháme v robote približne 3 minúty na maximálnej rýchlosti dohladka. Bielkovú zmes zafarbíme. Zmes, ktorú budeme používať na okraje, necháme hustejšiu. Zmes, ktorou budeme vyplňovať keksíky, zriedime s troškou vody.

Sušienky Divé maky
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2,5 hodín
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 750 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 500 g masla
- 100 g celého maku
- 2 žĺtky
- 1 citrón
Plnenie a poleva
- Šípkový džem
- 400 g horkej čokolády 54%
- 140 g kokosového tuku
Zdobenie
- 500 g bieleho fondánu
- potravinové farby
Pomôcky
- kuchynský robot
- misa
- plech
- papier na pečenie
- nôž
- hrniec
Postup
- Suroviny na cesto zmiešame spolu a vytvarujeme bochník, ktorý dáme do chladničky odležať. Potom ho vyvaľkáme, nakrájame na kúsky a dáme piecť na 180°C približne 10 min (podľa hrúbky).
- Vychladnuté sušienky natrieme šípkovým džemom, dáme schladiť a potom stranu namočenú v džeme namočíme do roztopenej čokolády s kokosovým tukom.
- Fondán nakrájame na kúsky podľa sušienok, nakreslíme obrázok a sladkým sirupom prilepíme k sušienkam.

Ekologické sušienkové puzzle
Recept od Danice
čas prípravy: 2,5 hodín
10 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hrubej múky
- 150 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 celé vajcia
- ¼ prášku do pečiva
- 150 g práškového cukru
- 1 PL rumu
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z 2 pomarančov
Bielková poleva
- 2 bielky
- 400 g púdrového cukru
Na dozdobenie
- Airbrush
- Pipinggel
- Farba – modrá, zelená, hnedá, žltá
- Jedlá fixa - čierna
Pomôcky
- plech
- papier na pečenie
- cukrárske vrecká
- ihla na medovníčky
- rôzne vykrajovátka zvieratká
Postup
- Všetky suroviny zmiešame a vymiesime kompaktné cesto.
- Cesto necháme chvíľku odležať.
- Vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm.
- Pečieme vo vyhriatej rúru na 180°C 15 – 20 min.
- Medzitým si vymiešame 2 bielky a púdrový cukor.
- Hotové sušienky nazdobíme bielkovou polevou.






















